دنیای اقتصاد- بعد از چند ماه مسکوت ماندن مصوبه‌ای از دولت که قرار است منطقه ۲۰ تهران -شهرری- را از این کلانشهر جدا و به شهرستان مستقل تبدیل کند، اخیرا برخی نمایندگان مجلس به فکر افتاده‌اند منطقه یک و بخش‌هایی از منطقه ۲و ۴ را که در قانون تقسیمات کشوری مصوب سال۶۶ به آنها شمیرانات اطلاق شده است، از تهران گرفته و به نقطه‌ای مستقل از پایتخت تبدیل کنند. شمیرانات در حال حاضر گران‌قیمت‌ترین منطقه تهران محسوب می‌شود که در صورت جدایی، نظام کنونی بازار مسکن تهران دچار تحول اساسی خواهد شد. گران قیمت‌ترین منطقه کشور از پایتخت گرفته می‌شود؟

یک جدایی دیگر از تهران

بعد از شهرری این‌بار منطقه‌یک و بخش‌هایی از مناطق ۲و۴؛ شمیرانات در نوبت جدایی

گروه مسکن- بهشاد بهرامی: طرح دولت برای جدایی شهرری از تهران اگر چه هنوز اجرایی نشده اما به سریال‌ جداسازی مناطق دیگری از پایتخت منجر شده است.

بعد از چند ماه مسکوت ماندن مصوبه‌ای از دولت که قرار است منطقه ۲۰ تهران -شهرری- را از این کلان‌شهر جدا و به شهرستان مستقل تبدیل کند، اخیرا برخی نمایندگان مجلس به فکر افتاده‌اند منطقه یک و بخش‌هایی از منطقه ۲و ۴ را که در قانون تقسیمات کشوری مصوب سال۶۶ به آنها شمیرانات اطلاق شده است، از تهران گرفته و به نقطه‌ای مستقل از پایتخت تبدیل کنند.

شمیرانات در حال حاضر گران‌قیمت‌ترین منطقه تهران محسوب می‌شود که در صورت جدایی، نظام کنونی بازار مسکن تهران دچار تحول اساسی خواهد شد تا جایی که اعضای شورای‌شهر تهران معتقدند: این جدایی می‌تواند قیمت مسکن در پایتخت را با تغییرات اساسی روبه‌رو کند.

البته به گفته طراحان جدایی جدید، این جدایی نه تنها پرونده جدیدی نیست بلکه پایبندی به اجرای قانون قدیمی تقسیمات کشوری است. با این وجود پرونده جدید جدایی مناطق شهری از تهران، دو تفاوت عمده با پرونده جدایی شهرری دارد: اول آنکه این‌بار به جای دولت، نمایندگان مجلس به عنوان مجریان اصلی این جدایی عنوان شده‌اند و دومین تفاوت به منطقه هدف اجرای طرح باز می‌گردد.

اعضای مجمع نمایندگان تهران این بار به جای جدایی نواحی جنوبی تهران شمالی‌ترین مناطق تهران یعنی شمیرانات(منطقه یک و بخشی از مناطق دو و چهار) را هدف گرفته‌اند. مناطقی که به نظر می‌رسد با جدایی از تهران به منطقه‌ای ویژه برای اقشاری خاص بدل خواهد شد.

به گزارش «دنیای اقتصاد» شهرستان شمیرانات شامل شهر شمیران (تمامی منطقه ۱ شهرداری تهران و بخش‌هایی از مناطق ۲ و ۴) و نیز بخش‌های رودبارقصران و لواسانات می‌شود این شهر در سال ۱۳۳۶ تاسیس و در سال ۱۳۵۵ بنا به تصمیم دولت وقت استان مرکزی به مرکزیت تهران منحل و ری و شمیرانات در تهران ادغام شد، اما مجددا همزمان با تشکیل استان تهران بار دیگر شهرستان شمیرانات در سال ۱۳۶۶ با مصوبه هیات وزیران به عنوان شهرستان مستقل رسمیت یافت. حالا بعد از گذشت چند دهه نمایندگان مجلس به فکر اجرای قانون گذشته افتاده‌اند. اما آیا جدایی شمیرانات معضل اصلی مردم پایتخت است؟

جدایی تجریش به روایت «طلا»

حسین طلا دبیر مجمع نمایندگان تهران در ادامه کشمش‌های موجود بر سر جدایی ری از تهران با اعلام نظر نهایی و البته مثبت مجلس در رابطه با این جدایی، از پیگیری مجلس برای جدایی منطقه شمیرانات از تهران خبر داد و به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: بحث بر سر غلط یا درست بودن اجرای این قانون نیست، اما طبق قانون تقسیمات کشوری هر سه شهر تهران، ری و شمیرانات باید از یکدیگر جدا شوند.

