در گفتوگوی «دنیایاقتصاد» با مسوول مسکنمهر در وزارت تعاون بررسی شد
بلا تکلیفی تعاونیها در مسکنمهر
قطع ارتباط بین سازندهها و متقاضیان مسکنمهر
عمده افرادی که در طرح مسکن مهر ثبت نام کردهاند واقعا به منظور سکونت ثبت نام کردهاند و بعید به نظر میرسد که هدف آنها از ورود به پروژه اهداف سوداگری باشد. البته اگر چنین اتفاقی به صورت محدود رخ دهد امکان دارد که با هدف بهینه کردن محل زندگیشان و تبدیل مسکنمهر به ملکی در داخل شهر با ویژگی مطلوب باشد که از نظر منطقی مشکلی ندارد
گلایههای رسمی: تعاونیهای مسکن هیچ اطلاعی از موقعیت و محل خانههایی که برایشان در حال ساخت است، ندارند
قطع ارتباط بین سازندهها و متقاضیان مسکنمهر
عمده افرادی که در طرح مسکن مهر ثبت نام کردهاند واقعا به منظور سکونت ثبت نام کردهاند و بعید به نظر میرسد که هدف آنها از ورود به پروژه اهداف سوداگری باشد. البته اگر چنین اتفاقی به صورت محدود رخ دهد امکان دارد که با هدف بهینه کردن محل زندگیشان و تبدیل مسکنمهر به ملکی در داخل شهر با ویژگی مطلوب باشد که از نظر منطقی مشکلی ندارد گروه مسکن- لیلا درخشان: پسگیری زمینهای ۹۹ساله از تعاونیهای مسکن و واگذاری آن به انبوهسازان اگرچه سرعت ساخت مسکنمهر را افزایش داده اما حالا با نزدیکشدن به موعد تحویل واحدها، معمای جدیدی تحت عنوان «چگونگی واگذاری به متقاضیان» گریبان مسکنمهر را گرفته است.
وزارت تعاون حدود یکسال است که بهصورت غیررسمی از میدان مسکنمهر خارج شده و عمده مسوولیت را به درخواست دولت، به وزارت مسکن واگذار کرده است و این کنارهگیری اکنون مسیر تحویل واحدهای مسکونیمهر به تعاونیها را با اختلال مواجه کرده است.
گزارشی که مسوول مستقیم مسکنمهر در وزارت تعاون از اوضاع تعاونیهای مسکنمهر تهیه کرده حاکی است نوعی سرگردانی بین متقاضیان مسکنمهر ایجاد شده است. تعاونیها -در حالیکه گفته میشود همه زمینهای ۹۹ساله زیر ساختوساز قرار دارد- هنوز هیچ اطلاعی از موقعیت و جانمایی واحدهایشان ندارند. برخی از تعاونیها نیز که آدرس ساختوساز واحدها به آنها اعلام شده، برای بازدید با مخالفت انبوهساز در محل کارگاه روبهرو شدهاند.
محمد عسگری، مدیر پروژه مسکنمهر در وزارت تعاون با بیان اینکه ۷۸۰۰ تعاونی مسکنمهر در کشور تشکیل شده که واحدهای مسکونیمهر باید سرانجام به این تعاونیها تحویل داده شود، به دنیایاقتصاد گفت: پیشنهاد ما این است که انبوهسازان طرف تفاهم با وزارت مسکن هر چه سریعتر با تعاونیهای منتظر، قرارداد منعقد کنند تا از یک سو آورده نقدی متقاضیان به سازنده تزریق شود و از سوی دیگر تکلیف واگذاریها مشخص شود.
وی افزود: تاکنون از یک میلیون و ۵۲۸ هزار نفر واجد شرایط مسکنمهر، ۲۰ هزار نفر، موفق به تحویل گرفتن واحدها شدهاند و مابقی در انتظار ساخت و تکمیل واحدها هستند تا بعد از مراحل تکمیل، قرعه واگذاری به نام آنها زده شود.
