خیابان شیراز بورس مصالح ساختمانی و بهداشتی
به طور قطع تاکنون برای یک‌بار هم که شده احتیاج به خرید کاشی، سرامیک، شیرآلات ساختمانی،‌ سنگ نما و... پیدا کرده‌اید و اگر هم صاحب خانه نباشید و تاکنون درصدد تهیه این مصالح بر نیامده‌ باشید، حتما پای درد دل‌های اطرافیان، آشنایان، دوستان و همسایگان نشسته‌اید و اندک اطلاعاتی از هزارتوی این بازار دارید.

گروه مسکن- الهام علاقه‌بندان: به طور قطع تاکنون برای یک‌بار هم که شده احتیاج به خرید کاشی، سرامیک، شیرآلات ساختمانی،‌ سنگ نما و... پیدا کرده‌اید و اگر هم صاحب خانه نباشید و تاکنون درصدد تهیه این مصالح بر نیامده‌اید.
حتما پای درد دل‌های اطرافیان، آشنایان، دوستان و همسایگان نشسته‌اید و اندک اطلاعاتی از هزار توی این بازار دارید.
اگر جزو گروهی هستید که برای تهیه این نوع مصالح به بازار مراجعه کرده‌اید قطعا به خیابان شیراز در حوالی میدان ونک سری زده‌اید تا از نزدیک با تنوع کالاهای موجود برای عرضه در این خیابان آشنا شوید.
اما اگر هم تاکنون از این خیابان عبور نکرده‌اید به شما توصیه می‌کنیم این گزارش را بخوانید:
خیابان شیرازی که در تقاطع خیابان ملاصدرا قرار گرفته بورس و مرکز تهیه کاشی، سرامیک، شیرآلات ساختمانی، کاسه و سنگ توالت، دستشویی و... است.
محصولاتی که در فروشگاه‌های این خیابان عرضه می‌شود از مارک‌های مختلف و کشورهای مختلف از جمله ایران، چین، ایتالیا، اسپانیا، آلمان، ترکیه است و هرکدام قیمت‌های متفاوت، ابعاد مختلف و کیفیت‌های متفاوت دارند.
متنوع بودن محصولات در حال عرضه در این خیابان و قیمت‌های مختلف موجب شد سری به این خیابان بزنیم و با چگونگی بازار این محصولات از زبان فروشندگان آشنا شویم.
تنوع کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیک محصولی که به عنوان نمای تزیینی در کف و دیوار از آن استفاده می‌شود کالایی است که در اغلب فروشگاه‌های خیابان شیراز عرضه می‌شود و رنگ‌های متنوع، ابعاد متنوع و قیمت‌های مختلف دارد و به دور از انصاف است اگر منکر زیبایی و جذابیت آنها در نظر مشتریانش شویم چرا که نحوه قرار گرفتن کاشی‌ها و سرامیک‌ها در هر فروشگاه و با رنگ‌های مختلف هر بیننده‌ای را مجذوب کرده و در فکر تغییر دکوراسیون خانه‌اش می‌اندازد.
در این خیابان نه چندان عریض کاشی و سرامیک وارداتی از کشورهای مختلف به فروش می‌رسند.
به گفته یکی از فروشندگان خیابان شیراز کاشی و سرامیک علاوه بر تولید داخل از کشورهای چین، اسپانیا، ترکیه، آلمان، ایتالیا با نام‌های ویستا و اوینکس چین، تابراک ترکیه و.... وارد می‌شود.
ای‌بی‌کی و ای‌بی‌روز، سای‌تیس کرابن اسپانیا، آرمان یوگوسلاو، گروهه آلمان، دیوره ایتالیا از دیگر مارک‌های کاشی و سرامیک وارداتی هستند. علاوه بر مارک‌های خارجی موجود در بازار تولیدات ایرانی نیز بخش قابل توجهی از ویترین فروشگاه‌های خیابان شیراز را به خود اختصاص داده است.
