شماره روزنامه ۶۱۸۲
|
    شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
  • لیدر بازار به زیر صد هزار دلار سقوط کرد؛

    نبض بیت کوین در ایران

    قیمت بیت‌‌‌کوین در هفته‌‌‌های اخیر با نوسانات چشمگیری روبه‌رو بوده است. پس از اینکه این رمزارز محبوب به رکورد تاریخی ۱۰۸هزار دلار در تاریخ ۲۷آذر رسید، در روز‌های اخیر روند نزولی را تجربه کرد و با افت ۱۲ درصدی به کانال حدود ۹۴هزار دلار در ساعت ۱۴ تاریخ ۳۰آذر بازگشت. این کاهش قیمت موجب ایجاد سوالات و نگرانی‌‌‌هایی در میان سرمایه‌‌‌گذاران در سراسر جهان، و به ‌‌‌ویژه در ایران شد، آیا این کاهش موقتی بوده یا نشانه‌‌‌ای از ادامه روند نزولی بازار است؟
  • مدیر‌عامل بورس،از بورسی شدن ۲ تا ۳ شرکت اقتصاد دیجیتال خبر داد؛

    ورود شرکت‏‌های استارت‌آپی به بورس هموار می‏‌شود؟

    در حالی که طی سال‌های گذشته تنها یک شرکت استارت‌آپی توانسته راه خود را برای ورود به بازار سرمایه هموار کند، هفته گذشته خبری از ورود یکی دیگر از این شرکت‌ها به بورس منتشر شد و همچنین مدیرعامل بورس تهران نیز در روز چهارشنبه اعلام کرد که تا پایان سال، ۲ تا ۳ شرکت بزرگ اقتصاد دیجیتال، بورسی می‌‌شوند. این در حالی است که به نظر می‌رسد شرایط دیگری نیز برای تسهیل عرضه سهام استارت‌آپ‌‌ها در بورس فراهم شده است و بر اساس وعده رئیس سابق سازمان بورس از دی ماه گذشته بازار جدیدی تحت عنوان «نوآفرین» ویژه پذیرش شرکت‌های دانش‌‌بنیان و استارت‌آپی آغاز به کار کرده است. کارشناسان معتقدند که ورود شرکت‌های استارت‌آپی به بورس می‌تواند برای آنها مزایای بسیاری از جمله تامین مالی به همراه داشته باشد.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد؛

    جزئیات سه اقدام دولت در حمایت از بخش خصوصی فعال در پروژه‌های آزادراهی؛ پلن جلب سرمایه ‌برای آزادراه‏‏‏‏‌سازی

    پروژه‌های آزادراهی که در قالب مشارکت بخش خصوصی و دولتی در حال احداث هستند، به باتلاق سرمایه‏‏‏‏‌های کلان تبدیل شده‌اند. از یک‌سو دولت در تامین مالی سهم خود برای اجرای این پروژه‌ها بدعهدی می‌کند و از سوی دیگر فعالان بخش خصوصی با موانعی از جنس ضوابط دست و پاگیر برای استفاده از روش‌های مختلف تامین مالی از طریق بازار پول و سرمایه روبه‌رو هستند. در این میان شاخص‏‏‏‏‌ترین پروژه‌ای که عمری نزدیک به دو دهه از زمان کلنگ‏‏‏‏‌زنی آن گذشته و هنوز هم تکمیل نشده‌است، آزادراه تهران - شمال است. اما دولت چهاردهم بنا دارد برخی از موانع پیش‌روی تکمیل پروژه‌های آزادراهی را در عمر باقی‌مانده از مسوولیت خود برطرف کند تا علاوه‌بر اتمام احداث معابری که سال‌ها از زمان کلنگ‏‏‏‏‌زنی آنها می‌گذرد، بی‏‏‏‏‌رغبتی به سرمایه‌گذاری جدید در این حوزه را نیز برطرف کند. سه راهبرد برای این منظور پیش‌بینی شده که معاون ساخت و توسعه راه‏‏‏‏‌های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‏‏‏‏‌ونقل در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» به تشریح آن پرداخته است.
  • «دنیای‌اقتصاد» اجرای طرح خروج اتباع غیرمجاز را بررسی کرد؛

