شماره روزنامه ۶۱۶۰
|

هادی طحان‌نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان از انتخاب اعضای هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات‌های میان‌دوره‌ای مجلس…

بازار گوشت و دام تهران امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳، شاهد ثبات قیمت گوشت مرغ در جریان معاملات نسبت به روز پیش است.

از چهارشنبه شب تا صبح یکشنبه کاهش محسوس دما در گستره استان تهران و یخبندان سطح زمین در نیمه شمالی به‌ویژه دامنه‌ها و…

اقتصادنیوز: فارن افرز مدعی شد، فرضیات اسرائیل نادرست بوده است. در واقع، جنگ اسرائیل در غزه و فراتر از آن، عربستان…

    شنبه، ۰۳ آذر ۱۴۰۳
  • «دنیای اقتصاد» تحمل ریسک ۳۵۸ شرکت بازار سهام را بررسی کرد

    ترازوی ریسک و بازده شرکت‌ها

    یکی از اساسی‌‌‌ترین سوالاتی که سرمایه‌‌‌گذاران در فرآیند تحلیل دارایی‌‌‌ها با آن مواجهند، ارزیابی تناسب میان بازدهی و ریسک است. برای پاسخ به این پرسش، شاخص «نسبت شارپ» به‌‌‌عنوان ابزاری کلیدی مطرح می‌‌‌شود. این معیار با سنجش بازدهی سهم نسبت به نرخ بهره بدون ریسک، امکان ارزیابی بازده مازاد ناشی از پذیرش ریسک را فراهم کرده و نقش مهمی در تصمیم‌‌‌گیری‌‌‌های سرمایه‌‌‌ گذاران ایفا می‌کند. در عین حال، استفاده از سایر شاخص‌های مکمل می‌تواند به تحلیلی دقیق‌تر و جامع‌تر منجر شود. از جمله این معیارها می‌توان به«بتا» اشاره کرد که حساسیت بازده یک سهم نسبت به نوسانات کلی بازار را اندازه‌‌‌گیری می‌‌‌کند. ترکیب این دو معیار، امکان شناسایی دارایی‌‌‌هایی را فراهم می‌‌‌کند که نه‌‌‌تنها بازدهی مطلوبی ارائه می‌‌‌دهند، بلکه توانایی تاب‌‌‌آوری در برابر نوسانات بازار را نیز دارند.
  • تلاش برای استیضاح چاوز چه اثری بر شرایط اقتصادی امضاکنندگان داشت؟

    زبان سرخ جیب پرمی‌دهد بر باد

    در دوران ریاست هوگو چاوز، تلاش‌های گسترده‌ای برای برکناری او از طریق جمع‌آوری امضا برای برگزاری رفراندوم‌های استیضاح شکل گرفت. این درخواست‌ها نه تنها با برخوردهای سیاسی و امنیتی مواجه شد، بلکه پیامدهای اقتصادی قابل‌توجهی به همراه داشت. دنیل اورتگا و همکاران (۲۰۰۹) در مقاله‌ای به بررسی هزینه‌های اقتصادی این تلاش‌ها پرداخته‌اند.
  • «دنیای‏‏‌اقتصاد» در گفت‏‏‌وگو با رئیس انجمن صنعت ساختمان بررسی کرد

    برون‌رفت از معضل مسکن با فرمول توسعه‏‏‌گرها

    رفع نیازهای کشور در حوزه مسکن یکی از مهم‌‌‌ترین مسائلی است که در دهه‌‌‌های اخیر مورد توجه مردم و قانون‌گذاران قرار گرفته است. تامین مسکن به خصوص برای اقشار متوسط یا کمتر برخوردار همواره مورد توجه دولتمردان بوده است و می‌‌‌توان با جست‌وجویی ساده در فضای مجازی به سخنرانی‌‌‌های متعددی در این خصوص برخورد. اما نکته این است که بررسی تجربه ایران طی همین مدت حکایت از آن دارد که دولت‌‌‌ها نتوانسته‌‌‌اند در کنار قوه مقننه به روش کارآمدی برای رفع معضل مسکن و تامین نیاز مردم عادی دست پیدا کنند.
  • اثر تحریم بر تجارت و نوآوری

