جزئیات طرح اخذ مالیات از خانههای خالی
گروه مسکن - میترا یافتیان: با هدف کاهش قیمت مسکن و اجارهبها، جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی «طرح واگذاری زمین و وضع مالیات بر خانههای خالی» را در اواخر فروردینماه با قید یک فوریت و در ۳ماده تقدیم مجلس کردند که بهرغم سخنان مصباحی مقدم در دفاع از فوریت آن، با اظهارات مهندس باهنر، نایبرییس مجلس که مخالف شدید طرح بود، فوریت آن به تصویب نرسید و برای بررسی به صورت عادی به کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس (به عنوان کمیسیون اصلی) و چند کمیسیون دیگر ارجاع شد. عکس: منصور نمایشی
در مقدمه این طرح آمده است:
زمینهای کشاورزی و شهری بسیاری وجود دارد که سالها بدون استفاده به انتظار افزایش قیمت یا به هر دلیل دیگر رها شده است در حالی که متقاضیان استفاده از آنها بسیارند و نباید راکد بماند. همچنین واحدهای مسکونی بسیاری در شهرهای بزرگ بدون استفاده رها شده در حالی که متقاضیان مسکن به دلیل کمبود عرضه باید هزینه خرید یا اجاره زیادی بپردازند.
اجرای این طرح پیشنهادی موجب افزایش عرضه زمین برای کشاورزی و عرضه مسکن برای خرید و اجاره شده و جلوی رشد قیمت زمین و مسکن را میگیرد و موجب کاهش قیمت آنها میشود.
در ماده یک این طرح قید شده است:
زمینهای قابل استفاده برای کشاورزی، دامداری، مرغداری، زنبورداری، پرورش ماهی و میگو، انبار محصولات کشاورزی و سایر بهرهبرداریهای اقتصادی مشابه که سه سال پیاپی بدون استفاده رها شده باشد، توسط اداره جهاد کشاورزی و با تایید یک نفر دارای پایه قضایی معرفی شده از سوی رییس دادگستری در اختیار متقاضیان قرار میگیرد و اجارهبهای این گونه اراضی بر اساس ارزش منطقهای تعیین میشود.
وجوه ناشی از اجاره، پس از کسر مالیات و سایر هزینههای انجامشده برای شناسایی، پیگیری و واگذاری، به حساب مالک زمین واریز میشود.
در صورتی که مالکان این گونه اراضی برای بهرهبرداری تقاضای مهلت کنند حداکثر به مدت شش ماه به آنها مهلت داده میشود و پس از پایان مهلت در صورت عدم اقدام لازم، مطابق دستور این بند عمل میشود.
بنا بر ماده ۲، این طرح، زمینهای قابل استفاده برای ساخت مسکن دارای کاربری مسکونی در شهرهای دارای جمعیت پانصد هزار نفر و بیشتر که دو سال بدون استفاده رها شده باشد، توسط سازمان زمین شهری و با تایید یک نفر دارای پایه قضایی معرفی شده از سوی رییس دادگستری در اختیار متقاضیان ساخت مسکن قرار میگیرد.
واگذاری این گونه زمینها به صورت اجاره بلندمدت یا اجاره به شرط تملیک براساس ارزش منطقهای صورت میگیرد.
درآمد ناشی از این اجاره نیز پس از کسر مالیات و سایر هزینههای شناسایی، پیگیری و واگذاری، به حساب مالکان زمینهای مزبور واریز شود.
در صورتی که صاحبان اینگونه اراضی برای ساخت و ساز آنها تقاضای مهلت کنند، حداکثر به مدت ششماه برای تهیه مقدمات و شروع کار، به آنها مهلت داده میشود. اگر در مدت مزبور اقدام مناسب صورت نگرفت، سازمان زمین شهری براساس حکم صدر این بند عمل میکند.
در ماده ۳ طرح نیز به دولت اجازه داده شده است بر واحدهای مسکونی قابل سکونت که به مدت یکسال خالی مانده باشد، مالیات وضع کند.
درصد این مالیات دو برابر درصد مالیات اجاره مسکن براساس ارزش منطقهای اجاره مسکن، تعیین شده است. وجود اجارهنامه مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرینه مسکونی بودن مسکن به شمار میآید. شهرداریها مکلفند اقدام به شناسایی واحدهای مسکونی خالی کرده و اطلاعات مربوط را در اختیار سازمان امور مالیاتی وزارت اموراقتصادی و دارایی قرار دهند.
ادارات برق، آب، گاز و مخابرات موظف به همکاری برای شناسایی خانههای خالی هستند.
نمایندگان امضا کننده این طرح عبارتند از:
مصباحیمقدم، عادل آذر، پیمان فروزش، ایمانی، شهریار مشیری، الیاس نادران، حسن زمانی، احمد بلوکیان، کاظم دلخوش، سیدمحمدمهدی شاهرخی، محمدتقی رهبر، حسین حسنی، نیرومند، ارسلان فتحیپور، دیرباز، کریم غیاثی، ناصر عاشوری، گلمحمد الیاسی، رودکی، ریاض، مجید ناصرینژاد، قاسم عزیزی، علی عسگری، حجازیفر، ترابی، رجایی، نوعیاقدم، احمد نیکفر، ایرج ندیمی، مطور زاده، موسیالرضا ثروتی، جهانبخش امینی، گلمحمد بامری، عماد افروغ، منصوری رضی، محمد یاری، سیدحسن عباسی، محبینیا و بهمن محمدی. این طرح اکنون در کمیسیونها در دست بررسی است و پیشبینی میشود در تابستان امسال در صحن علنی مجلس مطرح شود.
ارسال نظر