تدابیر تامین آب‌وبرق در مسکن‌ مهر

دبیر سندیکای برق: دولت تامین برق مسکن‌مهر را به بخش خصوصی بسپارد

بخشی از منابع قانون یارانه‌ها به تامین خدمات زیربنایی مسکن‌مهر اختصاص یابد

برای تامین آب در برخی پروژه‌های ۹۹ساله به احداث سد جدید نیاز است گروه مسکن- لیلا درخشان: مواجهه مسکن‌مهر با فقر خدمات زیربنایی آن هم در آستانه بهره‌برداری بیش‌از ۱۰۰ هزار واحد مسکونی، از یک سو دولت را به فکر تامین بودجه مالی برای این بخش واداشته و از سوی دیگر باعث شده نمایندگان مجلس و کارشناسان حوزه نیرو راهکارهای حل این چالش ملی را به دولت ارائه دهند.

نمایندگان مجلس و صاحبان تشکل‌های حوزه آب و نیرو برای حل چالشی که مسکن‌مهر در تامین خدمات زیربنایی با آن مواجه است، پیشنهاد کرده‌اند دولت بخشی از منابع قانون یارانه‌ها را برای احداث ظرفیت‌های جدید نیروگاهی اختصاص دهد و سپس از بخش خصوصی بخواهد، مسوولیت برقرار کردن این خدمات را برعهده بگیرد.

در بررسی‌هایی که کارشناسان انجام داده‌اند، مشخص شده برای آنکه در برخی پروژه‌های ۹۹ساله، آب شهری جاری شود، نیاز به احداث سدهای جدید است و به هیچ‌وجه نمی‌توان از امکانات فعلی برای تزریق آب به این مناطق استفاده کرد.همچنین آن‌طور که یک عضو کمیسیون انرژی مجلس عنوان می‌کند مشکلی که هم‌اکنون برای تامین برق مسکن‌مهر وجود دارد کمبود ظرفیت فعلی نیروگاه‌ها است. این در حالی است که دولت اخیرا ۱۲۰۰ میلیارد تومان بودجه اختصاص داده تا تاسیسات آب و برق و فاضلاب به زمین‌های ۹۹ساله کشیده ‌شود و تصور این است که این تاسیسات وجود دارد و فقط باید تا نزدیکی این زمین‌ها بیاید.در همین باره اعضای کمیسیون عمران مجلس به جانمایی اشتباه زمین‌های ۹۹ساله در ابتدای اجرای طرح مسکن‌مهر اشاره می‌کنند که به دلیل فاصله زیاد با شهرهای اصلی، هزینه انشعاب آب و برق را چند برابر نرخ طبیعی افزایش داده است.

دستگاه‌های مسوول هماهنگ نیستند

مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون عمران مجلس در این باره به «دنیای‌اقتصاد» گفت: به نظر می‌رسد که نگرانی‌های پیرامون مسکن مهر تقریبا به پایان رسیده و با پیگیری‌های مصرانه وزیر مسکن این پروژه تقریبا سروسامان گرفته است.در این بین اگرچه با وجود سرعت گرفتن روند ساخت مسکن‌مهر کماکان معضل زیرساخت‌های آن در صدر دغدغه‌های متولیان است؛ اما این نماینده مجلس عقیده دارد که مشکلی از این بابت وجود ندارد. او البته در ادامه اظهاراتش اذعان داشت که برای تامین برق مسکن مهر وزارت نیرو باید تعجیل کند.به گفته لاهوتی با توجه به تجربه موفق دولت در ارائه خدمات زیر ساختی به روستاهای دور افتاده قطعا مسکن مهر نیز می‌تواند در این زمینه توفیق کسب کند.

این نماینده مجلس در عین حال به صراحت از وجود ناهماهنگی در بین دستگاه‌های مسوول در این زمینه گله کرد و گفت: انتظار این بود که وزیر مسکن پیش‌تر برای حل این مساله چاره‌جویی می‌کرد؛ اگرچه در حال حاضر مشکل خاصی وجود ندارد.

لاهوتی در عین حال از آمادگی کمیسیون عمران به منظور حل مشکلات احتمالی در این زمینه خبر داد و گفت: مجلس آماده است تا با برگزاری جلسه برای مرتفع کردن معضلات احتمالی اقدام کند.

