بهای طلای سیاه در آغاز معاملات هفته مثبت ماند
تداوم صعود در بازار نفت
بر اساس گزارشهای موجود، عملکرد روز گذشته بازار جهانی نفت خام باعث شد بزرگترین رشد قیمتها در حدود ۷ هفته گذشته حفظ شود. علت اصلی حفظ این رشد، تداوم خوشبینی به مذاکرات اقتصادی آمریکا و چین بود. همچنین دادههای اقتصادی مثبت این دو کشور نیز باعث شد چشمانداز تقاضا اندکی با بهبود همراه شود. در این میان نمیتوان از ضعف دلار آمریکا در حمایت از قیمتها چشمپوشی کرد. شاخص دلار آمریکا در روز جمعه گذشته، به کمترین سطح در ۱۰ روز قبل از آن رسید.
جنگ تجاری؛ نقش اول بازار نفت
جنگ تجاری آمریکا و چین که بیش از یک سال است به درازا کشیده، یکی از مهمترین عوامل فشار به قیمتها در این مدت بوده است. این فشار با وجود پایبندی بیسابقه اوپک و همراهانش به توافق کاهش تولید رقم خورده است. در چنین شرایطی، کوچکترین نشانه از پیشرفت مذاکرات تجاری پکن و واشنگتن، باعث خوشبینی بازار به تقویت رشد تقاضای نفت خام و افزایش قیمتها میشود. به گزارش بلومبرگ، وزیر بازرگانی آمریکا و نخستوزیر چین در حاشیه یک نشست منطقهای در بانکوک با یکدیگر دیدار داشتهاند. این دیدار که از سوی منابع آگاه اطلاع داده شده است، خوشبینی به دست یافتن به یک توافق تجاری را افزایش داده است.
اهمیت مسیر مذاکرات تجاری میان دو غول اقتصادی شرق و غرب در میان فعالان حوزه نفت به قدری بالا است که از نگاه آنها، حاصل این مذاکرات میتواند چشمانداز تقاضای نفت خام در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ را مشخص کند. به گزارش اساندپی گلوبال پلتس، سهیل المزروعی، وزیر انرژی امارات متحده عربی عقیده دارد دو مولفه مهمی که در کنار سایر عوامل بنیادین میتواند بر تعادل عرضه و تقاضا اثرگذار باشد، تغییرات ژئوپلیتیک و تغییرات اقتصادی یا همان مذاکرات تجاری بین آمریکا و چین است. به این ترتیب میتوان مشاهده کرد از نگاه المزروعی، اهمیت مذاکرات تجاری آمریکا و چین دستکمی از تغییرات ژئوپلیتیکال ندارد و میتواند نقشی تعیینکننده در آینده تقاضای نفت خام در سال آینده میلادی داشته باشد. به گفته المزروعی، با پایان یافتن مذاکرات تجاری، تصویر مربوط به چشمانداز تقاضای نفت خام در دو سال آینده میلادی روشنتر خواهد شد.
براساس گزارش اساندپی گلوبال پلتس، مناقشه تجاری آمریکا و چین نه تنها پیشبینیها از آینده رشد تقاضای نفت خام را به شدت تحت تاثیر قرار داده، بلکه بر تقاضای فعلی نفت خام نیز اثرگذار بوده است. آژانس بینالمللی انرژی در ماه گذشته چشمانداز خود از رشد تقاضای جهانی نفت خام برای سال آینده میلادی را کاهش داد. تداوم جنگ تجاری و آثار منفی آن بر رشد جهانی اقتصاد و در پی آن رشد تقاضای نفت خام، در رقم خوردن این پیشبینی غیرقابل انکار است. این سازمان همچنین میزان تقاضا برای نفت خام اوپک در نیمه اول ۲۰۲۰ را نیز به علت در نظر گرفتن احتمال کاهش فعالیتهای اقتصادی جهانی کاهش داد. این پیشبینی در حالی از سوی آژانس بینالمللی انرژی وجود دارد که کشورهای عضو و غیرعضو اوپک طبق قراردادی که از ژانویه آغاز شده و تا پایان مارس ۲۰۲۰ ادامه دارد، به کاهش روزانه ۲/ ۱ میلیون بشکه از تولیدات خود متعهد شدهاند. وزیران نفت این سازمان در نشست رسمی بعدی اوپک که اوایل دسامبر در وین برگزار خواهد شد، در رابطه با سرنوشت توافق کاهش تولید تصمیمگیری خواهند کرد. در حال حاضر نشانههایی از سوی عربستان برای تلاش بیشتر در جهت کاهش تولید و حفظ قیمتها دیده میشود. وزیر نفت ایران نیز روز گذشته با اشاره به تمایل عربستان و روسیه به حفظ قیمتها در محدوده فعلی، پیشبینی کرد در نشست رسمی ۱۷۷ اوپک که در ۵ دسامبر در مقر این سازمان در وین برگزار میشود، تصمیم بر کاهش بیشتر تولیدات باشد.
