گروه مسکن- میترا یافتیان: بررسی سازه‌های موجود در کشور به لحاظ شیوه‌های ساخت، میزان استحکام و استانداردهای به کار رفته گواه این امر است که به دلیل کمبود سرمایه و صرفه‌جویی در هزینه‌ها، فقط ۴۰درصد سازه‌ها توسط اهل فن احداث می‌شوند. دکتر محمد غرضی، رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد با اعلام این مطلب افزود: هم‌اکنون حدود ۶۰درصد از ساختمان‌ها توسط قشر ضعیف جامعه و با سرمایه‌های کم، میزان مهارت‌های بسیار اندک ساخته می‌شوند؛ زیرا به لحاظ مالی آن‌قدر توانمند نیستند که برای احداث ساختمان‌های خود از تجربه متخصصان این امر بهر‌ه‌گیری کنند.

البته این امر در شهرهای بزرگ کمتر اتفاق می‌افتد چون قیمت زمین در کلانشهرها به ویژه تهران آنقدر بالا است که اقشار ضعیف جامعه کمتر می‌توانند مبادرت به ساخت‌وساز کنند.

وی تصریح کرد: علاوه بر آن، در کشور ما همواره مباحث طراحی و نظارت قانون‌مند شده و اجبار اجتماعی برای آن وجود دارد؛ هر چند که اخیرا قرار شده تعریف صحیحی از مجریان ذی‌صلاح در حوزه ساخت‌وساز ارائه شود؛ اما به واقع بیش از یک دهه باید از زمان ارائه چنین تعریفی بگذرد تا جامعه با سرمایه‌های خود از مجریان ذی‌صلاح در امر ساخت‌وساز استقبال کند.

وی با بیان این‌که کشور ما تا جوامع صنعتی حدود یک تا دو دهه فاصله دارد، اظهار کرد: البته خوشبختانه به هر میزان که تخصص‌ها در جامعه‌ ما بالاتر می‌رود جامعه آن را جذب می‌کند؛ اما با توجه به فاصله زیادی که کشور ما با صنعتی شدن دارد، در ایران از هر سرویس پیشرفته‌ای استقبال می‌شود و همواره قابلیت جذب فارغ‌التحصیلان به ویژه در صنعت ساختمان وجود دارد.

وی ابراز عقیده کرد: به واقع ناایمن بودن سازه‌های قدیم و جدید به دلیل ضعف قانونی نیست، بلکه ضعف اقتصاد مصرف‌کننده عامل این امر است. گرچه نظام بر استفاده از تخصص‌ها تاکید می‌کند و لازم نیز هست اما برای ایمن‌سازی ساختما‌ن‌ها کافی نیست؛ چرا که ‌باید توان بهره‌گیری از این خدمات در سازندگان به ویژه مردم عادی افزایش یابد. از سوی دیگر دولت هم نمی‌تواند در این بخش کمک‌های مستقیم داشته باشد زیرا پیدا کردن افراد مستحق دریافت این کمک‌ها تا اندازه‌ای سخت و در بعضی مواقع غیرممکن است.

بدین لحاظ می‌توان گفت مسکن با مسائل اجتماعی بیش از مسائل حکومتی در ارتباط است و مادامی که مردم به لحاظ فرهنگی و اجتماعی خواهان بهره‌گیری از روش‌های نوین و فنی ساخت‌وساز نباشد، گذراندن قوانین و مقررات نمی‌تواند اعمال ۱۰۰درصدی استانداردهای مربوط را در این صنعت به همراه داشته باشد.