به رغم سهم ۹۷درصدی انبوهسازان در صنعت ساختمان
تولیدکنندگان حرفهای و انبوهسازان نقش ناچیزی در تبصره ۶دولت دارند
گروه مسکن- میترا یافتیان: با توجه به اینکه ۹۷درصد بازار مسکن در دست تولیدکنندگان بخش خصوصی و انبوهسازان است، اما در برخورداری از تسهیلات دولتی در نظر گرفته شده در قالب تبصره ۶ بودجه ۸۶، جایگاه مناسبی برای این تولیدکنندگان ساختمان تعریف نشده است. مجتبی بیگدلی، رییس انجمن انبوهسازان مسکن در گفتوگو با خبرنگار دنیای اقتصاد ضمن بیان این مطلب همچنین پیرامون وضعیت انبوهسازی در کشور اظهار کرد: اگرچه اقدام دولت نهم در رابطه با اعطای زمین رایگان به تعاونیها گامی موثر در عرصه ساخت و ساز است، اما در این طرح شاید یک تا دودرصد تولیدکنندگان حرفهای و انبوهسازان جایگاه داشته و به راحتی برخی افراد غیر متخصص میتوانند بدون داشتن تخصص و تجربه لازم، تعاونیهای مسکن به شکل صوری تشکیل داده و صرفا تسهیلات دولتی را بدون کمک به ایجاد تعادل در بازار مسکن دریافت کنند.
عضو هیات موسس بانک انبوهسازان تصریح کرد: با در نظر گرفتن کمبود جایگاه بخش خصوصی در اجرای تبصره ۶، به واقع ممکن است نتیجه مطلوبی از اجرای این طرح در کشور حاصل نشده و پیشبینی میشود وضعیت بازار مسکن از وضع کنونی نامطلوبتر شود.
وی با اشاره به تجربه کشورهای پیشرفته نسبت به ارائه زمین رایگان ویژه ساختوساز مسکن، یادآور شد: اینگونه سیاستها از حدود نیمقرن پیش در بعضی کشورها پیادهسازی شده و نتایج مطلوبی از اجرای آن به دست آمده است به گونهای که در برخی از این کشورها میزان مسکن بیش از نیاز خانوارها بوده است، البته باید در نظر گرفت که سیاست زمین رایگان به همراه کاهش و حذف عوارض و هزینههای ساختوساز برای انبوهسازان به اجرا درآمده است.
عضو هیاتمدیره مسکن و ساختمان ایران ادامه داد: این مساله طی ۲۰ سال اخیر نیز در کشورهای منطقه همچون امارات و ترکیه نیز به اجرا درآمده، به طوری که در کشور امارات متحده عربی با اجرای سیاست عرضه زمین و عوارض ساختوساز رایگان، تمام بیابانهای بدون آب و علف تبدیل به نمونههایی از مدرنترین مدلهای شهرسازی در دنیا شده است. بنابراین چنین سیاستهایی از مهمترین عناصر فعالسازی صنعت مسکن و بهبود وضعیت آن در این کشورها بوده که متاسفانه در ایران مورد غفلت واقع شده است.
بیگدلی در ادامه از دولت خواست با پررنگ کردن نقش انبوهسازان بخشخصوصی در اجرای طرح تبصره ۶، تا حد توان از عوارض شهری مرتبط با ساختوساز نیز بکاهد.
وی در رابطه با عدم تحقق وعدههای دولت مبنی بر ارائه تسهیلات بانکی با سود کم به انبوهسازان ابراز گلایه کرد و گفت: متاسفانه ارائه این تسهیلات صرفا در حد حرف و طرح باقی مانده و تاکنون اجرایی نشده است.
به گفته وی، عمدتا میزان تسهیلات بانکی ۱۰ الی ۱۵درصد مجموع هزینههای ساختوساز بوده و این در حالی است که سودهای بالای بازپرداخت این تسهیلات، انبوهسازان را با مشکل مواجه میسازد، بنابراین باید شرایطی برای انبوهسازان فراهم شود که بخشی از سود بانکی را دولت تقبل کرده و قسمت ناچیزی از آن را انبوهساز بپردازد، در غیر این صورت نمیتوان نسبت بهکاهش قابل ملاحظه قیمت تمام شده ساخت مسکن در کشور امیدوار بود.
رییس انجمن انبوهسازان مسکن در پایان ابراز امیدواری کرد: در صورتی که کمکها و مساعدتهای دولت در امر مسکن بیش از آنچه که تاکنون وعده داده شده صورت گیرد، انبوهسازان بخش خصوصی هماهنگتر از گذشته و با عزمی راسخ در جهت متعادل ساختن بازار مسکن و عرضه بیشتر فعالیت میکنند.
ارسال نظر