انواع مارک‌های ایرانی موجود در بازار کاشی و سرامیک عبارتند از: کاشی تبریز، سامان، الوند، خزر، سعدی، سمنان، اترک، ارس، اروند، داک، کاوه، مرجان و ... .
مارک‌هایی که در بالا بدان اشاره شد از معروف‌ترین و مشتری‌‌پسندترین کاشی و سرامیک‌های ایرانی در بازار هستند.
اما آنچه که کاشی و سرامیک نیز چون سایر صنایع از ضرباتش بی‌نصیب نمانده هجمه واردات بی‌رویه کاشی و سرامیک چینی است.
به طوری که با وجود مازاد در تولید سرامیک و کیفیت بالای محصول ایرانی باز هم شاهد واردات به کشور هستیم، محصولاتی که با قیمت کم مشتری را جذب کرده، اما از نظر کیفیت در درجه‌بندی بسیار پایینی قرار دارند.
اینها صحبت‌هایی بود که از زبان برخی فروشندگان فعال در خیابان شیرازی شنیدیم و به‌زعم آنها دولت باید برای قدرت بخشیدن به تولید داخل و در عین حال رقابت پذیر کردنش مانع واردات بی‌رویه از کشور چین شده و در عوض با واردات از کشورهای پیشرفته و صنعتی و ارتقای دانش فنی با بهره‌گیری از تجربیات موجود عرصه را برای پیشرفت تکنولوژی فراهم کرده و امکان صادرات را برای مازاد تولید کارخانجات کاشی و سرامیک فراهم کند.
بنا به گفته برخی از این فروشندگان قیمت کاشی و سرامیک‌‌های چینی تا یک دهم نوع مشابه خارجی است، در حالی که محصول خارجی بیش از ۵ سال گارانتی دارد، اما برخی محصولات چینی حتی یک ماه هم گارانتی ندارند.
این گزارش حاکی است قیمت محصولات ایرانی شامل کاشی خزر مترمربعی بین 8 تا 9هزار تومان، کاشی تبریز بین 6 تا 16هزار تومان، سامان 6 تا 10هزار تومان، الوند بین 5 تا 9هزار تومان، برخی از سایر محصولات ایرانی هم بین 8 تا 10هزار تومان است.
بنابراین گزارش قیمت کاشی و سرامیک‌های خارجی چندین برابر محصولات داخلی هستند و به همین دلیل مشتری خاص خود را دارند که اغلب شامل افرادی است که مایل به ساخت‌و‌ساز لوکس هستند.
لازم به ذکر است قیمت هر مترمربع کاشی‌های خارجی شامل اسپانیایی 45هزار تومان، ایتالیایی بالای 22هزار تومان و برخی از انواع محصولات خارجی هم به دلیل کیفیت مرغوب‌تر و البته نام تجاری معتبر در ابعاد (40×40) و (40×60) بین 16 تا 35هزار تومان است، همچنین قیمت این محصولات از نوع مشابه ایرانی حداقل 15هزار تومان بیشتر است.
همچنین قیمت هر مترمربع کاشی گروهه آلمان ۳۱هزار تومان است. در عین حال محصول ترکیه‌ای ۱۴هزار و ۵۰۰تومان است.
بنا به گفته یکی از فروشندگان به دلیل تنوع موجود در بازار کاشی و سرامیک همچنین وجود قیمت‌های متفاوت و کیفیت‌بندی‌های مختلف مشتریان قدرت مانور زیادی برای انتخاب دارند، اما به طور معمول انبوه‌سازان که به جای ساخت‌و‌ساز لوکس در فکر فروش بیشتر هستند به سمت خرید اجناس ایرانی می‌روند که هم قیمت کمتر داشته و هم کیفیت بالاتری دارند، اما در عین حال سازندگان ساختمان‌های لوکس به دلیل نوع سلیقه مخاطبانشان که اغلب در دسته اقشار مرفه جامعه جای دارند به سمت خرید محصولات خارجی می‌روند، اگر چه به لحاظ کیفیت به نظر می‌رسد تفاوت زیادی بین دو محصول ایرانی و خارجی وجود ندارد.
