راه دسترسی سریع به کلید مسکن مهر

هزینه ساخت مسکن مهر را چه کسی تعیین می‌کند: تعاونی، سازنده یا مشاور طراح؟

احتیاط‌هایی که باید قبل از انتخاب سازنده رعایت شود مریم علیزاده

این روزها بازار مذاکره مدیران تعاونی‌های مسکن مهر با انبوه‌سازان در اوج رونق قرار دارد و دو طرف سعی ‌می‌کنند قیمت پیشنهادی ساخت را با سطح توان مالی اعضای تعاونی هماهنگ کنند؛ اما توصیه تعاونی‌های مسکن مهر پیشرو به آن دسته از تعاونی‌هایی که هنوز در فاز دریافت زمین مانده‌اند، این است که به جای دغدغه نسبت به انتخاب سازنده، در استخدام «مشاور» و «طراح» دقت به خرج دهند.

موفقیت تعداد معدودی از تعاونی‌های مسکن مهر در تهران نسبت به تنظیم قرارداد ساخت به نصف قیمت روز بازار، تصوری را در ذهن برخی مسوولان بوجود آورده مبنی براینکه «مسکن مهر لزوما ارزان ساخته می‌شود»، اما این تعاونی‌ها که به دلیل قرار داشتن در فاز ساخت، به آنها تعاونی پیشرو مسکن مهر، اطلاق می‌شود معتقدند توافق بر سر قیمت منطقی با سازنده برای ساخت مسکن مهر همان قدر سخت و تخصصی است که ساخت‌وساز است. آنها این تخصص را فقط در توان «مشاور» و «طراح» پروژه می‌دانند، دو گروهی که اغلب تعاونی‌ها به جای استفاده از مهارت و تجربه‌شان فقط از اسامی‌شان آن هم برای دریافت مجوز استفاده می‌کنند.

دغدغه بسیاری از تعاونی‌های مسکن مهر انتخاب سازنده‌ای است که بتواند با قیمت و هزینه‌های پایین، پروژه‌ را ظرف حداکثر ۲۰ ماه به پایان برساند، اما این دغدغه از نگاه تعاونی‌های پیشرو راه به جایی نخواهد برد؛ مگر اینکه قبل از عقد قرارداد با سازنده، نقشه راه توسط طراح تهیه شده باشد.

مدیر یک تعاونی پیشرو در تهران که از ما‌ه‌ها پیش عملیات ساخت را شروع کرده در این زمینه به «دنیای اقتصاد» گفت: هیات مدیره تعاونی‌ها با توجه به مسیر سخت و دشواری که در پیش است باید پیگیر باشند تا بتوانند مشکلات و موانع را در کمترین زمان ممکن مرتفع کنند.

مهدی دژآباد، مدیر عامل تعاونی مسکن مهر ۱۲ شهرری همچنین با بیان اینکه در حال حاضر در بلوک ۹ از فاز ۴ شهر جدید پرند مشغول احداث ۴۹۵ واحد مسکونی روی زمین‌های ۹۹ ساله است، تصریح کرد: توجه تعاونی ما به بحث مشاور و طراح مسلط به کار، باعث شده پروژه مسکن مهر ۱۲ شهرری پس از گذشت بیش‌از ۴ ماه از زمان شروع ساخت تاکنون ۲۰درصد پیشرفت فیزیکی حاصل کند؛ این درحالی است که ۵/۱ سال از زمان تاسیس این تعاونی بیشتر نمی‌گذرد و با توجه به وجود مشکلات فراوان اداری پیش‌روی تعاونی‌های مسکن مهر، آخرین تعاونی بوده که برای دریافت زمین به سازمان مسکن استان تهران معرفی شد.

دژآباد تاکید کرد: تنها عامل پیشرفت کار تعاونی‌اش پیگیری مداوم و مستمر بوده است؛ به‌طوری‌که برای گرفتن زمین از شرکت عمران پرند مجبور شده ۵ ماه مداوم هر روز از صبح زود تا پایان وقت اداری، در اتاق مسوولان حاضر شود و ظاهرا آنها در نهایت از این اقدام خسته شدند و سرانجام در دی‌ماه ۸۷ قطعه زمین ۹۹ ساله را تحویل دادند.

وی افزود: همزمان با تلاش برای دریافت زمین، برای انتخاب مشاور طراح و ناظر متخصص و متعهد مطالعات متعددی انجام دادیم و معیار ما در این انتخاب ۶ محور بود: طراحی مناسب انجام شود، حداقل سطح زیربنا برای ۴۹۵ واحد محاسبه شود، حداقل مشاعات در نظر گرفته شود، انتخاب جزئیات اجرایی به نحوی که هزینه اجرا در پایین‌ترین سطح قرار گیرد، نظارت مداوم و مستمر در اجرا وجود داشته باشد؛ به نحوی که کلیه مراحل اجرایی مطابق با استاندارد‌های مقررات ملی ساختمان قرار گیرد و بالاخره اینکه حداقل حق‌الزحمه تعیین شود.

