گروه مسکن- سحرباباخانی: شورای شهر تهران ضمن هشدار به دولت و شهر داری به دلیل بی‌توجهی‌هایی که به مناطق مرکزی پایتخت شده، از مهاجرت تدریجی ساکنان ‌این مناطق به حومه تهران خبر داد. محله‌های قدیمی، متراکم و آلوده در مناطق مرکزی و جنوبی تهران و همچنین نامقاوم و قدیمی‌بودن خانه‌ها باعث شده، ساکنان‌ این محله‌ها تصمیم به مهاجرت به حاشیه شهر را بگیرند‌.

این در حالی است که دولت هم اکنون به جای‌اینکه گوشه توجهی به بافت‌های فرسوده تهران داشته باشد در خارج از شهر به دنبال تامین زمین برای ساخت مسکن مهر است.

به گزارش دنیای اقتصاد، اگرچه در برنامه چهارم توسعه مقرر شده که بافت‌های فرسوده باید ظرف ۱۰‌سال نوسازی شوند تا پس از اجرای‌این پروژه سایر قسمت‌ها که در حال فرسایش هستند نیز مورد رسیدگی قرار بگیرند، ولی انجام‌این طرح در تهران همچنان موضوع داغ دویست‌وسی‌وهفتمین جلسه شورای اسلامی‌شهر تهران بود و رسول خادم‌، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورا در‌این جلسه عنوان کرد‌: طبق محاسبات جدید ۷۶۶۳‌میلیارد تومان اعتبار برای نوسازی ۲۰‌هزار واحد مسکونی لازم است و بودجه مذکور باید در قالب لایحه‌ای تنظیم و تصویب شود‌.

خادم معتقد است که هیچ کدام از روش‌های مالی در نظر گرفته شده مانند فروش متری و اوراق مشارکت نوسازی بافت‌های فرسوده در حال حاضر مفید نبوده و استفاده از ذخایر ارضی شهرداری و مراکز دولتی می‌تواند در پیشرفت‌ این طرح تاثیر بسزایی داشته باشد ولی با‌ این وجود حضور مراکز دولتی در اجرای‌این پروژه بسیار کمرنگ است و تا به امروز پیگیری‌های لازم را در‌این رابطه انجام نداده است‌.

حمزه شکیب نیز با اشاره به نقش اساسی‌این وزارتخانه گفت: وزارت مسکن و شهرسازی باید به همراه سازمان نظام مهندسی به کمک شهرداری تهران آمده و خود را در مورد نوسازی بافت‌های فرسوده متعهد بداند.

خادم در ادامه یادآور شد‌: ۱۲‌میلیارد تومان برای مطالعه بافت‌های فرسوده کل کشور بودجه در نظر گرفته شده و‌این در حالی است که تهران به تنهایی ۳۳‌هزار میلیارد تومان بودجه برای نوسازی و مطالعات بافت‌های فرسوده نیاز دارد.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه با بیان‌این مطلب که برخی از منابع مالی که قرار بود به پروژه نوسازی تزریق شود صرف موارد غیر قابل پیش بینی شده است، گفت: در بودجه شهرداری ۴۵۰‌میلیارد تومان به نوسازی بافت‌ها اختصاص داشت که متاسفانه‌این رقم صرف حل مشکلات پیمانکاران پروژه‌ها شد‌.

تهران از درون تهی می‌شود

خسرو دانشجو سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه در زمینه جذب سرمایه گذار برای بافت‌های فرسوده ضعف‌هایی وجود دارد تصریح کرد: در حال حاضر از سرمایه گذاری برای بافت‌های فرسوده پشتیبانی نمی شود ولی این دقت را از اعضای شورا می‌خواهم که کاری نکنند با رویه خالی شدن مرکزیت تهران همسو شویم. چرا که در حال حاضر مرکزیت تهران رو به تهی شدن است

وی افزود: فرحزاد مشکل بافت‌های فرسوده زیادی دارد اما در این نقطه با وجود نبود این مصوبه و نبود تخفیف برای عوارض، پروژه‌های بسیار خوبی در حال اجراست.

