دلالی وام در بنگاههای مسکن ممنوع شد
دنیای اقتصاد- در پی ابلاغ «جلوگیری از فراهم کردن زمینه نقل و انتقال امتیاز وام خرید مسکن در بانکهای عامل» که چند روز پیش توسط بانک مرکزی انجام شد، دیروز یک گام دیگر برای محدودیت در بازار غیررسمی خرید و فروش وام برداشته شد. اتحادیه مشاوران املاک با انتشار یک بخشنامه خطاب به کلیه بنگاههای مسکن آنها را از تنظیم قراردادهای مربوط به خرید امتیاز تسهیلات خرید مسکن منع و هر نوع بازاریابی و تبلیغ برای فروش وام را ممنوع کرده است. به گفته رییس اتحادیه مشاوران املاک، مشاوران املاک حق مشاوره یا معامله هیچ وامی بهخصوص وام مسکن برای افراد را ندارند. تشدید مقابله با تزریق تسهیلات خرید مسکن
«دلالیوام» در بنگاههای مسکن ممنوع شد
پارسال ۱۴۵ هزار فقره وام ۱۸ میلیون تومانی خرید مسکن به متقاضیان پرداخت شد این حجم در ۵ ماه امسال ۵۵ هزار فقره بوده است
گروه مسکن - فرید قدیری: در پی ابلاغ «جلوگیری از فراهم کردن زمینه نقل و انتقال امتیاز وام خرید مسکن در بانکهای عامل» که چند روز پیش توسط بانک مرکزی انجام شد، حالا یک گام دیگر برای محدودیت در بازار غیررسمی خرید و فروش وام برداشته شد. اتحادیه مشاوران املاک با انتشار یک بخشنامه خطاب به کلیه بنگاههای مسکن آنها را از تنظیم قراردادهای مربوط به خرید امتیاز تسهیلات خرید مسکن منع و هر نوع بازاریابی و تبلیغ برای فروش وام را ممنوع کرده است.
بازار غیر رسمی مبادله وام مسکن سالها است روی پایه شرکتهای خصوصی راهاندازی شده اما شواهد نشان میدهد آنچه باعث جلب اطمینان در خریدار مسکن بابت خرید وکالتی وام از غیر شده، روندی است که بانکها در دریافت ضمانت از وامگیرنده در پیش گرفتهاند.
اما رییس اتحادیه مشاوران املاک در این باره معتقد است بنگاههای مسکن نیز ناخواسته در این ماجرا نقش دارند و باید خریدار را نسبت به تبعات خرید وکالتی آگاه کنند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک از ممنوعیت هر نوع دلالی وام مسکن در بنگاههای املاک خبر داد و گفت: مشاوران املاک حق مشاوره یا معامله هیچ وامی بهخصوص وام مسکن برای افراد را ندارند.
مصطفی قلی خسروی در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» تصریح کرد: به موجب بخشنامهای که برای کلیه بنگاههای مسکن ارسال شده، دلالی و معامله انواع وام در داخل بنگاهها ممنوع است و در صورت مشاهده یا گزارش چنین ارتکابی با مدیر بنگاه املاک برخورد قانونی خواهد شد.
خسروی با اشاره به اینکه هماکنون سوداگری در بازار غیررسمی وام مسکن وجود دارد و امتیاز این وام بین مردم و واسطهها رد و بدل میشود، افزود: خرید و فروش امتیاز وام مسکن توسط دلالان، در آینده برای صاحب اصلی وام و همچنین فردی که با خرید آن، ملک خریداری کرده مشکلساز خواهد شد.
رییس صنف مشاوران املاک خطاب به مدیران بنگاههای مسکن گفت: حق دخالت در خرید یا فروش وام را ندارید. خسروی همچنین به خریداران مسکن نیز توصیه کرد، برای استفاده از تسهیلات بانکی حتما از طریق ثبتنام و سپردهگذاری در بانک مسکن اقدام کنند و از خرید امتیاز دیگران صرفنظر کنند.
بنگاهیها اتیکتدار میشوند
رییس صنف بنگاههای مسکن گفت: همه افرادی که در بنگاه کار مشاوره خرید و فروش به مشتریان انجام میدهند باید اتیکت مخصوص اتحادیه را روی سینه داشته باشند تا برای خریدار و فروشنده محرز شود این افراد همه مشاور املاک هستند و آموزشهای لازم برای بازاریابی مسکن را دیدهاند.
خسروی در پاسخ به این پرسش که در برخی بنگاههای مسکن یک نفر در قالب رییس بنگاه وجود دارد اما ظاهر بقیه مشاور بودن آنها را تایید نمیکند، گفت: در صورتی که فعالان داخل بنگاههای مسکن بدون آنکه تاییدیههای لازم از اتحادیه را اخذ کرده، به فعالیت مشغول شوند، با بنگاه مربوطه برخورد میکنیم.
وی افزود: تبصره یک ماده ۱۷ قانون نظام صنفی تاکید کرده هر فردی میخواهد در بنگاه املاک کار کند باید ابتدا به اتحادیه معرفی شود تا صلاحیت فردی وی از اداره اماکن مورد بررسی و تایید قرار بگیرد.
خسروی همچنین گفت: بعد از تایید صلاحیت، یک کارت مخصوص به فرد داده میشود که موظف است آن را برای رویت مراجعهکنندگان روی سینه خود بچسباند. در بنگاههایی که این روند رعایت نمیشود، ماده ۲۸ اعمال خواهد شد.
آمار رسمی از میزان پرداخت وام ۱۸میلیونی
در سال ۸۸ بانک به ۱۴۵ هزار و ۳۲ متقاضی خرید مسکن، وام ۱۸ میلیون تومانی پرداخت کرده است که مجموع تسهیلاتی که از این طریق برای خرید مسکن اختصاص داده شده حدود ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بوده است.
اما در ۵ ماه اول امسال، در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، میزان پرداخت وام ۱۸ میلیونی خرید مسکن حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
به گزارش دنیایاقتصاد، از ابتدای سال جاری تا پایان مردادماه امسال، به ۵۵ هزار و ۷۴۶ نفر متقاضی وام ۱۸ میلیون تومانی، رقمی معادل ۹۰۰ میلیارد تومان تسهیلات خرید مسکن پرداخت شده است. درباره علت کاهش سهم تسهیلات خرید مسکن از میزان پرداختی بانکها دو تحلیل مطرح است. تحلیل اول این است که بانکها پیرو مصوبه دولت، از پرداخت وام خرید مسکن منع هستند و اگرچه وام ۱۸ میلیون تومانی به عنوان تنها وام استثنا در این مصوبه است و به شرط سپردهگذاری یکساله متقاضیان پرداخت میشود، اما تاکیدهای غیررسمی مسوولان بر محدودیت اعطای این وام باعث شده به تدریج، اتکا به تسهیلات ۱۸ میلیون تومانی نیز کاهش پیدا کند. تحلیل دوم به مسکنمهر مربوط میشود. در نظام بانکی کشور برای مسکنمهر یک خط اعتباری ۷ هزار میلیارد تومانی اختصاص داده شده است. بنابراین چنانچه بانکها علاوه بر این خط، برای مسکن هزینه کنند احتمال دارد سایر حوزهها با فقر تسهیلات روبهرو شوند. شاید فرضیه فوق علتی برای کاهش میزان پرداخت وام ۱۸ میلیون تومانی به متقاضیان باشد.
ارسال نظر