مردم حق خانه خریدن دارند
افزایش قیمتها در بازار مسکن جبران رکود سالهای قبل است گروه مسکن- الهام علاقهبندان- هر روز در یک گوشه از بازار مسکن هیاهویی برپا می شود. متقاضیان به نوعی واسطهها را به سمت خود جلب میکنند. در بازار معاملات، این روزها، نگاهها به سوی بازار مسکن خیره شده و آنها که همواره در صدد کسب سود بیشتر هستند روانه این بازار شدهاند.
در آشفتهبازار مسکن که بنا به توصیه برخی کارشناسان فعلا باید از آن فاصله بگیریم، هر روز علت جدیدی بر این عوامل موثر بر گرانی افزوده میشود.
اما بالاخره معلوم نیست هیولای در خواب مانده مسکن را چه علتی از خواب زمستانی بیدار کرد.
یکی از عواملی که مسوولان تصمیمساز دولت برای شانه خالی کردن از زیربار گرانی مسکن همواره به عنوان علت افزایش قیمت از آن نام میبرند روند صعودی قیمت مصالح ساختمانی است. افزایش قیمت تیرآهن، سیمان، بتن، آجر و... که از اجزای تشکیلدهنده ساختمان هستند، عواملیاند که بنا به گفته برخی کارشناسان بر گرانی مسکن بیتاثیر نبودهاند، این در حالی است که تولیدکنندگان مصالح ساختمانی نظر دیگری دارند، بنا به گفته آنها مصالح ساختمانی فقط ۳۰درصد یک ساختمان را تشکیل میدهد، ازاینرو افزایش قیمتها نمیتواند عاملی برای گرانیها باشد.
از سوی دیگر تولیدکنندگان مصالح ساختمانی به خصوص فروشندگان آهنآلات میگویند، افزایش قیمتها از اوایل سال و به دنبال روند صعودی نرخهای جهانی آغاز شد، از اینرو اگر قیمت مصالح ساختمانی تاثیر مستقیم بر بازار مسکن داشت، روند صعودی قیمت مسکن از همان زمان تشدید میشد.
هر چند که در این میان برخی دیگر از صاحبنظران بازار معتقدند که قیمت مسکن همزمان با افزایش قیمت مصالح ساختمانی به خصوص تیرآهن روند صعودی را در پیش گرفت.
و همین عوامل و شتاب قیمتها در بازار مسکن موجب شد تا کارشناسان مردم را به ممانعت از خرید خانه تشویق کنند. در این خصوص حسن زمانی، رییس کمیته مسکن مجلس گفت: در این آشفتهبازار مسکن خانه نخرید و منتظر تعدیل در بازار باشید، این در حالی است که متقاضیان واقعی خانه که یکسالی را در انتظار نوبت وامشان بودند، اکنون بعد از تمدید پرداخت وام ۱۸میلیونی به صف خریداران مسکن پیوستهاند و نمیتوانند حتی لحظهای را برای خرید خانه معطل بمانند. از اینرو با برخی از کارشناسان و صاحبنظران بازار مسکن به گفتوگو پرداختیم تا علاوه بر کشف عوامل اصلی گرانی مسکن تکلیف متقاضیان واقعی مسکن را مشخص کنیم که بالاخره خانه بخرند یا نه.
نباید حق خرید خانه را از مردم بگیریم
محمدقلی خسروی رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار داشت: نمیتوانیم حق خرید خانه را از مردم آن هم به دلیل نوسان قیمتها ضایع کنیم.
رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران خاطرنشان کرد: زمانی میتوانیم به مردم بگوییم خانه نخرید که برنامه مدون و مشابهی برای تنظیم بازار داشته باشیم در غیر این صورت نمیتوانیم چنین توصیهای به مردم کنیم.
خسروی با بیان اینکه مالکیت محترم شمرده میشود، تصریح کرد: برای تعدیل بازار باید بین عرضه و تقاضا توازن برقرار شود. وی با بیان اینکه انصراف از خرید شعار مبارزه با گرانفروشی است خاطرنشان کرد: مردم برای خرید خانه باید به جای انتخاب منطقه به دنبال خانه ارزان باشند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر عمدهترین دلیل گرانی مسکن و افزایش قیمتها تصریح کرد: افزایش قیمت مصالح ساختمانی و گرانی تراکم از عواملیاند که موجب بالا رفتن قیمتها می شوند.
