گزارش - اعضای کمیسیون عمران با اشاره به کاهش تولید مسکن در سال ۸۸:
باید از سرمایهگذاریهای غیر از مسکن مهر حمایت شود
گروه مسکن - لیلا درخشان: همزمان با اعلام مرکز آمار ایران مبنیبر کاهش صدور پروانههای ساختمانی در ۹ ماهه سال ۸۸ نسبت به سال قبل در کل کشور برخی از نمایندگان مجلس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» مراتب نگرانی خود را از بابت تاثیر ناخوشایند این اتفاق بر بازار مسکن اعلام کردند. نمایندگان هشدار دادند که اگر چه دولت با جدیت طرح مسکن مهر را دنبال میکند، اما از آنجا که این پروژه به تنهایی قادر به پاسخگویی به تقاضای انباشته شده در بخش مسکن نیست، در نتیجه دولت باید طی اقدامی عاجل حمایت خود را از بخش خصوصی آغاز کند. به گفته نمایندگان مجلس بازار مسکن در سالجاری تنها در صورتی از تاثیر کاهش تولید مسکن مصون خواهد ماند که حمایت دولت از بخش خصوصی در قالب ارائه تسهیلات مسکن محقق شود. به اعتقاد نمایندگان مجلس پشتکار وزیر مسکن در خصوص پروژه مسکن مهر باید به بخش خصوصی تسری یابد، در غیر این صورت بازار مسکن از محل کاهش عرضه مسکن ضربات جبرانناپذیری خواهد خورد.
در این زمینه مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به «دنیای اقتصاد» گفت: روز گذشته چند تن از اعضای کمیسیون عمران با وزیر مسکن و شهرسازی جلسه ای داشتند و در این جلسه اتفاقا نمایندگان مجلس راجع به تمرکز دولت بر یک شیوه تولید (مسکن مهر) هشدارهای لازم را دادند. وی با اشاره به اینکه مسکن مهر در بهترین حالت میتواند تقاضای ۲۰۰ هزار خانوار را پاسخگو باشد یادآور شد: این در حالی است که با توجه به اینکه نیاز واقعی به مسکن سالانه معادل یک میلیون واحد مسکونی است از این رو اگر به منظور جبران کسری تولید مسکن چارهای اندیشیده نشود، قطعا شاهد بروز مشکلات عدیده در بازار مسکن خواهیم بود.
وی اذعان داشت: البته با توجه به اینکه در حال حاضر نقدینگی زیادی در میان مردم نیست، احتمالا کاهش تولید مسکن منجر به افزایش قیمت مسکن در کوتاهمدت نخواهد بود، اما در درازمدت احتمالا تاثیرگذار خواهد بود و سبب افزایش قیمتها خواهد شد. وی تصریح کرد: اما در هر صورت شکاف بین عرضه و تقاضای مسکن در یک بازه زمانی به صورت واضح خود را نشان خواهد داد و از همین رو به منظور جلوگیری از این اتفاق لازم است که دولت واگذاری تسهیلات به بخش خصوصی را از سرگیرد.
اعتماد سرمایهگذاران باید برگردد
اما محسن نریمان از دیگر اعضای کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه کاهش تولید مسکن حاکی از حاکمیت رکود بر اقتصاد کشور است گفت: با توجه به اینکه اعتماد سرمایهگذاران به سوددهی بخش مسکن کم شده است در نتیجه طبیعی است که تولید مسکن نیز به دنبال آن کاهش یابد. وی با انتقاد از تمرکز دولت به یک شیوه تولید مسکن گفت: متاسفانه دولت در تولید مسکن سیاستی تک بعدی در پیش گرفته و به سایر شیوههای تولید غیر از مسکن مهر بیتوجه شده است.
وی اظهار داشت: همین سیاست باعث گریزان شدن بخش خصوصی در بازار مسکن شده که نتیجه آن کاهش تولید مسکن شده است که تداوم این رفتار بازار مسکن را کماکان در وضعیت نابسامان فعلی تثبیت خواهد کرد.
نریمان خاطرنشان ساخت: وضعیت بازار مسکن در سالجاری با توجه به کاهش تولید مسکن بسته به سیاستهای وزارت مسکن برای بخش خصوصی دارد و اگر شرایط را برای حضور بخش خصوصی فراهم کند بازار مسکن بهبود خواهد یافت. وی تاکید کرد: دولت باید بداند که مخاطب مسکن مهر اقشار آسیبپذیر هستند و سایر اقشار جامعه که شامل قشر متوسط و مرفه جامعه هستند نیز به مسکن نیازمند هستند و بر این اساس باید برای خانهدار کردن آنها با اتکا به بخش خصوصی برنامهریزی کند.
کاهش تولید مسالهساز است
علاوه براین ابوالقاسم رحمانی - سخنگوی کمیسیون عمران مجلس - نیز به «دنیای اقتصاد» گفت: کاهش تولید مسکن در کشور قطعا مساله ساز خواهد بود و برای برون رفت از این وضعیت تخصیص تسهیلات به بخش خصوصی لازم است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر در کل کشور به ازای هر ۱۰۹ خانوار، ۱۰۰ واحد مسکونی وجود دارد و اگر تولید مسکن به همین شیوه ادامه داشته باشد، نامعادله تعداد خانوار به نسبت واحدهای مسکونی فزونی خواهد گرفت که نتیجه آن بسیار نگرانکننده خواهد بود.
ارسال نظر