    مناطق ممنوعه تردد افغان‌ها در ایران

    رئیس مرکز امور اتباع و مهاجران خارجی وزارت کشور پس از گذشت چند ماه از اجرای طرح‌‌‌ ضربتی خروج اتباع غیرمجاز از ایران اعلام می‌کند؛ بار دیگر تصمیمات جدیدی در این زمینه گرفته شده است. براساس این تصمیمات جدید، «تردد، اسکان و اشتغال اتباع خارجی در ‌‌‌مناطق ممنوعه خلاف قانون است.» نادر یاراحمدی دلیل اصلی این تصمیم را این مساله می‌‌‌داند که «برخی از استان‌‌‌های ممنوعه برای ورود اتباع خارجی، تخطی کرده و اقدام به اشتغال اتباع به صورت غیرقانونی می‌کنند.» چرا که به گفته یاراحمدی، «در شرایطی عده‌‌‌ای را به عنوان آواره که یک تعریف حقوقی برای جنگ‌‌‌زدگان است پذیرفتیم و به آنها امکانات دادیم.
  • سال سخت دموکراسی

    دنیای‌اقتصاد - گروه اقتصاد بین‌الملل: صفحات نشریه اکونومیست در سال ۲۰۲۴ مملو از روایاتی سرشار از درد و رنج بود. آتش جنگ دامن‌گیر سه قاره جهان شده است: جهان وقایع غزه، لبنان و اوکراین را از نزدیک نظاره‌گر بود، اما نبرد در سودان شاید از همه مرگبارتر بوده است. توفان‌‌‌، تندباد، سیل و آتش‌سوزی زندگی بسیاری را نابود کرده است. در تمام این مدت، رقابت بین کشورهای متحد چین و ائتلاف غربی به رهبری آمریکا عمیق‌‌‌تر شده است؛ در زمانی که آمریکا فردی را به‌عنوان رئیس‌‌‌جمهور انتخاب کرده است که التزام و پایبندی او به این اتحاد محل تردید است.
  • هفت گام برای متمایزسازی خودتان در دنیای کسب‌وکار

    اهمیت ساختن برند شخصی در فرصت‏‏‌سازی

    یک‏‏‌ لحظه به برندهای مورد علاقه خود فکر کنید و آنها را در ذهنتان تجسم کنید. چه چیزی باعث شده تا آنها در ذهن شما ماندگار شوند؟ چه ارزش‏‏‌ها و پیام‏‏‌هایی را به شما منتقل می‌کنند؟ چگونه با شما ارتباط دائمی و قدرتمندی ایجاد کرده‏‏‌اند؟ و چرا شما آنها را دوست دارید؟ واقعیت این است که شما هم به‏‏‌عنوان یک مدیر یا نیروی کار ‏‏‌مانند محصولات و خدماتی که ارائه می‏‏‌شوند و در ذهن مشتریان و عموم مردم باقی می‏‏‌مانند می‌توانید در ذهن خیلی‏‏‌ها ماندگار شوید و خیلی‏‏‌ها را به سمت خود جذب کنید. می‌توانید این کار را از طریق شناساندن خودتان و قابلیت‏‏‌هایتان به دیگران، متمایز ساختن خود از سایرین و برقراری و حفظ ارتباط با اطرافیانتان در محل کار انجام دهید و به این ترتیب برای خود یک «برند شخصی» ایجاد کنید.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند؛ فرصت‏‏‌های اقتصادی ضایعات معادن برای شرکت‌ها

    طلای نامرئی در باطله‏‏‌های معدنی

    اقتصاد چرخه‌‌‌ای با سرعت نسبتا بالایی در حال رواج یافتن در جهان است و اثر عمیق خود را بر صنایع مختلف به جا می‌‌‌گذارد. یکی از صنایعی که به استقبال تغییر در این زمینه رفته، صنایع معدنی است. امروز حول محور بازچرخانی مواد معدنی و استحصال مواد کمیاب از باطله‌‌‌های معدنی، اقتصاد بزرگی شکل گرفته که در ایران کمتر از آن بحث می‌شود.
  • معادله اصلاح قیمت انرژی