مسکن‌مهر از اول اشتباه بود

ابوالقاسم رحمانی از دیگر اعضای کمیسیون عمران مجلس نیز در این زمینه با اشاره به بودجه تخصیص داده شده از سوی رییس‌جمهور برای حل مشکل آب و برق مسکن‌مهر اذعان داشت: مقرر شده است که استانداری‌ها ۴۰۰ میلیارد تومان از بودجه عمومی خود را به توسعه زیرساخت‌های مسکن مهر تخصیص دهند. این در حالی است که بودجه عمومی استانداری در جهت امور عادی خود هزینه خواهد شد و بعید به نظر می‌رسد که چیزی از آن برای مسکن مهر باقی بماند. به اعتقاد وی، اگر بخش عمده ای از مسکن مهر در بافت‌های فرسوده اجرایی می‌شد لازم نبود که هزینه گزافی برای تاسیسات زیر بنایی آن تخصیص یابد؛ چراکه بافت‌های فرسوده در شرایط عادی زیرساخت‌های لازم را دارند. رحمانی اجرای طرح مسکن مهر در حاشیه شهرها را عاملی دانست که سبب شده توسعه بسترهای زیر ساختی در آن با مشکلات عدیده همراه شود.

عضو کمیسیون عمران مجلس تاکید کرد: من به عنوان فردی که از ابتدا در جریان مسکن مهر بوده‌ام، همیشه دغدغه مشکلات مسکن مهر به لحاظ زیرساختی را لمس کرده و در این مورد به کرات با شخص وزیر مسکن گفت‌وگو کرده‌ام.

این نماینده مجلس در عین حال اذعان کرد: به نظر می‌رسد که بودجه‌ای که برای توسعه زیرساخت‌های مسکن مهر تخصیص پیدا کرده قادر است فقط بخشی از خدمات زیربنایی مسکن مهر را حل کند و احتمالا مابقی معضلات مربوطه در این راستا به مرور و طی سال‌های آتی حل شود.

ساخت‌وساز در حاشیه شهر هزینه‌بر است

اما در همین زمینه - عماد حسینی - عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز به «دنیای‌اقتصاد» گفت: قطعا ساخت یک میلیون واحد مسکونی در حاشیه شهرها امری است که خدمات هزینه بری را می‌طلبد.

وی افزود: مسکن مهر یک انقلابی است برای حل مشکلات مسکن مردم کم‌درآمد؛ اما مشروط برآنکه به امکانات رفاهی مجهز باشد و خدمات زیر ساختی شامل آب، برق، گاز و سایر انشعابات لازم را داشته باشد. در این راستا با توجه به اینکه مسکن مهر در حاشیه شهرها ساخته شده است وجود مشکلات عدیده در توسعه زیرساخت‌های آن غیرقابل انکار است.وی اظهار امیدواری کرد که واحدهای جدیدی که در مسکن مهر احداث می‌شوند چنین مشکلی را نداشته باشند و برای حل مشکلات زیرساختی آنها چاره‌ای اندیشیده شود.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس تاکید کرد: اگرچه مسکن مهر می‌تواند برای رفع مشکل مسکن اقشار آسیب‌پذیر موثر باشد؛ اما این در شرایطی است که مسکن ساخته شده در شان مردم باشد؛ اما متاسفانه بعضا شاهد آن هستیم که این پروژه که با تبلیغات فراوان همراه است در حاشیه شهرها یا در کنار قبرستان‌ها ساخته می‌شود.

وی گفت: برنامه‌ریزی‌ها باید به گونه‌ای باشد که به جای اینکه محرومان فاقد مسکن را به حاشیه شهرها برانیم آنها را به درون شهرها هدایت کنیم؛ اما شواهد و قرائن حاکی از آن است که عکس این قضیه در حال اتفاق است.این عضو کمیسیون انرژی مجلس تاکید کرد: ظرفیت بخش انرژی برای یک میلیون واحد مسکونی از جمله مواردی است که قابل تامل است؛ چرا که با شرایط موجود به نظر می‌آید که پتانسیل لازم برای تولید این میزان انرژی وجود نداشته باشد و حتی در صورتی که مشکل بودجه زیرساخت‌های لازم در این زمینه مرتفع شود، قطعا مشکل ظرفیت برق برای تولید یک میلیون واحد مسکونی به عنوان مشکل دیگری وجود خواهد داشت و این مساله مخصوصا در مورد منابع گازی بسیار حادتر است.

قانون هدفمندی مشکل‌گشا است

در این بین ناصر سودانی، عضو دیگر کمیسیون انرژی مجلس در مقابل این اظهارات با اشاره به اجرای قانون هدفمند شدن یارانه‌ها گفت: با توجه به اجرای بهینه این قانون و صرفه‌جویی که از این محل در منابع انرژی حاصل می‌شود، قطعا شرایطی فراهم خواهد شد که از این طریق ظرفیت لازم برای تولید منابع انرژی مسکن مهر فراهم شود.