تعاونیها ارزانتر میساختند
مدیر پروژه مسکنمهر در وزارت تعاون در ادامه گفتوگو با دنیایاقتصاد به موضوع قراردادهای انبوهسازان برای ساخت متری ۳۰۰ هزار تومان در مسکنمهر اشاره کرد و گفت: به هیچ وجه قبول ندارم که انبوهسازان برای نجات مسکنمهر وارد این طرح شدند. انبوهسازان بعد از اعلام قیمت ساخت متری ۳۰۰ هزار تومان و اطلاع از اینکه این قیمت ثابت است و نیازی به انجام مناقصه وجود ندارد، ترجیح دادند زمینهای ۹۹ساله را تحویل بگیرند. در قانون بودجه سال ۸۶ -تبصره۶- به صراحت تاکید شده بود انبوهسازان باید در مسکنمهر حضور داشته باشند، اما آن زمان از آنجا که تعاونیهای مسکنمهر موظف بودند برای واگذاری مسوولیت ساخت به انبوهسازان مناقصه برگزار کنند و انبوهسازی که قیمت کمتر را ارائه کند، انتخاب کنند، انبوهساز رغبتی به حضور در طرح را نداشت تا اینکه در اواخر سال ۸۸ وزارت مسکن اعلام کرد آماده است با انبوهسازان قرارداد سهجانبه با قیمت مشخص و بدون تغییر امضا کند.
متقاضیان سرگردان شدهاند
عسگری که در وزارت تعاون مسوولیت پیگیری مسکن مهر را برعهده دارد، درباره مشکلات کنونی تعاونیها تصریح کرد: در تفاهمنامه سهجانبهای که بین وزارت مسکن، انبوهساز و بانکمسکن منعقد شده، جای تعاونیهای مسکن خالی است. همین امر باعث شده تعاونیها تا زمان نامعلوم ندانند وضعیت واحدهایی که برای آنها در حال ساخت است، چگونه است و همچنین مکان ساخت واحدهایشان کجا است و این مورد تاکنون باعث اعتراض بسیاری از تعاونیها شده است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر تعاونیها حتی حق ورود به سایت انبوهسازان را ندارند، اما با این شرایط به نظر میرسد که اگر به تفاهمنامه سهجانبه مسکنمهر یک الحاقیه اضافه شود و جای تعاونیهای مسکن نیز در این قرارداد مشخص شود، بسیاری از مشکلات برطرف خواهد شد. ضمن اینکه با این الحاقیه، انبوهسازان میتوانند از ابتدا روی آورده نقدی متقاضیان حساب باز کنند و از آن استفاده کنند.
توقف تشکیل تعاونی مسکنمهر
عسگری مدیر مسکنمهر در وزارت تعاون در ادامه گفتوگو با دنیایاقتصاد تصریح کرد: از نیمه دوم سال گذشته تاکنون، تعاونی جدید در مسکنمهر تشکیل نشده است. سازمانهای مسکن و شهرسازی استانها در این مدت اقدام به ثبتنام انفرادی در مسکنمهر کردهاند که البته این میزان ثبتنام جدید خیلی محدود بوده است. طریقه استعلام برای صلاحیت متقاضیان مسکنمهر در سازمانهای مسکن با وزارت تعاون متفاوت است بهطوریکه متقاضیانی که در سامانه وزارت تعاون واجد شرایط نبودهاند از کانال سازمان مسکن برای ثبتنام اقدام میکنند. وی گفت: همانطور که تعاونیها در امر ساخت تخصصی ندارند و نباید به این مسیر ورود کنند، سازمان مسکن و شهرسازی نیز نباید در خصوص مدیریت تقاضای مسکنمهر ورود پیدا کند.
کل انصرافیها: ۱۵۷ هزار نفر
مسوول ارشد مسکنمهر در وزارت تعاون گفت: از ابتدای طرح مسکنمهر تاکنون در حدود ۴ میلیون و ۱۸۲ هزار نفر در مسکن مهر ثبت نام کردهاند که از این تعداد یک میلیون و ۵۲۸ هزار نفر واجد شرایط بودهاند که یک میلیون و ۲۷۸ هزار نفر در قالب تعاونیهای مسکن مهر به عنوان واجد شرایط شناخته شدند. همچنین ۲۵۰ هزار نفرنیز در قالب گروهی مورد بررسی قرار گرفته که از میان کل واجدین شرایط تعداد ۱۵۷ هزار نفر انصراف دادهاند.
کلیه مراحل این پالایش توسط وزارت تعاون انجام شده است که برآوردها حاکی از آن است که پالایش و احراز هویت ۴ میلیون و ۱۸۲ هزار نفر از واجدین شرایط مسکن مهر دقیقا به اندازه پالایش جمعیت چهار کشور حوزه خلیج فارس (بحرین، قطر، امارات و کویت ) است .
