همسو با این موضوع، مجوز امضای قرارداد و تامین مالی اجرای پروژه کاهش ۲۰درصدی گازسوزی در مشعل‌‌ پالایشگاه‌‌های یک تا ۱۰ پارس جنوبی با هدف توقف سوختن سالانه ۳/ ۲ میلیارد مترمکعب گاز هم صادر شد تا اجرای یکی از بزرگ‌‌ترین پروژه‌‌های محیط‌زیستی صنعت نفت کلید بخورد.

طرح جامع توسعه پایدار موظف به سامان‌‌دهی و مدیریت یکپارچه همه پالایشگاه‌‌ها و تاسیسات پارس جنوبی و اجرای طرح مهار و پالایش آلاینده‌‌های پارس‌جنوبی شامل نفت، گاز و پتروشیمی است. این طرح توانسته با همکاری مدیران شرکت‌‌های ملی گاز و صنایع پتروشیمی گام‌‌های اولیه را در سه بخش مدیریت پالایش و مصرف گازهای آلاینده، مدیریت مایعات آلاینده‌(از جمله دی سولفید اویل «DSO») و مدیریت جامدات آلاینده (به‌‌ویژه گوگرد) و جلوگیری از انتشار آن در فضا بردارد.

با توجه به ارزش بالای اقتصادی گازهای مشعل و منافع غیرمستقیمی که از جمع‌‌آوری آنها حاصل می‌‌شود، کشورهای مختلف جهان در این حوزه سرمایه‌‌گذاری‌‌های زیادی انجام داده‌‌اند و توانسته‌‌اند تا حدود زیادی از حجم گازهای مشعل بکاهند. کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند امارات، کویت و عربستان از جمله این کشورها هستند که به‌‌واسطه سرمایه‌‌گذاری‌‌های فراوان در این زمینه، بخش زیادی از سکوهای مشعل خود را در میدان‌‌های نفتی خاموش کرده‌‌اند.

همسو با طرح این موضوع، غلامرضا بهمن‌‌نیا، رئیس واحد بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست‌(اچ‌‌اس‌‌ای) شرکت ملی گاز ایران در گفت‌‌وگو با «شانا» با اشاره به برنامه‌‌های این مجموعه برای جمع‌‌آوری گازهای مشعل در منطقه عسلویه اظهار کرد: کاهش انتشار آلاینده‌‌های محیط‌زیستی منتشره به محیط، همواره یکی از رویکردهای اصلی شرکت ملی گاز و شرکت‌‌های تابع به‌‌منظور صیانت از محیط‌زیست بوده و تاکنون برنامه‌‌ها و اقدام‌‌های ارزنده متعددی در سطح شرکت‌‌های زیر مجموعه صنعت گاز انجام شده است. وی ادامه داد: منطقه عسلویه به‌‌دلیل تمرکز واحدهای صنعتی مختلف، سطح انتشار آلودگی بالایی دارد و بهبود وضع محیط‌زیستی آن به علت همجواری واحدهای صنعتی با مناطق مسکونی، اهمیت بسیار بالایی داشته و دارد، از این رو برنامه‌‌های متعددی برای کاهش آلودگی محیط‌زیستی پالایشگاه‌‌های دوازده‌‌گانه پارس‌جنوبی برنامه‌‌ریزی شده و در حال اجراست.

برنامه سه‌‌گانه صنعت گاز

وی گفت: تکالیف مرتبط با شرکت ملی گاز ایران به‌‌طور عمده بر کاهش مشعل‌‌سوزی و کاهش انتشار اکسیدهای گوگرد متمرکز است که طبق مصوبه یادشده در مجموع قرار است دی‌‌اکسید گوگرد منتشره از پالایشگاه‌‌ها ۴۸۸هزار و ۵۰۰ تن در سال در مجموع ۱۲ پالایشگاه پارس‌جنوبی کاهش یابد که این مهم از طریق رفع مشکلات عملیاتی، بهینه‌‌‌‌سازی فرآیند و نصب سیستم‌‌های تکمیلی در واحدهای عملیاتی پالایشگاه و به‌‌ویژه واحد گوگردسازی آن به دست خواهد آمد. با انجام این کار مقدار مشعل‌‌سوزی گازهای اسیدی نیز کاهش می‌‌یابد که ضمن افزایش محصول گوگرد، بهبود قابل توجهی در کیفیت هوای منطقه حاصل خواهد شد.

