شماره روزنامه ۶۱۵۰
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۱۴۷ دنیای اقتصاد

اخبار مطالب توصیه شده - روزنامه شماره ۶۱۴۷

  • قله جدید بیت‌کوین

    دنیای اقتصاد: روزهای گذشته برای بازار کریپتو تاریخ‌ساز بودند؛ زیرا بیت‌کوین برای ششمین روز متوالی رکورد جدیدی ثبت کرد و قیمت‌هایی را تجربه کرد که سرمایه‌گذاران رمزارز در خواب می‌دیدند. بیت‌کوین روز گذشته قیمت ۸۲ هزار و ۹۴۳ دلار را لمس کرد. رشد توفانی بیت‌کوین، سایر رمزارزها را نیز از زمین بلند کرد. باید دید که ترامپ به وعده‌های خود در زمینه حمایت از رمزارزها عمل می‌کند یا خیر.
  • ۵۸۰۰ پیشنهاد برای بودجه ۱۴۰۴

    دنياي اقتصاد: در هفته جاری کمیسیون‌های تخصصی مجلس به بررسی پیشنهادهای نمایندگان در لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۴ و ارائه گزارشی به کمیسیون تلفیق می‌پردازند. بر همین اساس بیش از ۵۸۰۰ پیشنهاد تاکنون از سوی نمایندگان در لایحه بودجه ۱۴۰۴ به ثبت رسیده است که همین امر نیز نشان از تغییرات گسترده در این لایحه دارد. اگرچه برخی از این پیشنهادها مربوط به حوزه‌های انتخابیه نمایندگان است، اما در این میان پیشنهادهای جامعی نیز مطرح است همچون افزایش بودجه تامین کالاهای اساسی که به نظر می‌رسد یکی از دغدغه‌های نمایندگان باشد. بر این اساس احتمالا بودجه کالاهای اساسی که در سال جاری ۱۵ میلیارد دلار در نظر گرفته شده بود و در لایحه بودجه ۱۴۰۴ با ۳ میلیارد دلار کاهش ۱۲ میلیارد دلار پیش‌بینی شده است، افزایش می‌یابد. از سوی دیگر نمایندگان پیشنهادهایی برای تامین اعتبار برخی از پروژه‌ها همچون انتقال آب دریای عمان را مطرح کرده‌اند و به دنبال عدم توقف این پروژه هستند. علاوه بر این برخی نمایندگان با پیشنهادهایی به دنبال مکلف کردن دولت برای هزینه‌کرد ۵۴۰ همت برداشته شده از صندوق توسعه ملی در پروژه‌های عمرانی هستند.
  • برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است

    دنیای‌اقتصاد: در آستانه سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت برخی بخش‌های سند برجام نیازمند برخی به‌روزرسانی‌هاست. اسماعیل بقایی روز دوشنبه تصریح کرد: موضع ما در ارتباط با موضوع هسته‌‌‌ای همان است که همواره‌‌‌ گفتیم؛ برنامه ما صلح‌آمیز است و سندی مشخص به عنوان برجام داریم و هرچند در بخش‌‌‌هایی از این سند ممکن است تاریخ آن گذشته باشد که لازم است برخی به‌روزرسانی‌‌‌ها انجام شود که متاسفانه به دلیل برخی تحولات متوقف شد. بقایی درباره سفر مدیرکل آژانس به تهران نیز گفت: ما همواره اعلام کردیم که از آژانس و شخص مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این انتظار می‌رود که به دور از فشارهای سیاسی و فضاسازی‌‌‌های دیگران به صورت مستقل و حرفه‌‌‌ای عمل کند.
  • بورس در مسیر ترمیم

    دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی: برای سومین روز متوالی رشد قیمت‌ها در بازار سهام ادامه‌دار شد و شاخص کل بورس در روز گذشته با رشد ۳۶هزار واحدی (۱.۷۶درصد) با قدرت موفق به باز‌پس‌گیری کانال ۲میلیون و ۱۰۰هزار واحدی شد. شاخص کل توانسته در سه روزی که از هفته جاری سپری شده، رشد ۵.۳۷درصدی را به ثبت برساند و افزایش ارتفاع شاخص از کف تجربه‌شده در ۲آبان (محدوده یک‌میلیون و ۹۷۰هزار واحد)، به ۷.۸۸درصد رسیده است.
  • شور نفتی برای بازگشت ترامپ

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: صنعت نفت آمریکا امیدوار است که با بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری طی هفته‌های آتی، وارد دورانی نوین از رونق شود. در شرایطی که صنعت نفت در دوران جو بایدن با مجموعه‏‌ای از محدودیت‌های زیست‏‌محیطی شدید مواجه بوده، بازگشت ترامپ به کاخ سفید می‌تواند نوید بخش رهایی از مقررات دست و پاگیر برای تولید حداکثری سوخت‌های فسیلی باشد.
  • «بازی موش و گربه» با خودشیفته‏‌ها

    مترجم: منا اختیاری
    در برخورد با یک فرد خودشیفته، خشونت و بدرفتاری اشکال مختلفی به خود می‌گیرد و خیلی از موارد آزاری که تجربه می‏‌کنید، الزاما آن بدرفتاری‏‌هایی نیستند که می‏‌شناسید و به آنها آگاهید. این رفتارهای آزارگرانه در روابط عاطفی بین فردی، روابط خانوادگی و محیط‏‌های کاری رخ می‌دهد که سومی یکی از سخت‏‌ترین‏‌ بسترهای مقابله با این مشکل است، چون برای تامین نیازهای اساسی و اولیه خود به حقوق سر ماه‌تان متکی هستید. پس نمی‌توانید به همین راحتی از آن شخص فاصله بگیرید یا خود را از محیط سمی جدا کنید. خشونت و بدرفتاری افراد خودشیفته در محیط کار به چه صورتی بروز می‌کند؟ ممکن است مدیرتان از شما بخواهد هدایت پروژه بزرگی را برعهده بگیرید و شما این چالش را بپذیرید.
  • مانع‌تراشی جدید برای واردات آی‌فون

    دنیای اقتصاد: ماجرای آزادسازی واردات آی‌فون و رجیستری گوشی‌های اپل دو موضوعی است که طی هفته‌های گذشته جنجال زیادی به پا کرده و پیچ‌وخم بسیاری را پیموده است، با این حال اما همچنان مبهم باقی مانده است. ابتدایی‌ترین خبری که این اتفاق را بر کام مردم و فعالان این حوزه تلخ کرد تعرفه ۹۶ درصدی برای واردات بود؛ خبری که در مدت زمان کوتاهی تغییر کرد و این‌بار اخبار جدید حاکی از تعرفه ۱۵ درصدی بود. پس از آن مصوبه هیات وزیران به گمرک ابلاغ شد و در حالی که حتی قیمت تمام شده آی‌فون ۱۶ نیز اعلام شد و به نظر می‌رسید این ماجرا به نقطه پایانی خود رسیده است، اعلام لزوم بازنگری قیمت‌ها از سوی گمرک به دلیل آنکه قیمت‌‌های فعلی بر اساس ارزش این گوشی‌ها در سایت اپل هستند؛ یک بار دیگر ماجرا را دچار تعلیق کرد.
  • چهار D علیه اقتصاد چین

    دنیای اقتصاد-علیرضا کتانی: اقتصاددانان می‌گویند چین از معضل سه D رنج می‌برد: بدهی (Debt)، تورم منفی (Deflation) و ضعف جمعیت‌شناختی (Demography). انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چهارمین مورد را به این فهرست اضافه کرد: دونالد ترامپ (Donald Trump) که تهدید کرده است پس از بازگشت به کاخ سفید، تعرفه‌های بالایی بر صادرات چین اعمال خواهد کرد. برای مقابله با این خطرات، سرمایه‌گذاران امیدوار بودند که چین بسته نجات مالی قاطعی را پس از جلسه حزب کمونیست در ۸نوامبر اعلام کند. به گزارش اکونومیست اما به نظر می‌رسد رهبران چین، در موضعی محتاطانه گیر افتاده‌اند. پس از این نشست، وزارت دارایی از طرح جدیدی برای مقابله با یکی از Dها یعنی بدهی رونمایی کرد. اما هیچ اقدامی در رابطه با سایر مشکلات موجود در چین در دستور کار مقامات وجود ندارد. به نظر می‌رسد چین در حال آماده شدن برای ارائه بسته نجات بزرگ خود در صورت اعمال تعرفه‌های سنگین توسط دونالد ترامپ است و فعلا بسته بزرگ خود را ارائه نداده است.
  • اخراجی‌های دولت جدید ترامپ

    دنیای‌اقتصاد: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا روز شنبه (۱۹ آبان) گفت که از نیکی هیلی، سفیر سابقش در سازمان ملل یا مایک پمپئو، وزیر خارجه سابقش برای پیوستن به دولت آینده‌اش دعوت نخواهد کرد. «زولان کانو یانگز» در گزارش خود در نیویورک‌تایمز نوشت، اعلامیه ترامپ در Truth Social، پلتفرم رسانه اجتماعی او، نشانه اولیه فرآیند تصمیم‌گیری رئیس‌جمهور منتخب در حین بررسی اختلافات ایدئولوژیک در حزب جمهوری‌خواه بود. چند روز پس از پیروزی وی در انتخابات، تیم ترامپ اولین جلسات رسمی انتقالی خود را آغاز و روند ساخت کابینه جدید را افزایش داده است.
  • مسکن در امان است؟

    دنیای اقصاد -گروه مسکن و شهری: بازار مسکن در ماه‌‌‌های باقی‌‌‌مانده از سال‌جاری چه سرنوشتی پیدا می‌کند؟ آیا رکود تداوم خواهد داشت یا باید منتظر بازگشت تدریجی رونق به معاملات مسکن باشیم؟ وضعیت تورم مسکن چه خواهد شد؟ حالا که پرونده انتخابات آمریکا به عنوان یکی از مهم‌ترین متغیرهای غیراقتصادی موثر بر بازارها با انتخاب «ترامپ» بسته شده، بازار مسکن هم از این موضوع تاثیر خواهد پذیرفت یا اینکه مسکن برخلاف سایر بازارهای دیگر، در امان است؟
  • حمل‌ ونقل ریلی در خدمت توسعه معدن

    دنیای اقتصاد -حسام مقدم‌علی: توسعه حمل‌ونقل ریلی به‌عنوان یکی از زیرساخت‏‏‌های اصلی بخش معدن و صنایع معدنی کشور با چالش‏‏‌های جدی مواجه است. براساس آمارهای منتشرشده، ‏‏‌ سهم حمل بار معدنی از کل بار ریلی از ۷۱.۴‌درصد در سال ۱۳۹۸ به ۵۳.۸‌درصد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است. این در حالی است که با افزایش تولید فولاد طی پنج‌سال گذشته، حمل‌ونقل ریلی در این حوزه روند نزولی داشته و سرعت بازرگانی نیز از ۳.۷۸کیلومتر بر ساعت در سال ۱۴۰۰ به ۳.۰۲کیلومتر در سال ۱۴۰۲ رسیده است. رسوب زیاد واگن‏‏‌ها در مبادی و مسیر، عدم‌تخلیه بار متناسب با ظرفیت در اسکله‏‏‌های تجاری و اجبار به حمل‌ونقل جاده‏‏‌ای از چالش‏‏‌های اصلی این بخش است. برای حل این مشکل، سرمایه‌گذاری ۴.۹میلیارد یورویی جهت توسعه ۲۰۲۲کیلومتر خطوط جدید و ۱۲۵۵کیلومتر خط دوم برآورد شده است. این در حالی است که حمل‌ونقل ریلی سه تا پنج‌برابر جاده ظرفیت ایجاد می‌کند و به ازای هر تن کیلومتر انتقال بار از جاده به ریل، ۳۵سی‏‏‌سی در مصرف سوخت صرفه‏‏‌جویی می‌شود.
  • ریشه سیاسی بحران‌های اقتصادی

    گفت‌وگوی آرمان آیسلطان از کازینفورم (Kazinform News Agency) ترجمه: جعفر خیرخواهان
    جیمز رابینسون، دانشمند علوم سیاسی، اقتصاددان و برنده بریتانیایی-آمریکایی، با دارون عجم‏‏‏‏‌اوغلو و سایمون جانسون، برنده جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۲۴، در مصاحبه با خبر‌‌گزاری کازینفورم درباره تاثیر نابرابری اقتصادی بر نظام‌های سیاسی، علایق پژوهشی آینده و کارهایش درباره آفریقا صحبت کرد. وی همچنین دیدگاه‌های خود را درباره تحولات کنونی جهانی ازجمله توسعه اقتصادی چین، انتخابات در آمریکا و وضعیت افغانستان به اشتراک می‌گذارد. جیمز رابینسون نشان می‌دهد که نهادهای فراگیر چقدر برای شکوفایی و رفاه در یک جامعه اهمیت دارند. کار او براساس همان‌سنت دانشگاهی و پژوهشی است که به ما کمک می‌کند جهان را از نو ببینیم و آن را در جهت بهبود زندگی نوع بشر شکل دهیم. رابینسون پژوهش‌های تاثیرگذاری درباره رابطه بین قدرت سیاسی، نهادها و شکوفایی اقتصاد انجام داده‌است. رابینسون هم اینک مدیر موسسه پیرسون برای مطالعه و حل و فصل منازعات‌جهانی در دانشگاه شیکاگو است.
  • اُفت کارآیی با توهم دانایی

    شعیب حسنی / مدیر منابع انسانی «دنیای‌اقتصاد»
    این روزها در سازمان‌ها و تیم‌‌‌های مدیریتی، با مدیرانی روبه‌‌‌رو شده‌‌‌ام که با وجود نداشتن دانش عمیق در حوزه منابع انسانی، با اطمینان بالا نظرات قاطعانه‌‌‌ای ارائه می‌دهند. به عنوان مثال، یکی از مدیران در جلسات اصرار داشت روش‌های مدیریت عملکرد و سیستم جبران خدمات جدیدی که پیشنهاد داده بودم، اشتباه است؛ در حالی که هرگز آموزش رسمی در این زمینه ندیده بود و تنها به چند مقاله سطحی و شنیده‌‌‌های پراکنده اتکا کرده بود. در مورد دیگری، در جلسه شناخت و عارضه‌‌‌یابی با یکی از مشتریان، متوجه شدم مشاور پیشین سازمان، که خود را متخصص منابع انسانی معرفی کرده بود، سیستم جبران خدمتی را پیشنهاد داده و اجرایی کرده بود که با آن صنعت هیچ سازگاری نداشت و مشکلات جدی‌‌‌ برای سازمان ایجاد کرده بود.
  • رکورد دیگری در راه است؟

    دنیای اقتصاد: شکستن رکورد ۷۹هزار دلاری بیت‌کوین و تحولات سیاسی و اقتصادی اخیر، نگاه‌های جهانی را به سوی این رمزارز جلب کرده است. تحلیلگران به‌طور همزمان به بررسی علل رشد و ریسک‌های پیش روی این ارز پرداخته و پیش‌بینی‌هایی برای آینده آن ارائه می‌دهند.
  • خاموشی منظم؛ جایگزین مازوت

