گام سوم همکاری صنعت نفت و دانشگاهها برداشته شد
بیژن زنگنه روز گذشته در مراسم امضای قراردادهای پژوهشی در حوزه اکتشاف میان شرکت ملی نفت ایران و پنج دانشگاه معتبر کشور، ضمن تشکر از وزرای پیشین علوم، تحقیقات و فناوری یادآور شد: با امضای قراردادهای پژوهشی امروز، سومین بار است که قراردادهای پژوهشی میان شرکتهای اصلی وزارت نفت با دانشگاههای معتبر امضا میشود. وی با اشاره به اینکه نخستین قراردادهای پژوهشی مربوط به افزایش برداشت از میدانهای نفتی بود که خوشبختانه با همکاری وزارت علوم و پیگیری دانشگاهها این قراردادها اجرایی شده و در قالب آنها انستیتوهای نفت نیز فعال میشوند، ادامه داد: انجام پروژههای مربوط به مطالعه یک میدان یا مخزن، کاری گروهی است و اینگونه نیست که یک استاد و یک دانشجو بتوانند آن را انجام دهند.زنگنه ادامه داد: از این رو طیف وسیعی از متخصصان رشتههای علوم پایه و مهندسی با یکدیگر در زمینه یک مخزن مطالعه میکنند و بعد از آن وارد کارهای پژوهشی میشوند تا نفت بیشتری از مخازن برداشت شود.
وزیر نفت، هدف از امضای قراردادهای پژوهشی در بخش پاییندستی را خلق و بهبود فرآیندهای تولید در بخش پرمصرف مثل تولید متانول، اوره، آمونیاک، شیرینسازی گاز و بخشی از تصفیه نفت عنوان کرد و ادامه داد: در این بخش، دانشگاهها برخلاف بخش بالادستی، بیش از ۶۰ سال سابقه فعالیت و مطالعه دارند. به گفته وی، سابقه دانشگاهی در بخش بالادستی در ایران به بیش از ۲۰ سال نمیرسد و استادان فعال در این حوزه اغلب جوان هستند.
زنگنه از امضای قراردادهای پژوهشی در بخش اکتشاف با پنج دانشگاه معتبر بهعنوان سومین گام همکاری وزارت نفت با دانشگاهها نام برد و افزود: به این ترتیب پنج دانشگاه دیگر به مجموع دانشگاههای همکار علمی وزارت نفت اضافه شده است و امیدواریم با علاقهمندی دانشگاهها، این پروژهها به سرعت اجرایی شود.
وی گفت: سرمایهگذاری در بخش پژوهش و تحقیقات جزو بهترین سرمایهگذاریها در کشور است؛ هرچند موافق نیستم پول به پژوهشگاههای دولتی تابع وزارتخانهها داده شود. زنگنه یادآور شد: این طور نیست که پول بیشتر، خروجی بیشتری داشته باشد، زمانی خروجی پروژهها افزایش مییابد که متقاضی پروژه نیز وجود داشته باشد تا بتواند از یافتههای علمی در بخشهای مختلف استفاده کند.
وی در ادامه با بیان اینکه بخش اکتشاف در این سالها به دلیل کمبود منابع مالی و معضلاتی که صنعت نفت داشته است نتوانسته بسیاری از برنامههای خود را پیش ببرد، تصریح کرد: امیدوارم اجرای این قراردادهای پژوهشی، دستاورد زیادی برای صنعت نفت و دانشگاهها داشته باشد. زنگنه ادامه داد: امضای پنج قرارداد جدید تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه اکتشاف، الگویی مناسب برای ارتباط صنعت و دانشگاه است.
وزیر نفت درباره اعتبار در نظر گرفته شده برای این قراردادها هم توضیح داد: ارزش ریالی و ارزی ۵ قرارداد پژوهشی که امروز با دانشگاههای کشور امضا شد، در مجموع بالغ بر ۵/ ۱ میلیون یورو و حدود ۳ میلیارد تومان در فاز نخست است که در مراحل بعدی افزایش مییابد. زنگنه درباره اینکه آیا دانشگاههایی که امروز قرارداد پژوهشی با آنها امضا شد، میتوانند با شرکتهای خارجی همکاری کنند، آن را تایید کرد و گفت: در تمام قراردادهای پژوهشی که تاکنون امضا شده است بر این موضوع که دانشگاههای داخلی طرف قرارداد با وزارت نفت میتوانند با یک دانشگاه معتبر خارجی یا موسسات معتبر پژوهشی تعامل داشته باشند، توصیه و در برخی از قراردادهای گذشته این مهم محقق شده است.
معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت نیز در مراسم روز گذشته گفت: با همکاری دانشگاهها در اجرای قراردادهای پژوهشی شرکت ملی نفت ایران، مسیر بهرهمندی از فناوریهای حوزه اکتشاف هموار میشود. حبیبالله بیطرف در آیین امضای پنج قرارداد پژوهشی بین شرکت ملی نفت ایران و پنج دانشگاه کشور افزود: نگاه راهبردی مدیران ارشد وزارت نفت به ویژه وزیر نفت به جایگاه پژوهش و فناوری در صنعت نفت، فرصت ارزشمندی را فراهم کرده تا در بخش اکتشاف نیز مانند بخش تولید و ازدیاد برداشت، از ظرفیت دانشگاههای مهم و معتبر داخلی استفاده و زمینه انتقال و توسعه فناوری فراهم شود. وی گفت: بیتردید بخش اکتشاف بهعنوان نخستین زنجیره ارزش در صنعت نفت نیازمند بهرهگیری از فناوریهای روز دنیا است تا امکان دستیابی به نتایج دقیقتر در این حوزه فراهم شود.
به گفته معاون وزیر نفت، از آنجا که فعالیتهای اکتشافی هر روز سختتر و پیچیدهتر میشود، بهرهمندی از فناوریهای پیشرفته و استفاده از تجارب بینالمللی برای درک بهتر مطالعات زمینشناسی، ژئوفیزیکی و ژئوشیمیایی، خصوصیات مخزنی و مخاطرات حفاری از اهمیت بیشتری برخوردار است و همه اینها مستلزم دستیابی و استفاده از طیف وسیعی از استادان و کارشناسان و همچنین کاربرد فناوریهای روز دنیا است.بیژن زنگنه، در حاشیه امضای پنج قرارداد پژوهشی با دانشگاههای کشور، در جمع خبرنگاران درباره فرد اختلاسگر اظهار کرد: این فرد در ترکیه پنهان شده است.
وی افزود: مطالبی که درباره فرار وی به کانادا مطرح میشود به نظر شایعهای است که خودش منتشر میکند تا در ترکیه به دنبالش نباشند. وزیر نفت با بیان اینکه «اموال کشف شده از اختلاسگر نفتی بیش از مبلغ اختلاس است»، گفت: خوشبختانه با پیگیری دستگاه قضایی و نیروهای امنیتی، مبلغی بیشتر از اختلاس صورتگرفته، کشف شده است. زنگنه درباره امضای قراردادهای جدید نفتی نیز گفت: هر وقت قرارداد جدیدی امضا کردیم، اعلام میشود. وی با اشاره به فرا رسیدن ۲۹ اسفند سالروز ملی شدن صنعت نفت اظهار کرد: ملی شدن صنعت نفت به معنای حاکم شدن ملت ایران بر همه امور صنعت نفت است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی تحقق یافت.زنگنه افزود: ملی شدن صنعت نفت در زمان خودش بیشتر از آنکه یک حرکت صنعتی باشد، یک حرکت سیاسی برای مسلط شدن ملت بر مقدرات این صنعت در کشور بود.
ارسال نظر