میترا یافتیان

گروه مسکن - یک کارشناس مسکن معتقد است: با توجه به اینکه حداقل ۳۰درصد سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی در بخش مسکن انجام می‌شود اما به دلیل عدم مدیریت فعال میان عرضه و تقاضای مسکن از سوی دولت عده‌ای بازار خرید و فروش مسکن را در دست گرفته و سودهای کلان می‌برند. دکتر یحیی اسلامی، مدرس دانشگاه، در گفت‌و‌گو با خبرنگار دنیای اقتصاد در تشریح وضعیت به‌وجود آمده در بخش مسکن اظهارنظر کرد: پس از پیروزی انقلاب همواره دولت‌ها در راستای پاسخگویی به نیازهای آنی بخش مسکن و نیز سال‌های آتی آن کم‌کاری کرده‌اند. وی تصریح کرد: به‌رغم پیش‌بینی قبلی کارشناسان مبنی‌بر نمود پیک تقاضای جمعیت جوان برای تهیه مسکن در همین سال‌ها، اما نه تنها اقدامات مقتضی در این رابطه توسط دولت‌ها انجام نشده، بلکه عدم اجرای برخی سیاست‌گذاری‌ها نسبت به افزایش زیرساخت‌ها به ویژه در بخش حمل‌و‌نقل از شهرهای در نظر گرفته شده‌ برای سرریز جمعیتی نظیر شهر جدید پرند به کلانشهرهایی چون تهران نیز به افزایش تقاضاهای خرید و اجاره مسکن منتج شده است.

به اعتقاد وی، با در نظر گرفتن ۲برابر شدن قیمت خرید مسکن در تهران و نیز نفع یک سویه عده‌ای خاص انتظار می‌رود دولت با اجرای برنامه‌هایی دقیق و منطقی و بر پایه اصول علمی سیاست‌هایی را اتخاذ کند که به آرام ساختن التهاب بازار مسکن کمک کند.

وی گفت: تبصره ۶ بودجه ۸۶ دولت شاید طی سال‌های آتی ثمربخش باشد اما برای رفع معضل فعلی ناکارآمد بوده و پاسخگوی تقاضای بالای مردم برای خرید و یا اجاره مسکن نیست. این مدرس دانشگاه یادآور شد: در شرایط کنونی اتخاذ سیاست‌هایی برای اجرای زیرساخت‌های خروج از بحران فعلی در بازار مسکن می‌تواند تاثیر بسزایی داشته باشد، به‌گونه‌ای که این سیاست به طور مستقیم و یا غیرمستقیم تقاضاهای فعال در تهران نسبت به خرید و یا اجاره مسکن را کاهش دهد و مهم‌ترین آن می‌تواند راه‌اندازی خطوط متروی تهران به شهرهای سرریز جمعیتی باشد که البته این راهکارها در دولت‌های قبلی نیز مطرح شد، اما هرگز فرصت عملی شدن پیدا نکرده است.

اسلامی از دولت نهم خواست با توجه به وقوع بحران در بازار مسکن، تسهیلات دولتی در خصوص ارائه وام رهن و اجاره و یا خرید مسکن را صرف افزایش تسهیلات رفاهی در شهرهای حومه کلانشهرها کند تا تمایل مردم نسبت به سکونت در شهرهایی چون تهران کاهش چشمگیری یابد. این کارشناس مسکن در پایان یادآور شد: مدیریت بخش مسکن همانند سایر بخش‌ها مستلزم نگاه نظام‌مند و دوراندیشانه نسبت به کنترل وضع بازار مسکن در آینده است، بنابر‌این تا زمانی که میان عرضه مسکن و تقاضاهای روبه افزایش این شکاف عمیق وجود داشته باشد، افزایش تورم در این بازار امری بدیهی بوده و اتفاق غیر‌منتظره‌ای نیست.