عوارض رنگی برای املاک مسکونی

برق و گاز املاکی که پول عوارض نوسازی را نپردازند قطع می‌شود

رکود ساختمانی و افت درآمد از محل پروانه‌ها خزانه شهرداری تهران را متوجه دریافت عوارض از خانه‌های موجود در شهر کرده است

قصه فیش‌های آبی و نارنجی رنگ ممهور به آرم شهرداری تهران چیست؟ سحر باباخانی

کاهش مراجعه به شهرداری برای صدور پروانه ساختمانی طی ماه‌های اخیر، اگرچه سطح درآمدی شهرداری تهران را به مرحله هشدار رسانده؛ اما برای جبران کمبود در خزانه شهر هنوز راه‌هایی وجود دارد که برخی از آنها اخیرا مورد توجه مقامات پایتخت قرار گرفته است.

در تهران طی چند روز گذشته قبض‌های متنوعی از سوی شهرداری برای مالکان واحدهای مسکونی ارسال شده که محتوای این قبوض، هر خانوار تهرانی را به‌طور متوسط از ۳۰‌هزار تا نزدیک به ۲۰۰‌هزار تومان بدهکار کرده است.

قبوضی که شهرداری آن را به در منازل پست کرده و تهرانی‌ها آن را عوارض رنگی نامیده‌اند، شامل عوارض نوسازی (قبض آبی) و عوارض پسماند (قبض نارنجی) است که باید در اقساط دوماهه (۴ قسط تا پایان سال) به خزانه شهرداری واریز شود. شاید درآمد حاصل از این عوارض ‌بتواند تا حدودی درآمد از دست رفته‌ ناشی از کاهش صدور پروانه ساختمانی را جبران کند.

مدیرکل اداره تشخیص و وصول درآمدهای شهرداری تهران مجموع ارزش ریالی عوارضی که تحت عنوان نوسازی و پسماند طی چند روز اخیر برای املاک تهران با پست ارسال شده است را بین ۴۰۰ تا ۴۵۰‌میلیارد تومان اعلام کرده است که اگر همه آنها وصول شود، بین ۵/۴ تا ۵‌درصد به درآمد شهرداری اضافه خواهد شد.

شهرداری تهران سالانه نزدیک به ۷۰‌درصد از درآمد خود را از طریق عوارض صدور پروانه و تراکم تامین می‌کند که در سال جاری به دلیل رکود مسکن، تحقق کامل آن تقریبا غیرممکن شده است.

مالیاتی که شهروندان باید تحت عنوان عوارض نوسازی و پسماند به شهرداری بپردازند، براساس مساحت ملک و موقعیت منطقه‌ای و شاخص‌های مخصوص محاسبه می‌شود و برای هر ملک متفاوت است. به عنوان مثال برای یک واحد مسکونی نوساز با متراژ زیر ۱۰۰‌متر در غرب تهران، عوارض نوسازی شهرداری حدود ۳۰‌هزار تومان محاسبه شده است، اما برای یک واحد ۱۵۰متری ۱۰ سال ساخت در محله دیگری از غرب تهران همین عوارض حدود ۲۰۰‌هزار تومان تعیین شده است.

از سوی دیگر شهرداری تهران وصول عوارض نوسازی و پسماند مربوط به سال‌ها گذشته را نیز در اولویت قرار داده و برای منازل موجود در پایتخت، عوارض نوسازی و پسماند مربوط به سال‌های ۸۶ و ۸۷ را هم ارسال کرده است تا از این طریق پیگیر طلب معوقه خود باشد.

اما درحالی‌که شهرداری با ارسال این قبوض به در منازل، نسبت به وصول آنها امیدوار است، شهروندان با این تصور که عدم‌پرداخت قبوض شهرداری، پیگردی برای آنها نخواهد داشت، از پرداخت عوارض شهری شانه خالی می‌کنند.

این درحالی است که عدم‌توجه به عوارض نوسازی و پسماند برای مالکان واحدهای مسکونی تبعات دارد.

به گزارش دنیای اقتصاد، شهرداری تهران به موجب قانون نوسازی و عمران شهری، هشدار داده است: چنانچه ظرف مدت ۲ ماه از مهلت قید شده در فیش عوارض نوسازی، مالک نسبت به پرداخت عوارض اقدام نکند، مشخصات ملک به ادارات برق و گاز تسلیم می‌شود و موسسات مذکور موظفند بعد از مهلت مجدد، نسبت به قطع برق و گاز محل سکونت ملکی اقدام کنند. همچنین مالکانی که تا پایان سال عوارض مقرر را نپردازند، مشمول پرداخت ۹‌درصد جریمه دیرکرد خواهند شد که برای هر سال تاخیر در پرداخت، جریمه نیز اضافه خواهد شد.

شهرداری تهران برای وصول آنچه در فیش‌های آبی و نارنجی رنگ آمده، مشوق‌هایی نیز در نظر گرفته است. از جمله اینکه اگر شهروندان کل عوارض نوسازی را به‌صورت یکجا و بدون قسط‌بندی پرداخت کنند، ۱۰‌درصد عوارض به عنوان جایزه منظور و کسر خواهد شد.