    به سبب قیمت‌‌‌گذاری دستوریِ تقریبا هر چیزی در اقتصاد ایران، قیمت حامل‌‌‌های انرژی نیز دستوری تعیین می‌شود و هر از گاهی سیاستگذاران و اقتصاددانان به یاد اصلاح قیمت‌ها می‌‌‌افتند، به این امید که واقعی شدن قیمت‌ها به تخصیص بهینه منابع و البته کاهش فشار بر بودجه دولت کمک کند. با این حال آنچه که حداقل نگارنده این یادداشت از اظهارنظرها و تحلیل‌‌‌های سیاستگذاران و اقتصاددانان برداشت می‌کند، آن است که به حامل‌‌‌های انرژی و قیمت آنها مشابه دیگر کالاها و خدمات نگاه می‌شود. یعنی یک رابطه معکوس بین قیمت انرژی و مصرف آن وجود دارد و اگر قیمت انرژی را افزایش دهیم، مصرف آن کاهش می‌‌‌یابد، صرفه‌‌‌جویی بیشتر می‌شود و در غایت امر، تخصیص بهینه منابع انرژی اتفاق می‌‌‌افتد و رفاه جامعه بیشتر می‌شود.
    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • در نشست دوره‌ای شورای امنیت درباره «برجام» مطرح شد

    توصیه مذاکراتی اروپا به آمریکا

    دنیای اقتصاد: نشست دوره‌‌‌ای ۶‌ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هسته‌‌‌ای ایران درحالی برگزار شد که چشم‌‌‌انداز هرگونه توافقی بین ایران و غرب بسیار مبهم است. شاید به همین دلیل نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل در این نشست توصیه‌‌‌هایی به ایران و آمریکا داشت. استاوروس لامبرینیدیس ضمن آنکه ماه‌‌‌های پیش رو را حیاتی توصیف کرد گفت که تشدید تنش می‌تواند شرایط را از کنترل خارج کند.
  • تحلیل روحانی از سقوط دمشق

    حسن روحانی، رئیس‌جمهور اسبق در جلسه دوره‌ای خود با وزیران و معاونان رئیس‌جمهور در دولت‌های یازدهم و دوازدهم به تشریح شرایط منطقه و حوادث سوریه پرداخت. او با خطرناک خواندن شرایط منطقه، نسبت به برنامه اسرائیل برای توسعه جنگ در کل منطقه هشدار داد و خواستار تصحیح و تکمیل استراتژی‌های قبلی نظام شد. روحانی همچنین از سخنان برخی مبنی بر تغییر دکترین هسته‌ای ایران انتقاد و تاکید کرد: این همان چیزی است که تندروهای آمریکا و اسرائیل می‌خواهند تا زمینه را برای جنگ آماده کنند. رئیس‌جمهوری پیشین کشورمان در بخش دیگری از سخنانش به موضوع برجام پرداخت و گفت: اگر در چند ماه آینده بتوانیم تا مهر ۱۴۰۴ برجام را با تدبیر لازم حفظ کنیم، کار بزرگی انجام گرفته است.
  • مکزیکوسیتی و سئول برای «ارائه هوای پاک» به شهروندان چه کردند؟

    جزئیات طرح‏‏‌های «پروایر» و «جنگل‏‏‌باد»؛ فاز «صفر» ‌گذار از آلودگی

    سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۲ گزارش داد که مکزیکوسیتی آلوده‌‌‌ترین شهر جهان است. اما به لطف اتخاذ یکسری اقدامات جامع طی دو دهه گذشته آلودگی هوا و میزان انتشار گاز دی‌‌‌اکسید کربن در این شهر به شدت کاهش یافته است. آسمان مکزیکوسیتی، زمانی غرق در مه‌دود سربی و گوگردی بود، چنان که برخی بر این باور بودند که پرندگان از ترس این آلودگی مرگبار، از آسمان بر زمین می‌‌‌آیند. خاطره روزهایی که زنگ خطر آلودگی، زندگی میلیون‌‌‌ها نفر را مختل می‌‌‌کرد، برای بسیاری از ساکنان این شهر هنوز تازه است. هشدارهای قرمز، محدودیت‌های تردد و بحران‌های بهداشتی، گوشه‌‌‌ای از آن روزگار سیاه بود. اما امروزه، با وجود اینکه هنوز هم گاهگاهی شاهد بازگشت سایه آلودگی هستیم، اما وضعیت به مراتب بهتر از گذشته است.
  • رکورد ارزش معاملات ۱۹‌ماهه در معاملات هفته گذشته شکسته شد؛

