برنامه‌های وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی برای تغییر رابطه دولت و پیمانکاران

سه برنامه اولویت‌دار آخوندی برای تغییر بنیادین رابطه دولت و پیمانکاران آخوندی در اولین نشست با بخش‌خصوصی در مقام وزیر پیشنهادی مطرح کرد

ملاک واگذاری پروژه‌های راه‌وشهرسازی

گروه مسکن - فرید قدیری: وزیر پیشنهادی راه‌وشهرسازی یک روز قبل از شروع رای‌اعتماد مجلس به کابینه حسن روحانی، ترجیح داد در جمع بخش خصوصی فعال در حوزه راه‌وترابری و صنعت حمل‌ونقل حاضر شود تا هم به برخی زمزمه‌های مخالفان درباره «گرایش عباس آخوندی به بخش مسکن و احتمال تداوم کم‌توجهی وزیر به بخش راه» پاسخ غیرمستقیم داده باشد و هم از تریبونی که تشکل‌های این حوزه برای او فراهم کرده بودند، برنامه‌های خود را این بار از زاویه‌‌ای متفاوت از آنچه چند روز پیش منتشر شد، تشریح کند.

عباس آخوندی در نشستی که دیروز در اتاق بازرگانی و صنایع‌ومعادن تهران برای او ترتیب داده شد، ترجیح داد ذره‌ای درباره مسکن‌مهر، ساخت‌وساز، انبوه‌سازان و مسائل مرتبط با بخش مسکن صحبت نکند و به جای آن، همه اظهارات خود را معطوف کرد به آنچه تشکل‌ها مدتی است «گیر و گرفتاری چندین ساله حوزه راه و حمل‌ونقل» عنوان می‌کنند.

در این نشست که در غیاب آل‌اسحاق، رییس اتاق تهران و با حضور چهره‌هایی همچون مدیرعامل هما برگزار شد، ابتدا روسای تشکل‌ها از عاقبت یک لجبازی پرماجرا در بهمن۸۹ بین مجلس و دولت بر سر استیضاح وزیر راه‌وترابری گفتند که به اعتقاد آنها، صحنه فعالیت بخش‌خصوصی مرتبط با وزارتخانه ادغام ‌شده با وزارت مسکن را در دو سال و نیم اخیر پردست‌انداز کرده است.

پرسش مشترک روسای تشکل‌های میزبان آخوندی در این نشست، آینده ادغام یا انتزاع وزارت راه‌وشهرسازی بود که البته آخوندی بدون آنکه در این‌باره صحبتی به میان آورد، از برنامه‌های خود برای محور اصلی مشکلات تشکل‌های حمل‌ونقل گفت.

وزیر پیشنهادی راه‌وشهرسازی در این نشست با انتقاد از نگاهی که همواره دولت‌ها به پروژه‌های عمرانی داشته‌اند و هدف از توسعه را اجرای یکسری پروژه‌های فیزیکی قلمداد می‌کرده‌اند، گفت: همه اقدامات دولت در بحث توسعه و پروژه‌‌های عمرانی باید در نهایت به تولید ثروت ملی و از همه مهم‌تر به افزایش رفاه شهروندان منجر شود. مثلا در همین شهر تهران هزاران میلیارد تومان پروژه در حال اجرا است، اما آلودگی هوا به اوج رسیده و کیفیت زندگی شهروندان کاهش یافته است.

آخوندی با تاکید بر بازنگری اساسی در رابطه دولت با بخش‌خصوصی و لزوم کناره‌گیری دولت از مسوولیت اجرایی توسعه‌‌ای در صنعت حمل‌ونقل، تاکید کرد: برنامه من برای این صنعت با اولویت اجرای ۴ سیاست عملیاتی همراه خواهد بود. اولین اقدام، بازگشایی درهای بازار سرمایه به روی فعالان این صنعت است. نمی‌شود صنعت ساختمان -شامل حوزه‌های راه و حمل‌ونقل و بخش‌های دیگر مرتبط با راه‌وشهرسازی- بین ۱۰ تا ۱۲ درصد در تولید ناخالص ملی سهم داشته باشد، اما سهم این صنعت در بازار سرمایه قابل‌اغماض باشد. باید به‌خصوص صنعت حمل‌ونقل وارد بازار سرمایه شود و از ابزارهای مالی جدید بهره ببرد.

آخوندی دومین اقدام اولویت‌دار برای بخش‌خصوصی فعال در این حوزه را تشکیل «نظام تنظیم مقررات» برای ثبات رویه و کنار گذاشتن عدم قطعیت‌ها در سیاست‌های دولت عنوان کرد و گفت: بخش خصوصی سرمایه‌گذار اگر ثبات نبیند، اعتمادش جلب نمی‌شود و ریسک سرمایه‌گذاری‌اش افزایش می‌یابد.

وزیر پیشنهادی راه‌وشهرسازی سومین اقدام را نیز توزیع کار بین پیمانکاران و بخش‌خصوصی بر اساس اصل «رقابت» تعریف کرد و گفت: بسیاری از مجوزهایی که امروز در دولت برای کسب‌وکار و فعالیت و تقسیم کار بین بخش‌خصوصی صادر می‌شود، از اساس فاقد توجیه است. بنده معتقدم هیچ توزیع کار خارج از رقابت نباید داشته باشیم. آخوندی همچنین دولت را ضامن سرمایه‌گذاری دانست نه مسوول سرمایه‌‌گذاری و همچنین وابستگی پروژه‌ها به بودجه دولت را نادرست عنوان کرد.

۴۳درصد هواپیماها زمین‌گیر، ۷۰۰ خلبان بیکار

انتظار تشکل‌های راه و حمل‌ونقل در این نشست، پایان‌دادن به ادغام وزارتخانه‌های راه‌ وترابری و مسکن بود، طوری‌که آنها تشکیل وزارت راه‌وشهرسازی را فاقد مطالعه کارشناسی و بیشتر منبعث از لجبازی و چالش سیاسی بین دولت و مجلس بر سر غیبت وزیر استیضاح شده عنوان کردند.

در نشست دیروز، روسای یکی از تشکل‌های حمل‌ونقل ریلی نیز وضعیت این حوزه را به عقب‌‌ماندگی جدی توصیف کرد و تسلط دولت در این بخش را بیشتر از سایر روش‌های حمل‌ونقل عنوان کرد. رییس انجمن ایمنی راه‌ها نیز گفت: راهداری از اولویت سرمایه‌گذاری دولت در سال‌های اخیر خارج شده و خیلی از پروژه‌ها در این حوزه تعطیل شده است. مدیرعامل سابق آسمان و رییس تشکل مرتبط با حمل‌ونقل هوایی نیز گفت: ۹۰ درصد هواپیماهایی که در سال‌های اخیر وارد کشور شده از تکنولوژی یک دهه قبل برخوردار هستند و از ۲۲۴ فروند هواپیما در ناوگان، ۹۸ فروند زمین‌گیر هستند و ۷۰۰ خلبان بیکار داریم. وی شرایط شرکت‌های هوایی را در مقایسه با قبل از هدفمندی اسفناک توصیف کرد.

برنامه‌های وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی برای تغییر رابطه دولت و پیمانکاران