نگاه اول
تاثیر آلودگی هوای کلانشهرها بر نمای ساختمانها
گروه مسکن- وجود ترکیبات گازی آلاینده در هوای کلانشهرهای کشور علاوه بر تاثیرات مخرب بر سلامتی انسانها، تحت تاثیر رطوبت موجود در هوا، حالت اسیدی یافته و در درازمدت باعث خورده شدن نمای ساختمانها میشود. دکتر فتحا... امی، عضو هیات علمی گروه هوافضا در دانشگاه تربیت مدرس و مشاور پژوهشی سازمان حفاظت محیطزیست در گفتوگو با دنیایاقتصاد با اعلام این مطلب افزود: اثرات گازهای آلودهکننده و آلاینده هوا در شهرهای بزرگ بر ساختمانها و ابنیه قدیمی بدین صورت است که دوگاز مخرب ناکس شامل ترکیبات گازی هیدروژنی و گاز ساکس شامل ترکیبات گازی گوگردی، به صورت رسوب بر روی ابنیه نشسته و در اثر مرور زمان و وقوع بارندگی، این دو گاز حالت اسیدی پیدا کرده و باعث خورندگی رونماهای ساختمانها میشوند.
وی اسیدی شدن این گازها را متاثر از رطوبت و بارندگی ذکر کرد و افزود: در کلانشهرهای کشور که تعداد آن در حال حاضر به ۸شهر رسیده و شهرهای تهران، کرج، اراک، اصفهان، شیراز، اهواز، مشهد و تبریز هستند و به عنوان شهرهای آلوده ایران نیز شناخته شدهاند، به دلیل بالا بودن میزان آلایندگی هوا در این مناطق، عمدتا شاخص آلایندگی هوا بیش از حد مجاز بوده است.
وی با بیان اینکه سطح آلایندگی هوا در این شهرها با اجرای طرح سهمیهبندی بنزین کاهش یافته است، اظهار کرد: تا پیش از اجرای این طرح، اغلب روزهای سال، شاخص آسودگی هوای این مناطق در شرایط ناسالم و خطرناک قرار داشته و معدل میزان آلایندهها بیش از سایر شهرهای کشور بوده است. اما در سال جاری به دلیل افزایش میزان باد و حرکت و جابهجایی هوا و نیز افزایش میزان بارندگی، آلودگی هوا کاهش و کیفیت هوا در این کلانشهرها ارتقا یافته است. همچنین سهمیهبندی بنزین نیز سطح آلایندگی هوای این مناطق را تا یک سوم کاهش داده است. وی آلاینده ذرات معلق را نیز در تخریب رونماهای ساختمانها موثر دانست و افزود: این ذرات که از مهمترین آلایندههای هوای تهران به شمار میروند، اندازهای ۱۰میکرونی و کمتر داشته و به واقع اگرچه در اثر رطوبت حالت اسیدی پیدا نمیکنند اما این ذرات که ناشی از گردوغبار هوا و نیز احتراق ناقص در خودروها هستند، زیبایی نمای ساختمانها را برهم زده و در درازمدت چهره زشتی به معماری شهر میبخشند.
وی اظهار کرد: در صورتیکه شاخص آلایندههای هوا در این کلانشهرها در شرایط خطرناک (۲۵۰ PSI و بالاتر) قرار داشته باشد، عمر نماهای ساختمانها تا ۸ سال کاهش پیدا میکند.
ارسال نظر