چرا افت و خیز قیمت طلای سیاه شدت گرفت؟
آشفتگی تحلیل در بازار نفت
دنیای اقتصاد: توافق کاهش تولید اوپک در حالی وارد سومین ماه از فرصت شش ماهه خود شده است که به گزارش آژانس بینالمللی انرژی، برای نخستینبار در شش ماه گذشته حجم ذخایر نفت خام در ژانویه با رشد همراه شد. این آمار در حالی روز گذشته منتشر شد که روز سهشنبه اوپک نیز از رشد ذخایر جهانی نفت خبر داده بود. جدیدترین گزارش اوپک در کنار اعلام این خبر حاوی نکته مهم دیگری نیز بود، اینکه تولید نفت عربستان در ماه فوریه با رشد همراه بوده است. هرچند آمارهای اولیه و ثانویه اوپک در این مورد با یکدیگر هماهنگ نبود اما در نهایت گزارش آژانس بینالمللی انرژی نیز بر رشد تولید عربستان سعودی تاکید داشت.
دنیای اقتصاد: توافق کاهش تولید اوپک در حالی وارد سومین ماه از فرصت شش ماهه خود شده است که به گزارش آژانس بینالمللی انرژی، برای نخستینبار در شش ماه گذشته حجم ذخایر نفت خام در ژانویه با رشد همراه شد. این آمار در حالی روز گذشته منتشر شد که روز سهشنبه اوپک نیز از رشد ذخایر جهانی نفت خبر داده بود. جدیدترین گزارش اوپک در کنار اعلام این خبر حاوی نکته مهم دیگری نیز بود، اینکه تولید نفت عربستان در ماه فوریه با رشد همراه بوده است. هرچند آمارهای اولیه و ثانویه اوپک در این مورد با یکدیگر هماهنگ نبود اما در نهایت گزارش آژانس بینالمللی انرژی نیز بر رشد تولید عربستان سعودی تاکید داشت. به ا ین ترتیب هرچند رقم اعلام شده برای افزایش تولید عربستان در فوریه از سوی آژانس با آنچه در گزارش اوپک به آن اشاره شده بود، تفاوت داشت، با این حال رشد تولیدات عربستان تایید شد. بنابر این اتفاقی که در فوریه رخ داده است، این بوده که عربستان سعودی بهعنوان سردمدار اجرای طرح کاهش تولید و کشوری که بیشترین سهم از اجرای کاهش تولیدات را داشته، در دومین ماه از اجرای توافق اوپک تولید نفت خود را افزایش داده است.
افزایش حجم ذخایر جهانی برای نخستینبار در شش ماه گذشته و همچنین رشد تولید عربستان؛ اگرچه میتواند پیامهایی منفی از به تعادل رسیدن بازار به همراه داشته باشد اما آژانس بینالمللی انرژی آن را مانعی برای به تعادل رسیدن بازار در نیمه دوم ۲۰۱۷ نمیداند و بانک سرمایهگذاری گلدمنساکس با نگاهی خوشبینانهتر پیشبینی میکند بازار جهانی نفت در سه ماهه دوم سال جاری به تعادل خواهد رسید.
تعادل بازار از نگاه آژانس بینالمللی انرژی
بر اساس گزارشی که آژانس بینالمللی انرژی روز گذشته منتشر کرد، اگر کشورهای عضو و غیرعضو اوپک به سقف تعیین شده برای تولیدات خود پایبند باشند، بازار جهانی نفت در نیمه نخست سال جاری با کاهش عرضه همراه خواهد شد. کاهش عرضه نفت خام در حالی میتواند بازار را به تعادل برساند و باعث افزایش قیمتها شود که اگر افزایش سطح ذخایر نفتی در مقطع فعلی رخ نمیداد، بازار با سرعت بیشتری به تعادل میرسید.