    دنیای‌اقتصاد: «خاموشی منظم» جایگزین «مازوت» می‌شود. گزارش‌‌‌ها حاکی از این است که با توجه کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاه‌‌‌ها در کشور و اطلاعیه شورای اطلاع‌رسانی دولت مبنی بر اعمال خاموشی منظم به‌جای مازوت‌سوزی و آلودگی هوا، از این هفته خاموشی‌‌‌های برنامه‌‌‌ریزی‌شده اعمال خواهد شد. بر این اساس قطعی برق در همه مناطق شهری و روستایی کشور فعلا به‌‌‌صورت دوساعت در روز و از بین ساعات ۹ صبح تا ۵بعدازظهر اعمال می‌شود و احتمالا این برنامه از روز یکشنبه اعلام و اجرا خواهد شد. براساس اطلاعات به دست آمده، قطعی برق فعلا به مدت دوساعت در روز در مناطق مختلف کشور از جمله پایتخت اجرایی خواهد شد. با این حال، روابط‌عمومی وزارت نیرو، به دنبال پیگیری‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» اعلام نظر قطعی در این زمینه را منوط به جلسه‌‌‌ای کردند که عصر روز شنبه برگزار شد. براین اساس قرار است جزئیات مربوط به خاموشی‌ها از سوی شرکت توزیع برق استان‌ها اعلام شود. با وجود این، تا ساعت تنظیم این خبر اطلاعیه رسمی توانیر در خصوص شروع خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده منتشر نشده است.
  • آماده گفت و گو با اروپا هستیم

    دنیای اقتصاد: وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه در مورد همکاری ما با روسیه، آماده گفت وگو با اروپایی‌ها هستیم، گفت: بیایید وارد گفت‌وگو شویم و از تحریم‌ها دوری کنیم. تحریم‌ها فقط مشکلات را پیچیده می‌کند. آنها هرگز به حل مشکل کمک نکرده‌اند؛ حداقل در ایران. پیام من این است: تحریم ها را فراموش کنید! نه در گذشته کار می کردند، نه الان کار می‌کنند و نه در آینده کار می‌کنند.
  • هزارتوی خرید خودروی خارجی

    دنیای اقتصاد: نمایشگاه‌های فروش خودروهای خارجی که تا دو سال پیش تنها میزبان خودروهای کارکرده قدیمی بودند، حالا مملو از خودروهای جدید و صفر وارداتی‌اند. محصولاتی که با مقررات فراوان برای فروش به مصرف‌کننده نهایی در سامانه یکپارچه عرضه می‌شدند و سیاستگذار ادعا می‌کرد که واردات و شیوه عرضه آنها برای تنظیم بازار است، حالا با قیمت‌های میلیاردی سر از نمایشگاه‌های فروش خودرو درآورده‌اند.
  • بربـاد ‌رفته!

    در هفته‌‌‌ای که گذشت،تکلیف انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده آمریکا مشخص شد. طبیعتا انتخاب ترامپ، به‌عنوان رئیس‌جمهور کشوری که سیاست‌‌‌های آن بر همه جهان تاثیر می‌‌‌گذارد بر ایران نیز بی‌‌‌ تاثیر نخواهد بود. انتظار می‌رود انتخاب ترامپ، حداقل در کوتاه‌مدت، مسیر فروش نفت، نقل‌‌‌ و انتقال‌‌‌های ارزی، فرصت‌‌‌های جذب سرمایه‌گذاری خارجی که از جمله شعارهای دولت چهاردهم نیز بود و بسیاری از موارد دیگر را که به طور مستقیم بر متغیرهای کلان اقتصاد ایران تاثیرگذاری مستقیم دارند، با چالش‌‌‌های متعدد روبه‌‌‌رو کند. در تحلیل کوتاه‌‌‌مدت بازار سرمایه، باید به این نکته توجه کرد که با توجه به اینکه پیش‌بینی می‌شود ارتباط ایران با بازارهای خارجی و روابط بانکی، محدودتر از این شود، نمی‌‌‌توان انتظار رشد از محل جذب سرمایه در بازارهای مالی را داشت، اما احتمال می‌رود بعضی از سهم‌‌‌های سرمایه‌‌‌ای، در صورت بالا رفتن نرخ دلار، به سودهای اسمی دست پیدا کنند.
  • روز منفی طلای بورسی

    دنیای اقتصاد-هاجر شادمانی: بازار دارایی‌‌‌های طلایی بورسی، دیروز شاهد ریزش محسوس سطح قیمت‌ها و ثبت بازدهی منفی قابل‌توجه نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل بود. گواهی سپرده تمام‌سکه بورسی، دیروز تا بیش از ۳‌درصد و صندوق‌های سرمایه‌گذاری با پشتوانه طلا و سکه، تا بیش از ۲.۵درصد افت روزانه بازدهی را به ثبت رساندند. افت روزانه قیمت‌های طلا و سکه بورسی در حالی دیروز، شنبه ۱۹ آبان‌ماه ۱۴۰۳، به میزان قابل‌توجهی رصد شد که نوسان بهای ارز و طلا در بازار فیزیکی، مثبت اما رشد روزانه قیمت سکه منفی بود. «دنیای‌اقتصاد» دو عامل مهم را در ریزش روزانه قیمت در بازار مالی بورس‌کالا شناسایی کرده است.
  • رویگردانی بازاریاب‏‏‌ها از شبکه‏‏‌های اجتماعی

    مترجم: منا اختیاری
    یک نظرسنجی دوسالانه از رهبران بازاریابی ایالات متحده نشان داده که سرمایه‌گذاری در شبکه‏‏‌های اجتماعی به پایین‏‏‌ترین سطح خود در هفت سال اخیر رسیده است. در ژوئن ۲۰۲۰، هزینه‏‏‌های صرف‏‏‌شده در شبکه‏‏‌های اجتماعی به ۲۳‌درصد از بودجه‏‏‌ بازاریابی رسید، چون پاندمی باعث شده بود مصرف‌کنندگان در خانه بمانند و بازاریابان برای ارتباط با مخاطبان به کانال‏‏‌های دیجیتال روی آورند. تمرکز جدید بر شبکه‏‏‌های اجتماعی روند دیجیتالی‏‏‌شدن بازاریابی را تسریع کرد، به‏‏‌طوری که تا سال ۲۰۲۲، ۵۷‌درصد از هزینه‏‏‌ها به بازاریابی دیجیتالی اختصاص یافت. با وجود رشد سرمایه‌گذاری در کانال‏‏‌های دیجیتال، سرمایه‌گذاری در شبکه‏‏‌های اجتماعی اکنون کاهش یافته است.
  • تکریم صدای ممنوعه

    دنیای اقتصاد: سرانجام پس از سال‌ها جواد یساری، خواننده قدیمی، در یک مراسم رسمی حضور یافت و از او تجلیل شد. چند سال پیش نقل‌قولی از او به صورت گسترده در شبکه‌های مجازی منتشر شد که گفته بود ۴۰ سال اجازه فعالیت ندارم آیا بس نیست؟ او گفته بود اجازه بدهند کار کند و قول می دهد استاندارد کارش را بالا ببرد. جواد یساری حالا در یک مراسم رسمی همان حرف‌ها را تکرار کرد.
  • واکنش ایران به انتخابات آمریکا

    دنياي اقتصاد: با گذشت چند روز از اعلام پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، مقامات بلند‌پایه کشور در اظهاراتی به انتخاب او و تاثیر آن بر سیاست‌های ایران واکنش نشان دادند‌. در همین راستا، شامگاه چهارشنبه مسعود پزشکیان رئیس‌جمهوری، شامگاه چهارشنبه در گردهمایی مسوولان ستاد امید، با بیان اینکه برای ما هرگز تفاوتی نخواهد داشت که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شده، چرا که کشور و نظام ما به قدرت درونی خود با ملتی با عزت و عظمت متکی است، تصریح کرد: ما در توسعه روابط خود با دیگر کشورها به هیچ عنوان نگاه بسته و محدودی نخواهیم داشت.
  • بازار نفت؛ آسیب‏‏‏‏‏‏‌پذیر‏‏‏‏‏‏‌تر از همیشه

    دنیای اقتصاد -پیمان قناعتی‌فرد: امارات‏‏‏‏‏‏‌متحده‏‏‏‏‏‏‌عربی اجلاس سالانه نفت و گاز خود را در شرایطی افتتاح کرد که صنایع بزرگ دنیا، تا حد زیادی متاثر از منازعات خاورمیانه بوده، در عین اینکه در انتظار نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‏‏‏‏‏‏‌متحده نیز بودند. امارات‏‏‏‏‏‏‌متحده‏‏‏‏‏‏‌عربی اجلاس سالانه نفت و گاز خود را روز چهارم نوامبر افتتاح کرد. این کشور قصد دارد تولید انرژی خود را افزایش دهد زیرا در شرایط کنونی، قیمت‌های جهانی انواع حامل‌های انرژی بی‏‏‏‏‏‏‌ثبات بوده، ضمن آنکه خط‌مشی آینده سیاست‏‏‏‏‏‏‌ کلان جهانی، تحت‌تاثیر خط‌مشی ریاست‏‏‏‏‏‏‌جمهوری جدید آمریکا مشخص خواهدشد.
  • استقبال رهبران تکنولوژی از دولت دوستدار هوش مصنوعی

    دنیای اقتصاد: انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا با پیروزی ترامپ به پایان رسید و این روزها بسیاری در حال پیش‌بینی و تحلیل وضعیت آینده صنعت تکنولوژی با روی کار آمدن دونالد ترامپ هستند. هر چند ترامپ در دولت اول ریاست‌جمهوری خودش از بسیاری از شرکت‌های تکنولوژی شکایت کرده بود، اما به نظر می‌رسد رهبران صنعت تکنولوژی استقبال نسبتا خوبی از او کرده‌اند؛ با تاکید بر اینکه امیدوارند دولت او یک دولت دوستدار تکنولوژی باشد و گام‌های بزرگی در مسیر توسعه هوش مصنوعی بردارد.
  • جورج کلونی مقصر اصلی شکست دموکرات‌ها

    انتخابات آمریکا تمام شد و واکنش‌ها به انتخاب ترامپ همچنان ادامه دارد. در این روزها موافقان و مخالفان ترامپ رودروی هم قرار گرفتند؛ اما اتفاق عجیبی افتاد و حامیان هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه به نقش یک چهره مشهور در انتخابات اشاره کردند. از یک طرف هواداران حزب دموکرات که به‌شدت ناامید شده‌اند، دیواری کوتاه‌تر از دیوار جورج کلونی، بازیگر مشهور هالیوود پیدا نکردند و او را مقصر ناکامی شکست نامزد خود می‌دانند و از طرفی دیگر طرفداران حزب جمهوری‌خواه از این بازیگر مشهور با نیش و کنایه تشکر می‌کنند.
  • امید صنعت کریپتو

    دنیای اقتصاد: انتخابات ریاست‏‏‏‏‌جمهوری ۲۰۲۴ ایالات‌متحده، به‌ویژه با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ‌سفید، نقطه‌عطفی برای صنعت کریپتوکارنسی محسوب می‌شود. این پیروزی نه‏‏‏‏‌تنها برای طرفداران کریپتو، بلکه برای حامیان آزادی اقتصادی و کاهش مداخلات دولتی در بازارهای مالی به‌عنوان یک تحول بزرگ تلقی می‌شود. پس از اعلام پیروزی ترامپ و تسلط جمهوری‌خواهان بر مجلس سنا، تغییرات مثبت چشمگیری در بازار رمزارزها، به‌ویژه بیت‌کوین و سایر رمزارزها رخ‌داد که پیش‌بینی‌های زیادی را درخصوص تغییرات نظارتی و قانون‌گذاری در آینده نزدیک به‌همراه داشت.
  • دینامیک‏‏‌های «تک‏‏‌برنده» بودن در بازار

    مترجم: مریم رضایی
    بازارهای «تک‌‌‌برنده» (بازارهایی که تولیدکننده برتر یک محصول در آن بیشتر از سایر رقبا سهم دارد) از مدت‌‌‌ها قبل در حوزه ورزش، سیاست، سرگرمی و برخی دیگر از بخش‌‌‌های اقتصاد وجود داشته‌‌‌اند. مثلا در ورزش، در یک یا چند فصل یک تیم همواره برنده مسابقات است. در انتخابات سراسری برخی کشورها، برای چند دوره متوالی تنها یک نفر به عنوان رئیس‌جمهور کشور انتخاب می‌شود. این وضعیت زمانی به‌وجود می‌‌‌آید که یک شرکت‌کننده در یک مسابقه کل جوایز یا منافع را برنده شود. فقط به‌دلیل شخصیت و اعتبار نیست که در این شرایط نصیب تنها فرد برنده می‌شود، بلکه برندگان انحصاری اغلب پوشش رسانه‌‌‌ای بیشتری دریافت می‌کنند و رقابت بیشتری برای دریافت خدمات آنها شکل می‌گیرد. اما در حوزه کسب و کار وضعیت کاملا متفاوت است.
  • وقت سفر به خراسان

    دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی: پاییز در شهرهای مختلف ایران رنگ‌های متفاوتی دارد. اگر در جنگل‌های شمال زرد و نارنجی و سرخ است، در خراسان این رنگ به بنفش یکدست می‌رسد. مزارع بزرگ زعفران در پاییز آماده برداشت محصول هستند. زنان و مردان صاحب زمین و کارگران فصلی همگی صبح زود به کار برداشت مشغولند و در گوشه و کنار شهر می‌توان شاهد انواع کسب‌وکارهایی بود که به زعفران‌چینی مربوطند. همین موضوع سفر به خراسان را در اواخر آبان جذاب می‌کند؛ سفر با انگیزه مشاهده چگونگی شیوه برداشت گران‌ترین ادویه جهان!
  • انتظارات مردم از اقتصاددانان و مسوولیت اجتماعی آنان

    بهروز هادي‌زنوز /اقتصاددان و استاددانشگاه
    اقتصاددانان اغلب در پشت صحنه کار می‌کنند و سیاست‌هایی را شکل می‌دهند که بر زندگی میلیون‌ها نفر تاثیر می‌گذارد. با این حال، تنها در مواقع بحران، نفوذ و مسوولیت اجتماعی آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد. در ایران امروز که با چالش‌های پیچیده اقتصادی، اجتماعی و حاکمیتی مواجه است، اقتصاددانان باید نقش خود را بازنگری کنند، از یافته‌ها و نگرش‌های دیگر علوم بهره ببرند و حدود ورود خود را به این معنا که جامعه تا چه میزان ظرفیت دریافت اصلاحات اساسی را خواهد داشت و نقطه اعتدال کجاست، درک کنند و به مجاری اصلی اثرگذاری خود واقف باشند. به عبارتی دیگر، چگونه می‌توانند نیروهای جامعه را تقویت کنند و کشور را به سمت اصلاحات پایدار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی هدایت کنند، بدون آنکه تسلیم پوپولیسم یا ناکارآمدی‌های سیستمی شوند؟ این یادداشت انتظارات از اقتصاددانان و مسیرهایی را که آنها باید برای ایجاد تغییرات معنادار طی کنند، بررسی می‌کند.
  • ستون ریسک ساختمانی‏‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد-راضیه احقاقی: شامخ صنعت ساختمان برای مهر ماه همچنان در فاز رکود اعلام شد؛ با وجود این کاهش تب قیمتی در بازار مصالح ساختمانی و افزایش ثبت سفارش‌‌‌‌های جدید در این ماه باعث شد تا این داده نسبت به شهریور ماه اندکی بهبود یابد. شامخ صنعت ساختمان در مهر ماه حامل دو پیام مهم بود؛ کاهش تب رشد قیمت در بازار مصالح ساختمانی توانست از رکود حاکم بر بخش ساخت‌‌‌‌وساز بکاهد؛ با وجود این احتمال افزایش ریسک‌‌‌‌های اقتصادی طی هفته‌‌‌‌های آینده بر داده شامخ کل صنعت ساختمان اثر منفی برجای گذاشت. به نظر می‌‌‌‌رسد فعالان صنعت ساختمان نگران جهشی دیگر در نرخ ارز و تاثیر منفی آن بر رشد قیمت زمین، مصالح ساختمانی و در نهایت کاهش قدرت خرید مصرفی و سرمایه‌‌‌‌ای در بازار مسکن هستند.
  • واردات؛ بال شکسته تولید

