دنیای اقتصاد- با اجرای مصوبه اخیر شورای شهر تهران مبنی بر «بازنگری در تعیین قیمت واقعی املاک»، شهرداری موظف شده است ۱۴۰متغیر تاثیرگذار بر قیمت مسکن را شناسایی کند تازمینه دریافت عوارض عادلانه فراهم شود. رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر خبر داد:

تعیین عوارض شهری در تهران بر اساس موقعیت ملک

گروه مسکن- میترا یافتیان: رییس کمیسیون اقتصادی، برنامه و بودجه شورای شهر تهران درباره مصوبه اخیر شورا با عنوان «بازنگری در تعیین قیمت واقعی املاک تهران» گفت: متاسفانه در حال حاضر یکی از مشکلات در بحث بازار زمین و مسکن عدم دریافت مالیات و عوارض عادلانه از مردم است، زیرا تازمانی که متغیرهای موثر بر قیمت مسکن تعریف نشود به راحتی هر زمینی با کاربری مسکونی صرفا در یک نگاه بیش از حد کل‌نگر با یک سیستم محاسبه و بر اساس ضرایبی مشابه، میزان عوارض محاسبه‌ و اخذ می‌شود.

به این ترتیب یک پلاک مسکونی که در کنار فضای سبز قرار گرفته و از امتیازاتی برخوردار است با فضای مسکونی که در کنار اتوبان قرار گرفته و به طور طبیعی قیمت برابری ندارد به یک نسبت مامور به پرداخت عوارض و مالیات می‌شوند.

رسول خادم یادآور شد: در همین رابطه نمونه‌ای داشتیم که یک پلاک مسکونی در سه راه آذری به نسبت درآمد مردم آن منطقه ۱۴ برابر یک پلاک مسکونی در منطقه الهیه به نسبت سطح درآمد ساکنان این منطقه، عوارض پرداخته است. بدین لحاظ بر اساس سوابقی که در شورای شهر تهران وجود داشته و نیز برخی مطالعات شهرداری، بنا شد این طرح با همکاری شورا و شهرداری تهران دنبال شود، بنابراین در دو منطقه کار مطالعاتی انجام شد که نشان می‌داد حدود ۱۴۰متغیر بر قیمت املاک موثر هستند.

وی اجرایی شدن این مصوبه شورای شهر را پیش نیاز پروژه‌های مطالعاتی در شهرها دانست و افزود: بنابراین مصوبه که می‌تواند در صورت اتمام مراحل مطالعاتی قابلیت تعمیم به سایر شهرهای کشور را داشته باشد، شهرداری تهران حداکثر ظرف مدت سه ماه باید نسبت به ارائه سیستم پیشنهادی محاسبه تعیین نرخ املاک با تعریف کلیه متغیرهای موثر در تعیین قیمت املاک و میزان اثرگذاری و جهت‌گیری اثرگذاری آنها اقدام و نتایج حاصله را جهت تصویب به شورا ارائه کند.

همچنین پس از تصویب این متغیرها ظرف حداکثر ۱۸ماه شهرداری باید نسبت به پیاده‌سازی این سیستم جدید با متغیرهای مربوطه در کلیه مناطق ۲۲گانه اقدام کند.

به اعتقاد وی، وضعیتی که با انجام این طرح مطالعاتی و اجرای آن ایجاد می‌شود، دستیابی به متغیرهای موثر بر تعیین قیمت املاک بوده و همین عامل موجب می‌شود در ابتدای امر زیر ساخت مطالعاتی و علمی برای هر گونه تصمیم‌گیری علمی و منطقی موثر بر مدیریت بازار زمین و مسکن داشته باشیم یعنی عملا ابزار مدیریتی فراهم می‌شود که مدیریت کشور و شهری با لحاظ اینکه چه متغیرهایی بر قیمت زمین و مسکن موثر است، بر مدیریت بازار مسکن سهم جدی داشته باشد.

در این صورت کسی که ملکش به لحاظ کاربری و کاربرد در شرایط بهتری قرار دارد، در صورت قرارگیری در طرح‌های شهری و به تبع آن بالا رفتن ارزش واقعی ملک در بازار خرید و فروش مسکن موظف به پرداخت عوارض بیشتری خواهد بود.

وی صراحتا اعلام کرد که تعریف این متغیرها به عنوان ابزار مدیریتی، امکان ارتقای عدالت محوری را در دریافت عوارض و مالیات‌ها فراهم می‌کند.

وی ابراز عقیده کرد: در صورتی که مجموعه مدیریت شهر تهران و کشور بتواند این متغیرها را خوب به بازی بگیرد، بدیهی است که تعیین قیمت املاک به سمت واقعی حرکت کرده و بر قیمتی که حق و حقوق مردم پلاک‌های مختلف شهری است، می‌تواند تاثیرگذار باشد.