    رالی ۶ هفته‌ای بورس

    معاملات بورس تهران در هفته گذشته با رشد نماگرهای سهامی پیگیری شد. شاخص‌کل بورس برای ششمین هفته متوالی با رشد همراه شد. شاخص‌کل با رشد ۵.۶۳‌درصدی همراه شد و به سطح ۲‌میلیون و ۶۸۰‌هزار ‌واحدی رسید. شاخص هموزن نیز ۱.۴۲‌درصد بر ارتفاع خود افزود؛ شاخص فرابورس نیز با افزایش ۲.۲۱‌درصدی همراه شد.
  • قزاقستان چگونه به هدف «نصف جمعیت،‏گردشگر خارجی» رسید؛ وزارت گردشگری ایران چه می‌کند؟

    درس جذب توریست

    قزاقستان با جمعیت ۲۰ میلیونی خود در سال‌های اخیر روند رو به رشدی را در حوزه گردشگری تجربه می‌کند. سال ۲۰۰۰ تنها یک میلیون و ۴۷۰‌هزار نفر به این کشور سفر کردند، این عدد در سال ۲۰۱۲ به ۴.۸۱ میلیون توریست رسید. چهار سال بعد بار دیگر قزاقستان این رکورد را تغییر داد و به عدد ۶.۵ میلیون گردشگر ورودی آن را افزایش داد. سال ۲۰۲۲ قزاقستان حدود ۷.۱ میلیون گردشگر بین‌المللی جذب کرد. این تعداد نشان‏‏‌دهنده افزایش قابل‌توجه نسبت به سال‌های گذشته و گواهی بر تلاش‏‏‌های این کشور در توسعه صنعت گردشگری است. در سال ۲۰۲۳، قزاقستان شاهد افزایش قابل‌توجهی در تعداد گردشگران بود. براساس گزارش‏‏‌ها در این سال تعداد توریست‌های خارجی در ایران به ۹ میلیون و ۲۰۰‌هزار نفر رسید، ‏‏‌ در حالی که رقم توریست داخلی در این کشور نیز ۹ میلیون و ۶۰۰‌هزار نفر بود. سرمایه‌گذاری‏‏‌ها در بخش گردشگری هم در این کشور سه برابر افزایش یافت و ویزا برای ۸۲ کشور برای سفر به این کشور لغو شد.
  • نحوه ایجاد و پیاده‌سازی «استراتژی مدیریت استعداد» در سال ۲۰۲۵

    مرز بین موفقیت و رکود شرکت‌ها

    آیا می‏‌دانستید شرکت‌هایی که دارای استراتژی مدیریت استعداد قوی هستند درآمدشان را ۲.۲ برابر و سودشان را ۱.۵برابر سریع‏‌تر از سایر شرکت‌ها افزایش می‌دهند؟ صرفا تفاوت بین مدیریت استعداد و استفاده استراتژیک از آن، می‌تواند مرز بین موفقیت و رکود یک شرکت را مشخص کند. در این مطلب، مراحل توسعه یک استراتژی مدیریت استعداد که با اولویت‏‌های استراتژیک شرکت شما همسو باشد و همچنین بتواند تعهد کارکنان را افزایش داده و مهارت‏‌های نیروی کار شما را متحول کند، توضیح خواهیم داد.
  • سیما در شب چله چه برنامه‌هایی را تدارک دیده است؟

