ایرانی‌ها چند ساله صاحب‌خانه می‌شوند؟

فرید قدیری

پایه حقوق و دستمزد سال جاری برابر مصوبه وزارت کار مبلغ ۲۷۲‌هزار تومان است. در بسیاری از سازمان‌ها و بنگاه‌های تولیدی و خدماتی، حقوق‌بگیران در حدود همین رقم، دستمزد دریافت می‌کنند. حال با توجه به درآمد خانوارها و متوسط قیمت مسکن در تهران به راحتی می‌توان شاخص دسترسی به مسکن یا همان طول مدت انتظار برای صاحب‌خانه شدن را در دهک‌های مختلف محاسبه کرد.

هرچند برای مشخص شدن چنین شاخصی‌، اعلام مراجع رسمی‌مهم و قابل استناد است، اما حال که اعلام و تکذیب آن باعث ابهام در جامعه شده، گروه مسکن دنیای اقتصاد با محاسبه زیر زمان انتظار برای صاحب‌خانه شدن را مشخص کرده است.

اگر متوسط قیمت یک واحد مسکونی معمولی در شهر تهران با متراژ ۷۵‌متر مربع در حدود ۱۱۵‌میلیون تومان باشد در این‌صورت گروه‌های کم‌درآمد با حداقل دستمزد باید ۳۵‌سال و ۲‌ماه کل حقوقشان را برای خرید مسکن کنار بگذارند تا بتوانند بعد از این مدت صاحب مسکن شوند. البته فرض براین است که قیمت مسکن در طول این ۳۵سال هیچ تغییری نکند و خانوارها در این مدت کل حقوق دریافتی را کنار بگذارند!

آنچه برای انتظار صاحب‌خانه شدن محاسبه شد فقط برای حقوق‌بگیران معمولی و به لحاظ درآمدی در سطح ضعیف، است.

اما برای کسانی که در دهک اول و دوم جامعه به لحاظ سطح درآمدی قرار دارند، اوضاع چگونه است؟

دهک اول از نگاه متولیان بخش مسکن ضعیف‌ترین قشر جامعه از نظر اقتصادی محسوب می‌شوند.

این گروه حتی از نظر وزارت مسکن توانایی حضور در طرح مسکن مهر را هم ندارد؛ چون قدرت مالی برای پرداخت آورده نقدی در این پروژه را ندارند.

وزارت مسکن برای دهک اول و دوم طرح مسکن اجتماعی را در نظر گرفته است. در این طرح دولت از طریق سازمان‌های امدادی کمک مالی می‌کند تا این افراد صاحب مسکن شوند.

برای این گروه مینو رفیعی، کارشناس ارشد حوزه مسکن معتقد است: بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ سال باید افراد درآمدشان را کنار بگذارند تا بتوانند صاحب‌خانه شوند.

رفیعی با تاکید بر اینکه زمان انتظار برای تامین یک واحد مسکونی سال به سال طولانی‌تر می‌شود، گفت: بر اساس آمارهای منتشر شده در سال ۸۵ زمان انتظار برای تامین یک واحد مسکونی ۷۵‌متری برای دهک اول‌(گروه کم درآمدترین) بین ۱۱۰ تا ۱۲۰‌سال بوده است.

مینو رفیعی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس اظهار داشت: زمان انتظار برای تامین یک واحد مسکونی ۷۵‌متری برای سال ۸۴‌حدود ۱۰۸‌سال بود که این عدد در سال ۸۵ به بیش از ۱۱۰سال افزایش یافت.

وی ادامه داد: این وضعیت از یک نسبت قیمت مسکن بر درآمد محاسبه می‌شود و حداقل قیمت مسکن نسبت به درآمد سالانه محاسبه و هر عددی که حاصل شود بر دهک‌های ۱ تا ۴(گروه‌ها رقم درآمد) ضرب شده و عدد مورد نظر استخراج می‌شود که با این حساب برای دهک اول۱۲۰ سال به دست می‌آید.

رفیعی گفت: زمان انتظار برای تامین یک واحد مسکونی ۷۵‌متری سال به سال در حال طولانی شدن است؛ چرا که قیمت‌های مسکن نسبت به درآمدها خیلی بیشتر افزایش یافته است.

این کارشناس اقتصادی مسکن، افزود: زمان انتظار برای خرید یک واحد مسکونی ۷۵‌متری نیز برای دهک دهم درآمدی که جزو اقشار پردرآمد حساب می‌شود، ۸ تا ۹‌سال است.