دولت‌های محلی در ایران مفهوم ندارند
گروه مسکن- الهام علاقه‌بندان: وقت مدیران ارشد نظام با موضوعات جزیی خرد در کشور گرفته می‌شود و دلیل آن هم این است که در نظام اداری و سیاسی ما به دولت‌های محلی (شوراها) که در نظام مقدس اسلامی مورد تاکید قرار گرفته‌اند توجهی نشده است و کارها در سطح ملی و محلی از هم تفکیک نشده‌اند.

عکس: سعید عامری
به گزارش دنیای اقتصاد محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در اولین کنفرانس ملی توسعه نظام اجرایی پروژه‌های عمرانی، صنعتی و شهری با اشاره به چالش‌های مدیریت شهری اظهار داشت: در حال حاضر کارهای ملی و اساسی در سطح کشور با امور اجرایی در مقیاس‌های پایین‌تر از سطح ملی درهم آمیخته و تبدیل به بزرگ‌ترین دغدغه مدیران ارشد کشور شده است.
وی افزود: این امر منجر به اتلاف وقت مدیران ارشد برای حل موضوعات جزیی و خرد در کشور می‌شود و دلیل آن هم عدم توجه به دولت‌های محلی برای اجرای پروژه‌های جزیی شهری است.قالیباف با اشاره به اینکه در قانون اساسی ۶ اصل برای دولت‌های محلی تشریح شده اظهار داشت: این ۶ اصل از ضرورت‌های قطعی اداره جامعه است اما در قانون اجرایی ما به دلایل مختلف این اصول عینیت ندارند.
شهردار تهران با بیان اینکه از سال 59 تا سال 85 این قوانین بیش از 11 بار تغییر کرده خاطرنشان کرد: مهم‌ترین عامل نابسامانی نظام اجرایی پروژه‌های عمرانی و شهری، همین امر است.
شهردار تهران با بیان اینکه انسان‌ها محور توسعه هستند خاطرنشان کرد: موضوع شهرنشینی در کلانشهرها به خصوص تهران بسیار بااهمیت است و اگر به دنبال تولید منزلت هستیم باید ارتقای کیفیت زندگی شهروندان را هدف خود قرار دهیم.قالیباف تصریح کرد: در مدیریت شهری با تمام توان باید منابع موجود را در کنار هم قرار دهیم و با همه نیازهای در حال رشد، روز به روز به فضای عملکردی توجه کنیم.شهردار تهران در ادامه با اشاره به تشکیل شهرداری‌ها به صورت سازمانی مستقل در سال ۶۱ اظهار داشت: از همان زمان دولت موظف شد ظرف ۶ ماه نظام درآمدی شهرداری را به تصویب مجلس رسانده که از آن زمان تا الان ۲۵ سال گذشته اما هنوز انگار این ۶ ماه فرا نرسیده است!وی تصریح کرد: زمان با ارزش‌ترین مساله در دنیا و بی‌ارزش‌ترین کالا در عرصه مدیریتی ما است و باید تلاش کرد که کالای ارزشمند زمان را مغتنم شماریم و به این ترتیب ناگزیر از منضبط شدن هستیم.
شهری بی‌هویت
مهندس عبدالعلی‌زاده وزیر سابق مسکن و رییس هیات‌مدیره شرکت اکباتان در جریان برگزاری اولین کنفرانس توسعه نظام اجرایی پروژه‌های عمرانی، صنعتی و شهری با اشاره به این که اجرای پروژه‌های شهری با هدف گسترش شهر، پاسخگویی به نیاز شهروندان و آسایش شهر صورت می‌گیرد اظهار داشت: شرط لازم برای مفید واقع شدن پروژه‌ها اجرای آن با کمترین هزینه و بیشترین پاسخگویی است.
وی با بیان این که دو شیوه اقدام در رابطه با اجرای پروژه‌های شهری تعریف شده خاطر نشان کرد: اجرای پروژه‌های شهری بعد از گسترش شهر روشی است که در کشورهای جهان سوم برای ساخت شهرها به کار گرفته می‌شود که نتیجه این امر افزایش هزینه و کاهش کارآیی است. عبدالعلی‌زاده در تشریح روش دوم اجرایی پروژه‌ شهر سازی در کشورهای توسعه یافته افزود: در کشورهای توسعه یافته پیش از گسترش شهر پروژه‌ها انجام می‌شود و این امر علاوه بر کاهش هزینه و افزایش میزان کارایی و افزایش رضایت شهروندان را در پی خواهد داشت.


وی افزود: سیمای شهری بیانگر احترام یا عدم احترام به سلامتی شهروندان است.
رییس هیات‌مدیره شرکت اکباتان با بیان این که در برنامه‌ریزی برای معابر احترامی برای شهروندان قائل نیستیم تصریح کرد: به جای آموزش صحیح مدیریت شهری همواره در صدد هستیم تا مردم را با گذاشتن موانع قانع کنیم.
