وام ساخت مسکن کاهش یافت؟
دنیای اقتصاد- سقف وام ساخت مسکن به روش صنعتی، بدون مشورت با وزارت مسکن ۳ میلیون تومان کاهش پیدا کرد؛ در بسته پولی سال۹۰ که به تایید شورای پولواعتبار نیز رسیده، تسهیلات ساخت برای سنتیسازی ۲۰ میلیون-معادل سال گذشته- و برای صنعتیسازی ۲۲ میلیون تعیین شده است. کارگروه مسکن که مصوباتش حکم تصمیم هیاتدولت را دارد فروردین۸۹ با هدف تامین انگیزه در انبوهسازان برای استفاده از فناوریهای نوین، ابلاغ کرد به صنعتیسازی مسکن ۵ میلیون وام بیشتر تعلق بگیرد. مسوولان بخش مسکن امیدوارند این هفته بتوانند نظر بانکمرکزی را به اصلاح بسته پولی جلب کنند. اشکال در بسته پولی سال۹۰
وام ساخت مسکن کاهش یافت
تسهیلات ۲۵ میلیونی صنعتیسازی مسکن به ۲۲ میلیون تومان افت کرد
گروه مسکن- فرید قدیری: بعد از حل اختلافنظر بین دولت و بانکمرکزی بر سر تسهیلات خرید مسکن، اینبار «تسهیلات ساخت» به موضوع تشکیل جلسه مشترک بین مسوولان بانکی و وزارتمسکن تبدیل شده است.
وزارتمسکن بعد از رونمایی رسمی از بسته سیاستی- نظارتی بانکمرکزی مطلع شده سقف تسهیلات ساخت - وام مسکنمهر- بدون اطلاع قبلی و بدون آنکه پیشزمینهای در دولت برای تغییر آن مطرح باشد، کاهش پیدا کرده است. بسته پولی سال۹۰، بانک عامل پرداختکننده تسهیلات ساخت مسکن را موظف کرده به ازای ساخت هر واحد مسکونی با روشهای صنعتی، ۲۲ میلیون تومان به سازنده واحد پرداخت کند. به این ترتیب در سال جاری وام ساخت صنعتی مسکن نسبت به سال گذشته ۳ میلیون تومان کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که کارگروه مسکن که ریاست آن را رییسجمهور برعهده دارد و رییسکل بانکمرکزی نیز یکی از اعضای آن محسوب میشود، فروردین ۸۹ تصویب کرد وام ساخت مسکنمهر برای سنتیسازی ۲۰ میلیون و برای صنعتیسازی ۲۵ میلیون تومان تعیین و پرداخت شود.
طی دو سال اخیر هر نوع سیاستگذاری پولی برای بازار مسکن به خصوص پروژه مسکنمهر فقط در کارگروه مسکن که متشکل از مسوولان بانکی و سایر وزرای اقتصادی دولت است انجام میشد، اما اکنون تغییر یکسویه تسهیلات ساخت میتواند به این معنی باشد که سیستم بانکی از همه آنچه در این کارگروه تصویب میشود رضایت کامل ندارد.
به گزارش دنیایاقتصاد، کارگروه مسکن که مصوباتش حکم مصوبات هیات دولت را دارد ۱۸ فروردین سال۸۹ مصوب کرد وام ساخت صنعتی مسکن ۵ میلیون تومان بیشتر از وام سنتیسازی مسکن تعیین شود و به پروژههایی که با یکی از روشهای صنعتی ساخته میشوند ۲۵ میلیون تومان وام پرداخت شود. دولت با این هدف که انگیزه و مشوق لازم برای تشویق انبوهسازان به استفاده از فناوریهای نوین تامین شود، بین وام سنتیسازی و صنعتیسازی اختلاف ریالی قائل شد. همچنین اواسط سال گذشته نیز شورای عالی مسکن برای حمایت بیشتر از این موضوع، وام جدیدی تحت عنوان وام نیمهصنعتیسازی تصویب کرد که برمبنای آن سازندههایی که فقط در بخشهایی از ساختمان از فناوریهای جدید استفاده میکنند بتوانند ۲۲ میلیون تومان تسهیلات بانکی دریافت کنند. هم اکنون با تصمیم جدید شورای پول و اعتبار عملا سقف وام صنعتیسازی به اندازه وام نیمهصنعتیسازی رسیده است.
مسوولان وزارت مسکن در روزهای آتی جلسه مشترکی با مسوولان بانکمرکزی خواهند داشت تا بلکه سقف وام صنعتیسازی را به حالت قبل برگردانند.
در این میان گفته میشود درصورتی که نظام بانکی متقاعد شود که در بسته پولی سال۹۰ برای تسهیلات ساخت اشتباه رخ داده، حدود یک فصل طول خواهد کشید تا متن بسته اصلاح شود.
معاون وزیر مسکن در امور شهرهای جدید در این باره به دنیایاقتصاد گفت: هر نوع تغییر در سقف وام صنعتیسازی مسکن شامل پروژههایی که تا پایان سال۸۹ عقد قرارداد با بانکمسکن کردهاند، نمیشود. جمشید نورصالحی در عین حال تصریح کرد: وام صنعتیسازی به حالت اول برخواهد گشت.
به گزارش دنیایاقتصاد با فرض اینکه عوامل تهیهکننده بسته پولی سال ۹۰ قبول نکنند که درباره وام ساخت مسکن اشتباه رخ داده است و اعلام کنند که با اطلاع کافی و آگاهی طرح پرداخت ۲۲ میلیون تومان تسهیلات ساخت را تصویب کردهاند، در آن صورت باید این فرضیه مورد بررسی قرار بگیرد که از نگاه بانکمرکزی هزینه ساخت مسکن به روش صنعتی و روش سنتی برابر است. در حال حاضر در قراردادهای ساخت مسکنمهر، ارزش ریالی ساخت صنعتی برابر با ارزش ریالی ساخت سنتی است؛ به طوری که برای هر دو حالت قیمت ساخت متری ۳۰۰ هزار تومان تعیین شده است. جزئیات بسته پولی مصوب سال ۹۰ همچنین حاوی یک تغییر عمده دیگر نیز است. اواخر سال گذشته که بسته پیشنهادی بانکمرکزی منتشر شد در آن آمده بود «بانک های شبکه بانکی کشور هم در مجموع از تغییر در مانده تسهیلات خود باید ۳۰ درصد به مسکن و ساختمان اختصاص دهند.» این در حالی است که در بسته نهایی که شورای پول و اعتبار اخیرا آن را از روی بسته پیشنهادی تصویب کرده، قید شده است سهم بخش مسکن از کل تسهیلات بانکی ۲۵ درصد خواهد بود.
به این ترتیب علاوه بر کاهش سقف وام ساخت مسکن، سهم بخش مسکن از کل تسهیلات بانکی نیز کاهش پیدا کرده است.
ارسال نظر