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: براساس مصوبه جدید وزارت صمت، از این پس امکان استفاده از محل تامین ارز «خرید ارز از سیستم بانکی» برای کد تعرفه‌های مرتبط با ماشین‌آلات تولید، راهسازی و معدنی امکان‌پذیر نخواهد بود. به این ترتیب متقاضیان واردات ماشین‌های معدنی ملزم به تامین ارز از محل ارز خود یا دیگران شده‌اند. این سیاست در شرایطی اجرایی می‌شود که تشکیل سرمایه ثابت در حوزه ماشین‌آلات ظرف بیش از یک دهه‌گذشته، ناامیدکننده بوده‌است. محدودیت تخصیص ارز یکی از دلایل اصلی عقب‏‏‏‏‏‏‌ماندگی در این بخش است. حال این سوال مطرح می‌شود که آیا سیاست جدید در تخصیص ارز واردات ماشین‌آلات می‌تواند به تضعیف حداکثری و تداوم کاهش ورود ماشین‌آلات به کشور منتهی شود؟
  • سرطان ترامپ

    دنیای اقتصاد -فاطمه بابالو: با روی کار آمدن ترامپ خطرات زیادی آب و هوای سیاره را تهدید خواهد کرد. رئیس‌جمهور قبلی ایالات‌متحده قول داده‌است با سوخت‌های فسیلی آشتی کند و به دشمنی با معاهده‏‏‏‏‌های آب‌و‌هوایی ادامه دهد. اقلیم شناسان از روی کار آمدن او بسیار نگرانند. در پاییز ۲۰۲۴ چند اتفاق بزرگ روی سیاره ما رخ می‌دهد؛ زمین همچنان به‌شدت‌گرم می‌شود. دانشمندان گفته‏‏‏‏‌اند که احتمالا امسال به‌عنوان گرم‌ترین سال‌ثبت‌شده و گرم تر از سال‌۲۰۲۳ خواهد بود و دیرین اقلیم‏‏‏‏‌شناسان تقریبا مطمئن هستند که سال‌گذشته گرم‌ترین سال ‌در ۱۲۵‌هزار سال‌گذشته بوده‌است. نتیجه یک مجموعه تقریبا کلیشه‏‏‏‏‌ای از بلایا است. هلن و میلتون، دو توفان عظیمی که به‌تازگی ایالات‌متحده را درنوردیدند- صدها نفر را کشتند و ویرانی و غوغای تحولات سیاسی را در هفت ایالت برجای گذاشتند- شگفتی خودشان را رقم زدند. البته نه به این معنا که توفان‏‏‏‏‌ها منجر به آسیب‌های جبران‏‏‏‏‌ناپذیری شود یا رسوایی هولناکی را فاش کند، بلکه شگفت‏‏‏‏‌انگیز از این نظر که حتی شدت این توفان‏‏‏‏‌ها نگرانی‌ها در مورد تغییرات آب‌و‌هوایی را به مرکز مبارزات ریاست‏‏‏‏‌جمهوری سوق نداد. اتفاق بعدی ریاست‌جمهوری ترامپ است! با مشخص‌شدن نتایج رای‏‏‏‏‌گیری اکنون دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق که تغییرات آب و هوا را یک تهدید نامیده بود، تصمیم‌گیرنده خواهد بود.
  • دو کلید رونق گردشگری

    دنیای اقتصاد: در نشست مرکز پژوهش‌‌‌های اتاق ایران، ظرفیت قانون برنامه هفتم پیشرفت، ظرفیت‌‌‌های توسعه حوزه گردشگری بررسی شد. در این نشست ظرفیت‌‌‌های توریسم دریامحور‌‌‌، مناطق آزاد گردشگری، اولویت توریسم داخلی بر گردشگری خارجی‌‌‌ و نگاه بین‌بخشی برای رفع مسائل این صنعت مورد تاکید سخنرانان قرار گرفت.
  • منابع انسانی در خدمت منابع انسانی

    پیمان شمس / مدرس و مشاور آموزش‏‏‏‏‌های سازمانی pey.shams.ardakany@gmail.com
    نقش منابع انسانی در سال‌های اخیر بسیار استراتژیک‏‏‌تر شده و به‏‏‌سرعت در حال حرکت از کارکرد اداری به سمت ایفای نقش محوری در راستای دستیابی به اهداف سازمانی است. امروزه بسیاری از سازمان‌ها از منابع انسانی انتظار دارند استراتژی‏‏‌های موثری را پیرامون DEIB (مخفف تنوع، برابری، جامعیت و تعلق)، کار ترکیبی، اهداف سازمانی و رفاه کارکنان و... پیاده‌سازی کنند. با این توصیف، تنها عنصر گمشده در این ‏‏‌بین، حمایت از خود نیروهای فعال در بخش منابع انسانی است. اگر قرار باشد واحد منابع انسانی به رشد و شکوفایی سازمان کمک کند، اعضای آن باید در بهترین شرایط روحی و کاری باشند. اولین قدم برای عبور از این چالش این است که منابع انسانی بر بحران فرسودگی شغلی خود غلبه کند و اگرچه این موضوع ممکن است با ماهیت کاری بسیاری از افرادی که در منابع انسانی کار می‌کنند مغایرت داشته باشد، متخصصان منابع انسانی باید ابتدا به فکر نجات خودشان باشند. در این مطلب، ۸ روشی را که به کمک آنها به‏‏‌عنوان یک متخصص منابع انسانی می‌توانید از فرسودگی شغلی جلوگیری کنید و رفاه کاری خود را بهبود بخشید، بررسی خواهیم کرد.
  • آغاز امداد‌رسانی شبکه خانگی به سیما

    دنیای اقتصاد: تلویزیون یکی از عجیب‌ترین دوران خود را سپری می‌کند و بارها درباره همین موضوع گزارش منتشر کرده‌ایم. کوچ ستاره‌های برنامه‌سازی از این رسانه به شبکه خانگی یک چالش بزرگ را به وجود آورد و تلویزیون قافیه را به رقیب تازه‌از‌راه‌رسیده‌اش باخت. در سال‌های اخیر مردم دیگر چندان تمایلی به تماشای برنامه‌های تلویزیون ندارند اما به تولیدات شبکه خانگی روی خوش نشان می‌دهند. دست خالی تلویزیون برای جذب مخاطب و استقبال مردم از شبکه خانگی باعث شد تا مدیران صداوسیما به این موضوع فکر کنند که به شبکه خانگی پناه ببرند و آثار پلتفرم‌ها را از تلویزیون پخش کنند.
  • بمباران مهم‌ترین بیمارستان غزه

    دنیای‌اقتصاد: یک هفته پس از خروج نیروهای اسرائیلی از مجتمع بیمارستانی «کمال عدوان» و بازداشت ده‌ها نفر از جمله کارکنان پزشکی، مقامات محلی گفتند، بمباران اسرائیل روز دوشنبه (۱۴ آبان‌ماه) به این بیمارستان بزرگ در شمال نوار غزه آسیب رسانده و کارکنان پزشکی و بیماران را مجروح کرد. «هیبا یازبک» در گزارش ۴نوامبر در نیویورک تایمز نوشت: وزارت بهداشت غزه روز دوشنبه در بیانیه‌ای با عنوان «یک تماس پر اضطراب که ممکن است آخرین تماس باشد» گفت: اسرائیلی‌ها به بمباران و تخریب بیمارستان کمال عدوان در جبالیا، شهری پرجمعیت در شمال شهر غزه ادامه می‌دهند. این بمباران تمام امکانات بیمارستان را تحت تاثیر قرار داد، باعث جراحات بسیاری در میان کارکنان پزشکی و بیماران شد و مانع از حرکت کادر درمان بین بخش‌ها برای مداوای همکاران مجروح خود شد.
  • گره نامرئی بازار اجاره

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژاد‌قربان: دفتر اسکان بشر ملل متحد –هبیتات- معتقد است که سیاستگذاران تا پیش از اعمال سیاست‌‌‌‌هایی در بازار اجاره و تدوین قوانین موجرها و مستاجرها باید مسائل کلیدی در این زمینه را در نظر بگیرند، سپس اقدام به برنامه‌‌‌‌ریزی، سیاستگذاری و مدیریت در موضوع اجاره کنند. اولین مساله‌ای که باید درنظر داشت این است که همه مالکیت خانه را ترجیح نمی‌‌‌‌دهند. اگرچه اکثر خانواده‌‌‌‌ها می‌‌‌‌خواهند صاحب‌خانه شوند و ترجیحات اکثر مردم داشتن خانه‌‌‌‌های اشتراکی و اجاره به سمت مالکیت است.
  • انتخابات غیرعادی در آمریکا

    دنیای اقتصاد: پس از برگزاری کارزارهای داغ انتخابات ریاست‏جمهوری در ایالات متحده، میلیون‏ها رای‌دهنده در سراسر ایالات متحده رای خود را به صندوق انتخابات انداختند. این انتخابات در شرایطی روز سه‏شنبه برگزار شد که کامالا هریس، نامزد دموکرات‏ها و دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‏خواهان در نظرسنجی‌های پیش از انتخابات شانه به شانه همدیگر حرکت می‏کردند. به گزارش الجزیره، طبق گزارش ردیاب روزانه سایت «۵۳۸»، هریس در سطح ملی ۱.۲امتیاز نسبت به ترامپ پیشی دارد؛ حاشیه ای که در روزهای اخیر نسبتا ثابت مانده، اگرچه در مقایسه با یک ماه قبل کاهش یافته است. به گفته همین سایت، در ایالت‏های نوسانی، هریس در میشیگان و ویسکانسین یک امتیاز برتری دارد.
  • عصر مازاد نفت؛ چالش‌ها و فرصت‌ها

    دنیای اقتصاد - حمید ملازاده: پیش‌بینی‏‏‏‏‏‌ها حاکی از آن است که بازار جهانی نفت در سال‌های آینده با مازاد تولیدی مواجه خواهدشد که می‌تواند به کاهش شدید قیمت‌ها (زیر ۶۰ دلار در هر بشکه) منجر شود. این چشم‏‏‏‏‏‌انداز، نه‌تنها برای کشورها و شرکت‌های نفتی، بلکه برای بازارهای جهانی پیامدهای جدی به‌همراه خواهدداشت. براساس گزارشی که این هفته بانک جهانی منتشر کرده، عرضه نفت در سال‌آینده، به‌طور میانگین روزانه یک‌‌میلیون و ۲۰۰‌هزار بشکه از تقاضا بیشتر خواهد بود. این ارقام تنها در دو برهه دیگر از تاریخ صنعت نفت، یعنی در سال‌های ۱۹۹۸ و ۲۰۲۰ سابقه داشته‌است.
  • چاره تورم مزمن و نقدینگی سرکش

    دنیای اقتصاد: در حاشیه نمایشگاه کیش اینوکس ۲۰۲۴، پنل تخصصی «تورم، کنترل نقدینگی و نرخ بهره» با حضور جمعی از متخصصان و صاحب‌‌‌نظران اقتصادی توسط مجموعه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» برگزار شد تا به یکی از داغ‌‌‌ترین موضوعات اقتصاد ایران بپردازد. در این پنل، عظیم ثابت دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار، داوود سوری اقتصاددان، فرشید شکرخدایی رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی و قاسم محسنی، مدیرعامل شرکت رتبه‌‌‌بندی اعتباری برهان دیدگاه‌‌‌های خود را درباره‌‌‌ اثرات تورم، نقدینگی سرکش و چالش‌‌‌های مزمن اقتصادی ارائه کردند.
  • چشم‏‏‌انداز زمستانی بازار سیمان

    دنیای اقتصاد - هاجر شادمانی: عرضه قابل قبول سیمان تحت‌تاثیر برطرف‌شدن محدودیت‌های تابستانی دسترسی کارخانه‏‏‌ها به برق برای تولید، بهای سیمان را در معاملات هفته‏‏‌جاری بازار صنعتی بورس‌کالا نزولی کرد. متوسط قیمت هر کیلوگرم انواع سیمان عرضه‌شده در هفته معاملاتی جاری تالار سیمان بورس‌کالا (شنبه ۱۲ تا سه‌شنبه ۱۵آبان ۱۴۰۲)، به کانال ۱۲۰۰تومانی عقب‏‏‌نشینی کرد و معادل، ‌هزار و ۲۸۷تومان به ثبت رسید. این میزان در مقایسه با متوسط قیمت انواع سیمان معامله‌شده در هفته معاملاتی قبل (۵ تا ۸ آبان)، ۹‌درصد کاهش یافته است. فعالیت کارخانه‏‏‌های تولیدکننده سیمان با حداکثر ظرفیت، ذخایر قابل قبول سیمان در انبارها و عرضه متناسب با حجم تقاضا و نیاز بازار، مهم‌ترین دلایل این کاهش قیمت هستند. ادامه شرایط فعلی اما با توجه به شروع محدودیت‌های زمستانی دسترسی به گاز برای کارخانه‏‏‌های تولیدکننده سیمان و همچنین روند کاهشی تحویل سوخت به واحدهای تولیدی، با اما و اگرهایی روبه‌روست.  
  • رفع فیلترینگ پایان راه است؟

    دنیای اقتصاد: اکنون که چند ماه از روی کار آمدن دولت چهاردهم می‌گذرد، زمزمه‌های مربوط به رفع فیلترینگ شدت گرفته و بر اساس گفته‌های ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، رفع فیلترینگ به‌طور جدی در دستور کار دولت قرار دارد و به مراحل انتهایی خود نزدیک شده است. همزمان با این اظهارات و در ماه‌های اخیر بررسی طرح‌هایی در مجلس به جریان افتاده که نگرانی‌هایی درباره وضعیت کنترل فضای مجازی را در میان مردم و کسب‌وکارها ایجاد کرده است.
  • صدای متفاوت مسکن از مجلس