    قیمت‌ها سیگنال کمیابی‌اند و نقش مهمی در جهت‌دهی به رفتار عوامل اقتصادی دارند. اگر تحت‌فشار تحریم یا سیاست‌های اشتباه اقتصادی، نظام قیمتی به انحراف کشیده شود، به دنبال آن تخصیص منابع نیز از حالت بهینه دور خواهد شد. حال اگر پس از گذشت زمان عامل اختلال برطرف شود، بدون صرف هزینه یا در حقیقت اتلاف منابع، نمی‌توان به مسیر بهینه بازگشت. در نظر بگیرید در یک دوره طولانی، سیاستگذار به گسترش محدودیت دسترسی به اینترنت مبادرت کند. به دنبال آن بخشی از جمعیت که به دنبال دسترسی آزاد به اینترنت هستند، تقاضا برای فیلترشکن و دیگر ابزارهای مشابه را رشد می‌دهند. هم‌زمان بخش دیگر برای خدمات موردنیاز خود به سراغ جایگزین‌های داخلی می‌روند. در نتیجه کمیابی مصنوعی ایجادشده توسط دولت، فراهم‌کنندگان داخلی خدمات مشابه، با قیمت‌هایی بالاتر از سطح تعادل رقابتی مواجه می‌شوند. در نتیجه تهیه بسیاری از این کالاها اقتصادی می‌شود. انبوهی از سرمایه‌های انسانی و مالی صرف اختراع مجدد چرخ می‌شود.
  • در سن‌پترزبورگ دومین شهر بزرگ روسیه چه می‏‏‌گذرد؟

    سفری در تاریخ و تجارت

    سفر به سرزمین تزارها و قدم زدن درکنار رودخانه نوا با ساختمان‌هایی تاریخی که شبیه به یک خط صاف درکنار رود خودنمایی می‌کنند شبیه سفر به اعماق تاریخ است. هرچند پاییز فصل خوبی برای سفر به روسیه نیست، اما سرمای سن‌پترزبورگ چیزی از زیبایی‌های این شهر کم نمی‌کند. شهری برآمده از دل تاریخ با قدمتی بیش از سیصد سال که با قدم زدن روی سنگفرش خیابان‌هایش و تماشای ساختمان‌هایش، تاریخ برایت یک بار دیگر روایت می‌شود. شاید زمانی که پتر کبیر تصمیم به ساخت سن‌پترزبورگ گرفت، هرگز تصور نمی‌کرد شهری که روی زمین‌های باتلاقی بنا نهاده، بعدها از میانه انقلاب و تحولات این کشور و محاصره ۸۷۲روزه، جان به در می‌‌‌برد و همچنان استوار در کناره رودخانه نوا، داستان‌ها و افسانه‌‌‌هایش ماندگار می‌شود.
  • مدیران چگونه می‌توانند از سکوت استراتژیک در جلسات و هنگام رهبری تیم‏‌ها بهره ببرند؟

    قدرت دست توست اگر بتوانی سکوت کنی!

    سکوتی که درست و در جای مناسب به کار گرفته شود، می‌تواند نشانه‌‌ اعتمادبه‌‌نفس و قدرت باشد. مشکل اینجاست که اغلب ما در این کار افتضاح هستیم. سختمان است بدون حرف کنار دیگران بنشینیم و اگر در خلال گفت‌‌وگویی مکث و سکوتی پیش بیاید، سعی می‌‌کنیم هرچه سریع‌‌تر خلأ به وجود آمده را حتی شده با حرف‌‌های نه چندان ارزشمند و بجا پر کنیم. دلایل گوناگونی هم برای این کار داریم: می‌‌خواهیم نشان بدهیم که باهوش هستیم، یا کاری کنیم دیگران دوستمان داشته باشند، مشکلی را حل کنیم یا فقط صدای ناخوشایند و کرکننده سکوت را بشکنیم.
  • رفع ناترازی معطل چالش‌های ساختاری

    به‌رغم اقدامات انجام‌شده برای کاهش ناترازی در صنعت برق، چالش‌های اقتصادی و سیاسی موجود نیز بر فضای کسب و کار تأثیرگذار بوده و به رشد پایین در بخش صنعت منجر شده است. با این حال وزارت صمت اقداماتی را در راستای کاهش این ناترازی‌ها انجام داده است. وزارت صمت در جوابیه‌ای نسبت به گزارش «دنیای اقتصاد» با عنوان «پایان باز بی‌برقی صنعت» واکنش نشان داد که در ادامه عینا آمده است:
    جمعه، ۰۲ آذر ۱۴۰۳
  • فایننشال تایمز گزارش داد