خسروی درمورد ابعاد روانی اخبار منتشره در خصوص گرانی مسکن اظهار داشت: جو روانی حاکم بر بازار به طور قطع از عواملی است که همواره بر نوسان قیمتها تاثیرگذار است.
وی تاکید کرد: با توجه به تاثیرپذیری بازار مسکن از شایعات باید دقت لازم نسبت به راویان اخبار به عمل آید تا اخبار نادرستی از بازار منتشر نشود.
رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران تصریح کرد: ساختمانسازهایی که به دنبال بازار گرمی برای ساختمانهای خود هستند، شایعاتی را درخصوص افزایش قیمت اعلام میکنند و همین شایعات بر بالا رفتن قیمت تاثیر میگذارند. خسروی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر تاثیر انبوهسازان بر افزایش قیمتها خاطرنشان کرد: انبوهسازان از تسهیلاتی برخوردارند. که هزینه ساختوساز را برایشان پایین میآورد، از اینرو دولت وظیفه دارد تا میزان تسهیلاتی را که به انبوهسازان میدهد بیان کند تا بدینترتیب انبوهسازان قیمت واقعی را اعلام کنند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر تاثیر عرضه وام مسکن در بازار و افزایش قیمتها اظهار داشت: تسهیلات باید به صورتی فراهم شود که برای متقاضیان به راحتی قابل دسترس باشد. خسروی با اشاره به فروش امتیاز خرید و فروش وام مسکن در بازار خاطرنشان کرد: این موضوع نیز از عوامل قابل ذکر در افزایش قیمتها است.
انبوه سازان عامل گرانی مسکن
بنابر گزارش خبرگزاری موج، طی ماه گذشته شاهد افزایش قیمت مسکن و نگرانیهای گسترده در سطح جامعه بودهایم که به نظر میرسد بیش از همه انبوهسازان آتشبیار معرکه گرانی مسکن هستند.
نگرانی خانوارها از گرانی مسکن و تحمیل هزینههای سنگینتر به سبد هزینه خانوار موجب شد تا در نهایت مجلس از وزاری مرتبط به این امر سوال کند.
اما واقعیت این است که گرانی مسکن عاملی غیر از دولت دارد.
براساس آمارهای موجود قریب به ۹۵درصد ساختوسازهای کشور توسط بخشخصوصی انجام میشود و بهتبع آن بخشخصوصی از سود این فعالیت اقتصادی بهرهمند میگردد.
به این ترتیب افزایش قیمت مسکن از سوی دستاندرکاران مسکن اعم از تولیدکنندگان و عرضهکنندگان شدنی به نظر میرسد.
از سوی دیگر سیر صعودی قیمت مسکن، تنها به نفع انبوهسازان و مشاورین املاک است و بس.
به همین خاطر هر چه دولت تلاش میکند منابع مالی بیشتری به منظور خرید مسکن کوچک برای طبقه متوسط فراهم کند تولیدکنندگان و توزیعکنندگان مسکن به این بهانه اقدام به گرانتر کردن قیمت مسکن میکنند.
اما قضیه به همین جا ختم نمیشود و تجربه، زبان گویای این مطلب است که در طول سالیان گذشته هر بهانهای موجب می شد تا بسازوبفروشهای سابق و انبوهسازان فعلی اقدام به گرانتر کردن مسکن کنند و جالب آنکه دانه درشتهای صنف انبوه ساز به رونق و رکود بازار توجهی ندارند و هر اتفاقی در سیستم بانکی و اقتصادی و حتی اجتماعی را دلیلی موجه برای بالا بردن قیمت مسکن میدانند. توقف فروش تراکم، پرداخت وام ۶میلیونی، تصویب پرداخت ۱۲میلیونی و افزایش سقف وام مشارکت مدنی به ۱۸میلیون، همگی تبدیل به دستآویزی برای گرانتر شدن مسکن شد. اما انبوهسازان و عرضهکنندگان مسکن از این نکته غافلند که هر چه خانههای ساخته شده به قیمت گرانتری فروخته شود هزینههای زندگی هم به تبع آن گرانتر میشود.
