گزارش - توسط دانشگاه پارامونت انجام شد
تقدیر از محقق ایرانی اصلاح الگوی مصرف سیمان
حداکثر سیمان مصرفی برای ساخت هرمترمربع زیربنا ۱۴۵ تا ۱۷۵ کیلوگرم است، اما بهخاطر تکنولوژیپایین تولید بتن در ایران این میزان به ۲۴۰ کیلوگرم نیز میرسد گروه مسکن - طرح مطالعاتی انجام گرفته با عنوان «پیامدهای زیستمحیطی اصلاح الگوی مصرف سیمان در ایران» که به عنوان پایاننامه دکترای رشته مهندسی صنایع توسط دکتر علیاصغر کیهانی ارائه شد، به عنوان طرح پژوهشی برتر از سوی هیات علمی دانشگاه بینالمللی فنی و مهندسی پارامونت انتخاب شد.
دکتر علیاصغر کیهانی، مدیر مجتمع ایران فریمکو و پارسلانه از پیشکسوتان صنعت بتن کشور است و این پژوهش حاصل ۶ سال کار مطالعاتی پیوسته او بوده که به بررسی پیامدهای زیستمحیطی اصلاح الگوی مصرف سیمان پرداخته است.
بخشهایی از این پژوهش در سال گذشته از سوی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن در بین طرحهای ارسالی برای اصلاح الگوی مصرف سیمان حائز رتبه نخست برای اصلاح مرحله مصرف سیمان در کشور شده بود. براساس نتایج این پژوهش، همه ساله در دنیا ۲۲۰۰ میلیون تن سیمان تولید میشود که در فرآیند تولید هر تن سیمان یک تن انواع گازهای گلخانهای وارد محیطزیست میشود و بیش از ۸ درصد از کل گازهای گلخانهای دنیا به صنعت سیمان اختصاص دارد.
بر همین اساس در کشور ایران نیز در فرآیند تولید ۶۰ میلیون تن سیمان، ۶۰ میلیون تن انواع گازهای گلخانهای وارد محیطزیست میشود.
بر اساس یافتههای این طرح مطالعاتی، با توجه به آثار زیستمحیطی مرحله تولید سیمان که اجتنابناپذیر است، لیکن در مرحله مصرف با توجه به پیشرفتهای صورت گرفته، این فرصت فراهم است که با کنترل کیفیت در مرحله مصرف بین ۲۰ تا ۴۰ درصد در کاهش گازهای گلخانهای ناشی از تولید سیمان صرفهجویی کرد.
بر اساس این طرح پژوهشی، ارزیابی میزان مصرف سیمان در بخشهای مختلف یک ساختمان نشان میدهد که حداکثر سیمان مصرفی برای ساخت یک مترمربع زیر بنا ۱۴۵ تا ۱۷۵ کیلوگرم است؛ لیکن در حال حاضر به خاطر پایین بودن تکنولوژی تولید بتن در ایران این میزان به ۲۴۰ کیلوگرم نیز میرسد، حال آن که در صورت ارتقای تکنولوژیهای تولید و مصرف سیمان و بتن در ایران، میتوان این حجم مصرف را به محدودههای استاندارد جهانی نزدیک کرد.
برابر یافتههای این طرح، حرکت استانداردسازی فرآوردههای بتنی که از ۶ سال پیش در ایران شروع شده است، پیش درآمد رسیدن به نقطه مطلوب است.
برابر این گزارش، موضوع مصارف سیمان در بخشهای دیگر از قبیل مبلمان و تاسیسات و ابنیه فنی شهری نیز مورد بررسی دقیق قرار گرفته است.
در بخش تاسیسات شهری، با توجه به شرایط اقلیمی کشور ما جداول و کفپوشهای بتنی با پدیده یخزدگی مواجهند که عمر مفیدی کمتر از ۳ تا ۵ سال دارند، حال آنکه در صورت تولید بهصورت ماشینی و با رعایت استانداردهای مربوطه میتوان جداول و کفپوشهای بتنی با عمری بیش از ۵۰ سال تولید کرد. این بخش به تنهایی در سال بیش از ۲/۱ میلیون تن از سیمان کشور را به مصرف میرساند و البته نخالههای ساختمانی ناشی از تعویضهای مکرر این قطعات بتنی، بخشهای وسیعی از زمینهای اطراف شهرها را به گورستان نخالههای ساختمانی تبدیل کرده است.
برابر این گزارش برای تولید و نصب هر قطعه جدول بتنی؛ ۶۰ کیلوگرم سیمان مصرف میشود؛ این در حالی است که هر درخت معمولی در طول یک سال حداکثر ۲۰ کیلوگرم گاز کربنیک را از هوا جذب میکند؛ لذا فرآیند تخریب و تعویض هر قطعه جدول بتنی معادل از بین بردن آثار عملکردی ۳درخت در سال است.
کمیته داوری و هیات علمی دانشگاه فنی و مهندسی پارامونت بخاطر آثار زیستمحیطی اصلاح الگوی مصرف سیمان که میتواند در بسیاری از کشورهای دنیا مورد استفاده و توجه قرار گیرد، این پژوهش را به عنوان پژوهش برتر انتخاب و معرفی کرده است و در مراسم رسمی فارغالتحصیلی دانشجویان دکترا، فوق لیسانس و لیسانس دکتر علیاصغر کیهانی از ایران را به خاطر این پژوهش کاربردی به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه انتخاب و در مراسم فوق از ایشان رسما تقدیر کردند.
ارسال نظر