شماره روزنامه ۶۱۰۴
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۰۹۱ دنیای اقتصاد

اخبار مطالب توصیه شده - روزنامه شماره ۶۰۹۱

  • مجوز تلویحی در مورد مذاکرات هسته‌ای

    دنیای اقتصاد: نیویورک‌تایمز در گزارشی نوشت: رهبر معظم ایران در دیدار روز سه‌‌‌شنبه رئیس‌‌‌جمهور و دولت چهاردهم با ایشان که از تلویزیون دولتی پخش شد، تلویحا پیشنهاد کردند که کشورش مذاکرات هسته‌‌‌ای با ایالات متحده را دنبال کند و به دولت این کشور گفت که «هیچ مانعی» برای گفت‌وگو با «دشمن» وجود ندارد. ایشان در این سخنان با تاکید بر اینکه به دشمن نباید امید بست و منتظر آن ماند، گفتند: «این واقعیت در سخنان رئیس‌‌‌جمهور و اظهارات چند روز قبل وزیر امور خارجه نیز وجود داشت؛ البته این منافاتی ندارد که در جایی با دشمن تعامل کنیم بلکه مساله این است که نباید به او امید بست و اعتماد کرد.»
  • رکود بازار موبایل در تنگنای محدودیت‌های ارزی

    دنیای اقتصاد: بالاخره پس از مدت‌ها بلاتکلیفی مشکل تجار برای ثبت سفارش واردات انواع تلفن همراه رفع شده و می‌توانند ثبت سفارش کنند، اما به گفته آنها در نوع ارز تخصیص‌یافته ابهاماتی وجود دارد و همچنان نیز وارد‌کننده‌ای موفق به دریافت ارز نشده است. از طرف دیگر بازار موبایل باز هم با کاهش واردات انواع تلفن همراه و اصرار بر فعالیت شرکت تولیدکننده موبایل‌های تقلبی دست‌وپنجه نرم می‌کند. همچنین به گفته فعالان و فروشندگان این بازار نیز خریدوفروش موبایل در رکود به سر می‌برد و قیمت‌ها هم تغییر و کاهش قابل‌توجهی نداشته‌اند.
  • افزایش هزینه؛ مهم‌ترین مانع پایداری کسب‌وکارهای کوچک

    مترجم: مهدی نیکوئی
    پژوهش جدیدی نشان می‌دهد که نگرانی‌های مرتبط با افزایش هزینه‌‌‌ها یکی از مهم‌ترین موانع طرح‌‌‌های پایداری کسب و کارهای کوچک و متوسط در سال ۲۰۲۴ است. این نکته در گزارش فصلی شرکت بانکداری خرده‌‌‌فروشی نات‌‌‌وست (NatWest) بریتانیا آمده است. نات‌‌‌وست که یک شاخص رصد عملکرد پایداری دارد، هر فصل عملکرد شرکت‌های بریتانیایی با کمتر از ۲۴۹ پرسنل را بررسی می‌کند. بر اساس وضعیت این شاخص، ۳۵‌درصد از کسب و کارهای کوچک و متوسط بریتانیا، پایداری را یکی از مهم‌ترین اولویت‌‌‌های سال‌جاری خود می‌‌‌دانند.
  • بن‏‏‏‌بست رانت‏‏‏‌زدایی ارزی

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: در روزهای اخیر عبدالناصر همتی؛ وزیر امور اقتصادی و دارایی وعده کاهش تعداد نرخ‌های ارز را مطرح کرد. همتی کاهش تعداد نرخ‌های ارز را یکی از اولویت‌هایی دانست که به بهبود شرایط اقتصادی منتهی می‌شود و سیگنال مثبتی برای صادرکنندگان خواهد بود. این وعده در شرایطی مطرح شد که در ماه‌های گذشته فاصله میان قیمت دلار ترجیحی، نرخ تسعیر ارز در بودجه‌سالانه، بهای دلار نیمایی و... با قیمت دلار در بازار آزاد به‌شدت فاصله گرفته‌است. البته باید تاکید کرد؛ در دهه‌های اخیر ارز چند نرخی در کشور ما به‌عنوان روالی مورد انتقاد، پذیرفته‌شده‌است. این روال درحالی است که فعالان اقتصادی از ارز چند نرخی به‌عنوان عامل بروز رانت در بخش‌های مختلف یاد می‌کنند. البته در دوره‏‏‏‌هایی برخی از دولت‌ها به سمت کاهش تعداد نرخ ارز پیش رفته‏‏‏‌اند اما این سیاست که از آن به‌عنوان جراحی اقتصادی نیز یاد می‌شود، عموما نتیجه‏‏‏‌بخش نبوده و در میان‌مدت ضربات جدی را به مردم و حتی اقتصاد تحمیل‌کرده و درنهایت نیز همه‏‏‏‌چیز به روال قبل بازگشته است، بنابراین با توجه به تجربیات قبلی و همچنین با استناد به‌عملکرد سایر کشورها در مدیریت اقتصادی باید ادعا کرد تک‌نرخی‌شدن ارز، یگانه راهکار مبارزه با رانت است، اما اجرای این راهکار اگر با جایگزینی سایر سیاست‌های حمایتی همراه نباشد، به شکست منتهی خواهد شد.
  • صادرات صنعتی در بن‏‏‌بست

