گروه بنگاه‌ها- فاطمه بهادری: مدیرعامل بانک‌مسکن دیروز به دو انتقادی که طی ماه‌های اخیر از طرف وزیر راه‌وشهرسازی مطرح شده بود پاسخ داد. محمد هاشم بت‌شکن روزگذشته در جمع خبرنگاران درباره آنچه اخیرا تحت عنوان «ورشکستگی بانک‌مسکن» از زبان وزیر راه‌وشهرسازی مطرح شده بود، اعلام کرد: بانک بزرگ دولتی هیچ‌گاه ورشکسته نمی‌شود. این در حالی است که با اعلام این گونه خبرها هیچ‌گونه خروج منابعی از بانک نداشته‌ایم، بلکه پس از مصوبه شورای پول و اعتبار با ورود منابع جدید به بانک نیز مواجه بودیم.

مدیرعامل بانک مسکن همچنین درباره بحث مربوط به انحصار بانک‌مسکن در پرداخت تسهیلات مسکن نیز گفت: در حال حاضر هیچ انحصاری در اعطای تسهیلات مسکن وجود ندارد و همه بانک‌های تجاری می‌توانند اعطای تسهیلات مسکن داشته باشند؛ اما چون طول دوره بازپرداخت این تسهیلات و سررسیدهای آن ۱۰ تا ۱۵ ساله است؛ بنابراین بانک‌های تجاری علاقه‌ای به این‌گونه تسهیلات دهی ندارند؛ اما طبق بسته سیاستی بانک مرکزی بانک‌ها می‌توانند ۲۵ درصد منابع را به تسهیلات مسکن اختصاص دهند.

جیب‌به‌جیب برای مسکن‌مهر!

مدیرعامل بانک‌مسکن روز گذشته درباره تصمیم و تصویب شورای پول‌واعتبار بابت تامین‌‌مالی پروژه‌‌های نیمه‌کاره مسکن‌مهر نیز اعلام کرد: با مصوبه دوشنبه گذشته شورای پول‌واعتبار مقرر شد ۵ هزار میلیارد تومان باقیمانده در تعهد بانک‌ برای تزریق به پروژه‌های مسکن‌مهر از محل بازپرداخت اقساط وام‌های پرداخت شده، توسط بانک‌مسکن به پیمانکاران داده شود. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، طبق مصوبه دولت قبل، بانک‌مرکزی باید ۵۰ هزار میلیارد تومان خط‌اعتباری به مسکن‌مهر پرداخت می‌کرد؛ اما از آنجا که وام‌ باید متناسب با پیشرفت‌فیزیکی پروژه‌ها پرداخت شود، تا زمان تشکیل دولت یازدهم، فقط ۴۵ هزار میلیارد تومان از این خط به مسکن‌مهر پرداخت شده بود و بانک‌مرکزی در دوره جدید تصمیم گرفت ۵ هزار میلیارد تومان باقیمانده از خط‌اعتباری را به خاطر آنچه تورم‌زا بودن «خط» می‌داند، پرداخت نکند. در این میان، نیاز ساختمان‌های نیمه‌کاره مسکن‌مهر به این ۵ هزار میلیارد تومان باعث طراحی یک‌ میان‌بر شد؛ به‌طوری‌که به بانک‌مسکن اجازه داده شده «برگشت خط‌اعتباری ۴۵ هزار میلیارد تومانی را سه‌سال به تعویق بیندازد و اقساط در حال پرداخت توسط صاحبان مسکن‌مهر به بانک‌مسکن را به جای آنکه صرف پرداخت بدهی خود به بانک‌مرکزی کند، مجددا آنها را به وام تبدیل کرده و به مابقی سازنده‌های مسکن‌مهر بپردازد.» بر اساس این گزارش، استفاده مجدد از منابع اختصاص داده شده به مسکن مهر اگر چه اثر تورمی ندارد، اما از آنجا که قرار است از مسیر قطره چکانی بازپرداخت‌ها تامین شود سرعت پرداخت وام‌های باقیمانده را کند می‌کند.