    دنیای‌اقتصاد: رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته احتکار زمین ، خانه و افت تولید مسکن را عامل گرانی و عدم‌دسترسی عموم مردم به خانه عنوان کرد. این صحبت تغییر رویه‌‌ای جدی در خصوص وضعیت بازار مسکن کشور از سوی رئیس قوه مقننه به شمار می‌رود؛ چرا که در سال‌های گذشته؛ نهاد قانون‌گذار کشور کمبود تولید را به‌‌عنوان چالش اصلی این بخش ارزیابی می‌‌کرد و بنابراین به دنبال رفع این چالش با تمرکز بر ساخت بیشتر خانه بود.
  • توقف دوباره ثبت‌سفارش واردات خودرو

    دنیای اقتصاد: پس از یک دوره کوتاه حدودا یک‌ماهه، ثبت سفارش واردات خودرو بار دیگر متوقف شد، اتفاقی که گفته می‌شود ریشه اصلی آن، تامین نشدن ارز است. یک منبع آگاه که نخواست نامی از وی برده شود، به خبرنگار «دنیای اقتصاد» گفت: در حال حاضر ثبت سفارش واردات خودرو متوقف است؛ ضمن آنکه واردکنندگان به ارز تخصیص‌یافته‌‌شده از سوی بانک مرکزی دسترسی ندارند. وی با بیان اینکه در سال جاری به جز مقطعی کوتاه، ثبت سفارش خودروهای وارداتی متوقف بوده، افزود: از ابتدای سال تا به امروز، حتی یک دستگاه خودروی بنزینی در قالب ثبت سفارش جدید وارد کشور نشده و هر آنچه آمده، متعلق به ثبت سفارش سال گذشته است.
  • انتقاد قالیباف از حل نشدن مساله مسکن

    محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس روز گذشته در همایش سراسری سالانه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: بعد از گذشت ۴۵ سال نتوانستیم مشکل مسکن را حل کنیم؛ آن هم در شرایطی که انباشتگی بزرگ از سرمایه‌هایی داریم که باید صرف پیشرفت کشور شود. باید این سرمایه‌ها سالی دو نوبت بچرخند، اما در عرصه‌های مختلف اقتصادی دفن‌ شده و در زمین راکد مانده بعد با تورم منفعت آن را می‌برند و هیچ موقع شکوفایی رخ نمی‌دهد. وی افزود: چند میلیون مسکن در کشور وجود دارد که خالی است و در این شرایط چند میلیون خانواده بدون خانه هستند؛ این بدان معناست که تولید مسکن کم است و همان خانه‌هایی که تولید شده هم احتکار می‌شود. رئیس مجلس با طرح این پرسش که با ادامه این وضعیت افراد در چه سنی خانه‌دار می‌شوند، گفت: با فرض اینکه هر خانواده یک‌سوم درآمدش را برای خانه‌دار شدن پس‌انداز کند، اگر در دهک‌های پایین باشد ۸۰ سال طول می‌کشد خانه‌دار شود؛ پس فرد از دنیا رفته و صاحب‌خانه نمی‌شود. این میزان برای قشر متوسط در شهرهای بزرگ حداقل ۵۰ سال است حال اینکه میانگین زمان خانه‌دار شدن در سایر کشورها بین ۸ تا ۱۵ سال طول می‌کشد. رئیس مجلس با بیان اینکه باید به فهم درستی از موضوع مسکن برسیم، گفت: باید همه ما در یک حکمرانی در حوزه مسکن به درک و فهم مشترک رسیده و برای آن برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری کنیم./ایسنا
  • سرگردانی بورس در کف ابر کانال

    دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی: معاملات بورس تهران در روز دوشنبه با افت نماگرهای سهامی پیگیری شد. در معاملات دیروز، شاخص‌کل با افت ۰.۷۳‌درصدی همراه شد و در سطح ۲‌میلیون و ۱۷‌هزار‌واحدی کار خود را به اتمام رساند. شاخص هموزن نیز افت ۰.۷‌درصدی را تجربه کرد و شاخص‌کل فرابورس نیز ۰.۶۴‌درصد از ارتفاع خود را از دست داد. در معاملات دیروز، ۱۹۶‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد بازار نیز رقم ۴‌هزار و ۴۷۲‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد. بررسی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد؛ بورس در چند سال‌اخیر دچار جاماندگی عجیبی نسبت به دیگر بازارها شده و اگر شرایط کمی آرام شود، کشتی بورس نیز از گل بیرون خواهد آمد و سهامداران می‌توانند به روزهای آتی امیدوار بمانند.
  • گنج هزارساله در قلعه الموت

    دنیای اقتصاد -فاطمه باباخانی: ایران را در جهان با میراث تاریخی آن می‌شناسند، همین موضوع هم سبب شده است اغلب توریست‌هایی که به کشورمان سفر می‌کنند، انگیزه‌شان در سفر به کشورمان دیدن شهرهایی مانند اصفهان و شیراز باشد که بیش از دیگران این میراث را در خود جای داده‌اند یا درباره آنها محتوای بیشتری تولید شده است. «قزوین» در این میانه چه جایگاهی دارد؟ آیا این شهر از این قابلیت برخوردار است که توریست‌های خارجی را به سمت خود بکشاند؟ فراتر از آثار تاریخی قرارگرفته در فضای شهری، منطقه و قلعه الموت با تاریخ هزارساله خود، ‌چه جایگاهی در توریسم ایران دارد؟ «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌وگو با فاطمه علی‌اصغر، نویسنده کتاب «واقعه‌ ناتمام (روایتی از سقوط قلعه تسخیرناپذیر الموت)» این موضوع را بررسی کرده است.
  • ۴ افسانه اشتباه درباره عملکرد خوب

    مترجم: منا اختیاری
    عملکرد بالا به عوامل بسیاری بستگی دارد و ساخت تیمی که بهره‌‌‌وری بالایی داشته باشد، به مراتب فاکتورهای بیشتری دارد و حتی از آن هم پیچیده‌‌‌تر است. استخدام نیروهای بااستعدادی که اهل کار تیمی هستند و همکاری را خوب بلدند کافی نیست. شما در قالب یک سازمان، باید محیطی را پرورش دهید که در آن افراد بتوانند بهترین خود باشند و در آن واحد برای رسیدن به یک هدف مشترک با هم کار کنند.
  • ابزارآلات در کشاکش مقررات

    دنیای اقتصاد -سید سجاد موسوی: در هر صنعت و حوزه‌ای استفــاده از ابــزارآلات استــاندارد اهمیت زیادی دارد؛ چرا که ابزارهای باکیفیت، بهره‌وری را در کار بهبود می‌بخشند، ایمنی را تضمین و در نهایت به رشد و کیفیت تولید کمک می‌کنند. بر این اساس صنعت ابزارآلات در کشور ما نیز سابقه‌ای دیرینه دارد اما به تناسب رشد کمی و تعداد شرکت‌های تولیدکننده و وارد‌کننده نتوانسته رشد کیفی لازم را ارائه کند که نتیجه آن تکیه بر واردات و صادرات بسیار محدود به برخی کشورهای همسایه است؛ کارشناسان علل مختلفی را برای این مساله عنوان می‌کنند که از اصلی‌ترین آنها می‌توان به فقدان سیاست‌های توسعه محور توسط دولت‌ها، تخصیص و ثبت‌سفارش طولانی‌مدت، عملکرد گمرکات و سازمان ملی استاندارد در ترخیص کالاها، مدت زمان کوتاه برای رفع تعهد ارزی و... اشاره کرد.
  • بانوی خاطره‌ساز کودکان

    دنیای اقتصاد: شکوه قاسم‌نیا، یکی از مهم‌ترین نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان، در سال‌های پس از انقلاب است که آثارش بر چند نسل تاثیر گذاشته است. این نویسنده اهل حضور در محافل فرهنگی نیست و ترجیح می‌دهد دور از هیاهو کارش را انجام بدهد. اما با اصرار برخی علاقه‌مندان آثار او متقاعد شد تا مراسم بزرگداشتش به همت علی دهباشی، مدیر مجله بخارا، در خانه علوم انسانی برگزار شود. این برنامه با استقبال مردم روبه‌رو شد و شکوه قاسم‌نیا با ابراز تاسف از نوع تربیت فرزندان نسل جدید از خانواده‌ها خواست تا بگذارند کودکان کودکی کنند. شب بخارا ویژه شکوه قاسم‌نیا با سخنرانی مجید راستی، نویسنده حوزه کودک و نوجوان، آغاز شد. او با بیان اینکه ادبیات خردسال را باید در آثار شکوه قاسم‌نیا جست‌وجو کرد، گفت او همیشه بدون سروصدا کارش را پیش برده و هیچ‌وقت ادعایی نداشته است.
  • چه زمانی منتظر نتایج انتخابات آمریکا باشیم؟

    دنیای‌اقتصاد: ایالات متحده تنها یک روز تا انتخابات ریاست‌جمهوری فاصله دارد و کامالا هریس و دونالد ترامپ کمپین‌های خود را بر ایالت‌های نوسانی مهم متمرکز کرده‌اند؛ جایی که هر رای مهم هست. اما بگذارید چند نکته توضیح داده شود. «الیزابت ملیموپولوس» گزارش خود در الجزیره را چنین روایت می‌کند:
  • تجارت ۱۰۰‌میلیاردی دلار در هفت ماه

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر اقتصاد و رئیس‌کل گمرک ایران از تجارت خارجی ۱۰۰‌میلیارد دلاری در ۷ ماهه سال‌۱۴۰۳ خبر داد.
  • زنگ خطر برای تجارت‌جهانی

    دنیای اقتصاد -نیلوفر ادیب‏‏‏‏‏‏‌نیا: تنش‌های سیاسی و ژئوپلیتیک روزبه‌روز در حال افزایش است و افزایش شاخص فاصله ژئوپلیتیک به‌خوبی نمایانگر گسترش موانع سیاسی بر سر راه مبادلات اقتصاد بین‌المللی است. در چنین فضایی روند تجارت‌جهانی بیش از پیش با هزینه‌های بسیار مواجه می‌شود و کشورها را به اتخاذ تصمیم‌های نادرست در عرصه اقتصادی سوق می‌دهد.
  • چرا مدرنیته به ادیان نیاز دارد؟

    دنیای اقتصاد: پروفسور هارتموت روزا، جامعه‏‏‌شناس آلمانی، استاد دانشگاه ینا و نظریه‏‏‌پرداز مطرح در زمینه شتاب‏‏‌زدگی و انباشتگی در جوامع مدرن است. کتاب «آیا دموکراسی به دین نیاز دارد؟» نوشته پروفسور هارتموت روزا به بررسی نقش دین در جوامع دموکراتیک مدرن می‏‏‌پردازد. روزا در این کتاب استدلال می‌کند که دین می‌تواند با ایجاد فضاهای تفکر، تأمل، و ارزش‏‏‌های اخلاقی، به حفظ بنیان‏‏‌های دموکراسی کمک کند. او به‏‏‌ویژه به نقش دین در کاهش شتاب‏‏‌زدگی و ایجاد وقفه در جامعه‏‏‌ای که تحت فشار بی‏‏‌وقفه مصرف‏‏‌گرایی و کارکردگرایی است، توجه دارد. گفت‌وگوی زیر بین دکتر یونس نوربخش استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران و او صورت گرفته است.
  • چگونه با فرهنگ «کاروشی» مقابله کنیم؟

    مترجم: مریم مرادخانی
    آیا شب‌‌‌ها تا دیروقت کار می‌‌‌کنید و صبح‌‌‌ها زودتر از همه سر کار حاضر می‌‌‌شوید؟ آیا پروژه‌‌‌ها را در دقیقه ۹۰ تمام می‌‌‌کنید؟ آیا همیشه احساس خستگی و فرسودگی دارید؟ آیا وقت‌‌‌هایی که سر کارید، ذهنتان جای دیگر است و وقتی سر کار نیستید، دائم به کار فکر می‌‌‌کنید؟ آیا همیشه استرس دارید؟ اگر پاسختان به همه این سوالات مثبت است، مراقب باشید چون احتمالا دچار اعتیاد به کار هستید. طبق تحقیقات محققانی مثل «ملیسا کلارک» از دانشگاه جورجیا، اعتیاد به کار، صرفا یک مشکل شخصی و محدود به کارکنان نیست بلکه توسط سازمان‌ها نیز تقویت می‌شود.
  • دنیای نوین ارزهای دیجیتال

    دنیای اقتصاد: در سال‌های اخیر، ارزهای دیجیتال به‌ویژه در مناطق شرق اروپا و روسیه، تحولات قابل توجهی را تجربه کرده‌اند. این مناطق به سرعت در حال تبدیل شدن به مراکز مهم فعالیت‌های مالی دیجیتال هستند و تحولات اخیر نشان‌دهنده گسترش و پذیرش فناوری‌های نوین مانند بلاک‌چین و مالی غیرمتمرکز (DeFi) است. در این گزارش به بررسی وضعیت کنونی بازار ارزهای دیجیتال در روسیه و شرق اروپا، تاثیرات اقتصادی و سیاسی آن و چشم‌اندازهای آینده پرداخته شده است.
  • رادار خاموش توریسم ایران

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: نبود آمار یا ضد و نقیض بودن آمارهای موجود در حوزه گردشگری، در واقع حاکی از آن است که سیاستگذار، مراکز آماری و پایشگر بازارها سنجش مشخص و دقیقی از نبض بازار توریسم ایران ندارند. این به آن معناست که رادارهای بازار گردشگری که تعداد گردشگر ورودی و خروجی و سفرهای داخلی را سنجش می‌کند و امکان دید به سرمایه‌گذار و سیاستگذار می‌دهد، خاموش است.
  • وزیر اقتصاد: تعرفه واردات آی‌فون بیشتر از ۳٠ درصد نمی‌شود

    دنیای اقتصاد: در هفته گذشته واردات و رجیستری آی‌فون آزاد شد و تعیین سود بازرگانی ۹۶ درصدی برای این گوشی‌ها خبرساز شد؛ تا جایی که دولت در کمتر از یک روز از موضع خود عقب‌نشینی کرد و از اصلاح این تعرفه خبر داد. در ادامه و روز گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی از تعرفه ۳۰ درصدی دولت برای واردات گوشی‌های آی‌فون صحبت و تاکید کرده است که تعرفه بیشتر از آن معنا ندارد. به نظر می‌رسد دولت متوجه اشتباه افزایش نجومی حقوق گمرکی این گوشی‌ها شده و سعی کرده است تا به گفته فعالان و کارشناسان بازار موبایل در خصوص تعیین تعرفه متعادل بین ۲۰ تا ۲۵ درصد توجه کند.
  • نگاه از بیرون به انتخابات آمریکا

    دنیای اقتصاد: با نزدیک شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده در ۵نوامبر، نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که کامالا هریس، معاون دموکرات رئیس‌جمهور و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق جمهوری‌خواه در یک رقابت تنگاتنگ وارد روز انتخابات می‌شوند. به گزارش الجزیره، اما درحالی‌که انتخابات ایالات متحده برای خود آمریکایی‌ها مهم است تا رهبر ۴سال آینده خود را ببینند، پایتخت‌های بیشتر کشورهای جهان نیز به‌دلیل ضریب نفوذ آمریکا، منتظر هستند تا نتیجه انتخابات مشخص شود. برخی از کشورها ترجیح می‌دهند هریس رئیس‌جمهور شود و برخی دیگر از آنها ترجیحشان دونالد ترامپ است. در ادامه نگاهی به برخی از این کشورها می‌اندازیم:
  • سایه تردید بر فضای کار