    دنیای اقتصاد: تراز تجاری بخش صنعت منفی است و صنعت ایران همچنان سهم قابل‌توجهی از بازارهای صادراتی ندارد. در حالی صنعت سهم ۱۴درصدی از صادرات غیرنفتی کشور دارد که بررسی مقاصد و گروه‌‌‌های کالایی صادراتی صنعت حاکی از نبود تنوع شرکا و کالاهای صادراتی است. تحلیل صادرات صنعتی سه‌ماهه ۱۴۰۳ و مقایسه آن با سال‌های گذشته نشان می‌دهد که صادرات تولیدات کارخانه‌‌‌ای ایران همچنان محدود به چند کشور همسایه مثل عراق و افغانستان و صادرات کالاهای صادراتی نیز محدود به چند گروه کالایی مثل محصولات پلیمری، صنایع‌غذایی و شیمیایی است. بررسی جزئیات صادرات همچنین بیانگر این است که کالاهای صنعتی ایران سهم قابل‌توجهی از صادرات به اصلی‌‌‌ترین شرکای تجاری کشور هم ندارند.
  • عناصر ژئوپلیتیک‌ ایران

    دنیای اقتصاد-کيوان حسين‏‏‌وند: بهره بردن از دیدگاه ژئوپلیتیک در تحلیل روابط اجتماعی یک جامعه، نکات برجسته‌ای را مشخص می‌کند. نظر به توان جغرافیا در توضیح‌دهی نحوه توزیع قدرت و منافع درون مرزهای یک کشور، باید یادآور شد که جغرافیا همچنین می‌تواند بر روابط سیاست خارجی آن کشور نیز اثر بگذارد؛ مساله‌ای که با اضافه شدن مفهوم «تصور جغرافیایی» می‌تواند بخش زیادی از رفتار دیپلماتیک یک کشور را توضیح دهد. یادداشت حاضر تلاشی در جهت بازنمایی رهیافت ژئوپلیتیک و ارائه بینشی اقتصادی و سیاسی از آن در تحلیل کلان‌‌‌رفتارهای یک جامعه است.
  • پیامدهای اجتماعی- اقتصادی جنگل‏‏‏‏‌زدایی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: جنگل‏‏‏‏‌زدایی و قطع درختان در مقیاس وسیع، دیگر فقط یک مساله ‏‏‏‏‌زیست‌محیطی نیست و تبدیل به یک بحران اجتماعی و اقتصادی با پیامدهای جهانی شده‌است. ازبین‌رفتن جنگل‏‏‏‏‌ها نه‌تنها به طبیعت آسیب می‌رساند، بلکه معیشت مردمانی را که به این اکوسیستم‏‏‏‏‌ها وابسته هستند را نیز تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. پیامدهای اقتصادی و اجتماعی پدیده شوم تخریب جنگل‌ها به‌طور گسترده‌ای در حال سرایت به جوامع، کشورهای مختلف و اقتصادهای جهان است. این نوشته به بررسی رابطه پیچیده بین ازدست‌رفتن پوشش جنگلی و تاثیرات اجتماعی و اقتصادی آن می‌پردازد و نشان می‌دهد که چگونه این بلای محیط‌زیستی به فقر جهانی، نابرابری و بی‏‏‏‏‌ثباتی اقتصادی دامن می‌زند. برای درک تاثیرات اجتماعی و اقتصادی جنگل‏‏‏‏‌زدایی، ابتدا باید عوامل مرتبط با آن را بررسی کنیم.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر