تغییر سیاست ساخت‌وساز
دنیای اقتصاد- معاون وزیر راه‌وشهرسازی با ابلاغ ماموریت‌های جدید و سیاست‌های لازم‌الاجرا برای شهرهای جدید گفت: دولت آمادگی دارد منابع ارضی موجود در شهرهای‌ جدید را در قالب مشارکت با سرمایه‌گذاران، واگذار کند و مدیران شهرهای‌جدید لازم است بدون نگرانی بابت میزان بُرد طرف مقابل در نسبت مشارکت، پیش‌بینی سود معقول را برای سرمایه‌گذار فراهم کنند تا امکان انتقال سرمایه‌‌های تجاری از جاهایی مثل تهران به سمت این شهرها وجود داشته باشد. نریمان سیاست دوم را تنظیم کیفیت زندگی و ظرفیت‌سازی برای پذیرش همه 10 دهک اجتماعی در شهرهای جدید به‌خصوص اطراف تهران عنوان کرد.
صدور دستور جذاب‌سازی شهرهای‌جدید برای سکونت‌ و سرمایه‌گذاری‌
بسته جدید ساخت مسکن

معاون وزیر راه‌وشهرسازی: منابع ارضی دولت در قالب «مشارکت» با بخش‌خصوصی تبدیل به ساختمان‌های مسکونی برای دهک‌های ۱ تا ۱۰ می‌شود
چراغ سبز به سرمایه‌گذاران تجاری در شهرهای‌جدید با شرایط برد-برد؛ برنامه رقابت در کیفیت‌زندگی بین بهترین نقاط پایتخت و اطراف کلان‌شهر تهران

گروه مسکن- فرید قدیری: معاون وزیر راه‌وشهرسازی در امور شهرهای‌جدید 4 روز پس‌از آنکه دستور توقف عضو‌گیری از متقاضیان طرح مسکن‌مهر را صادر کرد، به تشریح جزئیات سیاست‌های تازه دولت در خصوص نیاز مسکن منبعث از کلان‌شهرها پرداخت تا مشخص شود تدابیر دولتی برای پاسخ به تقاضای مسکن باز هم از دروازه شهرهای‌جدید عبور می‌کند، البته نه با سبک‌وسیاق گذشته.
در برنامه‌ای که ترکیب تازه هیات‌مدیره شرکت عمران شهرهای‌جدید تدارک دیده و بخش‌هایی از آن صبح پنج‌شنبه از زبان مدیرعامل این شرکت در جریان بازدید از شهر جدید پردیس اعلام شد، آمده است: ماموریت اصلی شهرهای‌جدید که گفته می‌شود در سال‌های اخیر مورد کم‌توجهی واقع شده، باید از نو در دستور کار مدیران عامل این شهرها قرار بگیرد طوری که بدون از دست دادن بیشتر زمان، لازم است در شهرهای‌جدید «تنظیم کیفیت زندگی و ظرفیت‌سازی مسکن برای همه دهک‌های ۱۰گانه» و همچنین «ایجاد شرایط برد-برد اقتصادی برای رغبت سرمایه‌گذاری بخش‌خصوصی» توسط مدیران این شهرها فراهم شود.

بارگذاری شتاب‌زده و وقت‌گیر
محسن نریمان، معاون وزیر راه‌وشهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای‌جدید با تاکید براینکه بارگذاری شتاب‌زده در مسکن‌مهر، هم‌اکنون 95درصد وقت دولت در حوزه مربوط به شهرهای‌جدید را صرف خود کرده است، گفت: مجموعه مدیران شهرهای‌جدید ضمن اینکه نباید کارگاه‌های ساختمانی مسکن‌مهر و تعهدات منتقل‌شده از دولت قبل را تعطیل کنند، لازم است برای چشم‌انداز 4سال آینده 18 شهرجدید، برنامه‌ریزی منطبق با ماموریت‌های از پیش‌تعریف شده داشته باشند. به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، در پی تغییرات به‌وجود آمده در ترکیب هیات‌مدیره شرکت شهرهای‌جدید و حضور سه عضو تازه شامل میرمحمد غراوی دبیر سابق شورای عالی شهرسازی و معماری کشور، محمود میریان موسس و با سابقه‌ترین فرد در پست معاونت شهرهای‌جدید و همچنین حبیب‌ا... طاهرخانی طراح شهری و از مدیران‌کل حوزه برنامه‌ریزی شهرداری تهران در این ترکیب، بنا شده است ظرفیت‌های مغفول بخصوص در سه شهرجدید اطراف تهران از طریق سیاست‌های کارآمد به کار گرفته شود.
آنچه در طول همه سال‌های گذشته از تاسیس و احداث شهرهای‌جدیدی همچون پرند و پردیس - نقاط هدف دولت یازدهم برای تنظیم بازار مسکن تهران- در این مناطق ساخته شده است، فقط برای 3 الی 5 دهک اجتماعی قابل مصرف بوده، ضمن اینکه در حال حاضر سطح غالب زمین‌‌های استفاده‌شده در این شهرها را ساختمان مسکونی تشکیل می‌دهد و کاربری اختصاص‌داده شده به انواع خدمات رفاهی، در کمترین حد ممکن قرار دارد.
در این ارتباط، سیاست مدیرعامل وهیات‌مدیره شرکت عمران شهرهای‌جدید برای تحول در وضع موجود شهرهای‌جدید، قرار است به دو صورت عملیاتی شود.

دو سیاست لازم‌الاجرا در شهرهای‌جدید
معاون وزیر راه‌وشهرسازی پنج‌شنبه گذشته در پردیس، اعلام کرد: دولت آمادگی دارد توسعه فضاهای مورد نیاز ساکنان شهرهای‌جدید همچون مراکز تجاری، فرهنگی، آموزشی و تفریحی را در قالب مدل برد-برد به بخش‌خصوصی واگذار کند. در این مدل، قطعات زمین‌ متعلق به دولت در شهرهای‌جدید به شکل مشارکت با سرمایه‌گذار، قابل واگذاری خواهد بود.
نریمان با تاکید براینکه این فضاها باید به سرعت تامین شود، از مدیران شهرهای‌جدید خواست، برای جذب سرمایه‌گذار چراغ‌سبز نشان دهند و نگران بُرد طرف مقابل در نسبت مشارکت نباشند چون اگر سرمایه‌گذاران تجاری، پیش‌بینی کسب سود معقول از فعالیت در شهرهای‌جدید را نداشته باشد، محل سرمایه‌گذاری‌شان را از جاهایی مثل تهران به این نقاط منتقل
نخواهند کرد.
معاون وزیر همچنین تصریح کرد: شهرهای‌جدید اطراف تهران باید قابلیت جذب همه دهک‌های ساکن شهر تهران را برای سکونت داشته باشد. برای این منظور علاوه براینکه، خدمات رفاهی و شهری در شهرهای‌جدید از طریق ایجاد رغبت سرمایه‌گذاری، به سطح قابل رقابت با خدمات محله‌های شمال تهران خواهد رسید، طراحی‌های بهتری برای ساخت مسکن مخصوص دهک‌های مختلف، به زودی تصویب و به اجرا درخواهد آمد.
نریمان تاکید کرد: ساخت سری جدید مسکن‌مهر و ایجاد ظرفیت جدید در این طرح از تاریخ ۱۲ مرداد سال جاری با استقرار کامل دولت یازدهم و تیم جدید در وزارت راه‌وشهرسازی، تعطیل شد، اما این تعطیلی به معنای توقف تولید مسکن در عرصه‌های دیگر نیست. هم‌اکنون هیات‌مدیره شرکت عمران شهرهای‌جدید، مشغول مطالعه شیوه جدید تولید مسکن برای متقاضیان کلان‌شهرها است. در این شیوه، متناسب با درخواست سرمایه‌گذار ساختمانی، منابع ارضی دولت در شهرهای‌جدید به صورت مشارکت با سرمایه‌گذار -زمین سهم دولت و هزینه ساخت سهم شریک- تبدیل به آپارتمان می‌شود و دست‌آخر واحدها را با مالکیت تحویل خریداران خواهیم داد. مدیرعامل شرکت عمران شهرهای‌جدید گفت: در مدل جدید ساخت مسکن، وام ۴درصد مسکن‌مهر داده نخواهد شد.
نریمان در ادامه نشست صبحگاهی با اعضای هیات‌مدیره خود در شهر جدید پردیس، افزود: رسالت ما در مدیریت شهرهای‌جدید تبدیل این مناطق به شهر سالم با هویت سالم و روابط‌اجتماعی سالم است که برای این منظور باید علاوه بر دو ماموریت پیش‌رو، اقدامات دیگری هم انجام شود.
وی از جمله این اقدامات را تامین فضای‌سبز به اندازه دو برابر فعالیت‌هایی که تاکنون در این حوزه انجام شده است، عنوان کرد و گفت: زمین‌های سبز و محیط‌های گردشگری در لابه‌لای انبوه ساختمان‌های مسکونی در این شهرها، یکی از محرک‌های قوی انتقال جمعیت و جذابیت سکونتی خواهد شد. در همین ارتباط ظرف چند روز آینده بخشنامه اقدام مضاعف برای فضای سبز را به مدیران شهرهای‌جدید ابلاغ خواهیم کرد.