رئیس اچ‌‌اس‌‌ای شرکت ملی گاز ایران در ادامه تاکید کرد: همچنین مشعل‌‌سوزی پالایشگاه‌‌های دوازده‌‌گانه پارس‌جنوبی تا ۲۳۴۴ میلیون مترمکعب در سال کاهش می‌‌یابد که افزون بر بهبود قابل توجه کیفیت هوای منطقه، سبب جلوگیری از انتشار گاز شده و از هدرروی منابع ارزشمند هیدروکربوری جلوگیری می‌‌شود.

بهمن‌‌نیا درباره تصفیه تکمیلی پساب‌‌های تولیدی این پالایشگاه‌‌ها هم بیان کرد: برای این موضوع دو برنامه اصلی در نظر گرفته شده است، نخست احداث تصفیه‌‌خانه تکمیلی پالایشگاه‌‌های یکم تا هشتم با ظرفیت روزانه ۵۶۰ مترمکعب، همچنین احداث تصفیه‌‌خانه متمرکز برای پالایشگاه‌‌های نهم تا دوازدهم به ظرفیت ۳۵۰ مترمکعب در روز که هر دو برنامه ازسوی شرکت نفت و گاز پارس در حال پیگیری است.

اقدام‌‌های انجام‌‌شده

وی یادآور شد: تهیه برنامه‌‌های یک ساله و سه ساله کاهش انتشار اکسیدهای گوگرد(SO۲) و مشعل‌‌سوزی پالایشگاه‌‌های سایت ۱ و ۲ پارس‌جنوبی، به‌‌کارگیری مشاور به‌‌منظور تهیه برنامه‌‌های سه‌‌ساله کاهش انتشار اکسیدهای گوگرد و مشعل‌‌سوزی پالایشگاه‌‌های سایت ۲، رفع مشکلات عملیاتی و بهینه‌‌سازی فرآیندی متعدد در واحدهای شیرین‌‌‌‌سازی و بازیابی گوگرد، تهیه و پیاده‌‌‌‌سازی دستورعمل‌‌های بهره‌‌برداری برای کاهش مقدار مشعل‌‌سوزی گاز ترش و اسیدی، کاهش مقدار گازسوزی در مشعل واحد مرکاپتان‌‌زدایی و مدیریت زمان تعمیرات اساسی واحدهای بازیافت گوگرد برای کاهش مشعل‌‌سوزی گاز اسیدی از جمله اهم اقدام‌‌های انجام‌‌شده است.

کاهش بیش از ۱۷ درصدی مشعل‌‌سوزی در پالایشگاه‌‌های پارس‌جنوبی در سال ۱۴۰۰

رئیس اچ‌‌اس‌‌ای شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: از سویی به‌‌منظور تحقق اهداف مورد انتظار، پروژه‌‌های متعددی در رابطه با کاهش مشعل‌‌سوزی و انتشار اکسیدهای گوگرد در پالایشگاه‌‌ها احصا شده که در حال اجراست و برخی از آنها نیز پایان یافته است که در نتیجه انجام این اقدام‌‌ها، مقدار مشعل‌‌سوزی پالایشگاه‌‌های پارس جنوبی در سال ۱۴۰۰ تا ۴۹۸ میلیون مترمکعب (حدود ۶/ ۱۷ درصد) کاهش یافته و از انتشار ۲۷هزار و ۷۷۵ تن ترکیبات گوگردی در پالایشگاه‌‌های سایت ۲ پارس‌جنوبی هم جلوگیری شده که معادل کاهش حدود ۲۴ درصدی این پالایشگاه‌‌هاست.

بهمن‌‌نیا در ادامه تاکید کرد: مقدار مشعل‌‌سوزی پالایشگاه‌‌های اول تا هشتم پارس جنوبی در سال ۱۳۹۷ حدود ۱۳۷۳ میلیون مترمکعب بود که بر اساس مصوبه یادشده باید تا پایان سال ۱۴۰۵ مقدار ۷۳۹ میلیون مترمکعب آن استحصال شود و به ۶۳۴ میلیون مترمکعب تقلیل یابد. بر اساس مطالعات و برنامه‌‌ریزی‌‌های انجام‌‌شده همسو با کاهش گازسوزی در مشعل‌‌، در نظر است این مقدار در پالایشگاه‌‌های یکم تا هشتم تا پایان سال ۱۴۰۵ به حدود ۳۰۷ میلیون مترمکعب در سال برسد که این مقدار کاهش بالاتر از اهداف مورد انتظار مصوبه است.