دژآباد افزود: ما در تعاونی مسکن مهر ۱۲ شهرری از روز اول معتقد بودیم تنها وقتی می‌توانیم هزینه‌های اجرا را پایین بیاوریم که مشاور طراح دلسوزانه و با دید غیرانتفاعی به پروژه نگاه کند در این حالت وقتی مجری پروژه می‌خواهد قیمت پیشنهادی خود را ارائه کند با رویت نقشه‌های اجرایی و با علم به اینکه در روند طراحی، هزینه‌‌تراشی نشده و آیتم‌های عملیاتی در عین استاندارد بودن، سهل‌الاجرا هستند و طراحی پیچیده نیست، با احتساب سود متعارف خود و اینکه با وجود این طراحی، ضرری متوجهش نیست، اقدام می‌کند و برای به‌دست آوردن این کار و برنده شدن در مناقصه، سعی می‌کند حداقل قیمت را پیشنهاد کند. این مدیر تعاونی مسکن پیشرو در تهران در ادامه تصریح کرد: بعد از مطالعه فراوان موفق شدیم مهندسین مشاور لیان ارک شمال را برای پروژه انتخاب کنیم؛ این درحالی است که حداقل قیمت پیشنهادی مشاورین که قبلا قیمت حق‌الزحمه خود را اعلام کرده بودند به ۲ برابر قیمت لیان ارک شمال می‌رسید. این شرکت علاوه بر طراحی و نظارت کلیه مراحل فازهای ۰، ۱ و ۲ و نظارت، حاضر شد در قالب همان قیمت طراحی محوطه و آزمایشات ژئوتکنیک را انجام دهد که در نهایت طراحی‌ها صورت گرفت و به تایید کمیته تخصصی رسید و ما توانستیم ۲ ماه زودتر از دستورالعمل سازمان مسکن، پروانه ساخت بگیریم.

مدیرعامل تعاونی مسکن مهر ۱۲ شهرری گفت: در تیرماه ۸۷ اعلام مناقصه کردیم و تیم حقوقی مشاور لیان باز هم به کمک آمد و بدون دریافت هزینه اضافی مسوولیت برگزاری مناقصه را برعهده گرفت. مهندس نوروزی پیمانکار پروژه ۴۹۵ واحدی مسکن مهر ۱۲ شهرری در این زمینه گفت: زمانی که داشتیم قیمت عملیاتی را با توجه به نقشه‌های اجرایی محاسبه می‌کردیم در کمال ناباوری به مبلغ هزینه‌کرد مترمربعی ۱۴۰هزار تومان برای سفت‌کاری رسیدیم که متری ۴۰هزار تومان از قیمت مدنظر ما پایین‌تر بود.

مهندس اصغر معینی، مدیر گروه مشاوران لیان ارک شمال در این زمینه گفت: ما فقط به وظیفه خود عمل کردیم و از نظر حق الزحمه طراحی و نظارت، چون دارای مجموع سهمیه بالایی هستیم چیزی بیش‌از ۲میلیون مترمربع، لذا اختیار بیشتری برای به حداقل رساندن قیمت حق‌الزحمه را داریم. از سوی دیگر در این پروژه و سایر پروژه‌ها، بررسی ژئوتکنیک را چه تعاونی بخواهد چه نخواهد به خاطر واقعی بودن رفتار سازه و طراحی بهینه اسکلت سازه ما با هزینه خودمان انجام می‌دهیم.مدیرعامل تعاونی مسکن مهر ۱۲ شهرری در ادامه با بیان اینکه با تصمیم هیات‌مدیره اجرای عملیات تنها به عهده شرکت پیمانکار گذاشته نشد، گفت: ما نسبت به ایجاد دفتر فنی اقدام کردیم. در این راستا پیمانکار موظف شده است هر مرحله از عملیات را طی ارائه دستور درخواست کنترل، تحویل نظارت مقیم در دفتر فنی کند و پس از تاییدات و کنترل صحت انجام کار، اجازه انجام عملیات بعدی صادر می‌شود. حتی بتن‌ریزی‌های شبانه نیز با حضور نظارت مقیم انجام می‌شود. دژآباد افزود: تعاونی از مسوول دفتر فنی اکیدا خواسته است که کلیه مراحل بدون هیچ‌گونه اغماض و مماشات مطابق با مفاد مقررات ملی ساختمان انجام گیرد. در پروژه مسکن مهر ۱۲ شهرری همچنین طرح صدور شناسنامه فنی نیز به اجرا درآمده است که این نشان‌دهنده صحت کار این تعاونی است. پروژه مسکن مهر ۱۲ شهرری هم‌اکنون در حال اجرای سقف‌‌های دوم و سوم از هشت سقف و آجرچینی اطراف بلوک‌ها می‌باشد.