نگاهی به بازار زمین و مسکن در آمریکا و کشورهای اروپایی
خانه در رکود
مهتاب خسروشاهی- در حالی که بسیاری از فعالان بخش زمین و مسکن کشورهای اروپایی و آمریکا چشم به بهار ۲۰۰۷ میلادی دوخته بودند، اخبار دلسردکننده، رویاهای شیرین آنها را به کابوسی غمانگیز تبدیل کرد. بسیاری از تحلیلگران اقتصادی، فصل بهار را فصل رونق دوباره بازار زمین و مسکن میدانستند، اما تداوم رکود، نشاندهنده آن است که در بهار سال جاری نیز تحولی چشمگیر در این بخش مشاهده نخواهد شد.
وضعیت تاملبرانگیز و نگرانکننده رهن و اجاره در ماه مارس، در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی حاکی از آن بود که وضعیت خرید و فروش زمین و مسکن نیز به همین گونه خواهد بود. اگرچه برخی از تحلیلگران اقتصادی معتقد بودند وضعیت نابسامان رهن و اجاره ارتباطی به رکود خرید و فروش زمین و مسکن نخواهد داشت اما اکنون در نیمههای ماه آوریل نه تنها بهبودی در بازار خرید و فروش زمین و مسکن مشاهده نشده، بلکه در برخی از ایالتهای آمریکا به ویژه ایالتهای پرجمعیت آن و برخی کلانشهرهای کشورهای اروپایی، شاهد رکود جدیتری نیز بودهاند.
افت ۷۳درصدی میزان خرید و فروش زمین و مسکن در دو هفته پایانی ماه مارس و هفته نخست آوریل ۲۰۰۷، به نقل از گروه لینار (Lennar Group)، یکی از بزرگترین گروههای فعال در زمینه زمین و مسکن آمریکا به خوبی نشان میدهد پیشبینیهای گروهی از تحلیلگرانی که بهار ۲۰۰۷ را بهار شکوفایی زمین و مسکن میدانستند، خطایی بیش نبوده است.
افت قیمت و رکود فروش
بخش دیگری از گزارشها نیز به اخبار ناخوشایند افت شدید بهای مسکن اختصاص دارد. شاخصی که با افت بهای آن، بازار اقتصادی بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا دستخوش رکودی جدی خواهد شد، چرا که به دنبال این کاهش بسیاری از فعالان عرصه زمین و مسکن با هدف حفظ سرمایههای خود خرید و فروش زمین و مسکن را به تعویق انداخته و هرگونه معامله تجاری در این زمینه را به آینده موکول میکنند که این خود عامل دیگری برای رکود بیشتر بازار است.علاوه بر این رکود بازار مسکن بر روی شاخصهای وابسته به آن نظیر خرید و فروش مصالح ساختمانی، وسایل خانگی و حتی بازار خرید و فروش اقلامی چون انواع مبل و صندلی و... نیز تاثیرگذار بوده و بازار اقتصادی کشورها را از این جهت نیز تحت تاثیر قرار میدهد.استیون کوچرن (Steven Cochrane) یکی از تحلیلگران اقتصادی آمریکا معتقد است: «آنچه از شواهد بر میآید آن است که رکود بازار زمین و مسکن که از حدود یک سال پیش آغاز شده است، نه تنها از ژانویه ۲۰۰۶ به وضعیت بحرانی خود رسید، بلکه این روند نیز کماکان ادامه خواهد داشت.
وی در ادامه اظهاراتش میافزاید: با وجودی که بسیاری از تحلیلگران اقتصادی بهار ۲۰۰۷ را شکوفایی مجدد بازار زمین و مسکن میدانستند اما تداوم رکود حاکی از ضعف در پیشبینیها و یا ضعف در عملکرد فعالان بخش زمین و مسکن داشت.
