ساخت شهرهای جدید موفقیت‌آمیز نبوده است

در صورت کمرنگ شدن اقتصاد دولتی و کاهش قدرت بنیادها، بخش‌‌خصوصی مسکن می‌‏تواند در تولید مسکن و انبوه‌‏سازی فعال شود. «بیژن کاموری» رییس هیات مدیره انجمن مدیران فنی و اجرایی و عضو هیات‌مدیره انجمن شرکت‌‏های ساختمانی، در گفت‌‏وگو با ایلنا، درباره امکان شکسته شدن قیمت مسکن در تهران، گفت: تا زمانی که ۸۰‌درصد اقتصاد دولتی است و پایتخت به عنوان مرکز دولت از نظر سیاسی و اقتصادی بزرگ و بزرگ‌‏تر می‌‏شود، شرکت‌‏های دولتی مانند کشتیرانی، فولاد و ذوب‌‏آهن، سیمان‌‏های مناطق مختلف، بنیادها و دفاتر استانداری‌‏ها در پایتخت متمرکز می‌شوند.

وی افزود: چرا باید تمام صنایع بزرگ مانند اتومبیل‌‏سازی، مراکز بهداشتی، دانشگاهی و درمانی تنها در تهران وجود داشته باشد و سایر شهرهای دور، فاقد امکانات یاد شده باشند. کاموری، خاطرنشان کرد: جاذبه‌‏های اشتغال باید به سایر شهرها و نقاط دور و نزدیک انتقال یابند و به این ترتیب جلوی رشد جمعیت تهران و در نتیجه افزایش تقاضای مسکن و گران‌شدن آن گرفته شود.

وی تاکیدکرد: زمانی می‌‏توان قیمت‌‏ها را شکست که امکانات، در نقاط مختلف کشور توزیع شود تا همه به تهران مهاجرت نکنند.

عضو هیات‌مدیره انجمن انبوه‌‏سازان مسکن، درباره تعیین تکلیف خانه‌‏های خالی از سکنه، گفت: دولت و سیاست‌‏گذاران باید از اتخاذ سیاست‌‏های تنبیهی برحذر باشند، چرا که تجارب سال‌‏های گذشته نشان داده که این گونه سیاست‌‏ها نه تنها تاثیر مثبتی بر جلوگیری از روند افزایش قیمت مسکن نداشته، بلکه از جذب سرمایه توسط بخش مسکن جلوگیری به عمل می‌‏آورد، سیاست‌‏های تشویقی باید موجب سوق سرمایه‌‏ها و نقدینگی‌‏های سرگردان به سوی تولید انبوه‌‏ مسکن باشد.

وی درباره این که بخش‌‌خصوصی و انبوه‌‏سازی تا چه میزان می‌‏توانند در کنترل بازار نقش‌آفرینی کنند، خاطرنشان‌‏کرد: اگر اقتصاد دولتی را رها کنیم، بخش‌‌خصوصی، راه خود را خواهد یافت. همچنین اگر از قدرت بنیادها کاسته شود، بخش‌‌خصوصی بزرگ‌‏تر می‌‏شود. چنانچه امکانات و تسهیلات و برنامه‌‏ریزی برای تولید صنعتی و تشویق انبوه‌‏سازان فراهم شود، بخش‌‌خصوصی و انبوه‌‏سازی نقش موثر خود را در تولید مسکن ایفا خواهد کرد.

کاموری، تصریح‌‏کرد: گرانی مسکن به علت ساخت انفرادی مسکن توسط صاحبان زمین و خانه‌‏های کوچک و سرمایه‌‏داران کوچک است. آنها قادر به اعمال مدیریت روزآمد برای استفاده بهینه از زمین، صرفه‌‏جویی در مصالح (ارزان‌‏سازی و سبک‌‏سازی) نیستند. باید به تولید صنعتی مسکن و انبوه‌‏سازی امکان حضور داد.

عضو هیات مدیره انجمن شرکت‌‏های ساختمانی، درباره شهرهای جدید، اذعان ‌‏داشت: ساخت شهرهای جدید می‌‏توانست،

موفقیت‌‏ آمیز باشد، اما موفق نبوده است. به طور مثال شهر هشتگرد که در سال ۶۸ بنا گذاشته شده، قرار بوده در سال ۷۲ قریب به ۵۰۰هزار جمعیت در خود جای دهد و دارای مترو و راه‌‏های دسترسی مستقل به تهران باشد، اما متاسفانه نه راه دسترسی جداگانه دارد و نه سرویس‌‏های خدمات شهری و امکانات کافی آب، برق، تلفن و گاز.