احداث 26درصد ساختمان‌ها با مصالح کم‌دوام

گروه مسکن- میترا یافتیان: آمارها نشان می‌دهد ۱۵میلیون و ۸۰۰هزار واحد مسکونی در کشور وجود دارد که از این تعداد حدود ۵میلیون و ۹۸۸هزار واحد دارای سازه بتنی و فلزی و مابقی واحدهای مسکونی فاقد این سازه‌ها هستند. این در حالی است که در هر ماه به طور متوسط حدود ۱۵ تا ۲۰ زلزله با قدرت چهار ریشتر، در نقاط مختلف کشور به وقوع پیوسته و زلزله‌های شدیدتر نیز هر لحظه ممکن است رخ دهد و به تبع آن تخریب‌های جدی و تلفات انسانی زیادی را به بار آورد. به گزارش دنیای اقتصاد، بنابراعلام مرکز آمار ایران، در سال ۱۳۸۵ از کل پروانه‌های احداث ساختمان، ۴/۴۱درصد دارای سازه فلزی، ۵/۳۱درصد بتن‌آرمه و ۲/۲۴درصد از آجر و آهن بوده است. بنابراین گزارش به طور کلی در نیمه اول سال ۸۵ از مجموع واحدهای مسکونی (به روایت پروانه‌های ساختمانی صادره) در بخش مسکن شهری ۲/۹۷درصد از ساختمان‌ها با مصالح بادوام، شامل اسکلت فلزی ۴/۴۱درصد، بتنی ۹/۲۷درصد، آجر و آهن ۸/۲۷درصد بوده و بقیه از مصالح نیمه‌با‌دوام شامل آجر و چوب ۴/۰درصد، بلوک سیمانی ۱/۲درصد و سایر مصالح ۳/۰درصد ساخته شده است.

این در حالی است که در مدت مشابه آن در سال‌جاری نیز ۷۵درصد ساختمان‌ها از مصالح بادوام، ۱۸درصد با مصالح نیمه بادوام و ۸درصد با مصالح کم‌دوام احداث شدند.

در عین حال بافت‌های فرسوده شهری از جمله حساس‌ترین مناطق پرخطر در شهرها است که باید نوسازی و بهسازی این بافت‌ها در اولویت اصلی برنامه‌های دولت و شهرداری‌ها قرار گیرد، البته تاکنون نیز برنامه‌هایی از سوی مسوولان مربوطه اعلام و پیاده‌سازی شده است؛ اما لزوم توجه جدی را از سوی این بخش‌ها می‌طلبد تا آمادگی هر چه بیشتری نسبت به وقوع حوادث غیرمترقبه به ویژه زلزله در شهرهای واقع برگسل‌ها صورت گیرد. ضمن اینکه بافت‌های فرسوده نیز ظرفیت بسیار خوبی برای تامین زمین‌‌های مورد نیاز احداث مسکن شهری دارند بدین لحاظ و بنابر گفته مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی اقتصاد وزارت مسکن و شهرسازی، تکیه اصلی برنامه‌های دولت در سال‌های آتی بر بافت‌های فرسوده است.

وی تصریح می‌کند: بعد از یک یا دو سال که از بحران تقاضای مسکن عبور کنیم، دولت برنامه مفصلی برای نوسازی بافت‌های فرسوده خواهد داشت تا سهم مناطق فرسوده در برنامه‌های تامین مسکن افزایش چشمگیری پیدا کند.