دنیای اقتصاد- وزارت تعاون با اصلاح اساسنامه تعاونی‌های مسکن، برای تکمیل پروژه‌های ساختمانی مهلت تعیین کرده است. به موجب این مصوبه، اگر تعاونی‌های مسکن از زمان تعریف پروژه تا ۵ سال نتوانند آن را تکمیل و تحویل اعضا دهند، از ادامه فعالیت آنها جلوگیری خواهد شد. هدف این تصمیم اگرچه گفته می‌شود تعاونی‌هایی هستند که اعضای آن بعد از ۳۰ سال هنوز صاحب مسکن نشده‌اند، اما وزیر تعاون، مسکن مهر را نیز از جمله مخاطبان ضرب‌الاجل ۵ ساله عنوان می‌کند. با اصلاح یک اساسنامه در وزارت تعاون صادر شد

ضرب‌الاجل برای تعاونی‌های مسکن

تعاونی‌های مسکن از زمان تعریف پروژه فقط ۵ سال برای ساخت و تکمیل آن فرصت دارند

وزیر تعاون: مسکن مهر با این تصمیم نه‌ تنها تهدید نمی‌شود بلکه سرعتش زیاد هم می‌شود

گروه مسکن- لیلا درخشان: دو سال از عمر تعاونی‌هایی که با فراخوان دولت برای واگذاری زمین‌های ۹۹ ساله در ادارات تعاون ثبت‌نام کردند، می‌گذرد و حالا با آنچه در وزارت تعاون تصمیم‌گیری شده، این تعاونی‌ها فقط ۳ سال دیگر مهلت ساخت و تکمیل پروژه‌ها را دارند.

وزارت تعاون با اصلاح اساسنامه تعاونی‌های مسکن، برای تکمیل پروژه‌های ساختمانی مهلت تعیین کرده است. به موجب این مصوبه اگر تعاونی‌های مسکن از زمان تعریف پروژه تا ۵ سال نتوانند آن را تکمیل و تحویل اعضا دهند، از ادامه فعالیت آنها جلوگیری خواهد شد. هدف این تصمیم اگرچه گفته می‌شود تعاونی‌هایی هستند که اعضای آن بعد از ۳۰ سال هنوز صاحب مسکن نشده‌اند، اما وزیر تعاون، مسکن مهر را نیز از جمله مخاطبان ضرب‌الاجل ۵ ساله عنوان می‌کند. محمد عباسی در این باره به دنیای اقتصاد گفت: تعاونی‌های مسکن مهر باید بتوانند در زمان مشخص و محدود از فرصتی که در اختیارشان قرار گرفته استفاده کنند و کار ساخت را به اتمام برسانند. وی تعیین زمان ۵ سال برای فعالیت تعاونی‌های مسکن مهر را تصمیم درست عنوان کرد و افزود: زمین رایگان و تسهیلات ساخت برای افرادی است که واقعا قصد ساخت‌وساز دارند، نه اینکه بعد از ۱۰ سال بخواهند تازه مراحل ساخت را آغاز کنند.عباسی با اشاره به اینکه در حال حاضر بسیاری از متقاضیان مسکن مهر در صف انتظار برای استفاده از تسهیلات هستند، گفت: اگر تعاونی‌ها انگیزه ساخت داشته باشند، قطعا دوره ساخت بیشتر از ۵ سال طول نخواهد کشید. در غیر این صورت لازم است افراد صاحب انگیزه جایگزین شوند.

مسکن مهر به پای تعاونی‌ها می‌سوزد

به گزارش دنیای اقتصاد، آنچه باعث شده مقامات حوزه تعاون در دولت، روند فعالیت تعاونی‌های مسکن را از طریق ضرب‌الاجل ۵ ساله تحت کنترل قرار دهند، تجربه این گروه در ساخت‌وساز است. برآیند فعالیت تعاونی‌های مسکن نشان می‌دهد زمان ساخت در تعاونی بیشتر از دو برابر زمانی است که سازنده شخصی یا انبوه‌ساز صرف می‌کند. محمود حیدری، مدیر کل تعاون استان تهران در این زمینه به دنیای اقتصاد گفت: در تهران تعاونی‌هایی هستند که بعد از ۳۰ سال از تعریف یک پروژه ساختمانی هنوز نتوانسته‌اند آن را به مسکن برای اعضا تبدیل کنند. این تعاونی‌ها باید تعیین تکلیف شوند.محمود حیدری افزود: طولانی شدن زمان ساخت مسکن توسط تعاونی‌ها موجب شده تا برای سرعت بخشیدن به فعالیت آنها مدت فعالیت این تعاونی‌های محدود شود. وی با اشاره به اینکه در یکسال گذشته ۳۰ تعاونی به دلیل عمل نکردن به تعهدات خود منحل شده‌اند، گفت: تعاونی‌هایی که نتوانند در مدت تعیین شده پروژه‌های خود را به اتمام برسانند، از فعالیت مجدد آنها جلوگیری خواهد شد. حیدری افزود: در زمان حاضر ۴۴۰۰ تعاونی مسکن در استان تهران فعال هستند که نظارت کامل بر عملکرد آنان انجام می شود. وی درباره اینکه تعاونی‌های مسکن مهر نیز مشمول این مهلت زمانی خواهند شد یا خیر؟ به دنیای اقتصاد گفت: تعاونی‌های مسکن مطمئنا بعد از مدتی نسبت به تاخیر احتمالی در کار مورد پرسش قرار می‌گیرند، اما ما مسائلی از قبیل زمان انتظار برای دریافت زمین، آماده‌سازی زمین را در نظر می‌گیریم.حیدری تصریح کرد: وزارت تعاون از ریز فعالیت تعاونی‌های مسکن مهر با خبر است و بعید است این دسته از تعاونی‌ها زمان ساخت را طولانی کنند.