آنطور که آژانس بینالمللی انرژی درگزارش خود آورده است: ذخایر نفت خام در ماه ژانویه در ثروتمندترین کشورهای دنیا برای نخستینبار از جولای، ۴۸ میلیون بشکه رشد داشته و در مجموع به ۰۳/ ۳ میلیارد بشکه رسیده است. بر اساس تحلیلی که آژانس از میزان افزایش ذخایر ارائه کرده است «افزایش واقعی در ذخایر کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعهای در ماه ژانویه به ما این نکته را یادآوری میکند که آغاز روند کاهش ذخایر نفتی ممکن است اندکی زمان ببرد.» تبعیت کشورهای عضو اوپک از توافق کاهش تولید روزانه ۲/ ۱ میلیون بشکهای در نیمه نخست سال ۲۰۱۷ در ماه فوریه ۹۱ درصد بوده است. آنطور که آژانس بینالمللی انرژی مطرح میکند، اگر اوپک تولید محدود خود را تا ماه ژوئن ادامه دهد، بازار احتمالا با کاهش عرضه روزانه ۵۰۰ هزار بشکهای همراه خواهد بود. آنطور که آژانس بینالمللی در گزارش روز گذشته نوشته است: اگر سطح فعلی تولید تا ماه ژوئن، یعنی زمان اتمام توافق فعلی حفظ شود، بازار در نیمه نخست سال با کمبود عرضه روزانه ۵۰۰ هزار بشکهای مواجه خواهد بود، البته این به شرطی است که تغییری در عرضه و تقاضای سایر کشورهای جهان ایجاد نشود.
این گزارش در ادامه تاکید میکند: مهمترین پیام بازار برای کسانی که به دنبال برقراری تعادل مجدد در بازار نفت هستند این است که صبور باشید و به اعصاب خود مسلط. در کنار این نکته آژانس بینالمللی انرژی، برآورد خود از رشد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۱۷را نسبت به گزارش قبلی که ۶/ ۱ میلیون بشکه در روز بود کاهش داده و به رقم ۴/ ۱ میلیون بشکه در روز رسانده است که ناشی از کاهش تقاضای ژاپن، آلمان، کره جنوبی و هند در ماه ژانویه بوده است. اما توافق اوپک در حالی تا کنون در سطحی خوب اجرایی شده است که بیشترین بار اجرای آن به دوش عربستان سعودی بوده است. این کشور بهعنوان سردمدار اجرای توافق کاهش تولید، جور کشورهایی که بهطور کامل به سقف تولید پایبند نبودهاند را نیز کشیده اما به گزارش آژانس بینالمللی انرژی؛ تولید نفت این کشور در ماه فوریه روزانه ۱۸۰ هزار بشکه افزایش داشته و به ۹۸/ ۹ میلیون بشکه در روز رسیده است که به هرحال کمتر از سقف تعیین شده ۰۶/ ۱۰ میلیون بشکه است.
گزارش آژانس از افزایش تولید عربستان در حالی است که دادههای دولتی عربستان در گزارش اوپک نیز از افزایش تولید نفت این کشور در ماه فوریه و بازگشت آن به بیش از ۱۰ میلیون بشکه در روز حکایت دارد. این در حالی است که دادههای منابع ثانویه چیز دیگری نشان میداد. بر اساس دادههای منابع ثانویه، تولید نفت عربستان در ماه فوریه بیش از ۶۸ هزار بشکه کاهش یافته و به ۷۸/ ۹ میلیون بشکه در روز رسیده است. بر اساس این آمار تولید نفت اوپک در مجموع ۵/ ۱۳۹ هزار بشکه کاهش یافته و به ۹۶/ ۳۱ میلیون بشکه در روز رسیده است. آمار منابع ثانویه نشان میدهد در فوریه تولید نفت همه کشورهای عضو این سازمان به غیر از ایران و نیجریه کاهش یافته است. تولید نفت نیجریه ۵۸ هزار بشکه افزایش یافته و تولید نفت ایران نیز با ۳۶ هزار بشکه رشد به بیش از ۸/ ۳ میلیون بشکه در روز رسیده است. با این حال مقامات نفتی کشورمان اعلام میکنند که تولید نفت ایران بیش از برآوردهای منابع ثانویه و در حال حاضر حدود ۹/ ۳میلیون بشکه در روز است. گزارش اوپک بر این نکته نیز تاکید داشت که ذخایر نفتی در حال رشد است. اوپک همچنین برآورد خود از تولید نفت کشورهای غیر عضو اوپک را بهطور چشمگیری افزایش داده است. بر اساس این گزارش تولید نفت کشورهای غیرعضو در سال ۲۰۱۷ حدود ۴۰۰ هزار بشکه افزایش مییابد که ۱۶۰ هزار بشکه از برآورد قبلی این سازمان بیشتر است.
