اوپکپلاس بهدنبال افزودن ایران به توافق محدودیت عرضه
به گفته منابع آگاه، ایران به دلیل تحریمهای آمریکا از مشارکت در توافق محدودیت عرضه اوپکپلاس معاف شده است. اگرچه این معافیت به ایران اجازه میدهد تولیدش را افزایش دهد، اما اوپکپلاس احتمالا به دنبال آن خواهد بود که ایران را به پیمان نفتی خود وارد کند. یک منبع آگاه اوپکپلاس با بیان اینکه توافق برای احیای برجام نزدیک به نظر میرسد، گفت: احتمال زیادی وجود دارد که اوپک، ایران را با توافق محدودیت عرضه تطبیق دهد زیرا گزینه دیگری وجود ندارد.
یک منبع آگاه از برنامههای ایران به رویترز گفت: ایران در ابتدا به دنبال احیای تولید از دسترفته خواهد بود، اما احتمالا پس از مذاکرات با اوپکپلاس، با یک سهمیه تولید موافقت میکند.
ایران حدود ۵/ ۲میلیون بشکه در روز نفت تولید میکند که حدود ۳/ ۱میلیون بشکه در روز کمتر از سطح تولید در سال ۲۰۱۸ است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا از توافق هستهای خارج شد و تحریمها علیه صادرات نفت ایران را بازگرداند.
یک منبع آگاه از برنامه ایران گفت: با رفع تحریمها، ایران تولید نفت خود را مطابق با توانمندی تاسیسات و منافعش افزایش خواهد داد تا درآمد نفتی از دسترفته خود را جبران کند. به نظر من، اوپکپلاس یک سهمیه برای تولید نفت ایران تعیین خواهد کرد؛ اما این سهمیه به تدریج اعمال میشود و ایران با اندکی چانهزنی برای نشان دادن حمایت از اوپک، این سهمیه را خواهد پذیرفت.
محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک در خصوص اینکه آیا اوپکپلاس به دنبال توافق عرضه جدیدی خواهد بود که شامل ایران باشد، گفت: سابقه این گروه مبنایی برای اطمینان میدهد. پس از گذشت بیش از ۵ سال از زمان آغاز همکاری تاریخی میان تولیدکنندگان اوپک و غیرعضو اوپک که به ما کمک کرد از ۲ چرخه نفتی عبور کنیم، دلیل کافی داریم تا در حرکت رو به جلو به شکل معقولی خوشبین بمانیم.
یک منبع آگاه از دیدگاه روسیه گفت: برای آمریکا، رفع تحریمها علیه ایران برای کمک به پایین آوردن قیمتهای نفت با توجه به فشار داخلی که دولت بایدن به دلیل رشد نرخ تورم با آن روبهرو شده، منطقی بهنظر میرسد. آمریکا ممکن است این مساله را بررسی کند که عرضه ایران تاثیر هرگونه جنگ میان روسیه و اوکراین بر بازارهای جهانی نفت را تعدیل خواهد کرد. آمریکا مطمئنا تحریمها علیه ایران را برمیدارد، زیرا آنها تصمیم گرفتهاند روسیه را با توجه به تنشهای جاری پیرامون اوکراین، تحت فشار بیشتری قرار دهند.
منابع آگاه اوپکپلاس همچنین اظهار کردند: عرضه بیشتر نفت ایران به کاهش اختلاف بین هدف تولید و سطح واقعی تولید اوپکپلاس کمک خواهد کرد.
هر گونه توافق هستهای، احتمالا اوپکپلاس را ناچار میکند در سهمیههای تولید تغییراتی دهد تا فضا را برای بازگشت نفت ایران مهیا کند.
هنگامی که ایران پس از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ به بازار جهانی بازگشت، در میان تولیدکنندگان نفت برای منافع خود با قدرت مذاکره کرد و در ابتدا با شرکت در فریز تولید برای مقابله با مازاد عرضه مخالفت کرد.
سپس در مذاکرات سال ۲۰۱۶ که تولیدکنندگان دیگر اوپکپلاس با کاهش تولید موافقت کردند، ایران با اشاره به تاثیر تحریمها که باعث کاهش سهم بازارش شده است، سهمیهای دریافت کرد که به این کشور اجازه داد تولیدش را افزایش دهد. بر اساس گزارش رویترز، یک منبع سوم در اوپکپلاس گفت: این گروه از مذاکره درباره بازگشت نفت ایران به بازار غافل نخواهد شد و در برخورد با مسائل مشابه سابقه دارد.