سودانی اذعان داشت: درحال حاضر بررسی‌ها حاکی ازآن است که در حدود ۳۰ درصد تلفات برق در کشور اتفاق می‌افتد که با هدفمند شدن حامل‌های انرژی این امکان فراهم خواهد شد که از پرت انرژی جلوگیری و در مسیر درست استفاده شود.

وی گفت: با توجه به ظرفیت بخش خصوصی در تولید انرژی به نظر می‌رسد که مشکلی از بابت تامین انرژی انشعابات مسکن مهر وجود نداشته باشد.سودانی در عین حال به مشکل کمبود انرژی در حوزه گاز اشاره و عنوان کرد: با توجه به قراردادی که اخیرا با کشورهای همسایه انعقاد شده است، مشکل تامین گاز نیز رفع خواهد شد.

برآورد زمانی تامین آب و برق: ۳ سال

این نماینده مجلس در عین اینکه طرح مسکن مهر را پروژه موفقی دانست به صراحت اذعان کرد: در صورتی که بودجه‌ای که برای حل مشکل انشعابات مسکن ۹۹ ساله تخصیص یافته است، به موقع اختصاص یابد، در بهترین حالت سه سال طول خواهد کشید که مسکن مهر را به آب و برق و گاز تجهیز کند.

پیشنهاد سندیکای برق

اما با توجه به دغدغه برخی از اعضای کمیسیون عمران مجلس مبنی بر اینکه ظرفیت تولید منابع انرژی برای مسکن مهر ناکافی است. حمیدرضا صالحی، دبیر سندیکای صنعت برق ایران به «دنیای‌اقتصاد» گفت: اگر دولت منابع مالی لازم را در اختیار بخش خصوصی قرار دهد، قطعا مشکلی از این بابت وجود نخواهد داشت و بخش خصوصی قادر خواهد بود که انرژی لازم در این زمینه را برای مسکن مهر تامین کند.

انشعاب آب برای مسکن مهر گران‌تر است

در همین زمینه یک کارشناس حوزه آب نیز به «دنیای‌اقتصاد» گفت: با توجه به اینکه در پروژه مسکن مهر جمعیت زیادی قرار است اسکان داده شود، همین امر باعث می‌شود که هزینه انشعابات از شرایط عادی بیشتر شود؛ چراکه ممکن است به عنوان مثال منبع آب تا محل اصلی خیلی فاصله داشته باشد و همین امر افزایش هزینه‌ها را به دنبال دارد. ضمن اینکه شاید در برخی موارد لازم شود برای توزیع آب، سد احداث شود که همین امر نیز بر هزینه‌های انشعابات متقاضیان مسکن مهر اضافه خواهد کرد.

وی در عین حال گفت: وزارت نیرو موظف است که مشکل مربوط به آب مسکن مهر را حل کند و با توجه به اینکه مسکن ۹۹ ساله به صورت تدریجی تولید می‌شود، متعاقب آن نیز وزارت نیرو به صورت تدریجی برای حل این مساله اقدام خواهد کرد.

مشکل کمبود آب عمومی است

مدیرعامل شرکت آبفای استان تهران معتقد است: اساسا با توجه به اینکه ایران جزو کشورهای نیمه خشک است مشکل کمبود آب به صورت عمومی برای همه وجود دارد و مسکن مهر نیز از این قاعده مستثنی نیست، اما تدابیری که برای حل مشکل آب در کل کشور اتخاذ شده شامل مسکن مهر نیز خواهد شد.محمد پرورش به دنیای‌اقتصاد گفت: پیرو نشست‌های مشترک مسوولان وزارت نیرو و مسکن برای حل مشکل آب مسکن مهر تدابیری اندیشیده شده است و قطعا با تصویب بودجه، توزیع آب برای مسکن مهر در دستور کار وزارت نیرو قرار خواهد گرفت. به گفته پرورش، با توجه به اینکه هزینه انشعابات مسکن مهر را دولت تقبل کرده است، در این صورت حتی اگر هزینه‌های آن نیز گران شود، ربطی به متقاضیان ندارد و دولت آن را پرداخت خواهد کرد. وی تاکید کرد: در صورتی که بودجه تامین آب مسکن مهر مصوب شود یکسری لوازم خریداری خواهد شد و عملیات توزیع انشعابات آب برای مسکن مهر آغاز خواهد شد.