    عربستان میانجی ترامپ و خاورمیانه می‌شود؟

    کشورهای عربی امیدوارند که روابط نزدیک محمد بن‌سلمان با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده بتواند حمایت شدید از اسرائیل را کاهش دهد. احمد العمران خبرنگار عربستانی ۲۰ نوامبر در روزنامه فایننشال تایمز در تحلیلی از چشم‌انداز روی کارآمدن ترامپ و معنای آن برای خاورمیانه نوشت: کشورهای عربی به دنبال استفاده از وزن عربستان سعودی در منطقه و روابط نزدیک آن با ترامپ برای کنترل سیاست‌‌‌های رئیس‌‌‌جمهور منتخب در خاورمیانه –آن‌هم در میانه ترس از دنبال کردن یک دستور کار شدیدا طرفدار اسرائیل– هستند.
  • نادیده گرفتن ۱۰۰ هزار بیمار

    آیا بیمه به داد دیابتی‌ها می‌رسد؟

    «همکاری سازمان‌های بیمه‌گر و سازمان برنامه‌وبودجه جهت پوشش بیمه‌ای مناسب اقلام مورد نیاز در کنترل بیماری دیابت ضروری است.» این خواسته‌ای است که در دومین همایش سالانه «بررسی چالش‌ها و راهکارهای مدیریت دیابت در ایران» مطرح شد و رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه‌وبودجه، مقابل دیدگان حدود ۲۰۰ نفر از پزشکان و متخصصان این حوزه قول مساعد همکاری دادند.
  • اظهارات مسوولان درباره رفع محدودیت‌های اینترنتی جنجال‌آفرین شد

    تشدید تقابل موافقان و مخالفان رفع فیلترینگ

    در هفته‌های اخیر اظهارات مختلفی از سمت مخالفان و موافقان رفع فیلترینگ منتشر شدند، اما عنوان جنجالی‌ترین آنها به رسول جلیلی، یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی، تعلق می‌گیرد که بر اساس ادعای او فیلترینگ به رشد کسب‌و‌کارهای داخلی کمک کرده است. این گفته با واکنش و انتقادات جدی فعالان اکوسیستم اقتصاد دیجیتال کشور مواجه شد؛ تا جایی که دو پلتفرم مطرح مسیریابی و اشتراک‌‌گذاری ویدئو در واکنش رسمی نسبت به این موضوع بیانیه منتشر کردند. همچنین همزمان با انتشار صحبت‌های عجیب این عضو شورای عالی فضای مجازی در موافقت با فیلترینگ از این جهت که مردم از فیلتر یوتیوب و ویز راضی هستند و کسب‌وکارهای داخلی هم از این سیاست منتفع شده‌اند، اتاق بازرگانی ایران پژوهشی درباره «اثر فیلترینگ اینترنت بر تجارت داخلی و خارجی(فروش آنلاین) کسب‌وکارهای اینترنتی کشور» منتشر کرده که بر اساس یافته‌های آن، فیلترینگ در سال ۱۴۰۱ ماهانه تقریبا ۳۹ هزار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به اقتصاد دیجیتال کشور خسارت وارد کرده است.
  • مذاکرات COP۲۹ تحت‏‏‏‏‌الشعاع اختلافات کشورهای ثروتمند و درحال ‌توسعه قرار گرفت

    توافق شکننده در کاپ‌۲۹

    در بیانیه نهایی اجلاس COP ۲۹ در باکو جمهوری‌آذربایجان، کشورهای شرکت‏‏‏‏‌کننده بر تعهد خود بر مقابله با بحران تغییرات اقلیمی تاکید کردند. مهم‌ترین نتایج این اجلاس شامل تصویب استانداردهایی برای راه‌اندازی بازار جهانی کربن طبق ماده‌۶.۴ پیمان پاریس بود که به کشورهای مختلف اجازه می‌دهد تا اعتباراتی را برای کاهش کربن به‌صورت بین‌المللی اختصاص دهند. همچنین افزایش تامین مالی اقلیمی، به‌ویژه برای کشورهای درحال‌توسعه، برای کمک به آنها در انتقال به انرژی‌های پایدار و سازگاری با تغییرات اقلیمی از دیگر موضوعات کلیدی بود. همچنین این اجلاس به لزوم همکاری جهانی برای کاهش تاثیرات تغییرات اقلیمی و رسیدن به اهداف پیمان پاریس تاکید کرد.
  • بازدهی شاخص‌کل در هفته پایانی آبان از ۵درصد عبور کرد‌

