مباحث امنیتی، حفظ اطلاعات شخصی مالکان و مجوز مخصوص برای پهنای باند مخابراتی از جمله دلایلی است که باعث شده دولت مستقیما برای راه‌اندازی بازار مجازی مسکن ورود کند گروه مسکن- لیلا درخشان: مجری راه‌اندازی سامانه خرید اینترنتی مسکن در وزارت بازرگانی اعلام کرد: نتایج اولیه از طرح پایلوت این سامانه در شهر تهران نشان می‌دهد که با راه‌اندازی قطعی بازار مجازی مسکن در نیمه دوم امسال، میزان مراجعه خریداران و فروشنده‌ها در طول روز به بیش‌از یک میلیون نفر برسد.

محمود اعلایی در گفت‌وگو با دنیای‌اقتصاد افزود: در حال حاضر نمونه آزمایشی این سامانه در استان‌هایی که از لحاظ دسترسی به سرعت اینترنت در بالاترین حد هستند، فعال شده است تا جزئی‌ترین مشکلات احتمالی به صورت جامع شناسایی و مرتفع شود.

اعلایی در خصوص برخی از ابهامات وارده به این سامانه مبنی بر احتمال ایجاد اشکال فنی در آن تصریح کرد: تجهیزات مخابراتی و الکترونیکی و همچنین پهنای باند در حد گسترده برای سامانه اینترنتی خرید مسکن در نظر گرفته شده تا در صورت مراجعه روزانه تا حداکثر سه میلیون نفر کاربر، مشکلی از بابت ترافیک اینترنتی در سامانه ایجاد نشود.

این مسوول ساماندهی بازار معاملات مسکن تاکید کرد: بازار مجازی خرید و فروش مسکن که از طریق آن افراد می‌توانند با ورود اینترنتی از جزئیات کلیه املاک در نوبت فروش اطلاع پیدا کنند، قطعا در نیمه دوم امسال راه‌اندازی خواهد شد.

از بخش خصوصی استفاده می‌شود

مجری سامانه جامع مسکن درباره اینکه چرا دولت مستقیما برای راه‌اندازی بازار مجازی مسکن ورود کرده و چرا این کار را به بخش خصوصی واگذار نکرده است، گفت: بخش خصوصی برای دسترسی به یکسری منابع اطلاعاتی نظیر سازمان‌ها که ارائه‌دهنده مشخصات املاک هستند - نظیر پست، سازمان ثبت اسناد، سازمان ثبت احوال، سازمان امور مالیاتی- با محدودیت روبه‌رو است. همچنین مردم مایل نیستند اطلاعات خصوصی آنها در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد. از سوی دیگر، برای راه‌اندازی بازار مجازی بزرگ در سطح کشوری در حوزه خرید مسکن، نیازمند پهنای باند وسیعی هستیم که مجموعه این ویژگی‌ها و محدودیت‌ها مسیر را برای ورود بخش خصوصی در ابتدای کار مشکل کرده است.

اعلایی در عین حال تاکید کرد: به دنبال آن هستیم که بعد از راه‌اندازی این سامانه، بخشی از خدمات‌دهی آن را به بخش خصوصی واگذار کنیم که قطعا موتورهای جست‌وجوگری که هم‌اکنون در این حوزه مشغول به کار هستند، در اولویت خواهند بود. براین اساس برخلاف تصور بخش خصوصی با راه‌اندازی این سامانه نه تنها مشکلی برای آنها ایجاد نخواهد شد، بلکه شرایط کاری آنها نیز ارتقا خواهد یافت.

وی اذعان داشت: قابل انکار نیست که پیشرو بودن بخش خصوصی در راه‌اندازی سامانه خرید اینترنتی تحسین برانگیز است، اما به هرحال باید در نظر گرفت برای اینکه این کار مطلوب دایره استفاده از آن بیشتر شود نیاز به توسعه دارد که همین امر باعث ورود دولت به این ماجرا شده است، اما قطعا در فرآیند کار احتمال آن می‌رود که کار به بخش خصوصی واگذار شود و شرکت‌های پیشرو و صاحب تجربه در این زمینه مسوولیت کار را به عهده بگیرند.

وی اذعان داشت: سامانه معاملات املاک و مستغلات به صورت حلقه‌های پیوسته یک زنجیر هستند که خرید اینترنتی املاک نیز یکی از این حلقه‌ها است که اجرای بهینه آن امری ضروری است.

رهگیری معاملات و عدم همکاری دستگاه‌ها

اعلایی با اشاره به مشکلات فنی در سامانه معاملات املاک و مستغلات در قالب کد رهگیری گفت :عمده مشکلات ایجاد شده در این زمینه مربوط به عدم همکاری سازمان‌های ذی‌ربط از یک طرف و مشکل عمومی سرعت اینترنت در کشورمان است که در نگاه عمومی به نظر آمد که مشکل از سیستم بوده است. وی گفت: علاوه بر این در یک بررسی و تحقیق به عمل آمده در خصوص مشکلات عمده ایجاد شده در امر استفاده از کد رهگیری برای مشاوران املاک مشخص شد که عمده این معضلات ساده و ابتدایی بوده است که به علت عدم آگاهی برخی از کاربران از نحوه استفاده از سامانه ایجاد شده است.