فرید قدیری

وزارت مسکن به استناد مصاحبه‌های برخی معاونان این وزارتخانه با رسانه‌ها نگران تامین بخشی از مصالح ساختمانی برای ساخت ۵/۱میلیون واحد مسکونی است. سیمان از جمله نگرانی و دغدغه مسوولان این وزارتخانه است. کما این که وزیر مسکن در مراسم تحویل سری اول زمین‌های ۹۹ ساله در کلان‌شهرها این نگرانی به جای خود را مطرح کرد.

البته پیش‌بینی‌ها نیز از قبل شده و دولت منابع کافی را برای واردات سیمان مورد نیاز در صورت کمبود تولید داخلی تعیین کرده است.

اما در این میان پیشنهادی که یک کارشناس سیمان در گفت‌وگو با ایسنا مطرح کرده نیز قابل تامل است بنابه دلایل زیر:

پیشنهاد این است: «وزارت مسکن به صورت مستقل و با همکاری بخش‌خصوصی سیمان مورد نیاز را برای ساخت ۵/۱میلیون واحد مسکونی وارد کند.»

۱ - اگر وزارت مسکن کنترل تهیه و توزیع سیمان در بخش ساخت‌وساز را برعهده گیرد، هزینه تمام شده ساخت واحدهای مسکونی از گزند بازار دلالی و واسطه‌ای سیمان در امان خواهد بود.

در چنین شرایطی علاوه بر این که واگذاری زمین به صورت اجاره‌ای تا حد زیادی قیمت مسکن را کاهش می‌دهد، هزینه ساخت نیز پایین خواهد آمد.

۲ - کنترل و نظارت بر امر تهیه، توزیع و خرید سیمان از جانب وزارت مسکن تا مرحله رساندن آن به تعاونی‌های مسکن و سازندگان صرفه‌جویی قابل توجهی در مدت زمان ساخت به همراه خواهد داشت. دولت برنامه‌ریزی کرده است با واگذاری زمین اجاره‌ای به تعاونی‌های مسکن حجم قابل توجهی خانه جدید در کشور ایجاد کند تا از این طریق ظرفیت عرضه را افزایش داده و موجبات ثبات قیمت را در بازار مسکن فراهم کند. لذا هر چقدر این تعداد واحد مسکونی زودتر به بهره‌برداری برسد، زودتر می‌توان انتظار تعادل عرضه و تقاضا را داشت.

۳ - کنترل و نظارت وزارت مسکن در بخش تهیه و توزیع سیمان علاوه بر اینکه در عمل به نفع سازنده ساختمانی و به نفع بازار مسکن خواهد بود. به لحاظ روانی نیز در بازار سیمان تاثیرگذار خواهد بود. زیرا واسطه‌های توزیع سیمان که همواره از شگردهایی چون ذخیره طولانی‌مدت در انبار برای افزایش قیمت و کسب سود بیشتر از فروش استفاده می‌کنند نیز دولت را ناظر بر کار می‌بینند. در این صورت اگر سیمان را به موقع در بازار توزیع نکنند، با انبوهی از سیمان وارداتی که دولت برای تعادل در بازار تامین کرده؛ مواجه خواهند شد. لذا مجبور می‌شوند به سود معقول راضی شوند و نیاز متقاضیان خرید سیمان را به موقع تامین کنند.به نظر می‌رسد این پیشنهاد مبنی بر کنترل تهیه و توزیع سیمان مورد نیاز ساخت ۵/۱میلیون واحد مسکونی در شرایطی که دولت خود را موظف کرده است بر فعالیت تعاونی‌های مسکن نظارت داشته باشد، چندان سخت نباشد. به هر حال وزارت مسکن در حال حاضر به نوعی بر فعالیت تعاونی‌های مسکن نظارت دارد تا اولا کار توسط شرکت‌های سازنده ساختمانی و معتبر انجام شود و ثانیا مدیریت تعاونی‌ها بر اساس روش منطقی پیش رود. پس می‌تواند کنترل یکی دیگر از بخش‌های مهم و تاثیرگذار در روند ساخت را که همان تهیه و توزیع سیمان است، نیز مستقل و متمرکز بر عهده بگیرد.