به این ترتیب آتش گرانی مسکن که هر روز با چوبهای انبوهسازان و مشاورین املاک شعلهورتر میشود دودش در چشم این نزدیکان به آتش بیش از هر کس دیگری خواهد رفت.
افزایش قیمت مسکن اتفاق طبیعی است
با توجه به این امر و تاثیرگذاری انبوهسازان بر قیمتها در گفتوگو با ابوالفضل ابراهیم کیا، عضو هیاتمدیره کانون مرکزی انبوهسازان به بررسی عوامل موثر بر قیمت مسکن پرداختیم. ابراهیم کیا بر خلاف بسیاری از کارشناسانی که با نگرانی از گرانی مسکن صحبت میکنند افزایش قیمت مسکن را یک اتفاق طبیعی خواند و افزود: بازار مسکن طی چند سال اخیر در رکود به سر میبرد، به نحوی که علاوه بر رونق نداشتن معاملات قیمتها نیز ثابت مانده بودند، از اینرو قیمتها در بازار مسکن طی ماههای اخیر به جبران قبل افزایش یافتند.
عضو هیاتمدیره کانون مرکزی انبوهسازان با اشاره به تناوب دورههای رکود و رونق بازار مسکن اظهار داشت: با توجه به افزایش نرخ تورم، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، افزایش خدمات طی ماههای اخیر نباید افزایش قیمت مسکن اتفاق دور از انتظاری باشد.
ابراهیم کیا با بیان اینکه قیمت محصول نهایی از قیمت تمامشده ساخت کمتر بود، تصریح کرد: بنابراین طی سالهای رکود بازار مسکن ساختمانسازها نه تنها سودی از ساختوساز کسب نکردند، بلکه متضرر شدند، از این رو رونق فعلی لازمه بازار بود. عضو هیاتمدیره کانون مرکزی انبوهسازان در پاسخ به سوالی مبنیبر کاهش قدرت خرید مردم با افزایش قیمت مسکن تصریح کرد: هرچند که قدرت خرید اقشار آسیبپذیر نسبت به خرید مسکن کاهش یافته، اما هماکنون فروش مسکن به قیمتهای قبلی نوعی خسارت محسوب میشود.
ابراهیمکیا خاطرنشان کرد: بالا رفتن قیمت مصالح ساختمانی موجب شده که قیمت ساخت بالاتر از قیمت فروش بشود، از این رو چارهای جز افزایش قیمت وجود ندارد.
وی با اشاره به رونق بازار مسکن با توجه به افزایش قیمتها خاطرنشان کرد: با این وجود، حجم خرید و فروش به آن شدت که جوابگوی بازار مصرف باشد نیست.
عضو هیاتمدیره کانون مرکزی انبوهسازان با بیان اینکه معاملات در دو سطح نیاز و کالای اعتباری صورت میگیرد، تصریح کرد: بخش اعتباری به عنوان اندوخته مطرح شده و نیازمندان واقعی مسکن از تهیه آن ناامید شدهاند. ابراهیمکیا با اشاره به افزایش قیمت مصالح ساختمانی طی سه سال گذشته اظهار داشت: قیمت مصالح ساختمانی طی سه سال اخیر ۱۰۰درصد افزایش داشته و از این رو افزایش قیمت مسکن اتفاق دور از انتظاری نیست.
به گفته وی، از این رو طبیعی به نظر میرسد که عقبافتادگی گذشته با افزایش قیمتها جبران بشود.
عضو هیاتمدیره کانون مرکزی انبوهسازان در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان تاثیرگذاری پرداخت وام مسکن بر افزایش قیمت اظهار داشت: وامهای مسکن به میزان کافی کارآمد نبودند چرا که کمتر از ۱۵درصد قیمت یک خانه را شامل میشدند.
ارسال نظر