ساختمان غول‌سازی آلمان

شرکت BMW (غول ماشین‌سازی آلمان) برای احداث ساختمان مرکزی کارخانه در آرت اسکرتز در شهر لایپزیگ آلمان ۵۵/۱میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرد و در این ساختمان با فعالیت ۵۰۰۰کارمند و کارگر و مهندس روزانه بیش از ۶۵۰عدد ماشین BMW مدل دو در، اسپرت تولید می‌شود. طراحی و ساخت ساختمان غول ماشین‌سازی آلمانی توسط یک مهندس معمار زن طراحی شده است: «زاها حدید» معمار این ساختمان بوده و موفق به کسب مدال افتخار (پریتیزکر) شده است.

طرح‌های پیچیده زاها حدید در کارخانه باعث تحولات جدیدی شده است، به صورتی که یک سازه مرکزی، قسمت‌های مربوط به مدیران و کارگران را با استفاده از ریل‌های معلق حمل قطعات به هم وصل کرده است.

حدید با ایجاد رشته منسجمی در ساختمان مرکزی BMW باعث شده مردم و ماشین‌ها در کنار هم قرار بگیرند. ساختمانی که حدید طراحی کرده برانگیخته از ذهنیت او بوده و تا به حال هیچ مشابه قبلی نداشته است. کارخانه از یک مجموعه ۳عضوی تشکیل شده است.

این سه ساختمان از سه نقطه مرکزی توسط خط تولید به هم متصل‌اند و ساخت اولیه این کارخانه در املاک خصوصی BMW آغاز شده و در سال ۲۰۰۴ به بهره‌برداری رسید.

قطعات مختلف ماشین و بدنه‌های نیمه‌تمام اتومبیل‌ها بر روی تسمه انتقال‌دهنده قرار می‌گیرند و به سمت قسمت‌های تکمیل‌کننده می‌روند.

مساحت قسمت ساخت بدنه‌های نیمه‌تمام ۶۴۵هزار فوت مربع، قسمت رنگ ۲۷۰هزار فوت مربع و محوطه وسیع اتصال قطعات ۷۵هزار فوت مربع است و در این مرحله قطعات رنگ‌شده به هم وصل شده و در انتها به صورت اتومبیلی لوکس و گران‌قیمت از خط تولید خارج می‌شوند.

ساختمان مرکزی BMW همانند مغز کل کارخانه عمل می‌کند و رشته فعالیت دیگر ساختمان‌ها در این محل به هم وصل می‌شوند و از این ساختمان منشعب می‌شوند.

استراتژی طراحی به نحوی است که بینندگان به بهترین شکل دور تسلسل و پیشرفت خط تولید قطعات را که به صورت افقی و معلق در فضا قرار گرفته، مشاهده می‌کنند و در یک توصیف کلی می‌توان گفت: بیننده هنگام نگاه کردن به این ساختمان می‌تواند مراحل مختلف از جمله فعالیت‌های کارمندان و فعالیت تخصصی ماشین‌های خودکار را ببیند.

طراحی ویژه و نورپردازی قسمت ورودی و مرکزی به صورتی است که فضای ورودی بدون صرف هزینه و اتلاف انرژی برق، نمایان می سازد.

طراحی این ساختمان به صورتی است که قسمت برش، طبقات همکف و طبقه اول به صورت پیوسته به یکدیگر متصل می‌گردند و دو صفحه مجزا که به شکل تراس طراحی شده از شمال به جنوب و از جنوب به شمال منتهی شده است تا در قسمت مرکزی طبقه اول همه چیز در دسترس و رویت باشد.

قسمت بازرسی در انتهای این مسیر معلق واقع شده است که توجه هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند و در آخر قسمت‌های تکمیل‌شده به قسمت بازرسی وارد شده و بعد از کسب اطمینان در کیفیت به قسمت اتصال متصل می‌شوند.

برای آشنایی بیشتر با این هنرمند معمار به سایت www.zaha.hadid.com مراجعه کنید.