    شرط سبزپوشی بورس در آذرماه

    شاخص‌کل بورس تهران طی هفته گذشته با رشد بیش از ۵درصدی همراه بود، پس از هفته سوم آبان‌‌‌‌‌ماه که شاخص بورس بازدهی ۶درصدی را به‌ثبت رساند و رکورد جدیدی را به‌ثبت رساند، دوباره شاهد رونق بورس در روزهای پایانی آبان بود. ارزش معاملات خرد با عبور از ۶هزار‌میلیارد‌تومان به‌صورت میانگین، از فضای رکود خارج شد. با حضور نماگر اصلی در نیمه کانال ۲.۲میلیون‌واحدی، تعادل نسبی بر بازار سهام حاکم شده‌است؛ تعادلی که از اردیبهشت امسال بی‌سابقه بوده‌است. معیارهای بنیادی و تکنیکال بازار حکایت از آن دارند که انگیزه کافی برای عبور از مرز۲.۳میلیون‌واحدی وجود دارد، اما این عبور، مشروط خواهد بود. عوامل سیاسی باید به بازار سرمایه رخصت آن را بدهند که امنیت سرمایه‌گذاری بورس کاهش نیابد. نتیجه نشست شورای‌حکام و فشارهای سیاسی واردشده از غرب، طبیعتا بر روند کوتاه‌مدت بورس موثر خواهد بود.
  • در برابر هر ونزوئلا و نیجریه،یک نروژ یا یک بوتسوانا وجود دارد

    چالش نفتی صنعتی شدن

    برآمدن گفتمان توسعه صنعتی در تاریخ اقتصادی هر کشوری وجود داشته‌است. زمانی‌که ایالات‌متحده یک اقتصاد وابسته به کشاورزی بود بحث‌های حمایت از صنعت و تبدیل‌شدن آمریکا به یک اقتصاد صنعتی توسط الکساندر همیلتون و سایر گروه‌های سیاسی در آمریکای اواخر قرن هجدهم صورت‌گرفت. در آمریکای‌لاتین اوایل قرن بیستم و همینطور در شرق آسیا، بحث چگونه صنعتی‌شدن و غلبه بر چالش‌های آن زمانی بحث روز بودند، بااین‌حال همان‌طور که آتول کولی، اقتصاددان توسعه می‌گوید؛ اگر صنعتی‌شدن برای کشورهای اوایل قرن نوزدهم یک چالش بود، برای کشورهای امروزی یک ابرچالش است. گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» در ۲۵ آذر ماه در هتل المپیک همایشی را تحت‌عنوان «چالش‌های صنعتی‌شدن ایران» برگزار خواهد کرد. به‌منظور شرکت در این همایش به آدرس http: //events.den.ir یا واحد همایش «دنیای‌اقتصاد» در سایت مراجعه کنید.
  • فعالان بازار موسیقی در یک رویداد مهم جمع شدند

    نمای صنعت موسیقی در ایران

    دومین نمایشگاه صنعت موسیقی در مرکز نمایشگاهی برج میلاد تهران برگزار شد. نکته جالب ماجرا استقبال قابل‌توجه مردم از این رویداد بود که بیشتر از هر چیزی ضرورت برپایی چنین نمایشگاهی را به تصویر می‌کشید. فردین خلعتبری، آهنگساز سرشناس و مشاور هنری نمایشگاه، گفت: سال‌هاست است که وضعیت موسیقی کشور چندان مناسب نیست و دولت در این زمینه کار خاصی انجام نمی‌دهد. ما به شما هنرمندان افتخار می‌کنیم که از موسیقی حمایت می‌کنید. همچنین اتفاق خوبی است که بخش خصوصی نمایشگاه را برگزار می‌کند، شهرداری هم تمام و کمال پولش را بابت هر بخشی که حضور دارد، دریافت می‌کند.
    پنجشنبه، ۰۱ آذر ۱۴۰۳
  • سفارت آمریکا در کی‌یف تعطیل شد