طلا سه راهکار برای اجرای این قانون برشمرد و گفت: یا باید شهرستانی به اسم شهرستان شمیرانات را از بین ببریم یا اینکه مناطق یک و ۲۰ به صورت یکپارچه به تهران ملحق شوند. راه حل سوم هم این است که سه شهرستان به طور کامل از یکدیگر جدا شوند که در این بین به نظر می‌رسد راه اول و دوم منطقی تر به نظر برسد.

او با تایید نظر اعضای شورای شهر تهران در خصوص بر هم خوردن یکپارچگی مدیریت در پایتخت با اجرای این جدایی اظهار کرد: این نظر را رد نمی‌کنیم، اما ما نمایندگان به عنوان مسوولان نظارت بر حسن اجرای قانون هستیم و به همین دلیل بر این مورد اتفاق نظر داریم که این قانون باید اجرایی شود.

واکنش چمران به جدایی‌ها: شمال تهران را خاص‌نشین می‌کنند

گرچه نمایندگان مجلس نظر مثبت به جدایی ری و شمیرانات از تهران دارند، اما اعضای شورای شهر تهران به عنوان نمایندگان فعلی ساکنان پایتخت معتقدند: این جدایی ها نه تنها معضل فعلی مردم پایتخت نیست بلکه در این برهه از زمان خطرناک و به ضرر مردم خواهد بود.

رییس شورای شهر تهران با بیان اینکه در مورد منصرف کردن نمایندگان از جدایی ری از تهران دیگر مایوس شده‌ام، گفت: تا دیروز صبح هم مذاکراتی با مجلس‌ درباره جدایی ری داشتم اما دیگر تقریبا مایوس شده‌ام. او ادامه داد: مسوولان دولتی برای جدایی ری در حال مذاکره با شهرداری نیستند بلکه قصد دارند مصوبه دولت را بعد از چندین سال اجرا کنند و مجلس هم موافقت خود را با این جدایی اعلام کرده است.

مهدی چمران در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که علت تغییرنظر مجلس چیست؟ گفت: از مجلسی‌ها بپرسید. با تک تک آنها که صحبت می‌کنیم اعلام مخالفت می‌کنند اما مجموعا نتیجه مشورت آنها موافقت با جدایی ری است.

چمران در واکنش به اجرای قانون تقسیمات کشوری در منطقه شمیرانات تاکید کرد: همه می‌گویند که جدایی منطقه یک و ۲۰ از تهران معنا ندارد چگونه و از کجای شمیران قرار است این منطقه را از تهران جدا کنند؟ چگونه یک شرکت واحد مجزا در منطقه یک ایجاد شود؟ تکلیف متروها، کانال‌های آب و مواردی از این دست چه می‌شود؟ قطعا مردم در جریان جدایی تجریش و ری ضرر می‌بینند و مشکلات بسیاری به وجود می‌آید.

او در پاسخ به اینکه چرا قانون تقسیمات کشوری که تاکنون چندین بار اصلاح شده، تغییر نمی‌کند؟ گفت: این بخش از قانون که مربوط به جدایی ری و شمیران است اصلاح نشده است و از شورای نگهبان هم سوال کرده‌اند که البته این شورا هم تایید کرده هر شهرستان باید جدا باشد.

چمران در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» درباره تاثیر احتمالی جدایی منطقه‌ یک از تهران در قیمت مسکن گفت: نمی‌دانم چه تاثیری می‌گذارد، لابد این شهر جدید یک منطقه خاص برای یک عده خاص می‌شود که پول و امکانات بیشتری در اختیار دارند. با این وجود باید دید آیا با اجرای این قانون عدالت اجتماعی در این منطقه رعایت می‌شود یانه؟

ابتکار: جداشدن شهرهای کوچک معضل مردم تهران نیست

معصومه ابتکار عضو شورای شهر تهران نیز معتقد است در شرایط فعلی تقسیمات کشوری معضل مردم شهر تهران نیست.

او افزود: مردم تهران به هوای پاک، حمل و نقل عمومی بی درد سر و... نیاز دارند تا به جدایی تکه هایی از شهر.

تاثیر جدایی بر بازار مسکن

همچنین حسن بیادی نایب رییس شورای شهر تهران اجرای قانون جدایی ری و شمیرانات از تهران را در این برهه زمانی خطرناک عنوان کرد و گفت: این جدایی تاثیرات اجتماعی و اقتصادی بدی را بر این دو منطقه خواهد گذاشت طوری که باید منتظر تغییرات قیمتی در بازار مسکن آنها بود.

قانون غلط را اصلاح کنند

خسرو دانشجو سخنگوی شورای شهر نیز با اشاره به تاثیرات منفی اجرای این قانون در مدیریت یکپارچه پایتخت به «دنیای اقتصاد» گفت: بهتر است به جای اجرای قانون اشتباه، آن را اصلاح کنند.