فیلتر جدید در مسیر صدور پروانه ساختمانی

از نیمه دوم امسال صدور پروانه ساختمانی برای ساختمان‌های بالای ۳‌هزار مترمربع منوط به استخدام کارگران ماهر دارای کارت مخصوص از وزارت کار خواهد شد گروه مسکن- سحر باباخانی: صدور پروانه ساختمانی برای ساخت‌وساز‌های بزرگ در تهران سخت‌تر شد. در جدیدترین تصمیم شهرداری برای کنترل سازند‌گان ساختمانی، مقرر شده از اول مهر ماه پروانه ساختمانی برای ساختمان‌های با مساحت بالای ۳‌هزار مترمربع به شرط استخدام کارگران ماهر و البته مهندس ناظر، صادر شود. در این راستا، متقاضی پروانه ساختمانی باید ابتدا لیست کارگران دارای کارت مهارت از وزارت کار را به مقامات شهرداری ارائه دهد تا پس‌از تایید و بررسی صلاحیت آنها و همچنین مهندس ناظر، برای آن پروانه ساخت صادر کنند.

این شیوه جدید برای ساخت‌وساز در تهران درحالی اعمال می‌شود که همچنان در برخی مناطق شاهد حضور ضعیف مهندسان ناظر پای ساختمان‌های در حال ساخت هستیم.

این نظارت ضعیف گاهی اوقات باعث بروز حوادث در حین کار می‌شود، اما در اکثر مواقع خود را در زمان سکونت ساکنان نشان می‌دهد.

نبود مهندسان ناظر پای ساختمان‌های در حال ساخت به معنی نبود مدیر در سالن تولید است که باعث می‌شود کارگران هر طور که دلشان می‌خواهد تولید کنند!

آیا دولت و مراجع مسوول برای اجبار به نظارت بر ساخت‌وسازها فکری کرده‌اند یا اینکه همچنان باید به تلاش‌های شهرداری امیدوار بود؟

با وجود اینکه ۱۶ سال از تصویب تبصره۲ قانون نظام مهندسی مبنی بر الزام استفاده از مهندسین ناظر و کارگران ماهر ساختمانی می‌گذرد، به تازگی مدیرکل معماری و شهرسازی شهرداری تهران در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد از اجرای طرح پایلوت الزام استفاده از کارگران ماهر در ساختمان‌های بالای ۳۰۰۰ متر تا ابتدای مهر ماه خبر داد و گفت: از زمان مقرر شده در هنگام صدور پروانه این ساختمان‌ها باید معمار، مهندس ناظر و تک تک کارگران با ارائه کارت مهارت فنی معرفی شوند. سید مصباح‌الدین متقی درباره جزئیات این طرح توضیح داد: بحث مربوط به مهارت فنی کارگران بر عهده وزارت کار و امور اجتماعی و بحث مربوط به اشتغال این قشر مربوط به وزارت مسکن و شهرسازی است و این دو وزارتخانه موظف هستند کمبود‌های موجود را در زمینه کسب مهارت و اشتغال کارگران جبران کنند.

با استناد به گفته‌های متقی در گذشته مصوب شده بود که باید به ازای ساخت هر ۱۰۰ مترمربع از یک ساختمان یک کارگر ماهر داشته باشیم و با فرض اینکه سالانه ۱۰۰‌هزار واحد مسکونی ساخته می‌شود، توجه به این نکته ضروری است که در حال حاضر تنها ۷۰۰۰ کارگر ماهر در تهران وجود دارد و این معضل بزرگی به حساب می‌آید، چرا که با در نظر گرفتن رکود فعلی بازار مسکن عرضه و تقاضا نیز از تعادل خود خارج شده و ساخت‌و‌سازها باید با ظرافت و دقت بیشتری صورت بگیرد.

وی درباره چگونگی ضمانت اجرای این طرح به دنیای اقتصاد توضیح داد: پروانه ساخت تمام ساختمان‌های بالای ۳۰۰۰ متر از ابتدای مهر ماه مشروط به معرفی تک تک کارگران با کارت مهارت فنی، معمار و مهندس ناظر ساختمان خواهد بود.

مدیرکل معماری و شهرسازی شهرداری تهران همچنین یادآور شد: در صورتی که وزارت کار و امور اجتماعی به تعهدات خود در زمینه آموزش حرفه‌ای کارگران ساختمانی عمل کند سازمان معماری و شهرسازی الزامات کنونی را در مورد متراژهای پایین‌تر نیز اجرا خواهد کرد.

به دنبال اعلام این خبر هیربد معصومی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران نیز با تاکید بر به‌کارگیری کارگران ماهر ساختمانی گفت: این اقدام در راستای اجرایی کردن مبحث دوم مقررات ملی ساختمان انجام می‌شود.

معصومی‌ با اشاره به اجرای این بخشنامه از ابتدای مهر ماه توضیح داد: با اجرایی شدن این بخشنامه مهندسین ناظر موظف می‌شوند تا گزارش‌های لازم را در خصوص انجام وظایف و مسوولیت‌های مجری در به‌کارگیری کارگران، استادکاران و همچنین عوامل فنی ماهر دارای پروانه مهارت فنی به شهرداری‌های نواحی و دفاتر خدمات الکترونیک ارائه کنند در ضمن در همین رابطه کارفرما و مجری ساختمان موظف هستند تا اسناد و گزارش‌های مربوطه را در زونکن کارگاهی ساختمان ثبت کنند.

با استناد به گفته‌های معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران، این بخشنامه در حال حاضر به مناطق ۲۲‌گانه شهرداری‌های پایتخت ابلاغ شده و شهرداران نواحی موظفند بر اجرای آن نظارت داشته باشند.