گروه مسکن- سحر باباخانی: اوضاع در بازار اجاره مسکن برخی شهرها اندکی متفاوت از تهران است. در سایر شهرهای کشور، اگرچه تقاضا برای اجاره ملک مسکونی متناسب با تهران افزایش پیدا کرده؛ اما اجاره‌بها در حد نرخ رشد (اجاره) در تهران، نبوده است. روسای اتحادیه املاک برخی شهرها درباره وضعیت بازار اجاره مسکن این‌طور به دنیای‌اقتصاد گفته‌اند:

چالوس رونق گرفته، اما گران نشده...

رونق بخش مسکن در استان مازندران بیشتر به سمت اجاره، گرایش داشته است.

علیرضا شعبان پور، رییس اتحادیه مشاوران املاک چالوس با تایید این مطلب به «دنیای‌اقتصاد» گفت: در شهرهای شمالی کشور نرخ اجاره بها نه تنها افزایش نداشته، بلکه با اندکی کاهش نیز همراه بوده است.

به گفته وی، نکته قابل توجه در بازار اجاره مسکن شمال کشور افزایش ۲۰ درصدی تعداد قرارداد‌های اجاره است.

رییس اتحادیه مشاوران املاک چالوس علت این افزایش را شرایط اقتصادی خاص فعلی دانست و در این باره توضیح داد: مردم به دلیل شرایط اقتصادی موجود ترجیح می‌دهند نقدینگی خود را در ازای سرمایه‌گذاری زمین و ملک، راکد و ثابت نگه ندارند؛ مخصوصا در خرید واحد‌های مسکونی که استهلاک بیشتری دارند مشارکت نمی‌کنند.

رشد اجاره‌بها در شیراز

طبق گفته رییس اتحادیه املاک کلانشهر شیراز، اجاره‌بها در برخی مناطق ۱۰ تا ۱۵ درصد و حجم معاملات املاک اجاره‌ای نیز ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده است.

محمد قاسم تابنده، رییس اتحادیه املاک شیراز در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» تصریح کرد: در شرایطی که بازار خرید و فروش همچنان مانند سابق در رکود به سر می‌برد، اجاره بها در شمال شهر شیراز ۱۰ درصد افزایش داشته؛ ولی در جنوب شهر با افزایش نرخ اجاره بها مواجه نبوده‌ایم و قیمت‌ها تقریبا ثابت باقی مانده‌اند.

وی در پاسخ به این سوال که تعداد قراردادهای اجاره در تابستان امسال نسبت به سال گذشته چند درصد افزایش داشته است، گفت: در حال حاضر به دلیل ورود به فصل تابستان و استقبال بالا از نقل و انتقال، با افزایش ۲۰ درصدی حجم معاملات مسکن اجاره‌ای در شیراز مواجه هستیم.

رییس اتحادیه املاک شیراز، همچنین دلیل این رونق را عدم استقبال از خرید و فروش واحدهای نوساز و روی آوردن انبوه سازان و سازندگان حرفه‌ای به اجاره دادن این واحدها برای جبران هزینه‌های ساخت دانست.

تابنده همچنین پیش بینی کرد که بعد از سپری شدن فصل تابستان و انجام کلیه نقل و انتقالات - در حوزه اجاره- بازار خرید و فروش به رونق بازار اجاره نزدیک شود.

نوسان نرخ اجاره در تبریز

به گزارش دنیای‌اقتصاد، تازه‌ترین بررسی‌ها نشان داده که بازار اجاره در تبریز و آذربایجان شرقی نیز گوی سبقت را از بازار خرید و فروش ربوده و بنگاه‌های مسکن در این شهرستان با ۱۵ درصد افزایش در نرخ اجاره و ۲۰ درصد افزایش در حجم قراردادها مواجه شده‌اند.

جواد باقری فرح بخش، رییس اتحادیه املاک تبریز و آذربایجان شرقی در این باره به «دنیای‌اقتصاد» گفت: شهر تبریز با افزایش حداقل ۱۵ درصد نرخ اجاره مواجه بوده و در کل، قراردادهای اجاره نیز ۲۰ درصد افزایش داشته است.

وی دلیل این روند را کمبود نقدینگی برای مشارکت در بازار خرید دانست و تاکید کرد: عدم ارائه وام خرید مسکن توسط بانک‌ها در کنار کاهش سطح درآمدی مردم باعث شده که افراد عامی در بازار خرید و فروش حضور نداشته باشند.

رییس اتحادیه املاک تبریز پیش بینی کرد که با تداوم روند فعلی بازار مسکن، دست کم ۲ تا ۳سال آینده با تغییر و رونق بازار خرید و فروش مواجه نخواهیم شد.

احتمال نوسان نرخ در مشهد؟

رییس اتحادیه املاک مشهد نیز درباره بازار تابستانی مسکن این کلانشهر به «دنیای‌اقتصاد» توضیح داد: تا پایان تابستان با صعود احتمالی ۱۰ تا ۱۵ درصدی نرخ اجاره مواجه خواهیم شد.

محمد رضا ظهوریان در تحلیل خود از وضعیت این بازار گفت: در حال حاضر موجران به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ یک دسته گروهی که قیمت‌های اجاره را بدون در نظر گرفتن وضعیت بازار تعیین می‌کنند و دیگری گروهی که میزان اجاره ملک خود را به بنگاهداران و وضعیت روزمره بازار مسکن می‌سپارند و البته بیشترین استقبال از بازار اجاره مربوط به املاک متعلق به گروه دوم است.

به اعتقاد ظهوریان، رکود در بازار خرید و فروش باعث شده مردم به سمت بازار اجاره روی بیاورند و انبوه سازان و سازندگان شخصی نیز با حذف خرید مردم، برای جبران سکون سرمایه‌هایشان بازار رهن و اجاره را در اولویت انتخاب خود قرار دهند.