    دنیای اقتصاد: آخرین گزارش پایش ملی محیط کسب‌‌‌وکار ایران نشان می‌‌‌دهد نمره شاخص محیط کسب‌‌‌وکار کشور که در بهار امسال به ۶.۰۴ رسیده بود، در فصل تابستان به ۶.۰۲ رسیده و فقط ۰.۰۲واحد بهبود پیدا کرده است. براساس این گزارش، در بهار ۱۴۰۳ فعالان اقتصادی مشارکت‌‌‌کننده در این پایش، به ترتیب سه مولفه «غیرقابل پیش‌‌‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «دشواری تامین مالی از بانک‌‌‌ها» و «بی‌‌‌ثباتی سیاست‌‌‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌‌‌های اجرایی ناظر بر کسب‌‌‌وکار» را نامناسب‌‌‌ترین مولفه‌‌‌های محیط کسب‌‌‌وکار کشور نسبت به سایر مولفه‌‌‌ها ارزیابی کرده‌‌‌اند. در این مورد، وضعیت کاملا مشابه با فصل بهار بوده است.
  • وزن‏‏‏‏‏‌کشی سیاسی‌اقتصادی بورس

    دنیای اقتصاد-علی قاسمی: شاخص‌کل بورس با رشد بیش از ۵هزار‌واحدی به بیش از ۲میلیون و ۶۱هزار واحد رسید. نماگر هموزن نیز تقریبا بدون تغییر نسبت به‌روز معاملاتی قبل، در محدوده ۶۷۰هزار واحد آرام گرفت. ارزش معاملات خرد، حدود ۳هزار ‌میلیارد‌تومان ثبت شد و ۱۱۳میلیارد‌تومان پول حقیقی از بورس خارج شد. با وجود آنکه در ۴۵دقیقه اول معاملات بورسی، بازار تا ۲میلیون و ۶۸هزار واحد رشد کرد، پس از ساعات ابتدایی دادوستدهای روز شنبه فشار عرضه‌ها در بازار سبب شد تا کلیت سهام موجود در بازار قرمزپوش شوند. به‌نظر می‌رسد خبرهای اقتصادی مثبت درخصوص برخی از صنایع تا حدودی جو بازار را متعادل نگه داشته‌است. خبر عرضه خودرو در بورس‌کالا و تاکید دوباره همتی وزیر اقتصاد مبنی‌بر لزوم تک‌‌‌‌‌‌نرخی‌‌‌‌‌‌شدن نرخ ارز، دو عامل مهم ثبات نسبی معاملات بورس بود. این درحالی است که با توجه به حل و فصل‌‌‌‌‌‌نشدن مسائل سیاسی و تنش‌های منطقه‌ای، همچنان اطمینان کافی برای رشد بازار سهام وجود ندارد. معاملات روزهای اخیر نشان‌داده‌است که سبزپوشی نصیب نمادها و صنایعی می‌شود که ضمن ارائه گزارش‌های خوب ماهانه و صنایع، وضعیت بنیادی مناسبی دارند.
  • طنین تار ایرانی در جزایر سه‌گانه

    دنیای اقتصاد: چندی پیش کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس و اتحادیه اروپا بیانیه‌ای مشترک صادر کردند که براساس آن از ایران خواسته شده تا به «اشغال» جزایر سه‌گانه ایرانی یعنی تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی پایان دهد. این موضوع در چند روز گذشته با واکنش های شدید کاربران شبکه های مجازی روبه‌رو شد و آنها با انتشار متن‌ها و تصویرهایی نسبت به این موضوع اعتراض کردند.
  • روایت جدید از رابطه نهادها با رفاه

    ملیسا دل / ترجمه: فربد بهروز
    دارون عجم اوغلو و سایمون جانسون از MITبه همراه جیمز رابینسون از دانشگاه شیکاگو، جایزه‌ نوبل اقتصاد را به‌دلیل پژوهش پیشگامانه خود درباره چگونگی اثرگذاری نهاد‌ها در دستیابی به رفاه دریافت کردند. نظریات آنها درباره تداوم و تغییر نهاد‌ها موجب شکل‌گیری ادبیات گسترده‌ای شد و بینش اقتصاددانان درباره نابرابری‌های اقتصاد جهانی را دستخوش تغییر کرده است. ملیسا دل، دانشجوی سابق برندگان نوبل و استاد دانشگاه هاروارد، در گزارشی به بررسی ادبیات شکل‌گرفته توسط این اقتصاددانان پرداخت.
  • طلای‌سیاه در سایه تحولات ژئوپلیتیک

    دنیای اقتصاد -پیمان قناعتی‌فرد: غول نفتی عربستان‏‏‏‏‏‌سعودی، آرامکو، رشد تولید بازار جهانی نفت در سال‌۲۰۲۵ میلادی را ‌برابر با ۱.۵درصد پیش‌بینی می‌کند. این امر ناشی از رشد بنیادین اقتصاد در چین و نقش بزرگان سوخت‌های فسیلی در فرآیند گذار سبز انرژی است. بسته محرک اقتصادی اخیر چین نیز نتوانسته نگرانی‌های فعالان بازار انرژی در مورد بازار این کشور را کاهش دهد. چین ۷۰‌درصد از رشد تقاضای نفت در سال‌۲۰۲۳ میلادی را به خود اختصاص داده، با این‌حال رشد تقاضای این کشور در سال‌جاری میلادی کندتر از حد انتظار بوده‌است.
  • توفان علیه کارزار هریس

    دنیای اقتصاد: روز گذشته آمار اشتغال آمریکا تنها چهار روز پیش از برگزاری انتخابات ایالات‌متحده، از سوی اداره کار ایالت متحده منتشر شد. بر اساس این آمار، نرخ بیکاری در ماه اکتبر نسبت به ماه سپتامبر ثابت ماند و رقم ۴.۱ درصد را به ثبت رساند. با این حال، تعداد مشاغل ایجادشده در این ماه تنها ۱۲ هزار شغل بود. هرچند توفان‌های اخیر باعث این کاهش هستند، اما این امر می‌تواند بر انتخابات آمریکا تاثیر شایانی بگذارد.
  • عقب‌نشینی دولت از تعرفه ۹۶درصدی واردات آی‌فون

    دنياي اقتصاد: روز چهارشنبه خبر رفع ممنوعیت و رجیستری گوشی‌های آی‌فون حسابی خبرساز شد. در حالی که بسیاری از کارشناسان این رفع ممنوعیت را در صورت اعمال تعرفه بالای ۴۰ درصد در عمل بی‌اثر می‌دانستند، با فاصله چند ساعت هیات وزیران در مصوبه‌ای تعرفه ۹۶ درصدی را برای واردات انواع آی‌فون با رویه تجاری در نظر گرفت و اعلام کرد.
  • دولتی‏‏‏‏‌سازی بازار خصوصی ارز؟

    دنیای اقتصاد: محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک‌مرکزی در راستای راه‌اندازی بازار ارز توافقی برای انجام حراج و کشف قیمت ارز حاصل از صادرات بخش‌خصوصی، ضمن تشریح سیاست جدید ارزی بانک‌مرکزی گفت: سامانه بازار ارز توافقی در بانک‌مرکزی با بهره‏‏‏‏‌گیری از بهترین متخصصان فناوری اطلاعات در کشور در یک سال‌گذشته ایجاد و راه‌اندازی شده‌است.
  • خزان بیت‌کوین در راه است؟

    دنیای اقتصاد: بازار رمزارزها به‌عنوان یکی از سریع‌ترین و ناپایدارترین بازارهای مالی جهان شناخته می‌شود. در چند هفته گذشته، بیت‌کوین و آلت‌‌‌‌‌کوین‌‌‌‌‌ها دستخوش تحولات قابل‌توجهی شده‌اند که توجه بسیاری از سرمایه‌گذاران و تحلیلگران را به خود جلب کرده‌است.
  • دوگانگی گاز و گذار انرژی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: با آغاز فصل گزارش‏‏‏‏‏‌دهی سود و زیان شرکت‌های نفت و گاز در اروپا، شرکت‌هایی مانند BP و دیگر غول‌های انرژی تحت‌فشار شدیدی قرارگرفته‏‏‏‏‏‌اند؛ سود BP در این فصل پایین‌ترین میزان از زمان همه‏‏‏‏‏‌گیری کووید-۱۹ بوده و این افت به قیمت‌های پایین‌تر نفت و کاهش حاشیه سود پالایش نسبت داده می‌شود. این روند که در سایر شرکت‌های بزرگ مانند شل، توتال‏‏‏‏‏‌انرژیز، اکسون‌موبیل و شورون نیز مشهود است، نشان‌دهنده چالش‌های پیش‌رو است، چراکه سودها اکنون بسیار پایین‌تر از رکوردهای سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ است، اما این وضعیت پرسشی بزرگ‏‏‏‏‏‌تر از عملکرد شرکت‌ها را مطرح می‌کند: آیا اتحادیه اروپا برنامه‏‏‏‏‏‌ای کامل و کاربردی برای مدیریت مصرف گاز طبیعی در جریان گذار به سمت انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر دارد یا خیر؟ به گزارش فایننشال‌تایمز، اتحادیه اروپا در سیاستگذاری انرژی با چالشی اساسی روبه‌رو است. برخلاف موضع مشخص خود در قبال زغال‌سنگ که به‌سرعت در حال کنار گذاشتن آن است و نیز تسریع در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، جایگاه گاز در میان‌مدت همچنان مبهم است.
  • آیا یک «مدیر ذره‏‏‏‌بینی» هستید؟

    شعیب حسنی مدیر منابع انسانی «دنیای‏‌اقتصاد»
    هیچ‌‌‌‌کس نمی‌‌‌‌خواهد یک «مدیر ذره‌‌‌‌بینی» باشد اما وقتی مسوولیت رهبری یک تیم را بر عهده دارید، این دام به سادگی می‌‌تواند شما را گرفتار کند. فشار برای اثبات خود به تیم و در عین حال ارائه نتایج قوی به سازمان، گاهی منجر به نوعی رهبری سازمانی می‌‌شود که بیش از حد درگیر جزئیات است.
  • محدودیت رمزارزها؛ کنترل یا سرکوب؟

    دنیای اقتصاد-فائزه پوزش: محدودیت‌های جدید بانک مرکزی ایران بر فعالیت‌های صرافی‌های رمزارزی، به کاهش اعتماد کاربران به کسب‌وکار ایرانی و آسیب به کسب‌وکارهای خصوصی این حوزه منجر شده است. این فشارها، به‌ویژه در شرایطی که کشور با کسری بودجه و افزایش نقدینگی مواجه است، امکان بهره‌برداری از پتانسیل‌های فناوری‌های نوین مالی را کاهش می‌دهد. در عین حال، گرایش افراد به روش‌های غیررسمی و پرریسک‌تر برای تامین نیازهای مالی خود، نشان‌دهنده چالش‌های موجود در این حوزه است. در این راستا، همچنان با نبود قانونی مدون، نهادی مانند بانک مرکزی در راستای اهداف خود بدون توجه به آسیب‌های وارده به بخش خصوصی به‌صورت سلیقه‌ای وارد عمل می‌شود و بیش از هر زمانی کمبود قانون مدون از سوی مجلس شورای اسلامی محسوس است.
  • تغییرات، گسترده‌تر از بودجه ۱۴۰۳ است

    دنیای اقتصاد: کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مجلس شورای اسلامی در حالی روز سه‌شنبه به تصویب رسید که شرطی برای تصویب این لایحه از سوی رئیس مجلس مبنی بر اصلاح این لایحه اعلام شد و از سوی پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه نیز مورد پذیرش قرار گرفت. علاوه بر این تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه نیز بر لزوم اصلاح لایحه بودجه در مجلس تاکید کرد. اگرچه هر ساله تغییراتی از سوی مجلس بر لایحه بودجه‌ای که دولت پیشنهاد می‌دهد انجام می‌شود، اما به نظر می‌رسد که این‌بار این تغییرات گسترده‌تر از قبل باشد و در همین راستا قالیباف چندبار از رئیس سازمان برنامه‌وبودجه برای موافقت با تغییرات و اصل ۷۵‌ای نکردن لایحه تغییر یافته در مجلس قول گرفت و این موضوع را مورد تاکید قرار داد. بر اساس اصل ۷۵ قانون اساسی طرح‌های قانونی و پیشنهادها و اصلاحاتی که نمایندگان در خصوص لوایح قانونی عنوان می‌کنند و به تقلیل درآمد عمومی یا افزایش هزینه عمومی می‌انجامد، در صورتی قابل طرح در مجلس است که در آن طریق جبران کاهش درآمد یا تامین هزینه جدید نیز معلوم شده باشد.
  • فرزین در میرداماد ماند

    دنیای اقتصاد: رئیس‌جمهور با صدور حکمی محمدرضا فرزین را به سمت رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد. به گزارش بانک مرکزی به نقل از نهاد ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان در این حکم از محمدرضا فرزین خواسته است در چارچوب قانون اساسی، اهداف سند چشم‌انداز و سیاست‌های کلی مصوب مقام معظم رهبری در تحقق اهداف دولت و حل مشکلات کشور مجدانه بکوشد.
  • نرخ فانتزی در بازار اجاره

    دنیای اقتصاد-راضیه احقاقی: متوسط اجاره‌‌‌بها در کشور مطابق داده‌‌‌های رسمی مرکز آمار ایران، در مهر ماه امسال نسبت به دوره مشابه در سال قبل ۴۱درصد زیاد شد؛ این در حالی بود که میزان افزایش تورم اجاره در بازه سالانه نیز افزایشی ۴۱.۸درصدی را به ثبت رساند. در حالی تورم اجاره در مهر امسال ۴۱‌درصد شد که تورم عمومی ۳۱.۶ درصد بود و بنابراین انتظار می‌‌‌رفت که تورم اجاره خود را با سطح تورم عمومی تطبیق دهد. علیرضا سلامی اقتصاددان در گفت‌‌‌وگو با «دنیای اقتصاد» یکی از دلایل عدم کاهش اجاره‌‌‌بها مطابق با افت نرخ تورم عمومی را کاهش عرضه خانه اجاره‌‌‌ای به دلیل سیاستگذاری نادرست در بازار اجاره و تضعیف بخش ساخت‌‌‌وساز می‌‌‌داند. در عین حال بررسی‌‌‌های میدانی «دنیای اقتصاد» از آن حکایت دارد که تورم بالای اجاره در تهران و سایر کلان‌‌‌شهرها بخشی از مستاجرها را به کوچ اجباری به محله‌‌‌های غیر دلخواه سوق داده و این موضوع به کاهش کیفیت زندگی مستاجران دامن زده است.
  • شرط کلیدی موفقیت در توسعه صنعتی