    ترس از حمله گسترده روسیه

    سفارت آمریکا در اوکراین تعطیل شد؛ چراکه مقامات آمریکا پیش‌بینی می‌کنند که روسیه در حال تدارک یک حمله گسترده به پایتخت این کشور است. همزمان جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده که در آستانه ترک کاخ سفید قرار دارد، سرعت انتقال کمک‌ها به اوکراین را بالا برده است. پس از اینکه رئیس‌جمهوری آمریکا اجازه داد تا کی‌یف با موشک‌های با برد ۳۰۰کیلومتری به روسیه حمله کند، حالا قرار است با ارسال مین ضد نفر، کمک بیشتری به این کشور در حال جنگ کند. به گزارش رویترز، همزمان با شدت گرفتن تنش‌ها میان مسکو و واشنگتن بر سر استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد آمریکایی علیه اهدافی در خاک روسیه، مقامات پنتاگون از «موافقت» جو بایدن با ارسال مین‌های ضد نفر به اوکراین خبر می‌دهند.
    چهارشنبه، ۳۰ آبان ۱۴۰۳
  • گزارش کمیسیون امنیت ملی مبنی بر رئیس‌جمهور از اجرای قانون قرائت نشد

    قالیباف پای وفاق ماند

    حضور محمد‌جواد ظریف در دولت چهاردهم همچنان مورد انتقاد برخی از نمایندگان وابسته به طیف رادیکال مجلس است‌. هرچند مجلس روز سه‌شنبه ۲۷آبان ماه با تقاضای یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس که از سوی مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس‌جمهور مطرح شده بود موافقت نکرد و فوریت رسیدگی به این درخواست با ۲۰۷ رای مخالف روبه‌رو شد، اما ادامه حضور ظریف در دولت روز گذشته یکی از موارد تذکر در پارلمان بود. همچنان که حمید رسایی، نماینده مردم تهران در مجلس، نسبت به عدم در دستورکار قرار گرفتن گزارش موسوم به «استنکاف از اجرای قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» انتقاد کرد.
  • بدون ‏‌توجه به نتایج مطالعات قبلی،‌مطالعه جدیدی در زمینه امکان‏‌سنجی انتقال پایتخت آغاز شد

    انتقال پایتخت شدنی است؟

    در حالی که تمامی مطالعات پیشین موضوع انتقال پایتخت از تهران به شهری دیگر را محکوم به شکست می‌‌داند؛ مجدد رئیس دولت چهاردهم خواهان انجام مطالعه‌‌ای جدید در این زمینه بوده و ماموریت اجرای آن را نیز به معاون اول خود داده است. روز گذشته مسعود پزشکیان از آغاز مطالعات طرح انتقال پایتخت خبر داد و گفت: «آقای دکتر عارف ماموریت بررسی این طرح را بر عهده دارند. بی‌‌توجهی به این موضوع می‌تواند کشور را در آینده با بحران‌های زیست‌‌محیطی و مشکلات متعدد دیگر مواجه سازد.» این در حالی است که نتیجه تمامی مطالعات قبلی انجام شده در خصوص موفقیت انتقال پایتخت، یک نه قاطع را به همراه داشته است.
  • ماهیت و الزامات اقتصاد دریامحور بررسی شد

    پهنه‏‏‏‏‌های آبی؛ محرک توسعه

    سیاستگذاری و برنامه‏‏‏‏‌ریزی برای بهره‌مندی از مواهب دریا و سواحل کشور ضروری است. سیاستگذاری منطقه‌ای و پر‌کردن شکاف توسعه‏‏‏‏‌ای مناطق مختلف در پهنه جغرافیایی یک کشور علاوه‌بر حصول اطمینان از توزیع متوازن جمعیت و درآمد در سراسر کشور و پایداری در استفاده از منابع، مزیت‌های دیگری همچون افزایش رقابت‌پذیری مناطق با سایر مناطق مشابه در سطح جهان را به همراه دارد؛ چراکه در دنیای امروز که زنجیره‌های ارزش به‏‏‏‏‌طور فزاینده‌ای جهانی می‌شوند، افزایش رقابت‌پذیری مناطق با سایر مناطق مشابه آنها در سطح جهان نیز حائزاهمیت است.
  • وضعیت تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط با شبکه بانکی در سال۱۴۰۱ بررسی شد

