«مجوز بهره‌برداری» جایگزین «عوارض ساخت و ساز»

گروه مسکن - سحر باباخانی: اگر شورای شهر موافقت کند شیوه دریافت عوارض ساخت‌وساز در تهران از سال آینده تغییر می‌کند، به گونه‌ای که هزینه صدور پروانه کاهش می‌یابد، اما در زمان صدور پایان‌کار، شهرداری با دریافت هزینه‌ای مجزا مجوز بهره‌برداری اولیه به سازنده اعطا می‌کند که این مجوز سال به سال باید تمدید شود. به این ترتیب؛ اگرچه عوارض ساخت ظاهرا کاهش پیدا می‌کند، اما در زمان استفاده از واحدهای ساخته‌شده، مالک موظف است مالیات جدیدی را به شهرداری تهران پرداخت کند که همین جیب به جیب شدن درآمد حاصل از ساخت‌وساز باعث شده و لایحه شهرداری مخالفانی در شورای شهر برای تصویب آن بوجود بیاورد.

شهرداری تهران ماه‌هاست برای کسب اجازه در دریافت مالیات ارزش افزوده تلاش می‌کند نظر اعضای شورای شهر تهران را جلب کند. مالیات ارزش افزوده پیش‌از این قرار بود در اوایل امسال به تصویب شورا برسد و از نیمه سال به اجرا گذاشته شود، اما مخالفت برخی اعضای شورا با مالیات جدید با این توجیه که قیمت مسکن افزایش خواهد یافت، باعث شده تاکنون تلاش‌ها بدون نتیجه باشد.

این در حالی است که شهرداری تهران نظر دیگری دارد و معتقد است اجرای لایحه مالیات ارزش افزوده باعث جلوگیری از افزایش غیرمنطقی قیمت واحدهای مسکونی خواهد شد.

این لایحه قرار است یک‌شنبه هفته آینده با حضور قالیباف شهردار تهران یک بار دیگر در شورای شهر بررسی شود تا بلکه این بار رای مثبت به آن داده شود.

به گزارش دنیای اقتصاد سال گذشته لایحه‌ای تحت عنوان پرداخت مالیات بر ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح‌های جامع و تفصیلی برای املاک شهر تهران از جانب شهرداری به شورای شهر ارائه و مقرر شد در صورت تصویب این لایحه کلیه املاکی که در مناطق و پهنه‌هایی واقع هستند که به دلیل فعالیت‌های عمرانی شهرداری ارزش آنها افزایش پیدا کرده است، سالانه مالیاتی را بر اساس فرمول‌های تعیین شده در هر منطقه به شهرداری همان منطقه پرداخت کنند.

هیربد معصومی، معاون معماری و شهرسازی شهردار تهران روز گذشته در جریان بررسی این لایحه در شورای شهر به دنیای اقتصاد گفت: اجرای این لایحه نه تنها درآمد شهرداری را افزایش نمی‌دهد، بلکه کاهش ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد تومانی درآمد این سازمان را به دنبال دارد.معصومی با اشاره به مراحل کنونی ساخت‌وساز گفت: در حال حاضر متقاضیان باید برای دریافت پروانه ساختمانی، پروانه ساخت، پایان کار و عوارض شهرسازی مقادیر مصوب شورای شهر را بپردازند که در صورت تصویب این لایحه مجوز بهره‌برداری نیز به این مراحل افزوده و پرداخت آن هر ساله تمدید می‌شود و این روند هم برای رسیدن به درآمد‌های پایدار به شهرداری و هم برای کاهش فشار مالی به شهروندان کمک می‌کند. وی در ادامه متذکر شد: اجرای این لایحه باعث رونق ساخت‌وساز می‌شود؛ چراکه مردم به جای آنکه کل عوارض ساخت‌وساز را در ابتدای کار که به نقدینگی برای ساخت احتیاج دارند، بپردازند این ارقام را در هر سال و با بار مالی کمتری پرداخت می‌کنند. معاون شهرسازی و معماری شهر تهران معتقد است برای تشویق سازندگان در کنار ارزش افزوده، ارزش کاهنده نیز برای املاک در نظر گرفته شده و این عوارض از هزینه مالکینی که ارزش ملکشان به دلیل پروژه‌های عمرانی مجاور ملک کاهش پیدا کرده کم می‌شود.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که این لایحه از زمان تصویب چه میزان زمان لازم دارد تا به مرحله اجرا درآید، توضیح داد: شورای شهر پیشنهاد کرده که این لایحه در یک پروسه سه ماهه اجرا شود، ولی اجرای صحیح آن یک سال زمان می‌برد و ۵ سال طول می‌کشد که این طرح به شکل کامل و فراگیر اجرا شود، ولی ما مطمئن هستیم که پس از شهرداری تهران، کلیه شهرداری‌های کشور از این تجربه موفق پیروی خواهند کرد. حمزه شکیب رییس کمیسیون عمران شورای شهر در همین رابطه در نظری متفاوت با هیربد معصومی به دنیای اقتصاد گفت: ما مطمئن هستیم که این لایحه برای شهرداری درآمدزا نیست، ولی نکته‌ای که در این میان قابل‌توجه است این است که پرداخت هر ساله عوارض نیز از عهده گروهی از مردم خارج است و با در نظر گرفتن شرایط مالی کنونی به آنها فشار مضاعفی وارد می‌شود که از توان مردم خارج است و باید برای آن چاره‌ای اندیشید.