    دنیای اقتصاد: سیاست توسعه صنعتی در ایران چند بار نگاشته شده، اما به اجرا گذاشته نشده است. در همه این سیاست‏‏‌ها به تقویت بخش خصوصی، تقویت حقوق مالکیت، توجه به اقتصاد کلان، توجه به فناوری‏‏‌های زیرساختی، انتخاب صنعت رقابت‏‏‌پذیر و تغییر سیاست خارجی و تعامل با دنیا توجه شده، ولی در اجرا به آنها بی‏‏‌توجهی شده است. کارشناسان معتقدند برای موفقیت در تجربه سیاست‏‏‌های توسعه صنعتی، باید دولت توسعه‏‏‌گرا در ایران وجود داشته باشد. باید با جهان آشتی کنیم تا سیاست صنعتی بنویسیم؛ وگرنه این مسیر موفق نخواهد بود. در اولین نشست استراتژی توسعه صنعتی، بهروز هادی‌زنوز، استاد اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبایی با تشریح سیاست‏‏‌های صنعتی در ایران و الزامات آن، گفت: دولت توسعه‏‏‌گرا می‏‏‌تواند سیاست‏‏‌های توسعه صنعتی را در ایران پیگیری کند.
  • خودرو در قاب آینده

    سالانه حدود ۳۴۰میلیون دستگاه خودروی مسافری، ون، وانت، اتوبوس و کامیون و دوچرخه و سه‎چرخه در جهان تولید می‌شود که از موتور الکتریکی استفاده می‌کنند. این حجم از تولید محصولات پاک و الکتریکی در حالی هر روز ابعاد بزرگ‌تری از بازار خودروی جهان را به خود اختصاص می‌دهد که در بسیاری از کشورها نظیر ایران هنوز بر سر ورود یا عدم‌ورود به این بخش از فناوری تصمیم روشنی اتخاذ نشده است.
  • صنعت ُمد ؛ قاتل خاموش محیط‌زیست

    دنیای اقتصاد- حمید ملازاده: صنعت مد و لباس، با جــذابـــیـــت‌‌‌‌ها و درخـــشش‌‌‌‌هـــای بی‌‌‌‌پایانش، به‌عنوان یکی از بزرگ‌‌‌‌ترین نیروهای محرکه در جامعه امروز شناخته می‌شود، اما پشت این زیبایی، یک واقعیت تلخ و ناگوار نهفته است.
  • نقش تغییرساز منابع انسانی در صنعت دارو

    مهندس صادق ذوالقدری/ مشاور حوزه آموزش و توسعه منابع انسانی Zolghadri.sadegh@gmail.com
    صنعت دارویی یکی از معدود صنایعی است که به‌رغم رکود اقتصادی جهانی، از سرعت رشد نسبتا قابل قبولی برخوردار است. پیش‌بینی می‌شود میانگین رشد سالانه این صنعت حدود ۸‌درصد باشد و ارزش تولیدات آن از ۱.۱ تریلیون دلار در سال ۲۰۱۴ به ۱.۶ تریلیون دلار در سال ۲۰۲۵ برسد. ارزیابی‌‌‌ها نشان می‌دهد تا سال ۲۰۲۵ تعداد مصرف‌کنندگان طبقه متوسط - افرادی با درآمد سالانه بین ۶‌هزار تا ۳۰‌هزار دلار - از ۱.۷میلیارد نفر به ۳.۶ میلیارد نفر افزایش یابد.
  • زمین در تب می‌‌‌سوزد!

    نیلوفر ادیب‌‌‌نیا: داده‌‌‌های جدید، وضعیت اضطراری سیاره زمین را تایید می‌کنند. سازمان ملل متحد اعلام کرده است که غلظت گازهای گلخانه‌‌‌ای در جو زمین به بالاترین سطح خود رسیده است. این خبر در حالی منتشر می‌شود که دانشمندان سال‌هاست نسبت به عواقب جبران‌‌‌ناپذیر تغییرات اقلیمی هشدار می‌دهند. حال باید پرسید که آیا جامعه جهانی به اندازه کافی برای مقابله با این بحران آماده است؟ آخرین گزارش سازمان جهانی هواشناسی خبر از وخامت اوضاع می‌دهد. افزایش بی‌‌‌رویه گازهای گلخانه‌‌‌ای، زمین را به لبه پرتگاه برده است. اگر فوری اقدامی صورت نگیرد، عواقب جبران‌‌‌ناپذیری مانند افزایش سطح آب دریاها، خشکسالی‌‌‌های شدید و از بین رفتن تنوع زیستی، گریبانگیر همه ما خواهد شد.
  • بورس در دست‌انداز سیاسی

    دنیای اقتصاد-علي قاسمي: شاخص کل بورس، با وجود سبزپوشی در نیمه اول معاملات روز سه‌‌‌شنبه، در نیمه دوم روندی کاهشی را دنبال کرد. به‌طوری که در نهایت نماگر اصلی رشد تنها ۷۲واحدی را تجربه کرد. با این حال، شاخص هموزن، در چهارمین روز معاملاتی هفته با افت ۰.۳درصدی مواجه شد. به نظر می‌‌‌رسد‌ روند صعودی که از ابتدای هفته آغاز شده است، برای تخلیه هیجانات منفی هفته‌‌‌ قبل بوده و احتمالا سایه ترس از بازار کم نشده است. با وجود آنکه ارزش معاملات خرد، نسبت به هفته‌های گذشته بهبود یافته، اما همچنان بازار با موانعی همراه است.
  • طلای جهانی در قله جدید

    دنیای اقتصاد: طلای جهانی روز گذشته تا ساعت ۱۸ به وقت تهران، به رکورد جدیدی در قیمت ۲۷۷۰ دست یافت. قیمت بیت‌کوین نیز برای چهارمین روز به روند صعودی خود ادامه داد و با گذشتن از مقاومت ۷۰ هزار دلاری، به رکورد تاریخی خود در کانال ۷۳ هزار دلار نزدیک شد. گفته می‌شود که این نوسانات به خاطر نااطمینانی‌های قبل از انتخابات ایالات‌متحده است.
  • موتور خودروسازی گرم شد

    دنیای اقتصاد: تولید هفت‌ماهه خودروسازان بزرگ کشور (در بخش سواری) هرچند نسبت به مدت مشابه پارسال افت را نشان می‌دهد، با‌این‌حال رشد تولید ماهانه آنها حکایت از بهبود روند تولید در نخستین ماه پاییز دارد. بنابر آمار اعلامی سه خودروساز بزرگ و وابسته به دولت به سامانه کدال بورس (وزارت صمت همچنان آمار تولید خودرو را در سال جاری منتشر نمی‌کند) تولید محصولات سواری آنها در هفت ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افت بیش از پنج‌درصدی را نشان می‌دهد. ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو تا پایان مهر امسال، بیش از نیم‌میلیون دستگاه محصول سواری را به تولید رسانده‌اند. در مقایسه با افت تولید حدودا ۱۰درصدی خودروسازان طی نیمه نخست امسال (نسبت به مدت مشابه پارسال)، نرخ افت تولید نصف شده است. بنابراین به نظر می‌رسد خودروسازان از برخی چالش‌های نیمه نخست سال مانند کمبود ارز (تا حدی) و بی‌برقی (به طور کامل) عبور کرده‌اند. از همین رو، سرعت تولید آنها کمی بالا رفته است، هرچند هنوز مطابق با برنامه وزارت صمت پیش نرفته است.
  • شکار توریست با خطوط‏‏‌هوایی

    دنیای اقتصاد -صدیقه نژادقربان: کشورهایی که در سال‌های اخیر در خطوط هوایی بین‌المللی خود «سرمایه‌گذاری پیدا و پنهان» کرده‌اند، امروز «میوه» این اتصال به جهان را با «رشد درآمد گردشگری» برداشت می‌کنند. دو کشور در یک منطقه جهان طی سال ۲۰۲۴، رشد چشمگیر «ورود توریست خارجی» را تجربه کردند و باعث پیشتازی این منطقه در بازار توریسم بین‌المللی شدند. اقیانوسیه توانسته به افزایش جهانی ضربان گردشگری در ۲۰۲۴ دامن بزند که این رشد منطقه‌‌‌ای مدیون استرالیا و نیوزیلند است که توانسته‌‌‌اند به یکی از مقاصد اصلی گردشگری جهان تبدیل شوند.
  • حفظ مشتری با هوش مصنوعی ؟

    سرویس‌‌دهی به مشتری همیشه کار آسانی نیست، به‌‌خصوص وقتی مشتریان آنقدر از محصول ناراضی‌‌اند که از شدت خشم دوست دارند سر شما فریاد بزنند. این اتفاقی است که در ماه مه برای شرکت «سونوس» (Sonos)، تولیدکننده سیستم‌های صوتی خانگی، افتاد. جدیدترین به‌‌روزرسانی اپلیکیشن شرکت ایرادات فنی بسیاری داشت که به افت سهام شرکت منجر شد و طبیعتا مشتریان ناراضی بودند.
  • اشتیاق بهتر است یا احتیاط؟

    نویسندگان: Elize Dimare, Johnny Sorensen مترجم: مهدی نیکوئی
    مدل «آتش و سپر» که در این مقاله معرفی خواهد شد، توازن بین دو اصل مدیریتی را ساده‏‏‌سازی می‌کند: آتش نماد اشتیاق و خلاقیت است و سپر نماد حفاظت و حمایت. مدیران با حفظ این توازن می‌توانند نوآوری را تقویت کرده و همزمان از سلامت جسم و روان کارکنانشان اطمینان داشته باشند. این چارچوب نظری، قابلیت انطباق و استفاده در شرایط مختلف را دارد تا مدیران اطمینان داشته باشند با اصلاحات سریع در زمان مناسب، از فرسودگی یا رخوت سازمان خارج می‏‏‌شوند.
  • مثلث خطر مسکن جهان

    دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیب‏‌نیا: تورم جهانی مسکن بر اساس یک شاخص که تغییرات قیمت ملک در ۵۶ کشور را پایش می‌کند، با «شیب قابل ملاحظه‌‌» رو به افزایش گذاشته است. رصد بازار مسکن دسته‌‌ای از کشورهای جهان توسط شرکت بین‌المللی مشاوران املاک «نایت‌‌فرانک» -مستقر در انگلیس- نشان می‌دهد، طی ۳ ماه گذشته میانگین نرخ رشد قیمت مسکن در کشورهای منتخب پایش، نزدیک به ۲‌درصد افزایش پیدا کرده و اگر این روند ادامه پیدا کند، تورم یکساله یا به عبارتی، نرخ رشد شاخص مسکن نایت‌‌فرانک از متوسط ۲۰ ساله فراتر می‌‌زند.
  • متغیر پنهان تورم «سیمان» و «فولاد»

    دنیای اقتصاد - هاجر شادمانی: ردپای رشد ۴۰ درصدی بودجه عمرانی کشور در سال ۱۴۰۴، در فهرست متغیرهای اثرگذار بر تورم سال آینده مصالح ساختمانی پرکاربرد مشاهده شد. بررسی‏‏‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره چشم‏‏‌انداز تغییرات قیمت سیمان و فولاد، به‌عنوان دو ماده اولیه ساختمانی پرکاربرد که در بورس‌کالا عرضه می‏‏‌شوند، نشان می‌دهد که افزایش تقاضا در بخش‏‏‌های مختلف عمرانی کشور (ساخت‏‏‌وسازهای دولتی و...) در نتیجه افزایش ارقام بودجه عمرانی، می‏‏‌تواند در کنار سایر عوامل موثر بر رشد قیمت این دو محصول، وارد عمل شده و افزایش قیمت‌ها در این بخش را به همراه داشته باشد. عامل اصلی تغییرات قیمت به‌خصوص در بازار فولاد، نوسان ارزی و شرایط بازارهای جهانی است. اما افزایش بودجه عمرانی هم به‌عنوان متغیر پنهان، مکمل این رشد است.
  • دوگانه سقوط ۶ درصدی نفت

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: روز دوشنبه ۲۸ اکتبر، بازار جهانی نفت شاهد کاهش حدود ۵دلار در هر بشکه بود. این ریزش ناگهانی پس از آن رخ داد که حمله اسرائیل به ایران، تاسیسات نفتی را هدف قرار نداد و در نتیجه، عرضه انرژی در منطقه تهدید نشد. این تحولات نهایتا کاهش تنش‏‏‌ها را به دنبال داشت که به تبع آن، قیمت شاخص‌های برنت و WTI به پایین‏‏‌ترین سطح خود از اول اکتبر رسید.
  • رکود طرح‌های دانش‌بنیان در سال ۱۴۰۴

    دنياي اقتصاد: در ابتدای آبان‌ماه دولت چهاردهم بخش نخست لایحه بودجه ۱۴۰۴ را به مجلس ارائه داد. بررسی این لایحه نشان‌دهنده آن است که سهم شرکت‌های دانش‌بنیان در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی دولت برای سال آینده تغییر چندانی نسبت به امسال نداشته است؛ این عامل در کنار دیگر چالش‌هایی مانند عدم شناسایی درست ماهیت شرکت‌های دانش‌بنیان و موانع دریافت تسهیلات تکلیفی برای آنها باعث شده است کارشناسان چشم‌اندازی چندان امیدوارکننده و فراتر از سال جاری برای شرکت‌های دانش‌بنیان در سال ۱۴۰۴ نداشته باشند.
  • سبک بهره‏‏‌وری خاص خود را پیدا کنید

    نویسنده: Kathleen Davis مترجم: منا اختیاری
    ساعت‏‏‌های روز خود را چگونه حساب می‏‏‌کنید؟ من حتی زمانی که روز کاری‏‏‌ام پر از جلسات مختلف نیست اغلب به ساعت نگاه می‏‏‌کنم و حیران می‏‏‌مانم که کی بعدازظهر شد؟ و هنوز کلی از کارهایم مانده‏‏‌اند. حواس‏‏‌پرتی یکی از مجرمان اصلی این مساله است. اعلان‏‏‌‏‏‌های ایمیل و پیام‏‏‌های درون شبکه ممکن است شبیه کار کردن به نظر برسد، اما این معمولا از آن کارهایی است که ماحصل چندانی برای عرضه ندارد.
  • سلبریتی‌ها در زندان طلایی شهرت

    نتایج یک تحقیق نشان می‌دهند که شهرت و قدرت، به رغم جذابیت‌های ظاهری، می‌توانند به یک معضل تبدیل شوند.
  • بانک ناتراز در بن‌بست

    دنیای اقتصاد: آمار‌ها نشان می‌دهد که بانک آینده، با نسبت کفایت سرمایه منفی ۳۶۰‌درصد در وضعیت بحرانی قرار دارد و از معیارهای استاندارد جهانی بسیار دور است. به گفته صاحب‌نظران حوزه بانکداری این وضعیت بحرانی، رسیدگی فوری و اقدامات اصلاحی جدی را طلب می‌کند. «دنیای‌اقتصاد» در گفت‏‏‌وگویی با احسان راکعی، کارشناس بانکی و دیگر کارشناسان اقتصادی به آنالیز چالش‌های بانک و تعیین‌تکلیف آن پرداخته است.
  • بنیادی‌‌‌ترین نقصان سیاست خارجی ایران