به گزارش دنیای اقتصاد، این روزها در کنار ارسال فیش‌های آب و برق و تلفن فیش‌های آبی رنگی در پاکت‌های ممهور به آرم شهرداری نیز به درب منازل ارسال می‌شود که این اقدام برای شهروندان تهرانی ابهام‌برانگیز و تبدیل به سوژه تلفن‌های ۱۸۸۸ شهرداری تهران شده است.

دلایل نارضایتی مردم

بررسی‌های خبرنگار دنیای اقتصاد درباره علت نارضایتی مردم از این طرح به موارد قابل‌قبولی منتهی شد.

گروهی از مردم با رویت این فیش‌ها دچار سردرگمی شده‌اند؛ چراکه جای برخی اطلاعات چون مساحت زمین و بدهی معوقه در فیش‌ها خالی است و رقم پرداختی نیز در مناطق مختلف تفاوت فاحشی داشته و نحوه محاسبه آن نیز ابهام‌برانگیز است و ارقام درج شده کمی مشکل‌دار به نظر می‌رسد.

درج آگهی برای رفع اشکالات

به دنبال پیگیری‌های مردمی معاونت مالی و اداری شهرداری تهران اعلام کرد: «در راستای توزیع فیش عوارض نوسازی، کسب و پیشه و خدمات پسماند اشکالات تایپی و فنی در برخی از این فیش‌ها مندرج شده است که ضمن پوزش از شهروندان محترم جهت هرگونه سوال یا اشکال می‌توانند به ادارات درآمد مناطق ۲۲ گانه یا اداره کل درآمد مرکز واقع در خیابان نواب صفوی مراجعه نمایند تا نسبت به اصلاح فیش نوسازی ملک خود اقدام نمایند.»

شکایات به شهردار منتقل شد

مردم پس از اعلام اشتباه در متن فیش‌های عوارض نوسازی اعتراضات خود را شفاها و از طریق خطوط ارتباط مردمی ۱۸۸۸ به شهرداری منتقل کردند و میزان شکایات به جایی رسید که شهردار تهران خطاب به معاونت مالی اداری خود دستور پیگیری و رفع ابهامات را صادر کرد.

پیگیری شهردار

به دنبال پیگیری‌های انجام شده محمد باقر‌قالیباف، شهردار تهران با تایید اشکالات موجود به دنیای اقتصاد گفت: ظرف چند روز اخیر با تماس‌های زیادی در ۱۸۸۸ مواجه بودیم و به دنبال این جریان معاونت مالی مسول پیگیری این مشکلات شد و به زودی به اعتراضات شهروندان رسیدگی و موانع فعلی برطرف خواهد شد.

حسین محمد پورزرندی، معاون مالی اداری شهرداری تهران در توضیح اشکالات به وجود آمده درباره فیش‌های عوارض نوسازی و بهای پسماند به دنیای اقتصاد گفت: رقم نهایی قابل پرداخت که اکثر شهروندان در مورد آن تردید دارند، بدون هیچ اشتباهی در فیش‌ها منظور شده و تنها موردی که در چاپ این قبوض ایراد پیدا کرده، رقم بدهی است که بدون آنکه جداگانه در فیش منظور و رویت شود، در رقم نهایی محاسبه شده و همین مساله برای شهروندان ابهام بر انگیز شده ولی در باقی موارد مشکلی وجود ندارد.

وی همچنین درباره هزینه‌های انجام شده برای این پروژه توضیح داد: کلیه هزینه‌ها توسط سازمان فن آوری اطلاعات شهرداری انجام شده و من در این زمینه اطلاعاتی ندارم، ولی برای اینکه این هزینه‌ها سوخت نشود و مردم از پرداخت قبوض استقبال کنند، تسهیلات ویژه‌ای چون تخفیف برای افرادی که قبوض را به موقع و یا یکجا پرداخت می‌کنند، در نظر گرفته ایم و به قید قرعه نیز به این افراد جوایزی اهدا می‌شود.

نحوه محاسبه عوارض شهری

در میان قبض‌های صادر شده تفاوت ارقام پرداختی در مناطق مختلف جای سوال دارد.

هادی ایازی، مشاور و سخنگوی شهردار تهران در این باره به دنیای اقتصاد توضیح داد: این تفاوت محاسبات در قبوض عوارض شهری به میزان متراژ و منطقه بستگی دارد.

وی در باره نحوه محاسبه صورت گرفته در این فیش‌ها گفت: فرمول محاسبه بر مبنای کتاب ارزش معاملاتی وزارت اقتصاد و دارایی انجام شده و توسط شورای شهر به شهرداری تهران ابلاغ شده است.

ایازی با اشاره به قبض‌های بهای خدمات پسماند که همراه با قبوض نوسازی ارسال می‌شود، توضیح داد: به دلیل اعتراض به بالا بودن رقم این قبض‌ها در مناطق جنوبی تهران، ۳۰‌درصد تخفیف شامل حال ساکنین این مناطق می‌شود، ولی قبض نوسازی تغییری نسبت به سال گذشته ندارد و طبق مصوبه سال ۸۳ و طبق قیمت منطقه‌ای محاسبه می‌شود.

سخنگوی شهردار تهران همچنین با بیان این مطلب که عدم‌پرداخت این عوارض مساوی است با ۵/۲‌درصد جریمه یادآور شد: قبض‌های بهای خدمات پسماند و عوارض نوسازی در ۴ قسط به درب منازل ارسال شده و شهروندان تا آخر مهرماه فرصت دارند که این قبوض را پرداخت کنند.