ویژگی مبایعهنامههای جدید
مبایعهنامههای جدیدی که از سوی اتحادیه مشاوران املاک ابلاغ شده است، چند ویژگی مهم دارد. ۱ - در زمان انعقاد قرارداد اعم از قولنامه یا تعهد واگذاری پلاک حتما از فروشنده یا خریداری که سواد ندارد، اثر انگشت اخذ شود و در صورتی که با سواد هستند ذیل امضا، نام و فامیل خود را بنویسند.
۲ - با انعقاد قرارداد در صورتی که فروشنده حاضر به تنظیم سند نشود، حتما قبل از اقامه دعوی ایفای تعهد یا الزام به تنظیم سند رسمی ضمن دعوی یا در جریان آن درخواست صدور قرار تامین خواسته یا دستور موقت تسلیم دادگاه شود تا با صدور و اجرای آن، نقل و انتقال بعدی صورت نگیرد.
۳ - خریدار در زمان انجام معامله باید مطمئن شود ملک توقیف و یا در رهن نیست، مصادره نشده و فروشنده ممنوعالمعامله نیست.
برای حصول اطمینان از طریق دفترخانه ممنوعیت قابل استعلام است و میتوان عدم توقیف یا رهنی بودن ملک و یا مصادره آن را از مرجع ثبتی استعلام کرد. اگرچه ممکن است ثبت یا دفتر به غیر از مالک پاسخ ندهد و برای این منظور، خریدار میتواند به همراه مالک برای کسب اطلاعات یاد شده مراجعه کند. (واسطه املاک موظف است این موارد را قبلا بررسی کرده و از فروشنده بخواهد در این موارد همکاری کند).
۴ - در زمان انعقاد قرارداد، خریدار باید مطمئن شود مورد معامله در اجاره مستاجر جهت محل سکونت و یا محل کسب و پیشه و تجارت هست یا خیر و وضعیت تصرفات مستاجر در قرارداد درج شود.
۵ - ملاحظه سند و تطبیق نام مالک در متن آن با مشخصات فروشنده اقدامی احتیاطی برای جلوگیری از فساد و مشکلات بعدی است.
۶ - اگر فروشنده یا خریدار به وکالت اقدام میکند، باید اطمینان حاصل شود وکیل دارای اختیارات انجام معامله و اخذ مبلغ است و وکالت او معتبر است. عزل وکیل و یا باقی بودن سمت آن را میتوان از دفترخانه تنظیمکننده وکالتنامه استعلام کرد.
۷ - در صورتی که ملک، موروثی است و کل ملک مورد معامله است، تمام ورثه باید قرارداد را امضا و گواهی انحصار وراث رویت شود. ارائه برگه مالیات بر ارث نیز در هنگام انعقاد قرارداد ضروری است.
۸ - بهتر است تا تسویه کامل مبلغ توسط خریدار، مورد معامله (ملک) تحویل وی نشود.
۹ - عدم وصول مبلغ بیعانه به صورت وجه نقد و یا چک (مندرج در بند ۱ ماده ۳ مبایعهنامه) تاثیر در صحت و سلامت قرارداد نخواهد داشت، به این معنا که قرارداد به قوت خود باقی است و دارنده چک صرفا میبایست از طریق مراجع ذیصلاح قضائی برای احقاق حق خود در خصوص چک اقدام کند.
۱۰ - ضرورت دارد تا تسلیم و یا در صورت عدم امکان آن تا تنظیم سند رسمی و تحویل مورد معامله، تمام ثمن تادیه نشود.
۱۱ - در صورتی که خریدار حقوق خود را به شخصی ثالث انتقال دهد، خریدار بعدی برای اقامه دعوی تنظیم و سند رسمی باید علیه مالک رسمی اقامه دعوی کند.
۱۲ - مالک آپارتمان نمیتواند انباری یا پارکینگ را به طور مجزا به یک نفر و آپارتمان را به فرد دیگری بفروشد، زیرا حسب نظر قضات، این اقدام با نفس قانون تملک آپارتمانها سازگاری ندارد.
ارسال نظر