وزیر سابق مسکن با اشاره به ناموزونی چیدمان شهری خاطرنشان کرد: بی‌هویت ماندن شهر تنها و بدترین نتیجه حاصل از این اقدام است.
وی افزود: آشفتگی سیمای شهری ریشه در شکسته شدن کالبد شهری میان دستگاه‌ها و سازمان‌ها و از سویی دیگر اشتباه شدن مفاهیم مدیریت شهری با مدیریت یک دستگاه دارد.
رییس هیات‌مدیره شرکت اکباتان گفت: با ناهماهنگی‌ در اجرای پروژه‌ها مدیریت شهری ناکام می‌ماند.عبدالعلی‌زاده در بررسی راه‌کارهای رفع پراکندگی در مدیریت شهری اظهار داشت: ارائه باز تعریفی از مدیریت شهری از جمله راه‌کارهایی است که می‌توان برای رفع پراکندگی اتخاذ کرد. وی خاطرنشان کرد: نتیجه تعریف روشن از روابط سازمان‌ها با مردم، روابط سازمان‌ها با یکدیگر، تعریف جایگاه مدیریت شهری در ارتباط با سازمان‌ها و تعریف جایگاه مدیریت شهری در ارتباط با مردم، تحقق مردم سالاری سازمان یافته را موجب می‌شود که این امر نتیجه مثبتی در عملکرد شورای شهر خواهد داشت.به گفته وی، به رغم اینکه محور مدیریت شهری باید دغدغه اصلی شورای شهر باشد اما تعیین شهردار در اولویت فعالیت‌های این سازمان قرار گرفته است.عبدالعلی‌زاده تصریح کرد: در صورتی که شورای شهر در محوریت یکپارچه شهری قرار گیرد و جایگاه شورای شهر به عنوان محور مطرح باشد به ساختار جدیدی در شهر می‌رسیم و ناهماهنگی‌ها از بین می‌رود.
طرح جامع تهران ۲۵ ساله شد!
پورموسوی مشاور شهردار در امور فنی و عمرانی در جریان برگزاری این کنفرانس با تاکید بر اینکه مطالعات نقش اساسی در فضای شهری دارد گفت: ‌هیچ طرح عمرانی بدون مطالعه علمی امکان اجرایی ندارد.
وی با اشاره به اینکه تجربه مفید با مقیاس‌ جهانی الگوی مناسبی برای مدیریت شهری است افزود: مهمترین مساله در فضای شهری انسجام در حوزه‌های مختلف و پاسخ دادن به مشکلات است.به گفته پورموسوی، محدودیت منابع و عدم ارتباط صحیح بین مراکز اجرایی مهمترین ضعف موجود در این راستا است.
مشاور شهردار در امور فنی و عمرانی با اشاره به مطرح شدن طرح جامع تهران برای اولین بار در سال 1348 افزود: این طرح باید در 25 سال مورد بررسی قرار می‌گرفت اما هنوز این طرح نهایی نشده است.وی با بیان اینکه عدم تحقق مدیریت یکپارچه شهری یکی از معضلات جدی به ویژه در کلانشهرها است افزود: این در حالی است که مدیریت یکپارچه شهری تاکنون محقق نشده است.
زنگنه: ۹۹درصد پروژه‌ها سلیقه‌ای اداره می‌شود
بیژن زنگنه، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در همایش کنفرانس ملی توسعه نظام اجرایی پروژه‌های عمرانی، صنعتی و شهری با بیان اینکه مهندسی، تامین کالا و نصب و تامین سه فاکتور شیوه اجرایی طرح‌ها و پروژه‌ها است، گفت: در سال‌‌های اخیر عامل جدیدی با عنوان «تامین مالی طرح» به این سه فاکتور افزوده شد. زنگنه تصریح کرد: با استفاده از این 4فاکتور می‌توانیم ده‌ها و صدها نظام اجرایی را تعریف کنیم. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر لزوم تعریف درست اجزای پروژه‌ها افزود: این در حالی است که در اغلب موارد تعریف نادرستی از پروژه‌ها ارائه می‌شود. وی گفت: تعیین نظام اجرایی برای پروژه‌ها امری است فنی و اقتصادی و این در حالی است که 99درصد پروژه‌ها به صورت سلیقه‌ای اداره می‌شود. زنگنه خاطرنشان کرد: با انتخاب صحیح نظام اجرایی برای عموم طرح‌ها عنصر قیمت، کیفیت و مدت اجرای پروژه‌ها را بهینه و سود سرمایه‌گذاری را به حداکثر می‌رسانیم.
وی افزود: آنچه مسلم است انتخاب نظام اجرایی صحیح است که بازگشت مالی را به حداکثر می‌رساند.