عینک خوشبینی گلدمن ساکس
اما با وجود تمام پالسهای منفی که جدیدترین گزارش اوپک به همراه داشته، به نظر میرسد موسسه گلدمن ساکس هیچکدام از این پالسها را دریافت نکرده و حتی مانند آژانس بینالمللی انرژی به طولانیتر شدن روند ایجاد تعادل در بازار نیز اعتقادی ندارد. روز گذشته گلدمن ساکس در گزارشی اعلام کرد: پیشبینی ما این است که میزان ذخایر نفتی در سال ۲۰۱۷ کاهش خواهد یافت و این ما را به این نتیجه میرساند که نفت برنت به روند افزایش قیمت خود ادامه خواهد داد. این پیشبینی در حالی است که در روز سهشنبه و پس از انتشار گزارش اوپک، قیمت نفت با افت همراه شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، موسسه گلدمن ساکس اعلام کرد، به رغم اینکه اوپک در گزارش ماهانه خود اعلام کرده که میزان ذخایر نفتی جهان و تولید عربستان افزایش داشته است، میزان تبعیت اوپک از توافق همچنان بالا بوده است. به این ترتیب گلدمن ساکس در گزارشی تحقیقی اعلام کرد که روند برقراری توازن مجدد در بازار همچنان ادامه دارد و این موسسه انتظار دارد که بهرغم رشد تولید نفت شیل آمریکا، تقاضا برای نفت در سه ماهه دوم به لطف کاهش تولید، از عرضه پیشی بگیرد.
اوپک در گزارش روز سهشنبه با اعلام اینکه میزان ذخایر نفت جهان افزایش یافته، پیشبینی خود از میزان تولید نفت تولیدکنندگان غیر عضو اوپک را نیز افزایش داد. در این گزارش با استناد به آمارهای دولت عربستان اعلام شده که میزان تولید این کشور در ماه فوریه با ۲۶۳ هزار بشکه افزایش به ۱۰ میلیون بشکه رسیده است. انتشار این خبر موجب شد قیمت نفت خام آمریکا در روز سهشنبه به پایینترین رقم از ۲۹ نوامبر یعنی روز قبل از اعلام توافق کاهش تولید برسد. قیمت نفت برنت نیز در پایان معاملات دیروز به پایینترین رقم از ۳۰ نوامبر رسید. با این حال گلدمن ساکس در گزارش خود بر کاهش سطح ذخایر نفتی در دنیا و تعادل بازار جهانی نفت در نیمه نخست سال ۲۰۱۷ تاکید کرده است. این موسسه همچنین گفته است که «تمدید مجدد توافق کاهش تولید به نفع اوپک نیست زیرا هدف این سازمان رساندن میزان ذخایر نفتی به سطحی عادی بوده نه تقویت قیمتها.» با این حال باید دید انتظار خوشبینانه گلدمن ساکس نسبت به ایجاد تعادل در نیمه نخست سال جاری میلادی تحقق پیدا خواهد کرد یا انتظار آژانس بینالمللی انرژی از ایجاد تعادل در زمانی دورتر؟
ارسال نظر