آمادگی پردرآمدهای تهران برای مهاجرت به شهرهای‌جدید
حبیب‌ا... طاهرخانی عضو جدید هیات مدیره شرکت عمران شهرهای جدید در بازدید از شهر جدید پردیس، گفت: در حال حاضر شرایط زیست‌محیطی زندگی در گرانترین نقاط تهران به دلیل ترافیک، آلودگی هوا و تراکم بالای جمعیت و ساختمان، به شدت پایین آمده است و طبقه پردرآمد کلان‌شهرها اگر بستر سکونتی در شهرهای‌جدید فراهم باشد، آمادگی مهاجرت به این مناطق را دارند. وی افزود: در شهرهای جدید باید کیفیت زندگی متفاوتی از کلان‌شهرها عرضه شود و در حوزه‌های اجتماعی، رفاهی و فرهنگی باید ‌نظر ساکنان فعلی شهرهای‌جدید توسط مدیران جمع‌آوری شود و نقاط ضعف مورد بررسی قرار گیرد.

مسکن‌مهر به شکل قبل واگذار نمی‌شود
معاون وزیر راه‌وشهرسازی در پایان بازدید از ۸۰ هزار واحد مسکونی‌مهر در دست احداث در پردیس، شیوه افتتاح و تحویل مسکن‌مهر در دولت یازدهم را به این شکل خطاب به پیش‌خریداران اعلام کرد: در پردیس شاهد هستیم انبوه برج‌های ۱۵ طبقه مسکن‌مهر ظرف یکسال گذشته احداث شده و بالا آمده است و چنین فعالیت ساختمانی در تاریخ ساخت‌وساز در کشور بی‌سابقه بوده است، اما نگاه دولت یازدهم به این موضوع نگاه کالبدی نیست، این واحدها بدون محوطه‌سازی و خدمات جانبی قابلیت تحویل و سکونت را ندارد. همین الان در پردیس امکان افتتاح یک هزار مسکن‌مهر وجود دارد، اما فاقد امکانات سکونتی هستند، بنابراین در ظرف زمانی مشخص، سعی می‌شود خدمات زیربنایی و روبنایی برقرار شده و همه پروژه‌های مسکن‌مهر در شهرهای‌جدید حداکثر تا ۵/۲ سال آینده تحویل صاحبانشان خواهد شد.

«پردیس» قطب گردشگری تهران
فشار تقاضای مسکن در دولت قبل آن هم در دوره‌ای (اواخر سال90) که ظرفیت پیش‌فروش مسکن‌مهر در «پرند» به عنوان تنها نقطه درگیر ساخت‌وساز ارزان‌قیمت برای متقاضیان تهرانی‌ تکمیل شده بود، شورای عالی شهرسازی و معماری کشور را بر آن داشت، کاربری منطقه‌ای در حریم شرقی پایتخت را که تا آن زمان جزو منابع‌طبیعی محسوب می‌شد، به کاربری مسکونی تبدیل کند.
با مصوبه دو سال پیش شورای عالی شهرسازی، منطقه «دره‌بهشت» با مساحتی حدود 800 هکتار جزو منابع ارضی وزارت راه‌وشهرسازی قرار گرفت و یکسال بعد، برای ساخت سری جدید مسکن‌مهر در شهر جدید پردیس، به زمین 99ساله تبدیل شد. در حال حاضر در پردیس 80 هزار مسکن‌مهر در حال ساخت است که سهم «دره‌بهشت» از این تعداد، 30 هزار واحد مسکونی است. در محدوده «دره‌بهشت» با این حال، حدود 300 هکتار زمین، هنوز زیر بار مسکونی نرفته و آن‌طور که مدیرعامل شهر جدید پردیس می‌گوید، این مساحت دست‌نخورده از دره‌‌بهشت می‌تواند برای ساخت بزرگ‌ترین شهرک توریستی‌-تفریحی و قطب گردشگری تهران مورد استفاده قرار بگیرد. برای قسمت بکر محدوده «دره‌بهشت» گزینه دیگری هم پیشنهاد شده است و آن، ساخت‌وساز برای دهک‌های پردرآمد در قالب مدل مشارکتی است.
دیروز مهدی هدایت مدیرعامل شهر جدید پردیس میانگین پیشرفت فیزیکی مسکن‌مهر در این شهر را بیش از 30 درصد اعلام کرد.