مذاکرات محرمانه تولیدکنندگان اوپکپلاس به کجا رسید؟
احتمال تعویق ۳ تا ۶ ماهه برنامه اوپکیها
به گزارش «ایسنا» عربستانسعودی و روسیه که در راس گروهی متشکل از ۲۳ کشور قرار دارند، اعلام کردهاند که درباره تسهیل محدودیت عرضه در ژانویه بازنگری خواهند کرد زیرا افزایش شیوع ویروسکرونا به تقاضا برای سوخت لطمه زده است. روسای روسیه و اوپک حتی به گزینه کاهش بیشتر تولید نفت اشاره کردهاند؛ با این حال یک نماینده اوپک گفت: چنین ایدهای تاکنون از حمایت گسترده در میان سایر اعضا برخوردار نشده است.
به گفته نمایندگان اوپک که به دلیل محرمانه بودن مذاکرات مایل نبودند نامشان فاش شود، در فاصله کمتر از سه هفته به زمان برگزاری نشست وزیران اوپکپلاس به منظور تصمیمگیری درباره سیاست تولید سال آینده، این گروه به حفظ محدودیت عرضه فعلی در سال ۲۰۲۱ متمرکز شده است. اوپکپلاس در حالحاضر تولیدش را حدود ۷/ ۷ میلیون بشکه در روز معادل ۸درصد از تولید جهانی محدود کرده است.
یک نماینده اوپک گفت: واکسنی که هفتهجاری ساخت آن از سوی شرکت فایزر اعلام شد، ممکن است تقاضا برای سوخت را در اواسط سال ۲۰۲۱ احیا کند و نیاز به محدودیت عرضه بیشتر برطرف شود. قیمت نفت روز چهارشنبه در معاملات بازار لندن در واکنش به این موفقیت علمی به بالای ۴۵ دلار در هر بشکه صعود کرد که بالاترین قیمت در ۱۰ هفته اخیر بود، با اینحال چالشهای لجستیکی عظیمی که در رساندن این واکسن برای میلیاردها نفر وجود دارد، شرایط بازار نفت را در ۶ ماه آینده به میزان قابلملاحظهای تغییر نخواهد داد؛ بنابراین رویداد اخیر تضمین نمیکند که تولیدکنندگان میتوانند طبق برنامه شیرهای نفت را در ژانویه بازکنند.
اوپک همچنین ناچار است با بازگشت عرضه نفت اعضای معاف از مشارکت در پیمان اوپکپلاس کنار بیاید. لیبی پس از آتشبس میان گروههای داخلی، تولیدش را به سرعت احیا کرده و به بالاترین میزان در حدود یک سال اخیر رسانده است. معاملهگران انتظار دارند صادرات نفت ایران در سال۲۰۲۱ پس از فعال شدن توافق برجام از سوی جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا به بازار برگردد. شاخصهای نفتی جمعه مانند روز قبلش با کاهش ارزش روبهرو شدند چراکه از یکسو موجودی نفت آمریکا برخلاف انتظار بالا رفت و از سوی دیگر، شیوع کووید-۱۹ همچنان بر تقاضا اثر منفی میگذارد. تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۴:۴۵ به وقت تهران) نفتخام آمریکا با ۴۷ سنت کاهش معادل ۱۴/ ۱درصد به ۶۵/ ۴۰ دلار بر بشکه رسید. شاخص برنت نیز ۳۸ سنت پایین رفت تا با ۸۷/ ۰ درصد افت ۴۳ دلار و ۱۵ سنت در هر بشکه معامله شود. بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، موجودی نفت این کشور در هفته گذشته ۲۸/ ۴ میلیون بشکه افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که پیش از این موسسه نفت آمریکا تخمین زده بود موجودیها در این بازه کاهش یافته است.
تغییرات توافق
شاهزاده عبدالعزیز بنسلمان، وزیر انرژی عربستانسعودی دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد اوپک و متحدانش در صورت لزوم میتوانند توافق را تغییر دهند. اوپکپلاس اوایل امسال هم چنین اقدامی کرده بود و افزایش تولید به میزان دو میلیون بشکه در روز را که از جولای برنامهریزی کرده بود، یک ماه بهتاخیر انداخت و از آگوست آغاز کرد. این گروه با پیشبینی بهبود اقتصاد جهانی و مصرف سوخت، قصد داشت در ژانویه دو میلیون بشکه در روز دیگر به تولیدش اضافه کند.
اما افزایش موارد ابتلا به ویروسکرونا باعث ازسرگیری قرنطینه شد و تقاضا برای سوختهای حمل و نقل را ضعیفتر کرد و امیدهای تولیدکنندگان به بهبود شرایط رنگ باخت. دبیرخانه اوپک در وین در گزارش ماهانه خود برآوردش از تقاضای جهان برای نفت اوپک در سال ۲۰۲۱ را کمتر کرده و هشدار داده است تاثیر همهگیری کووید-۱۹ بر مصرف در سال آینده برای مدت طولانیتری ادامه خواهد داشت. از زمانیکه جدیدترین توافق کاهش تولید اوپکپلاس در آوریل تصویب شد، ریاض و مسکو پیوسته تلاش کردهاند به انتظارات شکل دهند و گاهی اقدامات قاطعانهتر از انتظار بازار را انجام دادهاند و با پنهانکردن نیتشان، تلاش کردهاند تا تاثیر تصمیماتشان بر قیمتها را حداکثر کنند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در ۲۲اکتبر اعلام کرد اگر لازم باشد میتوانیم درباره کاهش بیشتر تولید تصمیم بگیریم و در ادامه خاطرنشان کرده بود که دلیل فوری برای چنین اقدامی نمیبیند. عبدالمجید عطار، وزیر انرژی الجزایر که ریاست دورهای اوپک را برعهده دارد، روز چهارشنبه به چنین احتمالی اشاره کرد. وزیر انرژی عربستانسعودی هم مکررا به سفتهبازان بازار نفت هشدار داده است. بر اساس گزارش بلومبرگ، هیچچیز تا زمان برگزاری نشست آنلاین وزیران نفت اوپکپلاس در روزهای ۱۰ و ۱۱ آذر قطعی نیست. اماراتمتحدهعربی که اخیرا از تعهداتش تحتپیمان اوپک تخطی کرد، دوشنبه هفته جاری تاکید کرد برای اینکه توافق تغییری پیدا کند، موافقت همه اعضا ضروری است.