    وام‌دهی در منطقه ممنوع

    بانک مرکزی موظف است مطابق با قانون بودجه سال۱۴۰۱، اطلاعات مربوط به تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط با بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی را به‌صورت فصلی منتشر کند. طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، بررسی این داده‌ها نشان می‌دهد که بسیاری از بانک‌ها و موسسات اعتباری در پرداخت تسهیلات و پذیرش تعهدات تخلفات قابل توجهی داشته‌اند. تحلیل وضعیت تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط نشان می‌دهد که اغلب بانک‌ها از حدود مجاز تعیین‌شده توسط بانک مرکزی برای اعطای تسهیلات تخطی کرده‌اند. همچنین برخی از مبالغ کلان تسهیلات به تعداد محدودی از افراد تخصیص‌یافته که این مساله ریسک تمرکز را برای بانک‌ها به‌طور قابل توجهی افزایش داده است. علاوه بر این، آمار برخی بانک‌ها ناقص و حتی غیرواقعی منتشر شده است. در همین راستا ضرورت اعمال اقدامات نظارتی جدی و مجازات‌های لازم از سوی بانک مرکزی و سایر نهادهای نظارتی برای جلوگیری از ادامه این تخلفات احساس می‌شود.
  • «دنیای‌اقتصاد» طرح ایجاد مناطق آزاد را برای ورود توریست خارجی بررسی می‌کند

    راه رقابت با توریسم منطقه

    شکل‌گیری «مناطق آزاد گردشگری» مقوله‌ای است که برخی کارشناسان آن را راهکاری برای رونق صنعت توریسم ایران می‌‌‌دانند. از نظر آنها همان‌طور که مناطق آزاد تجاری با تسهیل کردن برخی موانع، ‌‌‌ توانسته‌اند توسعه تجارت را به دنبال داشته باشند، مناطق آزاد گردشگری هم می‌توانند با برداشتن برخی محدودیت‌ها، ‌‌‌ پیشران توریسم خارجی باشند. ارشک مسائلی یکی از این کارشناسان است. او معتقد است شکل‌‌‌گیری این مناطق فارغ از رونق صنعت گردشگری، ‌‌‌ جایگاه کشورمان را در منطقه بهبود می‌‌‌بخشد.
  • نتایج پژوهش مرکز محققان و داستان‌نویسان دانشگاه کالیفرنیا منتشر شد

    تغییر سلیقه سینمایی نسل Z

    جهان در دهه‌های اخیر تحولات زیادی را از سر گذرانده و خلق‌وخوی آدم‌ها نسبت به دهه‌های گذشته زمین تا آسمان تفاوت پیدا کرده است. دامنه این تغییرات پس از شیوع کرونا گسترده‌تر شد و آدم‌ها دیگر هرگز به روال سابق زندگی در دوران قبل از کرونا بازنگشته‌اند. در همین رابطه پژوهش‌های بسیاری منتشر شده که چنین موضوعی را تایید کرده‌اند. کارشناسان می‌گویند سلیقه مردم بعد از تجربه‌های مشترک جهانی معمولا تغییر می‌کند و برنامه‌سازان باید برای جلب رضایت مخاطبانشان پس از چنین رویدادهایی تلاش بیشتری کنند. حالا پیش‌بینی‌ها درست از آب در آمده است.
    سه‌شنبه، ۲۹ آبان ۱۴۰۳
  • چرخش جدید در جنگ اوکراین رخ داد

    اولین حمله موشکی به روسیه

    در حالی که روسیه روز سه‌شنبه تصمیم گرفت در دکترین هسته‌ای خود تغییراتی ایجاد کند، پوتین دستور استفاده گسترده‌تر از سلاح‌های هسته‌ای را امضا کرد. همزمان اوکراین هم هشدار داد که به عمق خاک روسیه حمله خواهد کرد. کی‌یف روز دوشنبه به دنبال تصمیم دولت بایدن مبنی بر اجازه دادن به حملات دوربرد در داخل روسیه با استفاده از موشک‌های ارائه‌شده توسط آمریکا، احساس فوریت جدیدی از خود نشان داد و سیاستمداران اوکراینی می‌گویند که اولین پرتاب به زودی و بدون هشدار قبلی انجام خواهد شد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده در حالی که دو ماه از دولتش باقی مانده، سرانجام پس از ماه‌ها درخواست از سوی اوکراینی‌ها برای شلیک به عمق خاک روسیه، تسلیم آنها شد. همزمان با نگارش این گزارش سی‌ان‌ان اعلام کرد اوکراین اولین حمله موشکی خود را به روسیه و شهر بریانسک انجام داد.
  • در بیست‏‏‏‏‌ و یکمین نشست هیات‌نمایندگان اتاق بازرگانی تهران عنوان شد