    کنداکتور یلدایی تلویزیون

    برنامه‌های مناسبتی در سال هایی نه‌چندان دور کارکرد ویژه ای داشتند و می‌توانستند توجه میلیون‌ها مخاطب را در جشن‌ها و آیین‌ها جلب کنند و آنها را پای تلویزیون بکشانند. حالا اما دست تلویزیون خالی است و مردم هم چندان استقبالی از برنامه‌هایش نمی‌کنند. ستاره هایش کوچ کرده‌اند و چهره‌های جایگزین موفقیت قابل‌توجهی کسب نکرده‌اند. دو روز پیش فیلمی کوتاه از ترانه‌خوانی مشترک مهران مدیری و علی زند وکیلی در شبکه‌های مجازی پخش شد و یک عده از بازگشت مدیری حرف زدند، اما این‌طور نیست و این همکاری فقط برای تیتراژ برنامه یلدایی شبکه سه انجام شده است. با همه این نکته‌ها هنوز تلویزیون یک رسانه مهم است؛هرچند از روزهای باشکوهش فرسنگ‌ها دور شده باشد. منتقدان دلسوز هنوز امیدوارند یک روز مدیران این رسانه سیاست‌هایشان را تغییر بدهند و اعتبار از دست رفته را برگردانند. به‌هرحال آنچه می‌خوانید معرفی ویژه برنامه‌های تلویزیون در شب یلداست.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • دولت آلمان سقوط کرد

    بلاتکلیفی در کشور ائتلاف‌ها

    دولت آلمان عصر دوشنبه در حالی سقوط کرد که صدراعظم «اولاف شولتز» رای اعتماد پارلمان را از دست داد و بحران رهبری در اروپا را در زمانه تشدید چالش‌های اقتصادی و امنیتی عمیق‌تر کرد.
  • اروپایی‌ها با ارسال یادداشت کتبی رویکرد خود را درباره جزایر ایرانی تصحیح کردند

    عقب‌نشینی برلین از موضع ضد ایرانی

    عقب‏‏‌نشینی آلمان از مواضع خود در خصوص جزایر سه‌گانه ایرانی در خلیج فارس یک نقطه عطف در مناسبات تهران و بروکسل در ماه‏‏‌های گذشته به شمار می‌رود؛ موضوعی که ازسوی اسماعیل بقائی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز تایید شد. بقائی در نشست خبری با خبرنگاران گفت: «از روشنگری درباره مواضع نامناسب قبلی استقبال می‏‏‌کنیم و انتظار داریم بقیه کشورهای اروپایی که در آن نشست شرکت داشتند نیز موضع خود را تصحیح کنند.» وی افزود: «البته معتقدیم اغلب آنها به آنچه در بیانیه آمده معتقد نبودند.» بقائی تاکید کرد: «این خبر را داریم برخی کشورهای اروپایی با ارسال یادداشت کتبی موضع خود را تصحیح کردند و امیدواریم بقیه نیز چنین کنند.»
  • گزارش روز

    درگذشت چهره ماندگار اقتصادی

    دنیای اقتصاد: علاءالدین میرمحمدصادقی، چهره‌‌‌ای ماندگار در اقتصاد و تجارت کشور درگذشت؛ او که عمر خود را در عرصه‌های مختلف اقتصادی و تشکلی سپری کرد، نامش در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان نماینده امام‌‌‌خمینی(ره) در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بر سر زبان‌‌‌ها افتاد. به گزارش گروه آنلاین روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، علاءالدین میرمحمد صادقی، چهره نام‌‌‌آشنای اقتصاد و تجارت ایران، عصر امروز درگذشت. بسیاری نام او را گره خورده با تاسیس بنیادهای ماندگار در اقتصاد ایران می‌‌‌دانند و برخی معرفی شخصیت او را با دشواری‌‌‌های بسیاری همراه می‌‌‌دانند. او از اقتصاد تا سیاست و از مدرسه‌‌‌سازی تا راه‌‌‌اندازی صندوق‌های قرض‌‌‌الحسنه و موسسات خیریه، کارنامه‌‌‌ای درخشان را در پرونده کاری خود به ثبت رسانده و نامش در فهرست کارآفرینانی قرار گرفته است که توانسته نشان امین‌‌‌الضرب را به نام خود ثبت کند.
  • پایتخت عربستان از حالا برای «ترافیک و آلودگی‏‏‌ هوای ۱۰ سال آینده» آماده شد؛

