10‌درصد تسهیلات فروش اقساطی مسکن باید نزد بانک بماند

بانک مسکن در پاسخ به مطلبی درباره جزئیات نحوه انتقال وام ساخت مسکن به خریدار، توضیحی به شرح زیر به دفتر روزنامه ارسال کرده است: احتراما بازگشت به مطلب مندرج در آن روزنامه محترم در تاریخ ۱۱/۳/۸۸ با عنوان «جزئیات نگفته از وام ساخت مسکن» مطلب زیر جهت تنویر افکار عمومی‌ ایفاد می‌گردد.

خواهشمند است دستور فرمایید نسبت به چاپ آن طبق قانون مطبوعات اقدام گردد.

۱ - مطابق مفاد قراردادهای مشارکت مدنی منعقده با گیرندگان تسهیلات در بخش مجتمع‌سازی، ‌سازنده ملزوم و متعهد گردیده در پایان مدت قرارداد، اتمام عملیات ساختمانی پروژه مطالبات بانک را نقدا واریز و تسویه نماید و بانک هیچ گونه تعهدی در رابطه با فروش اقساطی مطالبات خود ندارد؛ ولیکن در راستای همسویی با سیاست‌های دولت محترم مبنی بر حمایت از امر تولید در بخش مسکن و نیز افزایش توان مالی خریداران واحدهای مسکونی، بانک اقدام به واگذاری و فروش اقساطی سهم‌الشرکه خود در واحدهای احداثی می‌نماید.

۲ - استفاده از عبارت سپرده‌گذاری میلیونی چندان صحیح به نظر نمی‌رسد؛ چراکه ممکن است این مفهوم را به ذهن خواننده القا نماید که جهت استفاده از این تسهیلات می‌بایست چندین میلیون تومان نزد بانک سپرده‌گذاری نماید و این در حالی است که بر اساس ضوابط اعلام شده سپرده‌گذاری مورد نیاز متناسب با میزان سهم‌الشرکه واگذار شده بوده و هر چه میزان تسهیلات بر روی واحد مورد نظر کمتر باشد (بسته به توان مالی خریدار و تمایل وی به استفاده از تسهیلات) سپرده مزبور به همان نسبت کمتر خواهد شد. ذکر این نکته ضروری است که به منظور استفاده از تسهیلات فروش اقساطی سهم‌الشرکه که صرفا ۱۰‌درصد سهم‌الشرکه قابل واگذاری می‌بایست در حساب خریدار نزد بانک تودیع گردد. (به‌ عنوان مثال چنانچه میزان سهم‌الشرکه واگذار شده ۷.۰۰۰.۰۰۰ تومان باشد مبلغ سپرده تودیعی هفتصد هزار تومان خواهد بود).

۳ - لزوم تودیع رسوب مورد اشاره در حساب صرفا در رابطه با تسهیلات فروش اقساطی ناشی از مشارکت مدنی مجتمع بدون سپرده می‌باشد و در قرارداد‌های مشارکت مدنی با سپرده (از محل انواع حساب‌های صندوق پس‌انداز مسکن و حساب پس‌انداز مسکن جوانان) در پایان دوره مشارکت و در مرحله واگذاری و فروش اقساطی سهم‌الشرکه بانک نیاز به افتتاح حساب جدید و تودیع رسوب در حساب مزبور نمی‌باشد.

۴ -یکی از موارد مهم در فعالیت‌های متنوع بانک‌ها، تجهیز و تخصیص بهینه منافع می‌باشد؛ بدین مفهوم که بانک‌ها با جذب و جمع‌آوری سپرده‌های راکد و غیر مولد و تزریق آن به بخش‌های مولد اقتصادی در قالب اعطای انواع تسهیلات نقش مهمی‌ را در رشد و توسعه اقتصادی ایفا می‌نمایند. با کمی‌ دقت به این مفهوم می‌توان دریافت که بانک‌ها صرفا بر اساس میزان منابع جذب شده (سپرده‌های مشتریان در قالب انواع حساب‌ها) قادر به اعطای تسهیلات به متقاضیان می‌باشند و دقیقا به همین دلیل است که بانک مسکن در راستای ایجاد تعادل در منابع و مصارف خود ناگزیر از الزام به تودیع رسوب در حساب متقاضیان استفاده از تسهیلات فروش اقساطی می‌باشد.

بدیهی است بدین ترتیب بانک قادر خواهد بود از محل جذب منابع به شرح فوق بستر مناسب جهت تداوم روند اعطای تسهیلات انبوه‌سازی به سایر متقاضیان را فراهم آورد و جای هیچ تردیدی نیست که بانک‌ها بدون توجه به وضعیت منابع خود قادر به ادامه فعالیت نخواهد بود.

توضیح دنیای اقتصاد: ضمن تشکر از دوستان روابط عمومی بانک مسکن که درباره ماجرای «نحوه انتقال بخشی از وام مشارکتی ساخت مسکن به خریدار» بعد از ۹ روز از چاپ خبر دنیای اقتصاد، اطلاع‌رسانی کردند. باید به اطلاع خوانندگان صفحه مسکن روزنامه دنیای اقتصاد رسانده شود همانطور که بانک مسکن در این توضیح‌نامه نیز آورده شده است، چنانچه خریداران واحدهای مسکونی بخواهند بخشی از وام مشارکتی ساخت را دریافت کنند، باید قبل‌از آن معادل ۱۰‌درصد ارزش وام را نزد بانک مسکن بسپارند و تا پایان زمان پرداخت اقساط اجازه دریافت سپرده را نخواهند داشت.

لازم به توضیح است به این رقم سپرده‌گذاری هیچ سودی تعلق نمی‌گیرد.