ایرانی بخرید
در بازار شیرآلات نیز حکایت چندان تفاوتی با آنچه که در بازار کاشی و سرامیک می‌گذرد، ندارد چرا که در این بخش نیز تنوع به همان میزان بوده، در عین حال محصولات خارجی هم سهمی از بازار شیرآلات را به خود اختصاص داده‌اند.
اگر گذر کوتاهی به خیابان شیراز داشته باشید معروف‌ترین مارک‌های داخلی موجود در این بخش عبارتند از شیبه، قهرمان، شایان، راسان، ماهان، دنا.
از طرفی همچون بازار کاشی و سرامیک اجناس خارجی هم در بازار شیرآلات به فروش می‌رسند و در مارک‌های متنوعی هم عرضه می‌شوند که از آن جمله می‌توانیم به گروهه آلمان، آرمان یوگوسلاو و مامولی و دیوره ایتالیا، گروهمیس و ایدرو چینی اشاره کنیم.
بنابراین گزارش قیمت محصولات خارجی با محصول مشابه ایرانی تفاوت زیادی دارد، اما در بحث کیفیت محصولات ایرانی هم طی سال‌های اخیر بسیار رشد کرده و حرف‌های خوبی برای گفتن در این بخش دارند، اما این موضوع یعنی کیفیت شامل محصولات چینی نمی‌شود چرا که شیرآلات وارداتی از چین از نوع درجه ۳ بوده و در عین حال گارانتی ندارند.
این گزارش حاکی است قیمت هر تکه از برخی شیرآلات ایرانی نظیر شیبه 90هزار تومان و قهرمان 60هزار تومان است.
این در حالی است که قیمت شیرآلات خارجی هم تکه ۱۰۰هزار تومان به فروش می‌رسد، به عنوان نمونه قیمت برخی از شیرآلات آلمانی تکه‌ای ۳۰۰هزار تومان بوده در حالی که نمونه چینی با یک‌دهم قیمت یعنی ۳۰هزار تومان به فروش می‌رسد.
ایرانی‌ها گارانتی دارند
گفتنی است در بازار شیرآلات نیز چین با سیاست ارزان‌فروشی وارد شده است به طوری که قیمت هر تکه از شیرآلات چینی بین ۲۷ تا ۲۸هزار تومان بوده است. حتی در این بازار برخی محصولات چینی تکه‌ای ۲۰هزار تومان هم به فروش می‌رسند.
بنابر گفته یکی از فعالان بازار خیابان‌ شیرازی، گارانتی محصولات ایرانی حداقل 5 سال است، در حالی‌که بهترین محصولات خارجی نظیر گروهه آلمان به دلیل شناخته شده بودن، گارانتی ندارند، اما مهم‌ترین موضوعی که برخی از فروشندگان بر آن تاکید می‌کردند تنوع موجود در بازار محصولات خارجی است، به طوری که در برخی از مغازه‌ها بیش از 9 مدل متنوع از محصولات خارجی که هر کدام هم دارای تنوع خاص خود هستند عرضه می‌شوند، در حالی که بیشترین بخش از بازار شیرآلات به محصولات شرکت شیبه و قهرمان اختصاص دارد.
به‌زعم فعالان خیابان شیرازی که به نظر گردانندگان گوشه‌ای از بازار مصالحی نظیر کاشی، سرامیک، شیرآلات و ... هستند، اگرچه واردات بی‌رویه محصولات چینی که به دنبال سیاست‌های غیرکارشناسی و عدم نظارت دولت اتفاق می‌افتد توانسته بخشی از مشتریان محصولات ایرانی را به سمت خود جلب کند، اما کیفیت بهتر محصولات ایرانی نسبت به نوع چینی اجازه برهم خوردن شرایط را در بازار نمی‌دهد.