    دکتر محمود سریع‌القلم/استاد دانشگاه شهید بهشتی
    یکی از مفاهیمی که از اقتصاد و کارآفرینی به متون سیاست خارجی و روابط بین‌‌‌الملل وارد شده است، Hedging است. به جز چند کشور، اکثریت کشورهای جهان با فکر، مشورت، محاسبه، برنامه‌ریزی و آینده‌نگری، این مفهوم را به‌کار گرفته‌‌‌اند. از امارات تا چین، از مکزیک تا هند، از قطر تا برزیل، از عمان تا اندونزی، عموما مفهوم Hedging را کانون حکمرانی قرار داده‌‌‌اند. به عبارت دیگر، در این جهان چند قطبی اقتصاد و سیاست، همه درحال افزایش آلترناتیوها، گسترش فرصت‌‌‌ها، ایجاد کثرت در منابع واردات و صادرات و سرمایه‌گذاری، تنوع منابع تامین اسلحه، کاهش ریسک و مخاطرات، تنوع استراتژی‌‌‌های تامین منافع و امنیت ملی و وسیع‌تر کردن دوایر تحرک و اثرگذاری در روابط خارجی هستند.
  • چالش بزرگ معافیت مالیاتی

    دنیای اقتصاد: روز سه شنبه یک آبان‌ماه، لایحه بودجه ۱۴۰۴ منتشر شد. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، به عنوان بازوی پژوهشی این نهاد، به بررسی ابعاد مختلف بودجه سال آینده می‌پردازد و نتایج را در اختیار نمایندگان مجلس قرار می‌دهد تا بتوانند تصمیم‌گیری صحیح در خصوص قانون بودجه سال آینده داشته باشند. براساس گزارش مرکز پژوهش‌ها سه رویکرد اصلی بخشنامه بودجه سال آینده در حوزه مالیاتی «کاهش فشار مالیاتی بر اقشار متوسط» در کنار «افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق هوشمندسازی نظام مالیاتی» و «کاهش فرار مالیاتی» است. این گزارش مطرح می‌کند به منظور حمایت از اقشار متوسط جامعه، در بخشنامه بودجه سال ۱۴۰۴، افزایش دوبرابری معافیت مالیاتی بر مجموع حقوق و دستمزد و سه‌برابری معافیت مالیاتی مشاغل در نظر گرفته شده است. پیش‌بینی می‌شود افزایش سه‌برابری معافیت مالیاتی مشاغل منجر به از دست رفتن درآمد ۴۸هزار میلیارد تومانی دولت در سال ۱۴۰۵ خواهد شد.
  • نقطه صفر نهاد مطلوب

    نوشته: جیمز رابینسون ترجمه و تنظیم: جعفر خیرخواهان
    سیاستگذاران در عمل نمی‌توانند به‌سادگی تصمیم بگیرند که «نهادهای خوب» داشته باشند، چون نهادها تداوم دارند و تغییر آنها دشوار است. برندگان جایزه امسال، به‌ویژه جیمز رابینسون، برای مستندسازی این تداوم و کشف چگونگی ظهور نهادهای خوب، روش‌های جدیدی را پیشگام کرده‌اند که تاریخ و سیاست را جدی می‌گیرند و آنها را در کار میدانی گنجانده‏‏‏‏‌اند. نسلی از محققان این‌سنت را برای روشن‌کردن طیف وسیعی از موضوعات به خدمت گرفته‏‏‏‏‌اند، برای مثال‏‏‏‏‌ می‌توان به این موارد درباره قاره آفریقا و کشور هند اشاره کرد: ۱) میراث تاریخی و فرآیند توسعه در آفریقا؛ ۲) تجربیات تاریخی و تقاضا برای سلامت: میراث کمپین‏‏‏‏‌های پزشکی استعماری در آفریقای‌مرکزی؛ ۳) اثرات ماندگار بهره‏‏‏‏‌برداری از منابع دوران استعمار در کنگو: امتیازات، خشونت و حکومت غیرمستقیم؛ ۴) ترسیم خطوط مرزی: پیامدهای کوتاه‌مدت و بلندمدت تقسیم هند
  • کریپتو؛ بازیگر اصلی انتخابات۲۰۲۴

    در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا، به‌طرز غیرمنتظره‌ای، موضوع ارز دیجیتال به یکی از محورهای اصلی رقابت‌ها تبدیل شده است. هر دو حزب بزرگ، دموکرات و جمهوری‌خواه، در تلاشند تا از جامعه رمزارزها به‌عنوان ابزاری برای دستیابی به پیروزی در انتخابات بهره‌برداری کنند.
  • پاسخ وزارت اقتصاد به تعرفه ۱۰۰درصدی واردات خودرو

    مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به مطلب روزنامه «دنیای اقتصاد» با عنوان «نجات بودجه با واردات خودرو؟» توضیح داد:
  • شکاف نسلی در مخاطبان سینما

    دنیای اقتصاد: چهلمین فیلم کلینت ایستوود، سینماگر افسانه‌ای، با عنوان «قاضی شماره ۲» در چند روز آینده تنها در تعداد بسیار محدودی سینما اکران خواهد شد. این در حالی است که خبرها از پایان فعالیت‌های این سینماگر ۹۴ساله خبر می‌دهند و او احتمالا دیگر فیلمی نخواهد ساخت.
  • کار حریصانه؛ پاندمی دنیای کسب و کار امروز

    نویسنده: Brigid Schulte مترجم: مریم مرادخانی
    «جف»، کارمندی که دچار اعتیاد به کار بود و من او را در جلسه «معتادان به کار گمنام» دیده بودم می‏‌داند که ترس‏‌ها و شیاطین درونش چطور او را مجبور به ساعت‏‌ها کار، شب‌کاری، خواب ناکافی و وسواس شدید نسبت به کار کرده‏‌اند. اما چیزی که ابتدا فقط یک اجبار درونی بود پس از مدتی تبدیل به اعتیاد بلندمدت شد که فرهنگ سازمانشان نیز آن را تقویت کرد. او می‏‌گوید: «مدیرانم همیشه از من به خاطر سختکوشی‏‌ام تعریف می‏‌کردند و آن را یک جور حس وظیفه‏‌شناسی تعبیر می‏‌کردند چون همیشه تا دیروقت سرکار بودم.» او مورد تحسین مدیران بود، حتی زمانی که می‏‌دانست کار زیاد و کم‏‌خوابی‏‌اش، به کار باکیفیت منجر نشده. او دائما کارها را پشت گوش می‏‌انداخت و ناتوانی‏‌اش در زمان‌بندی‏‌های واقع‏‌بینانه باعث شده بود خودش و تیمش همیشه به شکلی دیوانه‌وار و هول هولی تا شب در شرکت بمانند تا پروژه‏‌ها را تمام کنند. او معتقد است مشکل از مدیریت سازمان نیز بوده چون «حضور بیش از حد را نشانه بازدهی می‏‌دانستند.» او می‏‌گوید: «اندازه‏‌گیری و ارزیابی حضور، آسان است اما ارزیابی بازدهی سخت است. و فشار زیادی از سوی جامعه در رابطه با کار بیش از حد وجود دارد.»
  • ساخت‏‏‌وساز با فرمت «حقیقی» یا «حقوقی»؟

    دنیای اقتصاد: این روزها بازار مسکن ایران مسیر رکودی را می‌‌‌پیماید. در شرایطی که طی سال‌های گذشته تورم لجام‌گسیخته تا حد بسیار زیادی از قدرت خرید طبقه متوسط و حتی متوسط رو به بالا کاسته، سازندگان نیز به سبب قوانین دست‌و‌پاگیر و مشکلات عدیده اقتصادی ناشی از سخت شدن شرایط مالی در کنار ریسک‌‌‌های ریز و درشتی که تورم در بستر اقتصادی ایران ایجاد کرده، با تنگناهای بسیاری روبه‌رو شده‌‌‌اند. همین امر سبب شده تا بازار یادشده مانند قبل شاهد حضور خریداران و فروشندگان و تبدیل معاملات به شرایط رقابتی نباشد.
  • باک ارزی خودرو

    دنیای اقتصاد: بررسی روند واردات قطعه و خودرو در دو سال گذشته نشان می‌دهد هزینه تامین خودرو در کشور از منظر ارزبری اوج گرفته است. در شرایطی که کشور با مشکلات ارزی فراوانی دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، خطای سیاستگذار خودرو موجب شده حجم بالایی از ذخایر ارزی در دسترس ایران، صرف تامین خودرو برای بازار شود که این موضوع می‌تواند فشار زیادی به اقتصاد ایران وارد کند.
  • تحمیل خسارت به تولید و تجارت

    دنیای اقتصاد: در سال‌های اخیر بسیاری از کسب‌وکارها نسبت به شرایط فعالیت خود گلایه‏‏‏‏‌مند بوده‌اند. در چنین فضایی تولید و تجارت از رونق افتاده و اقتصاد هر روز بیش از پیش با مشکلات جدی، دست‌وپنجه نرم می‌کند. در این میان شاخص‌های بین‌المللی نیز گواه بر نبود فضای مناسب جهت تولید و تجارت است. ایران در شاخص فضای کسب‌وکار در جایگاه ۱۱۹دنیا قرار دارد. در همین‏‏‏‏‌‏‏‏‏‌‏‏‏‏‌‏‏‏‏‌حال رتبه آزادی اقتصادی کشور ‏‏‏‏‌برابر ۱۶۹ است. رتبه توانمندسازی تجاری ایران نیز‏‏‏‏‌‌برابر ۱۳۲ برآورد شده‌است. گفتنی است ایران از منظر شاخص رقابت‌پذیری نیز از میان ۱۳۴کشور در رتبه صدوشانزدهم دنیا قرار دارد. بدون‌تردید در چنین فضایی، عملکرد تولید و تجارت به‌شدت تحت‌تاثیر منفی قرار خواهد گرفت. اصلاح شرایط توصیف شده نیازمند بازنگری در سیاست‌های کلان حاکم بر اقتصاد است.
  • خلیفه میانه‌رو

    دنیای اقتصاد: در بخش عمده‌ای از دو دهه گذشته، یک نام بیش از همه باعث ترس در میان مردم عادی افغانستان شده است: سراج‌الدین حقانی. برای بسیاری، حقانی یک «لولو خور خوره» بود؛ یک فرشته مرگ با قدرت تعیین اینکه چه کسی در طول جنگ تحت رهبری ایالات متحده می‌تواند زندگی کند و چه کسی باید بمیرد. او در صفوف بمب‌گذاران انتحاری خود طالبانی را به‌کار می‌گرفت که به‌طور یکسان سربازان آمریکایی و غیرنظامیان افغان را هدف قرار می‌دادند و قتل عام می‌کردند. او که یک «پادشاه شبح‌مانند» در جهانی بود که پیوندهای عمیقی با القاعده و سایر شبکه‌های تروریستی داشت و جایزه ۱۰میلیون دلاری برای سرش در فهرست افراد تحت تعقیب ایالات متحده در افغانستان تعیین شده بود. او در صدر این فهرست قرار داشت.
  • حقوق فعلی شما چقدر است؟

    مترجم: منا اختیاری
    در مصاحبه‏‌های شغلی آخرین چیزی که دلتان می‏‌خواهد با آن مواجه شوید یک سوال اضطراب‏‌آور است. این سوالات می‌توانند شما را گیج کنند و تسلطتان را روی جلسه از بین ببرند، چون نمی‏‌دانید باید چگونه پاسخ بدهید. «حقوق فعلی شما چقدر است؟» یکی از همان سوال‏‌های ترسناک است که می‌تواند سکوت ناراحت‏‌کننده‏‌ای به دنبال داشته باشد و به پاسخ نامناسبی منجر شود. درست است که صداقت اصل خوبی است، اما افشای این اطلاعات می‌تواند شما را در موضع ضعف قرار دهد. برای مدیریت این موقعیت چالش‏‌برانگیز، نظرات متخصصان حوزه‏‌های متفاوتی را جویا شدیم. استراتژی‏‌های آنها می‌تواند به شما کمک کند چنین موقعیتی را به بهترین شکل مدیریت کنید.
  • هوش مصنوعی در چالش برنامه‌ریزی

    دنیای اقتصاد: چندین ماه است که سند هوش مصنوعی ابلاغ شده و سازمان ملی آن نیز راه‌اندازی شده است، اما روند توسعه هوش مصنوعی همچنان در مرحله انتقادات و بازنگری باقی مانده است. از سوی دیگر، ریاست سازمان هوش مصنوعی نیز در ابهام قرار دارد؛ با وجودی که یک‌بار از انتصاب رئیس جدید این سازمان خبر داده شد اما وضعیت مسوول قبلی این نهاد هنوز مشخص نیست. با این حال و در شرایطی که سازمان هوش مصنوعی اساس‌نامه‌ای ندارد و انتقادات جدی به سند آن وارد است، مسوولان تدوین و اجرای سند هوش مصنوعی معتقدند که این سند در حال حاضر نیازی به بازنگری ندارد و تا سه سال آینده قابلیت اجرا دارد. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان باید نسبت به برنامه‌ریزی و سندنگاری برای حوزه هوش مصنوعی، پویا و هوشمندانه عمل کرد؛ چون در غیر این صورت در مسیر توسعه هوش مصنوعی با شکست مواجه خواهیم شد.
  • ۱۰ مقصد تور یک‌روزه

    دنیای اقتصاد: آبان یکی از زیباترین فصل‌های سال برای سفر است. با این حال فقدان تعطیلات دوروزه آخر هفته به عنوان اصلی‏‏‌ترین مساله و نبود تعطیلات مناسبتی در این ماه به عنوان دلیل فرعی، باعث شده بسیاری از خیر سفر در دومین ماه فصل پاییز بگذرند. آژانس‏‏‌های گردشگری در تهران با توجه به این شرایط، مجموعه تورهای یک‌روزه‌ای را به استان‏‏‌های اطراف تدارک دیده‏‏‌اند. تورهایی که به لحاظ اقتصادی هم به خانوارها کمتر فشار می‏‏‌آورد و هم می‌تواند یک روز متفاوت را برای آنها رقم بزند. این تورها به واسطه زمان‌بندی محدود به استان های اطراف تهران خلاصه شده‌اند. مقاصد چنین برنامه‌هایی هم شامل پیاده روی در روستاهای اطراف تهران و استان‌های البرز، مازندران و گیلان در کنار طبیعت‌گردی در جنگل‌ها ی هیرکانی و گشت‌و گذار در حاشیه دریاچه‌ها می‌شود.
  • درمان همزمان اقتصاد و سلامت

    دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بین‏ الملل: در دنیای امروز هر روز با اخبار جدید و هیجان‏‏‏‌انگیزی مواجه می‌شویم. ابتدا دانشمندان موفق شدند دارویی بسازند که به درمان بیماری دیابت کمک می‌کند. سپس آنها به جنگ چاقی رفتند و توانستند تنها با تزریق یک‌بار در هفته این دارو، این معضل را برطرف کنند و امروز این داروها برای درمان بیماری‌های قلبی عروقی و کلیوی به‌کار می‌روند و حتی برای درمان آلزایمر و اعتیاد در حال آزمایش هستند، اگرچه هنوز در ابتدای راه قرار داریم، با این ‏‏‏‌حال آگونیست‏‏‏‌های گیرنده GLP-۱ تمام ویژگی‌های یکی از موفق‏‏‏‌ترین کلاس‌های دارویی در تاریخ را دارند. با توجه به اینکه این گروه از داروها روزبه‏‏‏‌روز ارزان‌تر در دسترس عموم قرار می‌گیرند، امید به بهبود زندگی بیش از یک‌میلیارد نفر از مردم جهان را افزایش می‌دهند و همزمان اثرات عمیقی بر صنعت، اقتصاد و جامعه خواهند داشت.
  • اقتصاد ضعیف در قاره سبز