    تجویز فیزیوتراپی برای اقتصاد

    ادبیات جراحی اقتصادی، اشاره به اقدامات سریع و دردآور برای حصول به نتایج مطلوب در اقتصاد دارد اما این شکل از اقدامات از بدو اجرا در دهه‌۸۰ میلادی تاکنون موفقیت چندانی در کشورهای مختلف دنیا نداشته‌است. جراحی اقتصادی، بی‌توجه به پتانسیل‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی یک کشور فقط به دنبال از بین بردن ناترازی‏‏‏‏‌ها در یک عملیات مالی و با نگاه به متغیرهای اسمی است. در بیست‏‏‏‏‌ویکمین نشست هیات‌نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، احمد میدری به نکوهش این سیاست پرداخت و تغییر نگاه را راهکار اصلی درمان بیماری‌های مزمن اقتصاد ایران دانست.
  • متعاملین ملک برای بار سوم به سامانه جدید مهاجرت کردند؛ خروج «داده‏‏‌های ملکی» از حوزه اختیار وزارتخانه مسوول؟

    قیمت مسکن در حبس «سامانه‏‏‌ها»

    انتشار داده قیمت مسکن کشور از شهریور ماه امسال متوقف شده است؛ بانک مرکزی در نامه‏‏‌ای رسمی علت این موضوع را تغییر سامانه‏‏‌ای و قطع دسترسی به داده‏‏‌های معاملات مسکن کشور عنوان کرده است. طی هفته‏‏‌های اخیر و درپی راه‏‏‌اندازی سامانه کاتب، مطابق قانون ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، بنگاه‏‏‌های معاملات ملکی و دفترخانه‏‏‌های ثبت اسناد رسمی موظف به ثبت قرارداد خرید و اجاره خانه در سامانه جدید شده‏‏‌اند. این سامانه جدید تحت نظارت قوه قضائیه و نهادهای رسمی صادرکننده سند قطعی فعالیت دارد و انتقال معاملات بیع و اجاره به این سامانه می‌تواند صحت معاملات پیش از صدور سند رسمی را افزایش دهد؛ با وجود این فراهم نشدن دسترسی بانک مرکزی به داده‏‏‌های معاملاتی طی سه ماه اخیر، باعث حبس داده‏‏‌های قیمت مسکن در کشور شده است. حبس داده قیمت مسکن به‌خصوص در شرایطی که طی ماه‏‏‌های اخیر تب رشد قیمتی در بازار رو به کاهش گذاشته باعث اتلاف فرصت عقبگرد قیمت می‌شود و بنابراین انتظار می‌رود که سیاستگذار با ایجاد دسترسی به داده‏‏‌های معاملات مسکن برای بانک مرکزی امکان انتشار داده قیمت مسکن را به شکل مستمر و شفاف فراهم کند.
  • ارزش روزانه معاملات خرد از ۱۵۰میلیون‏‏‏‏‏‏‏‏‌دلار گذشت

    دو رکورد جدید بورس

    شاخص‌کل بورس که در نیمه اول معاملات، با رشد ۲۳هزار‌ واحدی تا ۲میلیون و ۲۷۸هزار واحد نیز پیشروی کرد، با افزایش فشار عرضه در نیمه دوم معاملات، با چرخش قیمتی در نمادها همراه بود. سرانجام نماگر اصلی در۲میلیون و ۲۶۹هزار واحد آرام گرفت. ضمن درنظرگرفتن عوامل سیاسی، به‌نظر می‌رسد شاخص‌کل بورس با رسیدن به محدوده مقاومتی که در نیمه کانال ۲.۲میلیون واحد قرار دارد، واکنش اندکی را نسبت به این سطح نشان‌ داده‌است. سطح مذکور آخرین‌‌‌‌‌‌‌‌‌بار در اردیبهشت امسال‌ ایجاد شد و پس از آن شاخص بورس، سقوط آزاردهنده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای را به اهالی بازار تحمیل کرد، با این‌حال عبور از این مقاومت و تثبیت بالای آن، می‌تواند روزهای خوبی را برای بازار به‌همراه داشته‌باشد.
  • در گفت‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس بررسی شد