از سوی دیگر برخی از فروشگاه‌هایی که در کنار محصولات خارجی به ویژه چینی کالاهایی ایرانی هم عرضه می‌کنند، فروشندگان به مشتریان توصیه می‌کنند از جنس ایرانی بخرند تا بدین‌وسیله علاوه بر حمایت از محصول داخلی مانع نفوذ تار عنکبوتی محصولات چینی در این بازار شوند اتفاقی که اگر در سایر بخش‌ها از جمله صنعت نساجی روی می‌داد الان شاهد برهم خورد تعادل در این بخش نبودیم. از سوی دیگر مدت زمان گارانتی محصولات ایرانی در مقابل سایر محصولات بیشتر است، به طوری که شیرآلات ایرانی 5 سال گارانتی دارند، اما محصولات چینی یک ماه هم ضمانت ندارند.
کابینت‌های چینی با یک‌دهم قیمت
در بازار توالت فرنگی، کابینت دستشویی و وان حمام هم وضعیت چندان تفاوتی با بازار کاشی، سرامیک و شیرآلات ندارد، به طوری که در این بخش هم محصولات چینی وارد شده‌اند و با ارزان‌فروشی موفق به جذب برخی مشتریان هم شده‌اند.
بنابرگفته یکی از فروشندگان توالت‌فرنگی چینی به قیمت ۱۰۰هزارتومان به فروش می‌رسد، در حالی که از سوی دیگر مشابه آلمانی با قیمت یک‌میلیون تومان عرضه می‌شود، این در حالی است که هر دو محصول چینی و آلمانی ۵سال گارانتی دارند. در بخش کابینت‌های دستشویی هم یکی از کابینت‌های موجود در این بازار از شرکت کاراول چین با قیمت حدود ۱۶۰هزار تومان وارد می‌شود، در حالی که جنس مشابه ایرانی با قیمت ۱۷۰هزار تومان به فروش می‌رسد.
کیفیت پایین سنگ‌های تزئینی چینی
سنگ‌های تزئینی که در بنای ساختمان کاربرد دارند بخش دیگری از بازار این نوع مصالح ساختمانی را به خود اختصاص داده‌اند که البته از تعداد بالایی هم برخوردار نیستند.
سنگ‌های ساختمانی در مدل‌های گرانیت، مرمری، چینی، آنتیک عرضه می‌شوند که بخشی از بازار در دست محصولات ایرانی و بخش دیگری هم به محصولات خارجی شامل ایتالیا، برزیل، آفریقا، نروژ، یونان و چین مربوط می‌شود، این سنگ‌ها با قیمت‌های مختلف از هر مترمربع 11هزار تومان تا 20هزار تومان عرضه می‌شوند که البته بسته به نوع، سایز، رنگ و شکل قیمت‌ها بالا و پایین می‌روند.
بنابر گفته برخی از فروشندگان سنگ‌های تزیینی هر متر مربع سایز معمولی این سنگ‌ها از ۱۰هزار تومان شروع شده و سایزهای بزرگ‌تر به
30هزار تومان هم می‌رسد.
مهم‌ترین موضوعی که هم برای فروشندگان و هم برای مصرف‌کنندگان از اهمیت بالایی برخوردار است ماندگاری رنگ و طرح سنگ تزیینی است که به عنوان نما از آن در ساختمان استفاده می‌شود، به طوری که در سرما و گرما رنگ و شکل‌اش ثابت مانده و از بین نرود.
چرا که برخی از محصولاتی که در بازار عرضه می‌شوند که اغلب شامل مارک‌های چینی هستند از کیفیت خوبی برخوردار نبوده و در نور آفتاب رنگشان را از دست داده و در سرما ترک می‌خورند. از این رو اغلب فروشندگان به مشتریان توصیه می‌کنند که از محصولات دیگری غیر از چنین استفاده کنند، در عین حال بنا به گفته یکی از فروشندگان، مهم‌ترین دلیل عدم تولید سنگ‌های تزیینی رنگی در ایران نبود رنگ مورد نظر است.
در پایان لازم به ذکر است که این بخش از مصالح ساختمانی هم به دنبال توقف رشد صعودی قیمت‌ها به خواب زمستانی فرو رفته، هر چند که هنوز زمستان از راه نرسیده است و این امر به وضوح از انتظار بی‌پایان فروشندگان برای مشتری قابل مشاهده است.