    دنیای اقتصاد: طبق آمارهایی که طی روزهای گذشته منتشر شد، ‏‌ سطح اعتماد مردم بیشتر کشورهای اروپایی نسبت به اقتصاد این منطقه کاهش یافته است. همچنین نظرسنجی بانک مرکزی اروپا نشان داد که انتظارات تورمی در اروپا به پایین‏‌ترین سطح سه سال اخیر رسیده است. این داده‏‌ها می‌توانند به عنوان یک چراغ سبز به بانک مرکزی محسوب شوند تا به کاهش نرخ بهره ادامه دهد. هر چند که مقامات در این مورد احتیاط می‌کنند.
  • زمستان زودهنگام ایران

    دنیای‌اقتصاد: بارش‌های همزمان برف و باران در چندین استان، ایران را به ناگهان وارد فصل سرما کرد. پیش‌ از این کارشناسان هواشناسی هشدار داده بودند که به زودی ایران با تغییرات یک‌باره آب و هوا رو به رو می‌شود. حالا برف ۱۱استان از ارتفاعات استان‌های شرق گیلان گرفته تا مازندران، گلستان، سمنان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و شمال یزد را سپیدپوش کرده است. در برخی مناطق شمال اصفهان، یزد، ارتفاعات کرمان و هرمزگان هم بارش پراکنده با احتمال رعدوبرق پیش‌بینی می‌شود. سازمان هواشناسی همچنین از افزایش بیشینه ارتفاع امواج دریای خزر از شنبه ۵ تا ۷آبان‌ماه خبر می‌دهد. سیلاب‌ها‌‌‌ی چند روز گذشته اما امان از معابر و راه‌های شیراز و خراسان شمالی و رضوی و جنوبی بریده و آنها را مسدود کرده است. مردم در حال تجربه آن روی سکه بارش‌های امیدبخش هستند. هنوز سیلاب‌های تخریب‌گرانه سال۱۳۹۸ در شیراز و باران‌های بهاری در سیستان‌وبلوچستان و خراسان رضوی در یاد مردم تازه است. بسیاری از آنها خواستار اقدامات جدی مسوولان برای جلوگیری از آسیب‌های سیل‌های مخرب هستند.
  • با یک تیر؛ ده نشان!

    دنیای اقتصاد: مشارکت سه‌روزه رئیس‌جمهور ایران در شانزدهمین اجلاس بلوک نوظهور بریکس و بریکس پلاس فرصتی برای توسعه روابط با کشورهای جنوب جهانی و رایزنی درخصوص آخرین و مهم‌ترین تحولات منطقه‌ای و جهانی از جمله تشدید تنش‌ها در خاورمیانه بود. مسعود پزشکیان در بازگشت از سفر به روسیه در گفت‌وگویی نتایج و دستاوردهای این سفر را تشریح و این سفر را فرصت طلایی برای همگرایی بیشتر با کشورهای عضو بریکس دانست. وی حضور ایران در این اجلاس و دیدار با سران ۱۰ کشور جهان را معادل ۱۰ سفر خارجی ارزیابی کرد. رئیس‌جمهور در جریان این سفر با روسای جمهور روسیه، چین، مصر، آفریقای جنوبی، بلاروس، ونزوئلا، بولیوی، رئیس دولت امارات و نخست‌وزیران هند، اتیوپی و ارمنستان دیدار و گفت‌وگو کرد.
  • بورس در سراشیبی

    دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی: شاخص‌کل بورس تهران در پایان معاملات هفته گذشته به سطح یک‌میلیون و ۹۷۰‌هزار واحدی رسید که کمترین مقدار این شاخص از ۱۰ آبان سال گذشته تلقی می‌شود. شاخص‌کل بورس در هر پنج روز معاملاتی هفته‏‏‏‏‏‌ای که گذشت، جامه سرخ به تن کرد و با کاهش ۴.۵۹‌درصدی همراه شد. افت شاخص‌کل در هفته گذشته در حالی رقم خورد که دلار در سامانه نیما که یکی از مهم‌ترین فاکتورهای اثرگذار بر بورس است، همچنان به روند صعودی خود ادامه می‌دهد و در روز چهارشنبه این نرخ در آستانه فتح کانال ۴۹‌هزار‌تومان قرار گرفت. بورس تهران در ماه‏‏‏‏‏‌های اخیر علاوه بر رنجش از ناحیه ریسک‏‏‏‏‏‌های سیستماتیک، از اهمال و بی‏‏‏‏‏‌برنامه‏‏‏‏‏‌بودن سیاستگذار بورسی نیز رنج برده است.
  • خروج «تنظیم‌گر» از بازار خودرو؟

    دنیای اقتصاد: شورای رقابت در بیش از یک دهه گذشته به عنوان کلانتر قیمت خودرو شناخته شده و معمولا هم نه مصرف‌کننده و نه تولیدکننده، هیچ‌کدام از عملکرد آن رضایت نداشته‌اند و حالا به نظر می‌رسد این شورا در رویکرد تازه خود به دنبال سپردن قیمت خودرو به نظام عرضه و تقاضا در بازار آزاد (مشروط به رفع انحصار) است.
  • کنایه شهاب حسینی به مداخله نهادها در سینما

    دنیای اقتصاد: جشنواره فیلم کوتاه تهران با داوری کمال تبریزی، فرزاد موتمن، شهاب‌ حسینی، محمدرضا شفاه، درناز حاجی‌ها، آرمان فیاض و میثم مولایی پس از پنج روز به پایان رسید و اختتامیه‌اش حاشیه‌های زیادی را به وجود آورد. اولین حاشیه این برنامه مربوط به اهدای جایزه بخش مستند بود که به فیلم «پورزال» ساخته ماریا ماوتی و احسان فرخی‌فرد تعلق گرفت. ماوتی پس از دریافت جایزه خود گفت: به مسوولانی که نمی‌شنوند، می‌خواهم بگویم وضع سیستان و هامون از حرف گذشته، ما فیلمی درباره سیستان و هامون ساختیم و بدانند هزار کیلومتر دورتر از تهران هامونی وجود دارد که نابود شده است. هامون و سیستان جزو ایران هستند ولی انگار فراموش شده‌اند. اگر مسوولان دلسوزی هستند، به دور از سیاست ‌و مصلحت‌اندیشی عمل کنید. ما هنوز به زنده ماندن هامون امید داریم.
  • فرمول قیمت تمام‏‏‌شده مسکن

    دنیای اقتصاد: نیاز به سرپناه یکی از حیاتی‌‌‌ترین نیازهای آدمی است و همین اصل بنیادین، مسکن را به یکی از کالاهای بسیار مهم بازار تبدیل می‌کند. با این حال دسترسی به این کالای بنیادین و مهم به این سادگی میسر نیست و تقاضای مسکن علاوه بر عوامل بنیادی چون درآمد سرانه و دسترسی به منابع مالی که قدرت خرید مصرف‌کنندگان را تعیین می‌کند، تابع نوسان در قیمت سایر دارایی‌هاست، چراکه مسکن سهم مهمی در سبد دارایی‌های خانوار دارد. در سوی دیگر بازار، عرضه مسکن قرار دارد که در تعامل با تقاضای موجود، قیمت‌ها را شکل می‌دهد. مجموعه عواملی که قیمت تمام‌شده ساختمان را تعیین می‌کند، نقشی اساسی در عرضه مسکن دارند. این عوامل علاوه بر قیمت مواد اولیه، دسترسی به منابع مالی، مالیات، بیمه و هزینه نهادهای نظارتی شامل سیاستگذاری‌‌‌های دولت و شهرداری‌‌‌ها در حوزه صنعت ساختمان و مسکن است.
  • آنکارا در شوک حمله تروریستی

    دنیای اقتصاد: وزارت کشور ترکیه از وقوع یک حمله «تروریستی» در تاسیسات آژانس هوانوردی و فضایی ترکیه خبر داد. انفجاری در نزدیکی یکی از ورودی‌های صنعت هوانوردی «توساس» در آنکارا رخ داد و پس از آن صدای تیراندازی شنیده شد.علی یرلیکایا، وزیر کشور ترکیه در رابطه با این رویداد در بیانیه‌ای گفت: حمله تروریستی به صنایع هوانوردی و فضایی ترکیه در آنکارا در منطقه قهرمانکازان انجام شد که متاسفانه پس از این حمله کشته و مجروحانی داریم. به دنبال این حمله نیروهای امنیتی، آتش‌نشانی و تیم‌های پزشکی به محل حادثه اعزام شدند.درهمین حال به گزارش خبرگزاری الجزیره، وزیر کشور ترکیه در این خصوص اعلام کرد: در حمله تروریستی به مرکز صنایع هوافضای ترکیه در شهر آنکارا ۳ نفر جان باخته و ۱۴تن هم زخمی شده‌اند. گزارش‌ها همچنین حاکی ازآن است که تروریست‌ها با انفجار در ورودی قصد ورود به تاسیسات را داشتند. درگیری مسلحانه باعث کشته و مجروح شدن تعدادی از نگهبانان و عناصر تروریستی شده است. گفته می‌شود که تعدادی از عناصر تروریستی به درون تاسیسات راه پیدا کرده‌اند.
  • راهکارهای بهبود سیاست کنترل ترازنامه

    دنیای اقتصاد: حدود چهار‌سال از زمان اجرایی‌شدن سیاست کنترل مقداری ترازنامه به‌عنوان یک سیاست کلان احتیاطی (به‌دلیل عدم‌کارکرد نسبت کفایت سرمایه) و سیاست پولی انقباضی می‌گذرد. بررسی‌‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد طی این مدت رشد نقدینگی روند کاهشی قابل‌توجهی به خود گرفته ‌است. در این میان برخی اقتصاددانان معتقدند این کاهش رشد نقدینگی به‌خاطر کنترل ترازنامه بانک‌ها بوده‌ است و تداوم این سیاست را لازم می‌دانند، بااین‌حال راهکارهایی مانند اصلاح قوانین مالیاتی، اصلاح دستورالعمل سرمایه‌درگردش و تسهیل تامین مالی خارج از شبکه بانکی را نیز برای بهبود این سیاست پیشنهاد می‌دهند.
  • فرصت‌های اقتصادی مرز

    دنیای اقتصاد: بازارچه‏‏‏‌های مرزی علاوه‌بر نقش تجاری، به‌عنوان نقاط تلاقی فرهنگی و اقتصادی، فضایی برای تعاملات اجتماعی و فرهنگی میان مردم مرزنشین فراهم می‌کنند. نمونه‏‏‏‌های خارجی بازارچه‏‏‏‌های مرزی حکایت از آن دارد که این بازارچه‏‏‏‌ها می‌توانند به توسعه اقتصاد محلی، ایجاد زیرساخت‌های مدرن و اشتغال‌زایی هرچه بیشتر منتهی شوند. در ایران نیز بازارچه‏‏‏‌های مرزی با سیاستگذاری‌های مناسب و ایجاد دفاتر تجاری چندملیتی، می‌توانند به محرک‌های توسعه اقتصادی تبدیل شوند. اقدامات کلیدی مانند بازطراحی سیستم گمرکی، جذب سرمایه‌گذاری زیرساختی و آموزش تخصصی مرزنشینان، می‌تواند این بازارچه‏‏‏‌ها را به مراکز اقتصادی پویا و موثر بدل کند.
  • سیگنال منفی به آزادسازی آی‌فون

    دنیای‌اقتصاد: در هفته جاری رئیس‌‌جمهور لایحه بودجه سال آینده را به مجلس ارائه کرد و بر اساس آن تعرفه واردات گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار تغییر نکرده و همان ۱۵درصد باقی مانده است.
  • گزارش جنگ نابرابر

    دنیای اقتصاد: ماجرای ورود سلبریتی‌ها به عرصه نویسندگی فقط در ایران حاشیه‌ساز نبوده است. این موضوع در نقاط دیگر دنیا هم رواج دارد و اخیرا گاردین گزارشی منتشر کرده و به یک رقابت نابرابر در میان نویسندگان ادبیات کودک و سلبریتی‌ها پرداخته است.
  • آب تجدیدپذیر، آب رفت

    دنیای اقتصاد: هم‌‌‌زمان با رشد جمعیت‌‌‌ و کاهش‌‌‌ منابع‌‌‌ آب تجدیدپذیر، روند شاخص‌‌‌ سرانه‌‌‌ منابع‌‌‌ آب تجدیدپذیر در دهه‌‌‌های‌‌‌ اخیر، نشان‌دهنده کاهش‌‌‌ منظم‌‌‌ آن است‌‌‌؛ به‌‌‌طوری‌‌‌که‌‌‌ از ٦٩٠٠مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۳۵ به‌‌‌ ۲۱۶۵مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۷۶، ۱۴۶۲مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۹۰ و ۱۲۹۴مترمکعب‌‌‌ در سال ۱۳۹۵رسیده است‌‌‌. همچنین‌‌‌ با توجه‌‌‌ به‌‌‌ جمعیت‌‌‌ پیش‌بینی‌‌‌‌شده برای‌‌‌ کشور در افق‌‌‌ سال ۱۴۲۰ (حدود ١٠٦میلیون نفر- مطالعات به‌‌‌هنگام‌سازی طرح جامع‌‌‌ آب کشور) و با فرض ۱۰۳میلیارد مترمکعب‌‌‌ آب تجدیدپذیر درازمدت، میزان سرانه‌‌‌ به‌‌‌ ٩٧٦مترمکعب‌‌‌ در سال خواهد رسید. به‌‌‌این‌‌‌ترتیب‌‌‌ طی‌‌‌ حدود ٦٠سال سرانه‌‌‌ آب تجدیدپذیر از محدوده نرمال (بدون تنش‌‌‌) به‌‌‌ محدوده تنش‌‌‌ آبی‌‌‌ و سپس‌‌‌ به‌‌‌سمت‌‌‌ محدوده کمیابی‌‌‌ آب تغییر خواهد کرد. با ادامه‌‌‌ روند موجود در سال ۱۴۲۰ به‌‌‌ دهک‌‌‌ دوم از پایین‌‌‌ سقوط خواهیم‌‌‌ کرد. در این‌‌‌ خصوص ترکیه‌‌‌ با سرانه‌‌‌ ۲۲٧۲مترمکعب‌‌‌ آب تجدیدپذیر بالاترین‌‌‌ و مصر با سرانه‌‌‌ ۹.۳۱مترمکعب‌‌‌ آب تجدیدپذیر پایین‌‌‌ترین‌‌‌ رتبه‌‌‌ را در بین‌‌‌ کشورهای‌‌‌ مورد بررسی‌‌‌ به‌‌‌ خود اختصاص داده‌‌‌اند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر