خانه‌های بزرگ در آمریکا عرضه کم، تقاضای بالا

نیلوفر قدیری

در آمریکا به ویژه در شهر نیویورک خریدارانی که به دنبال خانه‌ای با سه اتاق خواب یا بیشتر می‌گردند باید کفشی محکم به پا کنند و مدت زمان زیادی را برای پیدا کردن ملک دلخواه صرف نمایند. این جست‌وجو، جست‌وجویی طولانی و سخت است و حتی داشتن مقدار زیادی پول، کار را آسان نمی‌کند. تعداد چنین آپارتمان‌های بزرگی چنان در آمریکا کم شده‌است که مردم برای خرید آنها حتی با بودجه ۸‌میلیون دلاری هم همان اندازه مشکل دارند که خریدارانی با بودجه ۲‌میلیون دلاری. بر سر خرید آپارتمان‌هایی که با این تعداد اتاق خواب یا بیشتر در دسترس هستند گاه دعوایی خونین به راه می‌افتد. اکنون آپارتمان‌های بزرگ با اتاق‌خواب بیشتر از سه عدد به دشوارترین بخش بازار مسکن و املاک آمریکا تبدیل شده است. یک زوج آمریکایی با دو فرزند سال گذشته بیش از شش ماه برای پیدا کردن خانه مورد نظرشان وقت صرف کردند و بیش از ۴۰ واحد آپارتمان را بازدید کردند تا سرانجام خانه ۲۰۰ متر مربع با سه اتاق خواب را به قیمت ۵/۲‌میلیون دلار خریداری کردند. این زوج در ابتدا با دلگرمی‌های مشاور املاک خود فکر می‌کردند که می‌توانند به راحتی ملک مورد نظر خود را پیدا کنند اما بعد از چند هفته دریافتند که این کار اصلا آسان نیست. حتی مشاور ملکی آنها هم از این موضوع متعجب شده‌بود. اکنون از خرید این خانه نزدیک به یک سال می‌گذرد و اگر چه بازار مسکن در آمریکا از رونق افتاده اما قیمت خانه‌های بزرگ در این کشور و به ویژه در ایالات بزرگی مانند نیویورک رو به افزایش است. همان خانه‌ای که این زوج جوان سال گذشته به قیمت ۵/۲‌میلیون دلار خریداری کردند اکنون با رقمی معادل ۳‌میلیون دلار خریدار دارد.

خانه‌های بزرگ در آمریکا اغلب متعلق به دوران قبل از جنگ یعنی حداقل نیم قرن پیش هستند. دلیل کم‌یاب شدن آپارتمان‌های بزرگ با اتاق‌خواب بیش از سه عدد این است که در سال‌های گذشته اکثر خانه‌های بزرگ در آمریکا بعد از تعمیرات مجدد به دو یا سه واحد کوچک‌تر تبدیل شده‌است. از سوی دیگر صاحبان خانه‌هایی که هنوز به همان اندازه بزرگ باقی مانده‌اند تمایلی به نقل مکان و فروش خانه خود ندارند. به همین دلیل مشتریانی که به دنبال خرید خانه‌های بزرگ هستند واحد دلخواه خود را نمی‌یابند. این خانه‌های بزرگ اگر هم پیدا شوند برای آنکه برای زندگی مناسب شوند نیاز به بازسازی دارند و بعد از بازسازی به قیمت پایه ۵/۲‌میلیون دلار به فروش می‌رسند.

سازندگان خانه در آمریکا برای پاسخ دادن به این نیاز اکنون تعداد بیشتری خانه سه یا چهار اتاق خوابه می‌سازند. متوسط قیمت برای یک خانه بزرگ نوساز از این نوع نزدیک به ۴‌میلیون دلار است. در حالی که خانه در شهرهایی مانند هارلم یا بروکلین قیمتی معادل یک‌میلیون دلار دارد. قیمت خانه‌های بزرگ در بعضی نقاط نیویورک تا ۸‌میلیون دلار می‌رسد.

مطالعات اخیر ارقام و شاخص‌های بازار نشان می‌دهد که پیدا کردن آپارتمان‌های بزرگ در آمریکا این روزها تا چه حد دشوار است. این آمار نشان می‌دهد در حالی که قیمت خانه‌هایی با یک یا دو اتاق خواب در یک سال گذشته چندان تفاوت قیمت نداشته‌است، خانه‌های بزرگ با سه اتاق خواب یا بیشتر رقمی نزدیک به ۱۸‌درصد افزایش قیمت داشته و به ۱۸۷/۴‌میلیون دلار رسیده‌است. افزایش قیمت خانه‌های چهار اتاقه از این هم بیشتر بوده و با ۳۶‌درصد افزایش قیمت به ۱۷۵/۹‌میلیون دلار می‌رسد. آپارتمان‌های بزرگ اگر چه بخش دشوار بازار مسکن در آمریکا را تشکیل می‌دهند اما سهم این بخش از نظر اندازه زیاد نیست. از نیمه نخست سال جاری میلادی تا کنون در آمریکا، آپارتمان‌های با سه اتاق خواب یا بیشتر تنها ۵‌درصد خرید و فروش‌ها را به خود اختصاص داده‌اند. خانه‌های چهار اتاقه هم تنها یک‌درصد از سهم معاملات بازار را داشته‌اند. رقم بالای تقاضا برای خانه‌های با سه اتاق و بیشتر از ناحیه خانواده‌های جوانی وجود دارد که در گذشته در حومه شهرها به دنبال خانه دلخواه خود می‌گشتند اما اکنون در کانون شهرها خواستار زندگی در خانه‌های بزرگ هستند.

تقاضا برای زنگی در منهتن در پنج سال گذشته بیشتر از ۳۰‌درصد رشد داشته‌است. کارشناسان امور شهری در آمریکا دلیل این رشد را بهبود کیفیت زندگی در این منطقه می‌دانند. این کارشناسان می‌گویند که شهرهای بزرگ آمریکا باید برای نسل بعدی از خانواده‌هایی آماده شوند که فرزندان بیشتری دارند و درآمد بالایی دارند و خواستار زندگی در خانه‌هایی شیک و بزرگ هستند. آنها علاوه بر خانه‌‌هایی با وسعت و امکانات زیاد خواستار این هستند که این خانه‌ها در حداقل فاصله از محل کارشان و محل تحصیل فرزندشان هم باشد. به همین دلیل بازار مسکن در آمریکا هر روز مسیری دشوارتر را طی می‌کند.