رسول خادم رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران اظهار داشت: اگر می‌خواهیم دنبال سرمایه‌گذاری باشیم باید شهرداری را مکلف به استفاده از اراضی ذخیره کنیم تا هزینه زمین از دوش مردم برداشته شده و هزینه‌های ساخت و ساز که بزرگترین معضل مردم و بهانه خوبی برای عدم مشارکت در‌این طرح است کاهش پیدا کند.

این در حالی است که به گفته دانشجو بیشترین بافت‌های فرسوده در مناطق ۷ تا ۲۰ قرار دارند و وضعیت بافت‌ها در‌این مناطق به شکلی است که با اعمال ۱۰۰‌درصد تخفیف صدور پروانه‌های ساختمانی نیز به جایی نمی‌رسد. وی در ادامه تاکید کرد: مشکل برخی مناطق فرسوده به حدی است که بسیاری از ساکنین آنها به حاشیه شهر‌ها مهاجرت می‌کنند، برای مثال منطقه ۲۰ ‌کم کم دارد از سکنه خالی می‌شود چون هیچ امکانات رفاهی در‌این منطقه وجود ندارد و متاسفانه سرمایه‌داران نیز اراده و انگیزه‌ای برای آوردن سرمایه خود در‌این مناطق ندارند‌. حمزه شکیب با تایید‌این مطالب گفت: تسهیلات و مشوق‌های مالی برای‌این بافت‌ها باید به گونه‌ای باشد که افراد سود جو نتوانند از آن سوء‌استفاده کنند.

انتظار کمک از دولت و شهرداری تلف کردن وقت است

مرتضی طلایی رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران نیز با بیان اینکه تنها کشور ما در مورد نوسازی بافت‌های فرسوده، با مشکل مواجه است و کشورهایی مانند ژاپن مناطق فرسوده و تخریب شده در جنگ خود را بابرنامه ریزی مشخص در زمان کوتاهی بازسازی کرده‌اند، گفت: فروش اوراق مشارکت یکی از راه حل‌های رفع مشکل بافت‌های فرسوده است ولی اگر سرمایه ملی را پشتوانه این طرح‌ها قرار دهیم و بتوانیم پس‌انداز مردم را به سمتی ببریم که در جهت سرمایه‌گذاری و تولید باشد این حلقه مفقوده پیدا می‌شود چرا که منتظر کمک دولت و شهرداری بودن به نوعی وقت تلف کردن است.

طرح تخلفات ساختمانی در شورای امنیت ملی

در ادامه جلسه علنی شورای شهر تهران حسن بیادی ،نایب رییس شورابا اشاره به افزایش سرسام آور تخلفات ساختمانی در تهران یادآور شد: وضعیت ساخت و ساز‌های غیر مجاز در تهران بسیار فجیع است و باید برای حل و فصل پرونده‌این ساختمان‌ها از نیروی انتظامی‌کمک گرفت‌. وی در ادامه یادآور شد: اهمیت‌ این موضوع تا جایی است که نحوه اجرای احکام مربوط به تخلفات ساختمانی در شواری امنیت ملی نیز مطرح شده است‌.

بیادی همچنین با اشاره به برخی تهمت‌هایی که دراین زمینه به اعضای شورا زده می‌شود گفت: برخی افراد متخلف که دارای پرونده هستند برای رسیدگی اعضای شورا و بازدید‌ها و پیگیری‌های انجام شده برای اجرای حکم تخریب تهمت‌هایی را به اعضای مرتبط با ‌این جریان می‌زنند که‌این افراد یا نباید‌این مباحث را مطرح کنند یا باید با سند و مدرک حرف بزنند. وی در پایان تاکید کرد: برای اجرای درست تمامی‌احکام، لازم است که معاون وزیر کشور، شهردار و استاندار تهران نیز با هماهنگی و همکاری خود ضمانت اجرای احکام پرونده تخلفات ساختمانی را به وجود بیاورد.

لازم به ذکر است به دلیل محدودیت زمانی، لایحه سیاست‌های تشویقی نوسازی بافت‌های فرسوده به تصویب نرسید و کمیسیون‌های عمران و بودجه شورا موظف شدند که مجددا به بررسی ‌این لایحه و ابهامات موجود بپردازند.