مدیران شیکاگو مرکانتیل اکسچنج (Chicago mercantile Exchange) یکی از بزرگترین گروههای سرمایهگذاری در بخش زمین و مسکن آمریکا معتقدند، بازار زمین و مسکن در ۱۰ شهر بزرگ آمریکا وضعیت بسیار نامطلوبی داشته و این وضعیت تا ژانویه ۲۰۰۸ میلادی ادامه خواهد داشت.
شاهد این مدعا آن است که از روزهای نخستین سال ۲۰۰۷ میلادی تا میانه آوریل ۲۰۰۷، ۱/۵درصد افت قیمت علاوه بر افت ۲۵درصدی در برخی از ایالتهای آمریکا مشاهده شد و این رقم در برخی از شهرهای اروپایی ۷/۳درصد گزارش شد. روبرت شیلر یکی از استادان اقتصاد دانشگاه معتقد است: سال پیشرو، سال ادامه روند رکود اقتصادی بازار زمین و مسکن است که این روند حداقل تا یک سال آینده نیز ادامه دارد. جان کاری دول (john Karedol) یکی از پژوهشگران مرکز Data Guick info System عقیده دارد: به نظر میرسید رکود اقتصادی زمین و مسکن کشورهای اروپایی به ویژه در آمریکا پس از گذر از برخی بحرانهای سیاسی و اقتصادی به تعادل نزدیک شده و در نهایت به ثبات برسد، اما رکود بی سابقه روزهای پایانی سال ۲۰۰۶ میلادی نشان داد نه تنها بازار، روی ثبات را نخواهد دید، بلکه به سیر نزولی خود نیز ادامه خواهد داد.
گزارشهای دریافتی نشان میدهد آنچه تاکنون توانسته بازار زمین و مسکن بیمار آمریکا و برخی کشورهای اروپایی را به ادامه حیات امیدوار کند، بالا بودن بهای زمین و مسکن در برخی مناطق است. به طور مثال مناطقی چون مناطق جنوبی کالیفرنیا، در اوج رکود اقتصادی در ماه فوریه، رونق خوبی را به نمایش گذاشتند و اکنون نیز بهای زمین و مسکن در این منطقه ۵درصد بالاتر از سایر مناطق گزارش شده است.
به این ترتیب انتظار میرود بهای زمین و مسکن در ماه آوریل و مه برای برخی از مناطق آمریکا و برخی شهرهای اروپایی چون لندن، پاریس، وین، رم، کلن و ونیز تاحدی قابلقبول باشد. اما نکته قابل تامل آنکه در برخی مناطق آمریکا که تا پیش از این املاک با ارقام خوبی به فروش میرفتند، اکنون با افت فروش ۳/۱درصدی در مقایسه با سال گذشته میلادی (۲۰۰۶) روبهرو باشند.
تحلیلگران اقتصادی معتقدند بازار زمین و مسکن آمریکا با تکیه بر فروش نسبتا قابل قبول مناطقی چون کالیفرنیا، لسآنجلس و سندیهگو میتواند به حیات خود ادامه دهد و با سود حاصل از فروش، رهن یا اجاره املاک این مناطق تاحدی کاستیهای خود را جبران کند. مشابه این وضعیت را میتوان برای مناطق خوش آب و هوا و توریستی شهرهای اروپایی نیز در نظر گرفت و در نهایت اینکه براساس آمار PMI یکی از مراکز معتبر بیمه، آمار و اقتصاد آمریکا، در حال حاضر ۱۹ کلانشهر در آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی نظیر انگلیس، فرانسه، اتریش، آلمان و ایتالیا با کاهش ۵۰درصدی خرید و فروش و حتی رهن و اجاره زمین و مسکن روبهرو هستند که این روند حداقل تا ۲سال دیگر برای آمریکا ادامه خواهد داشت. اما پیشبینی میشود کشورهای اروپایی زودتر از این زمان با صعود در میزان خرید و فروش زمین و مسکن روبهرو شوند.
منبع: (AP) آسوشیتدپرس
ارسال نظر