بازتاب گزارش رییسجمهور درباره توقف گرانی مسکن
گروه مسکن- میترا یافتیان: رییسجمهوری یکشنبه شب در پی ارائه گزارش تلویزیونی درباره گرانیها به بحث گرانی مسکن اشاره کرد و گفت: رشد قیمت مسکن در اغلب شهرها متوقف و حتی کاهش یافته است. در تهران نیز روند افزایش قیمتها تقریبا متوقف شده است.
مینو رفیعی: گزارش مستدلی از توقف یا کاهش رشد قیمت مسکن ندارم
گروه مسکن- میترا یافتیان: رییسجمهوری یکشنبه شب در پی ارائه گزارش تلویزیونی درباره گرانیها به بحث گرانی مسکن اشاره کرد و گفت: رشد قیمت مسکن در اغلب شهرها متوقف و حتی کاهش یافته است. در تهران نیز روند افزایش قیمتها تقریبا متوقف شده است. اما این بخشی از گزارش رییسجمهوری بازتابهایی را در بین کارشناسان برجسته مسکن به دنبال داشت.
خوشچهره: هنوز زمینه برای رشد قیمت فراهم است
دکتر محمد خوشچهره، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» درباره توقف رشد قیمت مسکن در کشور اظهار کرد: رشد قیمتها به دلیل رکود سنواتی و فصلی حاکم بر بازار مسکن متوقف شده است، اما مفهوم آن این نیست که شرایطی فراهم شده که قیمت مسکن در سالهای آتی افزایش نیابد.
وی تصریح کرد: به طور معمول رکودهایی که بعد از جهش قیمتها در حوزه مسکن اتفاق میافتد، کاهش خفیفی را در قیمتها به وجود میآورد، اما در شرایط کنونی زمینه جهشهای بعدی قیمت مسکن در کشور همچنان فراهم است.
وی ابراز عقیده کرد: مهم این است که در شرایط فعلی مسوولان مدعی تثبیت رشد قیمتها، اثبات کنند زمینه جهشهای بعدی در این بخش را حذف کردهاند. این در حالی است که هم اکنون تمام زمینهها برای رشد قیمت مسکن در سالهای آتی فراهم است؛ چرا که همچنان جریانهای سوداگری، نقدینگیهای سرگردان و عدم عرضه مسکن شهری به قوت خود باقی است.
توقف رشد قیمت با حذف سوداگری حادث میشود
کمال اطهاری، کارشناس مسکن نیز در گفتوگو با دنیای اقتصاد تاکید کرد: جهشی که در بازار مسکن اتفاق افتاد، جهش سوداگرانه در این بخش بود که ناشی از ازدیاد تقاضای موثر نبود و پس از صعود قیمتها به دلیل عدم پشتیبانی از تقاضاهای موثر، بازار وارد رکود شد.
وی گفت: براساس تحقیقات به عمل آمده، دامنه نوسان قیمت مسکن در تهران ۱۰۰درصد است در حالی که در سایر شهرهای بزرگ ۱۰درصد و در شهرهای کوچک ۳درصد است. این نوسانات قیمت مسکن نشان میدهد که در شهر تهران به خاطر مقوله سوداگری در بخش زمین و مسکن نوسانات قیمتی شدیدتر است.
بنابراین زمانی کاهش یا تثبیت قیمت مسکن در تهران اتفاق میافتد که مسکن قابل خرید برای طبقات متوسط و پایین ساخته شود و مسکن به صورت صنعتی و انبوه در قالب شهرکهای مسکونی احداث شود و همزمان با آن هرگونه ارتباط بورسبازی و سوداگرانه با زمین و مسکن قطع شود. در این صورت میتوان انتظار داشت که توقف یا کاهش رشد قیمت صورت گیرد.
وی در عین حال یادآور شد: به نظر نمیرسد، امسال صعود قیمتی صورت گیرد؛ اما پیشبینی آن برای سالهای بعدی منوط به سیاست سوداگرانه برخی افراد سودجو در این حوزه است.
گزارش موثقی نداریم
مینو رفیعی، کارشناس مسکن درباره توقف رشد قیمت مسکن در کشور به دنیای اقتصاد گفت: اگرچه گزارش مستدلی از توقف یا کاهش رشد قیمت مسکن ندارم، اما اجرایی شدن برنامههای دولت در حوزه مسکن میتواند در افزایش دوره تثبیت قیمتها موثر واقع شود.
وی تصریح کرد: کاهش قیمتها عمدتا در اثر کمبود تقاضاهای موثر اتفاق میافتد، بنابراین وضعیت فعلی رکود قیمت مسکن نیست، بلکه رکود در تولید یا معاملات است.
رکود کنونی به معنی توقف رشد قیمت نیست
محمدتقی کاویانی، رییس کمیته مسکن مجلس نیز در گفتوگو با خبرنگار دنیایاقتصاد درباره اظهارات اخیر رییسجمهوری مبنی بر توقف روند افزایش قیمت مسکن ابراز عقیده کرد:
اگر دولت دقیقا براساس طرحها و لوایحی که خود به مجلس آورد و از سوی نمایندگان مجلس مصوب شد، عمل میکرد، این اتفاق میمون به وقوع میپیوست؛ اما در شرایط کنونی رکود ناشی از افزایش بیرویه قیمتها در بازار مسکن است و این به معنی توقف رشد قیمتها نیست؛ البته با اجرایی شدن برنامههای دولت در حوزه مسکن شاهد کاهش بسیار جزئی قیمت در برخی شهرهای کشور بودیم، اما این میزان کاهش با انتظارات نمایندگان مجلس فاصله بسیار زیادی داشت؛ به طوری که انتظارات ما در این بخش از سوی دولت برآورده نشده است.
رکود فصلی است
یک کارشناس مسکن نیز معتقد است، رکود حاکم بر بازار مسکن یک توقف کوتاه در خرید و فروش مسکن است که حتی به کاهش قیمتها منجر نشده است.
نصرالدین الیاسزاده مقدم در گفتوگو با «ایسنا» اظهار کرد: رکود موجود در بخش مسکن از اجرای سیاستهایی مانند زمینهای ۹۹ ساله نشات نمیگیرد، بلکه در حال حاضر به دلیل رسیدن فصل سرما تا حدودی هر ساله در این زمان توقف در خرید و فروش به وجود میآید. در واقع بخشی از رکود به رکود فصلی برمیگردد.
وی افزود: از سوی دیگر متناسب نبودن میزان وام با قیمت مسکن در بازار سبب شده، اثربخشی لازم در این زمینه ایجاد نشود و در نتیجه بسیاری از دارندگان این وام نمیتوانند مسکن مورد نیاز خود را تهیه کنند.
مقدم در پایان تصریح کرد: رکود فعلی بر بخش مسکن رکود تولید نیست، بلکه آمارها نشان میدهد که میزان صدور پروانه ساخت افزایش یافته است و در دوره قبل قیمت به اندازهای افزایش یافته است که مردم نمیتوانند با توجه به وضعیت موجود مسکن تهیه کنند.
ارسال نظر