    پول‌های نفت در خدمت شهروندان؛ ترافیک غول‏‏‌ها در متروی ریاض

    شهر ریاض، پایتخت عربستان سعودی، سرانجام، پس از وقفه‌‌‌ای پنج‌ساله، بزرگ‌ترین سیستم حمل‌ونقل عمومی جهان را ساخت و اولین شبکه متروی کاملا خودکار جهان را پس از ۱۰ سال انتظار در دسامبر امسال افتتاح کرد. پروژه‌‌‌ای که با تامین مالی دولتی و سازندگان و پیمانکاران ۳۵ شرکت بین‌المللی از ۱۳ کشور جهان، ریاض را به پیشتاز سیستم حمل‌ونقل جهانی بدل کرد و عنوان صاحب «طولانی‌‌‌ترین شبکه متروی خودران جهان» را به این شهر اختصاص داد. شبکه حمل‌ونقل عمومی ریاض با ۱۷۶ کیلومتر شبکه مترو، ۶ خط کاملا خودکار، ۸۵ ایستگاه با طراحی مشهورترین معماران جهان، به اضافه ۲۴ مسیر اتوبوس با پوشش ۱۹۰۰ کیلومتری و ۳هزارایستگاه، همراه با امکانات پارک و سواری، با سرمایه‌گذاری ۲۷ میلیارد دلار (که بخش زیادی از این رقم به مترو اختصاص دارد)، اولین شبکه حمل‌ونقل عمومی عربستان سعودی و بزرگ‌ترین پروژه زیرساختی در سراسر جهان است.
  • «دنیای‌اقتصاد» چرخه معیوب صنعت و نیروی انسانی متخصص را بررسی کرد؛

    ناترازی انسانی در صنعت

    بررسی وضعیت نیروی انسانی متخصص در صنایع کشور نشان می‌دهد که با چرخه معیوبی مواجه هستیم. از یک‌سو، صنایع به دلیل ناکارآمدی‏‏‌های ساختاری و مشکلات اقتصادی، توان جذب و نگهداشت نیروی متخصص را از دست داده‏‏‌اند و از سوی دیگر، همین کمبود نیروی متخصص به تشدید ناکارآمدی و کاهش بهره‏‏‌وری منجر شده است. بنابراین می‏‏‌توان گفت صنایع کشور با ناترازی مهم‌تر و عمقی‏‏‌تر نسبت به ناترازی سوخت و انرژی روبه‏‏‌رو هستند. به باور کارشناسان، کمبود نیروی انسانی متخصص در صنعت، دارد به پاشنه‌آشیل اقتصاد کشور بدل می‌شود.
  • ارزش دلاری بازار سهام به ۱۲۵‌میلیارد دلار رسید

    استراحت بورس پس از صعود بی‏‏‏‏‏‏‌وقفه

    پس از صعود بی‏‏‏‏‏‏‌وقفه شاخص‌کل بورس از محدوده یک‌میلیون و ۹۷۰‌هزار واحد(دوم آبان) تا محدوده ۲‌میلیون و ۷۰۰‌هزار‌واحدی، بالاخره در روز گذشته، فروشندگان ابتکار‌عمل را در معاملات بورس در دست گرفتند و موجبات افت قیمت‌ها در بورس تهران را فراهم‌کردند. در جریان دادوستدهای روز گذشته بازار سهام، شاخص‌کل با افت ۰.۴۶‌درصدی همراه شد و به سطح ۲‌میلیون و ۶۷۳‌هزار‌واحدی عقب‌نشینی کرد. افت روز گذشته نماگر اصلی بازار سهام در حالی رقم خورد که این شاخص در ۶ روز معاملاتی قبل با افزایش ارتفاع همراه شده بود.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد؛

