علیرضا لطفی در نشست خبری گفت: فناوری، زیرساخت همه زیرساخت‌های جامعه است و برای تحول، جهانی‌شدن و پیشرفت کشور مسیری جز توسعه فناوری نداریم. هرچه توسعه فناوری به تاخیر بیفتد، سایر حوزه‌ها نیز عقب خواهند افتاد و نمی‌توان اقتصاد، سلامت و آموزش را بدون توسعه زیرساخت‌های ارتباطی به‌صورت متوازن پیش برد. نه فقط دولت، بلکه حاکمیت باید پای کار توسعه باشد و سرمایه‌گذاری جدی در این حوزه انجام دهد.

وی با اشاره به اهمیت استان تهران اظهار کرد: اگر بخواهیم زیرساخت ارتباطی کشور را توسعه دهیم، بدون تهران در سایر مناطق نیز به نقطه مطلوب نخواهیم رسید. رئیس سازمان تنظیم مقررات نیز اخیرا از عقب‌ماندگی تهران نسبت به سایر شهرها سخن گفته است. قفل توسعه ارتباطی تهران باید هرچه سریع‌تر باز شود؛ زیرا هرچه این وضعیت طولانی‌تر شود، آسیب بیشتری به کشور وارد خواهد شد. این توسعه در نهایت اتفاق می‌افتد، اما زمان تحقق آن ممکن است به تاخیر بیفتد.

وضعیت ضریب نفوذ و توسعه فیبر نوری

مدیر مخابرات استان تهران درباره وضعیت شبکه تهران گفت: در پنجمین ماه سال، ضریب نفوذ تلفن ثابت ۴۳.۳درصد است که عدد نامناسبی نیست، اما ظرفیت توسعه بیشتری دارد. ضریب نفوذ xDSL نیز ۲۴درصد و ضریب نفوذ FTTH حدود ۵.۷درصد است که نشان می‌دهد وضعیت فیبر نوری هنوز مطلوب نیست. درحال‌حاضر ۲۲۵هزار مشترک فعال FTTH در تهران داریم که ۴۳هزار مشترک از ابتدای سال به این تعداد اضافه شده‌اند. همچنین تعداد مشترکان فعال تلفن ثابت به ۶‌میلیون و ۳۷۵هزار مشترک رسیده است.

هزینه نگهداری شبکه و اختلاف با شهرداری

لطفی با اشاره به هزینه‌های نگهداری شبکه اظهار کرد: ماهانه نزدیک به ۶۰‌میلیارد تومان برای برق هزینه می‌کنیم و تقریبا همین میزان نیز صرف سرمایش مراکز می‌شود. هزینه نیروی انسانی نیز چندین برابر این ارقام است. با وجود این هزینه‌ها، متوسط دریافتی ما از هر مشترک حدود ۴۹ هزار تومان است و بخشی از خدمات، ازجمله مکالمات داخل شبکه، رایگان ارائه می‌شود.

وی درباره اختلاف با شهرداری تهران گفت: موضوع اختلاف به تعرفه‌ها مربوط است. تعرفه حفاری که شهرداری تعیین کرده در برخی موارد تا ۲۰ برابر تعرفه سازمان تنظیم مقررات است و با چنین اختلافی، توسعه فیبر اقتصادی نخواهد بود. شهرداری قصد ورود بیزنسی به بحث توسعه فیبر دارد و اراده کرده که از این محل درآمد کسب کند، در آن صورت همه اپراتورها به نحوی رقیب شهرداری می‌شوند. درحالی‌که سیاست‌ها باید در چارچوب سیاست‌های وزارت ارتباطات و با نظر سازمان تنظیم مقررات دنبال شود.

مطالبات ۱.۷ همتی از دستگاه‌ها

مدیر مخابرات استان تهران درباره مطالبات مخابرات گفت: بخش عمده مطالبات وصول‌نشده مربوط به مشترکان تجاری و دستگاه‌های دولتی است. اکنون حدود ۱.۷همت، معادل نزدیک به ۱۰درصد بودجه عملیاتی مخابرات تهران، از سوی مجموعه‌هایی مانند استانداری‌ها، آموزش‌وپرورش و نهادهای نظامی پرداخت نشده است. این در حالی است که شبکه ارتباطی برای ادامه فعالیت و توسعه به نقدینگی نیاز دارد. در برخی حوزه‌های حساس نیز به دلیل ملاحظات موجود امکان قطع خدمات وجود ندارد.

لطفی افزود: در ماه‌های گذشته مراکز مخابراتی به دلیل بدهی، بارها با قطعی برق مواجه شدند و این قطعی‌ها موجب سوختن تجهیزات فعال و تحمیل هزینه‌های ‌میلیاردی شد. برخی اپراتورها نیز از سال‌های گذشته بدهی‌های چندده‌میلیاردتومانی دارند که خدمات آنها تاکنون متوقف نشده است، اما ادامه این شرایط ممکن نیست و در نهایت ناچار به قطع خدمات خواهیم شد.

چالش قطعی برق و پایداری شبکه ارتباطی

وی درباره پایداری شبکه گفت: در ماه‌های اخیر مجموعه ارتباطی به‌صورت ویژه فعالیت کرد و در تهران حتی به شکل شبانه‌روزی پای کار بود. مخابرات قصد تولید برق ندارد و انتظار نمی‌رود انرژی مورد نیاز نودهای ارتباطی را مستقل تامین کند. البته در مراکز پرظرفیت، باتری‌های پشتیبان داریم که بخشی از پایداری شبکه را در زمان قطعی برق تامین می‌کنند، اما بخش مهمی از این مسوولیت بر عهده شبکه برق است.

مدیر مخابرات استان تهران ادامه داد: استاندارد قطعی برق در دنیا معمولا ۱۵دقیقه در ماه است و تجهیزات فعال نیز بر اساس همین استاندارد ساخته می‌شوند. اگر برق هر روز قطع شود، تجهیزات باید با استاندارد متفاوتی طراحی شوند که هزینه آنها چندین برابر خواهد بود. بنابراین شرکت توزیع برق باید برای نودهای ارتباطی چاره‌اندیشی کند. باتری‌هایی که برای چهار سال طراحی شده‌اند، در اثر قطعی‌های مکرر ممکن است تنها چهار ماه کار کنند و این مساله موجب استهلاک شدید تجهیزات شبکه و افزایش هزینه‌های مخابرات می‌شود.