    نفت؛ مانع توسعه صنعتی؟

    چرا اقتصادهای نفتی در مسیر صنعتی شدن موفق عمل نمی‌‌‌کنند؟ این پرسشی است که ذهن بسیاری از اقتصاددانان توسعه و سیاستگذاران را به خود مشغول کرده است. در حالی که درآمدهای نفتی می‌‌‌توانند منبع مهمی برای سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌‌‌های صنعتی باشند، تجربه تاریخی نشان می‌دهد اغلب کشورهای نفتی در مسیر صنعتی شدن موفق عمل نکرده‌‌‌اند.
  • اثر خیز مثبت طلای جهانی در بازار مالی بورس‌کالا منعکس شد

    توقف سقوط دارایی‏‏‌های طلایی

    بازار جهانی فلزات، دیـروز، سه‌شـنبه ۱۹نوامبر ۲۰۲۴ در حالی شاهد توقف سقوط اخیر قیمت‌ها بود که بهای فلزات ارزشمند، حتی با خیز مثبت نیز همراه شد. اثر مثبت این صعود قیمتی روز گذشته خود را به شکل ثبت بازدهی مثبت در بازار مالی بورس‌کالا (صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه) نشان داد. دیروز، سه‌شنبه، طلا و سکه بورسی در بازار داخل، در قله قیمتی ۱۰روز اخیر قرار گرفتند. صندوق‌های طلا و سکه، دیروز، با اثرپذیری از بازار جهانی و سایر مولفه‌‌‌های اثرگذار داخلی بر سطح قیمت دارایی‌‌‌های ارزشمند (ارز، سکه و طلای داخلی)، سطوح قابل قبولی از بازدهی روزانه مثبت را تجربه کردند.
  • پاسخ رئیس سازمان حفاظت محیط‏‏‌زیست در نشست خبری روز گذشته

    آلودگی‏‏‌هوا از کجاست؟

    آلودگی هوا در تهران و سایر شهرها آن‌ هم در زمانی که دولت از توقف مازوت‏‏‌سوزی و جدول خاموشی‌ها برای کاهش آلودگی خبر داده بود، ‏‏‌ مهر تاییدی بر آنچه کارشناسان بر آن تاکید کرده بودند، داشت، اینکه منبع آلودگی را نمی‌توان به مازوت‌سوزی محدود کرد. شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست هم در اولین نشست خبری خود این گزاره را تایید کرد و گفت: قرار نبود که با توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه، آلودگی هوای تهران کاهش پیدا کند.
    دوشنبه، ۲۸ آبان ۱۴۰۳
  • رینگ صنعتی بورس‌کالا دیروز با افت محسوس حجم معاملات شمش فولادی روبه‌رو شد

    نسخه بازار برای فولاد بورسی

    به‌رغم رشد عرضه شمش فولادی در معاملات دیروز رینگ صنعتی بورس‌کالا، حجم معاملات این محصول بیش از ۲۴‌درصد نسبت به ‌روز معاملاتی هفته گذشته (دوشنبه، ۲۱ آبان‌ماه)، کاهش یافت. بررسی‏‏‌های «دنیای‌اقتصاد» از «نبود نقدینگی برای خرید شمش از سوی کارخانه‏‏‌های تولیدکننده محصولات فولادی» از یک‌سو و همچنین «اختلاف قیمت محصولات فولادی عرضه‌شده در رینگ صنعتی با بهای همان محصولات در بازار آزاد»، به عنوان دو عامل مهم کاهش حجم معاملات روز گذشته شمش فولادی خبر می‌دهد.
  • تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا علیه ایران اعمال شد

    عقبگرد ایران- اروپا

    دور جدید تحریم‌های اتحادیه اروپا دیروز در حالی علیه کشتیرانی ایران اعمال شد که روابط تهران با پایتخت‌های اروپایی در بدترین دوران خود در چند دهه گذشته قرار دارد. روابطی که از مرداد ۱۴۰۱ و پس از توقف مذاکرات احیای برجام و سپس ناآرامی‌های اواخر شهریور همین سال، در مسیر افزایش تنش‌ها قرار دارد.