    دفاع از تعادل نرخ سود

    به تازگی محمد شیریجیان، معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، اخبار مربوط به کاهش نرخ سود بانکی را تکذیب و بیان کرد که هیچ تغییری در این نرخ‌ها در دستور کار بانک مرکزی قرار ندارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که اولویت اصلی در شرایط فعلی اقتصاد کشور باید مهار تورم و کنترل نقدینگی باشد. در شرایط کنونی پایین بودن نرخ بهره بانکی نسبت به تورم منجر به ایجاد مازاد تقاضا برای دریافت اعتبارات بانکی شده است که این خود افزایش نقدینگی و تشدید تورم را به دنبال دارد. در این شرایط، فشارها برای کاهش نرخ سود بانکی منطقی به نظر نمی‌رسد و حتی افزایش آن برای مدیریت صحیح نقدینگی ضروری است. هدف‌گذاری‌ها باید به گونه‌ای باشد که نرخ سود حقیقی بانکی حداقل به صفر برسد.
  • چشم‌انداز دسترسی کسب‌وکارها به انرژی در ایران بررسی شد؛ پاسخ ۹ صنعتگر به«دنیای اقتصاد»

    ناترازی تا ۱۴۲۰

    شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد سیاستگذار به خوبی از آینده دسترسی به انرژی در ایران آگاه است و دوره زمانی تداوم ناترازی را تا دو دهه آینده تخمین زده است. گزارشی که اخیرا در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی ارائه شده است، شواهد روشنی درباره وضعیت ناترازی گاز تا سال۱۴۲۰ دارد؛ ضمن اینکه در بازه زمان ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۷ به تخمین وضعیت دسترسی کسب‌وکارها به برق نکات مهمی را عنوان کرده است. در بخش گاز این گزارش نشان می‌دهد در افق ۱۴۲۰، شکاف میان عرضه و تقاضای گاز از محدوده کنونی به ورای ۵۰۰میلیون متر مکعب در روز می‌رسد. در شرایطی که زیان عدم تزریق گاز به صنایع داخلی تنها در بخش تولیدکنندگان متانول در صنعت پتروشیمی به ورای ۱۲میلیون‌دلار در روز و ۳۰۰میلیون دلار در ماه می‌رسد، آهنگ رشد تقاضا و افزایش سرمایه‌گذاری در بخش تولید برق نیز ناهمسان است. به شکلی که پیش‌بینی‌ها حکایت از روند رو به رشد ناترازی برق و افزایش شکاف میان عرضه و تقاضای برق در کشور می‌دهد.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • خاموشی‌ها و تعطیلی‌ها باعث واکنش پزشکیان شد

    عذرخواهی رئیس‌جمهور از مردم

    درحالی که موج سرما و آلودگی هوا این روزها اکثر شهرهای کشور را به تعطیلات چند روزه کشانده است، روز گذشته رئیس‌جمهور از مردم بابت مشکلات ایجاد شده عذرخواهی کرد. چهارشنبه هفته پیش بود که برخی از شهرهای بزرگ به دلیل آلودگی هوا تعطیل شد. این تعطیلات همزمان با ورود هوای سرد به کشور از روز یکشنبه مجدد برقرار شد. این‌بار بهانه تعطیلی اکثر شهرها، کمبود گاز و برق یا همان مبحث ناترازی انرژی است که مدت‌هاست ازسوی رئیس‌جمهور به عنوان یکی از مشکلات اساسی کشور مطرح می‌شود.
  • آمار مربوط به معاملات صندوق‌های طلا بررسی شد

    ابزارهای نوین سرمایه گذاری در بازار طلا و سکه

    در طول تاریخ دارایی‏های گوناگون به‌عنوان ابزاری برای حفظ ارزش سرمایه افراد و خانوارها نقش‌آفرینی کرده‏اند. طلا یکی از این دارایی‏هاست که با توجه به کمیاب بودن و کاربری زینتی همواره در طول تاریخ توجهات را به خود جلب کرده است. با توجه به اینکه اقتصاد ایران در سنوات اخیر همواره گرفتار تورم‏های مزمن بوده است؛ نقش دارایی‏هایی که بتواند در برابر تورم به عنوان سپر حمایتی عمل کند، دوچندان شده است. در گذشته برای سرمایه‏گذاری در بازار طلا و سکه، صرفا به روش‌های خرید طلای فیزیکی اکتفا می‏شد و روش دیگری برای سرمایه‏گذاری در این بازار وجود نداشت. اما در سنوات اخیر صندوق‌های طلا به‌عنوان ابزارهای نوین سرمایه‏گذاری در بازار طلا و سکه مطرح شده‏اند و توانسته‏اند به‌عنوان پناهگاه سرمایه‌ها لقب بگیرند.
  • تامین‌کنندگان و واردکنندگان کالاهای آی‌تی و تلفن همراه از تبعات حذف ارز نیمایی می‌گویند؛