محل اشکال است؟

به گزارش دنیای اقتصاد، تعدادی از کارشناسان مسکن در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد اعلام کردند که با توجه به اینکه به دلیل برخی مسائل از جمله هماهنگ نبودن اعضا با یکدیگر، طول دوره ساخت در تعاونی‌های مسکن در مقایسه با شخصی‌سازها طولانی‌تر است، لذا اخذ این تصمیم می‌تواند فشار مضاعفی را به تعاونی‌های مسکن مهر وارد کنند. همزمان برخی دیگر از کارشناسان تاکید کردند که با توجه به اینکه با آغاز طرح مسکن مهر حدود ۲سال و اندی از زمان مفید ساخت تعاونی‌ها به پالایش افراد واجد شرایط تخصیص یافت، در نتیجه کاهش زمان تعیین مدت فعالیت تعاونی‌ها به ۵سال محل اشکال است.

وزیر تعاون: تصمیم درستی است

اما دکتر محمد عباسی، وزیر تعاون، در گفت‌وگوی اختصاصی با دنیای اقتصاد این نقطه‌نظر کارشناسان را رد کرد و اذعان داشت که تعاونی‌ها قادر هستند که در دوره پنج ساله فعالیت خود را به اتمام برسانند. عباسی اظهار داشت: اولا دوره ساخت تعاونی‌های مسکن نسبت به شخصی‌سازها نه تنها طولانی تر نیست، بلکه کوتاه‌تر است و اطاله دوره ساخت در برخی از تعاونی‌ها به دلیل یکسری ندانم کاری‌ها بوده است. مثلا برخی از تعاونی‌ها بدون آگاهی از نوع کاربری زمین اقدام به ساخت‌وساز کرده‌اند که این مساله باعث بروز پاره‌ای از مشکلات و طولانی شدن دوره ساخت شده است. وی خاطرنشان ساخت: معضلات بوروکراسی که از بی‌تجربگی برخی از تعاونی‌ها نشات می‌گیرد، نباید به حساب طولانی شدن دوره ساخت گذاشته شود. به گفته وزیر تعاون بلوک‌ها و شهرک سازی‌های بسیاری از سوی تعاونی‌ها صورت گرفته است که اگر قرار بود به صورت انفرادی‌سازی ساخته می‌شد، این همه ساخت‌وساز صورت نمی‌گرفت. وی تاکید کرد: اظهار نظر برخی از کارشناسان مبنی‌بر اینکه دوره ساخت تعاونی‌ها طولانی تر از شخصی‌سازها است، اظهار نظری اشتباهی است که ضروری است تصحیح شود. وی در ادامه اظهارات خود تعیین زمان ۵ ساله برای فعالیت تعاونی‌های مسکن مهر را تصمیم صحیحی برشمرد و گفت: این تصمیم درست است، چرا که دولت با واگذاری زمین رایگان به مردم و فراهم کردن تسهیلات لازم در واقع فرصت مناسب را برای افرادی ایجاد می‌کند که واقعا قصد ساخت و ساز داشته باشند. وی تاکید کرد: ثبت‌نام اعضای مسکن مهر بدان معنا نیست که بدون هیچ زمان‌بندی مشخصی عده‌ای ثبت‌نام کنند و به عنوان مثال بعد از ۱۰الی ۱۵ سال دیگر برای امر ساخت به تعاونی‌ها مراجعه کنند، در حالی که بسیاری از افراد صاحبخانه نباشند و در صف انتظار بمانند. وی گفت: این تصمیم برای ایجاد تسریع در فرصت صاحبخانه‌دار شدن است و اگر کسی انگیزه ساخت داشته باشد، لزوما دوره ساختش بیشتر از پنج سال طول نخواهد کشید. چراکه با توجه به فراهم بودن زیرساخت‌های لازم برای ساخت شامل زمین و تسهیلات بانکی لازم، دلیلی برای طولانی شدن دوره ساخت بیش از ۵ سال وجود ندارد.