فراخوان ساخت مسکن برای گروه‌های کم‌درآمد در آلمان

نیلوفر قدیری

در دنیای ساخت‌وساز و طراحی و معماری در جهان همواره اخبار جدید وجود دارد. بخشی از این اخبار جدید را می‌توان در واقعه‌ای مانند نمایشگاه بین‌المللی طراحی ساختمان در کلن آلمان شنید. موضوع این نمایشگاه طراحی سازه‌ها و ساختمان‌های کم‌قیمت برای گروه‌های کم‌درآمد است. این طرح در کشور پیشرفته‌ای مانند آلمان در حالی مطرح می‌شود که سران این کشور و همچنین کشورهای پیشرفته اروپایی چند سالی است، هزینه سنگینی را برای ساخت سازه‌ها و ساختمان‌های مسکونی سازگار با محیط زیست می‌کنند.

ابتکاری که طراحان ساختمانی شهر کوچک کلن در شرق آلمان آغاز کرده‌اند، اگر به نتیجه برسد، دنیا را تکان خواهد داد. عنوان نمایشگاه امسال ساختمانی شهر کلن «کمبود مسکن، ضرورت حداقل فضا» است. در این نمایشگاه برنامه‌ریزان و سرمایه‌گذاران جایزه‌ای ترتیب داده‌اند برای طراحی که بهترین ساختمان را برای فقرا طراحی کند. اندیشه اصلی در پس چنین جایزه‌ و پیشنهادی این است که اکنون نزدیک به ۹۰۰میلیون نفر از مردم دنیا در شرایط بد و سختی زندگی می‌کنند. به همین دلیل این نمایشگاه طراحان ساختمانی را به مبارزه با فقر در جهان فراخوانده است. طراحان ساختمانی تا ۳۱ ماه مارس سال ۲۰۰۸ فرصت دارند تا طرح‌های پیشنهادی خود را با موضوع کمبود مسکن به نمایشگاه ساختمانی کلن ارائه دهند. موضوع این طرح‌های پیشنهادی ساختمانی باید تهیه مسکن برای بیکاران، بی‌خانمان‌ها، بازنشسته‌ها و خانواده‌های بزرگ و کوچک باشد.

اروپا یک بار دیگر هم درگذشته شاهد چنین واقعه‌ای بوده است. در سال ۱۹۲۹ نمایشگاه فرانکفورت طراحان ساختمانی از سراسر اروپا را به تهیه طرح‌هایی برای مقابله با فقر و بی‌خانمانی دعوت کرد. عنوان آن نمایشگاه هم حداقل فضا برای مسکن بود. شرکت‌کنندگان در آن نمایشگاه هم قرار بود طرح‌های ساختمانی برای فقیرترین طبقه جامعه ارائه کنند. انگیزه آن نمایشگاه وقوع بحران اقتصادی بود که در سال ۱۹۲۹ بعد از ورشکستگی وال‌استریت، آمریکا و سراسر دنیا را فرا گرفت. در آن زمان کارشناسان اقتصادی و اجتماعی جهان پیش‌بینی کردند که فقر می‌تواند به نیروی منفجر کننده برای جهان تبدیل شود. در آن زمان طراحان ساختمانی طرح‌هایی را مانند آپارتمان‌های ۱۰۰ طبقه یا آپارتمان‌های ۲۳ متر مربعی ارائه کردند. در طرح‌های ساختمانی آنها برای هر اتاق خواب نزدیک به ۴ مترمربع فضا در نظر گرفته شده بود. این طرح‌ها در سال‌های اخیر نوسازی و مدرن شده‌اند.

به زودی جمعیت شهرها بسیار بیشتر از رقم فعلی خواهد شد و اکثر آنها در ابرشهرها ساکن خواهند شد. به همین دلیل تغییر ساختار اساسی شهرها به اولویت اول طراحان و مهندسان شهری تبدیل شده است و در سال‌های اخیر این موضوع را به عناوین مختلف به رقابت و مسابقه طراحان ساختمانی گذاشته‌اند.

نمایشگاه ساختمانی شهر کلن یکی از این ابتکارات است. در آمریکا برد پیت ستاره هالیوود که ثروت هنگفتی هم دارد، چند شرکت بزرگ طراحی و ساختمانی را مامور کرده تا ساختمان‌هایی را برای سکونت افراد کم‌درآمد در نیو اورلئان طراحی کنند. شهر نیواورلئان در سال ۲۰۰۵ شاهد توفان ویران‌کننده کاترینا بود و بسیاری از ساکنان این شهر هنوز هم از بی‌خانمانی و شرایط بد زندگی رنج می‌برند. دولت بوش به خاطر کم‌کاری در رسیدگی به آسیب دیدگان این سیل به شدت مورد انتقاد قرار دارد. طراحان ساختمانی همچنین در حال طراحی سازه‌هایی برای این شهر آسیب‌پذیر در برابر بلایای طبیعی هستند.