نگرانی آمریکایی در بازار نفت
اما در کنار چراغ سبزهایی که در مسیر مذاکرات تجاری نسبت به یک توافق جامع مشاهده میشود، عواملی نیز وجود دارند که همچنان مانع پایان نگرانی از فشار به قیمتها میشوند. یکی از این موانع، رشد تولید نفت خام در آمریکا است. طبق آماری که به تازگی اعلام شده، تولید روزانه نفت خام آمریکا با رسید به ۴/ ۱۲ میلیون بشکه در روز، به رکوردی تازه دست یافته است. تحلیلگران موسسه UOB روز گذشته در یک گزارش عنوان کردند: تولید نفت خام آمریکا با وجود کاهش تعداد دکلهای حفاری نفت خام در این کشور رو به افزایش است و به رکودی تازه نیز دست یافته است. این رکورد به لطف افزایش تولید ۳۰ درصدی در تولیدات خلیج مکزیک رقم خورده است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا اواخر هفته گذشته اعلام کرد تولید نفت آمریکا در آبهای خلیج مکزیک، در ماه آگوست رکورد بیشترین رشد تولید ماهبهماه را به ثبت رساند. در آگوست برای نخستین بار تولیدات خلیج مکزیک در آمریکا به متوسط بیش از ۲ میلیون بشکه در روز دست یافت. EIA در چشمانداز کوتاهمدت انرژی خود که در ۸اکتبر منتشر شد، پیشبینی کرده بود تولید روزانه نفت خام آمریکا تا دسامبر به ۱۳ میلیون بشکه در روز برسد. در حال حاضر آمریکا تا دست یافتن به این پیشبینی، ۶۰۰ هزار بشکه در روز فاصله دارد. همچنین اداره اطلاعات انرژی آمریکا انتظار دارد تولید روزانه نفت خام آمریکا تا پایان ۲۰۲۰ به ۴/ ۱۳ میلیون بشکه در روز برسد. رشد تولید نفت خام در آمریکا در حالی رقم خورده است که طبق گزارش بیکر هیوز، تعداد دکلهای حفاری در این کشور برای دومین هفته متوالی با کاهش مواجه بوده است. در هفته گذشته دکلهای حفاری آمریکا ۵ عدد کاهش داشتند که کمترین میزان از آوریل ۲۰۱۷ به این سو به شمار میرود. اما این تنها آمریکا نیست که رکوردهایی تازه در رشد تولید به ثبت میرساند. کشوری مانند روسیه که یکی از ستونهای اصلی توافق کاهش تولید اوپک بهشمار میرود و برای کاهش تولیداتش در اوپک پلاس تعهد داده نیز در اکتبر به رکورد تازهای در تولید نفت دست یافته است. به گزارش اساندپی گلوبال پلتس، روسیه در اکتبر، حدود ۲۳/ ۱۱ میلیون بشکه در روز نفت خام و میعانات گازی تولید کرده که بیش از سقف تعهد این کشور برای کاهش تولید بوده است. این کشور طبق توافقی که با اوپک کرده، به کاهش ۲۳۰ هزار بشکه از تولیدات روزانهاش نسبت به تولید اکتبر ۲۰۱۸ که حدود ۴۲/ ۱۱ میلیون بشکه در روز بوده، تعهد داده است.
ارسال نظر