    چالش جدید ارزی بازار موبایل 

    یک فعال بازار تلفن همراه معتقد است که به دلیل تعلل بانک‌ها در فرآیندهای تامین ارز، تجار در صف تخصیص باقی ماند‌ه‌اند. این در حالی است که ریال بازرگانان از زمان ثبت درخواست آنها در بانک‌های عامل سامانه ارز توافقی بلوکه می‌شود و در نتیجه بانک‌ها از رسوب ریالی و ارزی سود می‌برند‌
  • «دنیای اقتصاد» بررسی کرد؛

    خودروسازی بدون «نیما»

    با تصمیم بانک مرکزی ارز نیمایی سرانجام حذف و ارز توافقی (ارزی که نرخ آن در سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران تعیین می‌شود) جایگزین آن شد، اتفاقی که بخش‌های اقتصادی مختلف کشور از جمله صنایع خودرو و قطعه را متاثر از خود خواهد کرد.
  • ۴۳ سال ‌مواجهه با نفت در قالب سیاست‌های داخلی و خارجی بررسی شد

    زنجیر دوگانه برپای طلای سیاه

    نفت همواره از جمله مسائل پرچالش و بااهمیتی به‌شمار آمده که ظرفیت بررسی‌های مختلف و عمیق از دریچه علوم متعدد را در خود دارا بوده‌است. از این منظر، نفت را می‌توان تحلیلی حقوقی کرد یا آنکه تحلیلی اقتصادی از آن ارائه داد. در عین‌حال می‌توان اقتصاد سیاسی این منبع را واکاوی‌کرد و به نتایج جالبی دست‌یافت. بررسی جامعه شناختی نفت نیز در جای خود می‌تواند بسیار جذاب و عمیق باشد. در یادداشت حاضر، سعی شده‌است کمی از کلیشه‌های رایج درخصوص مطالعات نفت فاصله گرفته و روی مسائل حقوقی، سیاسی و سیاستی آن با ترکیب این سه دریچه متمرکز شد.
  • گزارش پیش‌بینی اقتصادی بزرگ‌ترین بانک آلمان برای سال ۲۰۲۵ چه می‌گوید؟

    چشم‌انداز اقتصاد جهان در سال آینده

    دویچه بنک، بزرگ‌ترین بانک آلمان و یکی از معتبرترین موسسات مالی در جهان، هر سال گزارشی جامع در زمینه پیش‌بینی وضعیت اقتصادی کشورهای مختلف برای سال آینده منتشر می‌کند. این بانک با استفاده از مدل‌های اقتصادی تجزیه و تحلیل‌ها داده‌ها، سعی دارد روندهای اقتصادی آینده را شبیه‌سازی کند و وضعیت کلان اقتصادی جهان را در سال آینده ترسیم نماید. گزارش پایان سال ۲۰۲۴ دویچه بنک که به پیش‌بینی وضعیت اقتصادی کشورهای مختلف برای سال ۲۰۲۵ پرداخته، نگاه مثبتی به رشد اقتصادی برخی از اقتصادهای عمده جهان دارد. این گزارش به‌ویژه بر تداوم رشد در ایالات متحده، بهبود نسبی وضعیت اقتصادی منطقه یورو، چالش‌های اقتصادی پیش ‌روی چین و درعین‌حال رشد مثبت در بسیاری از کشورهای آسیایی و در‌حال‌توسعه تاکید دارد.
  • «دنیای‌اقتصاد» چهار مشکل ساختاری صنعت ریلی را در گفت‏‌وگو با یک صاحب‌نظر حوزه حمل‌ونقل بررسی می‌کند

    خلأ «نقشه راه» در حمل‌ونقل ریلی

    خلأ نقشه راه جامع توسعه، مشکلات زیرساختی در بهره‌‌وری، تعرفه‌‌گذاری دستوری و ضعف در خصوصی‌‌سازی، چهار مشکل ساختاری صنعت ریلی است که مانع از توسعه و رقابت‌‌پذیری این صنعت شده است.