این مقام مسوول در وزارت تعاون عنوان داشت: در خصوص علت انصراف عوامل مختلفی مطرح است، اما بررسیها حاکی است که علت انصراف این افراد یا خانه دار شدن آنها بوده است یا عدم اطلاع کافی از کم و کیف خانه دار شدن از طریق مسکن مهر بوده است که بعد از کسب اطلاع از چگونگی آن انصراف دادهاند.
در حال حاضر در مسکن مهر یک میلیون واحد مسکونی پروانه ساخت دریافت کردهاند که از این تعداد ۹۷۷ هزار واحد به مرحله پیسازی، ۴۶۲ هزار و ۷۰۰ واحد در مرحله سقف و اسکلت، ۲۳۱ هزار و ۵۸۰ واحد به مرحله سفت کاری و ۱۱۸ هزار واحد تا مرحله نازک کاری رسیدهاند.
عسگری با اشاره به اینکه تا پایان آذر ماه باید ۱۴۰ هزار واحد مسکونی مهر به متقاضیان تحویل داده شود، اذعان داشت: در حال حاضر قراردادهایی که از طریق تعاونیهای مسکنمهر ثبت نام کردهاند در حدود ۱۶۸ هزار واحد مسکونی در مرحله سفت کاری هستند.
زمان صاحبخانه شدن: پایان ۹۰
به اعتقاد عسگری، تعاونیهای مسکن مهر تا پایان سال ۹۰ قادر خواهند بود که همه اعضا را صاحبخانه کنند و هماکنون در سراسر کشور حدود ۲۰هزار نفر از مردم از طریق تعاونیهای مسکن مهر در قالب زمینهای ۹۹ ساله صاحبخانه شدهاند.
سوداگری در مسکنمهر بعید است
مدیر اصلی تعاونیهای مسکنمهر در وزارت تعاون در پاسخ به این پرسش که «چند درصد از متقاضیان مسکنمهر، برای فروش آنی واحدها ثبتنام کردهاند؟» گفت: عمده افرادی که در طرح مسکن مهر ثبت نام کردهاند واقعا به منظور سکونت ثبت نام کردهاند و بعید به نظر میرسد که هدف آنها از ورود به پروژه اهداف سوداگری باشد. البته اگر چنین اتفاقی به صورت محدود رخ دهد امکان دارد که با هدف بهینه کردن محل زندگیشان و تبدیل مسکنمهر به ملکی در داخل شهر با ویژگی مطلوب باشد که از نظر منطقی مشکلی ندارد.
مکانیابی مسکنمهر تهرانیها مشکلدار است
وی گفت :قابل انکار نیست که شهر تهران به لحاظ مکانیابی مسکن مهر بعضا دارای مشکلاتی بودهاست، اما باید در نظر گرفت که متقاضیان مسکن مهر در استان تهران بین ۲۰۰ الی ۳۰۰ هزار نفر هستند و با در نظر گرفتن اینکه زمینهای واگذار شده مسکن مهر در سایر استانها در مکانهای نسبتا خوبی بوده است، نمیتوان گفت که همه زمینهای واگذار شده در مسکن مهر نامرغوب بودهاند.
عسگری خاطرنشان کرد: مشکل مربوط به معارض زمین در بسیاری از استانهای کشور رفع شده است واگر این مشکل بعضا به قوت خویش باقی است به سازمان ملی زمین و مسکن باز میگردد که زمینهایی را که قبلا واگذار کرده است دوباره باید تصاحب کند که این به معنای نوعی دوباره کاری است .
وی اذعان داشت :در حال حاضر ۷۸۰۰ تعاونی مسکن مهر وجود دارد که ۲ هزار و ۴۴ مورد از آن در قالب تعاونی مسکن مهر کارمندی، ۲۳۰۰ مورد در قالب تعاونی مسکنمهر کارگری و سه هزار و ۴۶۰ مورد نیز در قالب تعاونیهای مسکن مهر آزاد است. این مقام مسوول در وزارت تعاون اذعان داشت: سامانه نظارت بر عملکرد تعاونیهای مسکن مهر به صورت لحظهای عملکرد تعاونیها را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار میدهد و همین امر باعث میشود که فرآیند کاری تعاونیها از این طریق وارد چرخه مطلوبی شود.
ارسال نظر