کاتالیزور ساخت و ساز در تهران فعال شد

عکس: احسان سلطانی مقدم

ساخت مسکن با تسهیلات شهرداری ۵/۲ تا ۴درصد ارزان تر تمام می‌شود. سحر باباخانی

شهرداری تهران حاضر شده ۲۵‌درصد از هزینه صدور پروانه ساختمانی را به سازنده‌ها تخفیف دهد تا از این طریق فعالیت‌های ساختمانی در پایتخت احیا شود.

طرح «تخفیف ۲۵‌درصدی در هزینه صدور پروانه ساختمانی» که مقامات شهری آن را کاتالیزور ساخت و ساز در پایتخت عنوان می‌کنند از امروز در مناطق ۲۲ گانه به اجرا گذاشته می‌شود.

بر مبنای این طرح سازندگان مسکن چنانچه هزینه‌های صدور پروانه را به صورت نقد به شهرداری پرداخت کنند ۲۵‌درصد تخفیف شامل حال آنها می‌شود. محاسبات ساختمانی نشان می‌دهد سهم پروانه ساختمانی در کل هزینه‌های ساخت یک آپارتمان یا برج مسکونی معادل ۱۰ تا ۱۵‌درصد است و با تسهیلات شهرداری ساخت مسکن در تهران ۵/۲ تا ۴‌درصد ارزانتر تمام می‌شود.

شهرداری از اجرای این طرح دو هدف را دنبال می‌کند.

هدف اول ایجاد انگیزه مالی در انبوه‌سازان برای احیای فعالیت‌های ساختمانی در تهران است و هدف دوم نیز تامین درآمد شهر از محل عوارض ساخت و ساز خواهد بود که در چند ماه گذشته به دلیل رکود مسکن، این درآمد به شدت افت پیدا کرده است.

فرصت در نظر گرفته شده برای سازندگان در تهران فقط ۴ ماه اعتبار دارد و از ابتدای زمستان امسال هزینه صدور پروانه ساختمانی مطابق روال قبلی محاسبه و دریافت خواهد شد.

مقامات شهر تهران علت تعیین این فرصت ۴ ماهه را ترغیب آنی انبوه‌سازان به تعریف پروژه‌های جدید می‌دانند.

مهلت تسهیلات تمدید نمی‌شود

حسین محمد پورزرندی، معاون مالی و اداری شهرداری تهران در این باره گفت: متقاضیان صدور پروانه ساختمانی که به صورت نقد تمام عوارض پروانه خود را به شهرداری بپردازند از ۲۵‌درصد جایزه خوش حسابی (تخفیف) برخوردار خواهند شد.

وی افزود: استفاده از این تسهیلات از دوم شهریور به مدت ۴ ماه خواهد بود و بعد از آن به هیچ عنوان تمدید نمی‌شود.

پورزرندی ادامه داد: این حمایت در راستای مصوبه شورای شهر به منظور تشویق بخش خصوصی و عموم شهروندان تهرانی به فعالیت در امر ساخت و ساز است.

وی تاکید کرد: با این حمایت می‌توان امیدوار بود که ساخت‌وساز شهر تهران بعد از رکود یک‌ساله شاهد رونق دوباره باشد. با رونق بخش ساخت‌وساز کشور بیش از ۴۰۰ صنعت که به طور مستقیم و غیر مستقیم با این بخش در ارتباط هستند از رکود اقتصادی خارج خواهند شد.

به گفته پورزرندی تمامی مناطق شهرداری تهران باید تمام مفاد بخشنامه را رعایت کنند.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، شهردار تهران برای جبران کاهش درآمد‌های شهرداری از محل ساخت‌وساز و حمایت از این بخش که مدتی است در رکود به سر می‌برد، دوم شهریورماه بخشنامه‌ای را مبنی بر ارایه تخفیف ۲۵‌درصدی هزینه‌های صدور پروانه‌های ساخت‌وساز برای سازندگانی که این عوارض را به صورت نقدی پرداخت کنند به شهرداری مناطق ۲۲گانه ابلاغ کرد.این در حالی است که برای اجرای این بخشنامه ۴ ماه زمان در نظر گرفته شده است.

به دنبال اعلام این خبر این سوال پیش می‌آید که این تسهیلات تا چه میزان در خروج مسکن از رکود طولانی مدتی که گرفتار آن است تاثیر می‌گذارد؟

یک کارشناس شهری در این باره توضیح داد: رقم پرداخت عوارض صدور پروانه مخصوصا برای انبوه‌سازان یا سازندگان مجتمع‌های مسکونی رقم قابل توجهی است و تخفیف ۲۵‌درصدی برای این منظور می‌تواند مشوق خوبی برای ساخت‌وساز باشد.

وی درباره نحوه هماهنگی سایر نهادهای ساخت و ساز در شهرداری با این طرح و مغایرت احتمالی برخی قوانین ساخت‌وساز با این بخشنامه گفت: از آنجایی‌که این بخشنامه توسط شهردار تهران ابلاغ شده و همه نهاد‌های مرتبط با ساخت و ساز در واقع از بدنه یک سازمان هستند بخشنامه مذکور مشکلی را مابین سایر نهادها به وجود نمی‌آورد.

این کارشناس شهری درباره اینکه چرا ۴ ماه برای اجرای چنین بخشنامه‌ای زمان در نظر گرفته شده و آیا این زمان برای خروج از رکود مسکن کافی است، توضیح داد: این زمان نسبتا کوتاه برای تعجیل سازندگان در مراجعه به شهرداری در نظر گرفته شده و قطعا در کوتاه کردن زمان شروع ساخت‌وساز‌ها نیز تاثیر خواهد گذاشت.

آپارتمان ۱۰‌درصد برج ۱۵‌درصد ارزان می‌شود

به دنبال پیگیری تاثیرات بخشنامه شهرداری در ساخت‌وساز بیت‌اله ستاریان، عضو هیات علمی دانشگاه و فعال در زمینه انبوه‌سازی به دنیای‌اقتصاد گفت: هزینه صدور پروانه ساختمانی ۱۰‌درصد از هزینه‌های ساخت بناهای مسکونی و ۱۵‌درصد از هزینه مجتمع‌های بزرگ مسکونی را در بر می‌گیرد که با تخفیفی که شهرداری در هزینه صدور پروانه اعمال خواهد کرد۵/۲ تا ۴‌درصد از هزینه ساخت کم می‌شود.

وی در توضیح بیشتر این مطلب به دنیای‌اقتصاد گفت: اصولا ساخت و ساز در دو زمان رکود و رونق مورد بررسی قرار می‌گیرد که در زمان رونق ساخت‌وساز برای سازندگان بین ۴۰ تا ۵۰‌درصد سود در بر دارد ولی این رقم در زمان رکود به دست نمی‌آید و انگیزه سازندگان را کاهش می‌دهد بنابراین تسهیلات ویژه برای شروع ساخت‌وساز می‌تواند سود را با افزایش ساخت‌وساز زنده کند.وی در ادامه برآورد کلی خود از شرایط فعلی بازار مسکن گفت: در کنار این تسهیلات بازار راکد مسکن احتیاج به یک شوک اقتصادی و منابع مالی ویژه دارد به شکلی که باید محوریت اقتصاد کشور حول محور مسکن بچرخد و در این راستا مسوولین نباید از شکست و افزایش قیمت‌ها بترسند.